Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 26, 2011

Afrikaanse neushoorn slachtoffer van nieuwe stroperij-golf

De neushoorn-populaties in Afrika worden geconfronteerd met de zwaarste stroperij-crisis in decennia. Dat zegt Richard Emslie, wetenschapper bij de African Rhino Specialist Group (AfRSG) van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De voorbije drie jaar zouden volgens Emslie meer dan achthonderd dieren zijn gedood voor hun hoornen, die op de zwarte markt voor ruim 22.000 pond per kilogram zouden worden verkocht. Experten vrezen dat de nieuwe stroperij-golf de pogingen om de neushoorn-populatie te stabiliseren, zullen ondermijnen.

De populatie van de zwarte neushoorn zou nog uit ongeveer 4.840 exemplaren bestaan, tegenover 4.840 dieren vier jaar geleden. Van de witte neushoorn zouden er nog 20.000 exemplaren worden geteld, tegenover 17.400 exemplaren vier jaar geleden. "Door een goed biologisch beheer en respressieve maatregelen tegen het stropen zijn de populaties weliswaar licht toegenomen, maar desondanks blijft de toestand heel kritiek," merkt Emslie op tegenover BBC News.

Tenzij de nieuwe stroperij-golf tot stilstand kan worden gebracht, dreigen de populaties van de Afrikaanse neushoorns volgens Emslie opnieuw te zullen dalen. Vorig jaar zouden in Zuid-Afrika alleen 333 neushoorns zijn gedood. Dit jaar werden al 70 slachtoffers zijn geteld. Verondersteld wordt dat de hoornen bedoeld zijn voor de markten van de traditionele geneeswijzen in Zuid-Oost Aziƫ. De groeiende vraag en de hoge prijzen stimuleren volgens de experts het stropen. Aangestuurd wordt op een betere samenwerking tussen dierenbescherming en landeigenaars.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home