Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, March 28, 2011

Nieuwsoverzicht

De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Embraer heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 345,4 miljoen dollar. Tijdens het jaar voordien werd een nettowinst geboekt van 478,9 miljoen dollar. De omzet kende een lichte daling tot 5,36 miljoen dollar. Het Braziliaanse bedrijf waarschuwde dat de onrust in het Midden-Oosten en de aardbeving in Japan het herstel van de sector zou kunnen ondermijnen en de verkoop van vliegtuigen zou kunnen doen dalen. Embraer zei echter wel te verwachten dat de omzet dit jaar tot 5,6 miljard dollar zal stijgen. De Braziliaanse constructeur leverde vorig jaar 246 toestellen op. Dit jaar wordt een verkoop van 220 exemplaren verwacht.


Het in kaart brengen en bevriezen van de tegoeden van de Libische leider Muammar Kaddafi is een moeilijke klus die jaren kan duren. Dat heeft Ewald Nowotny, voorzitter van de Oostenrijkse centrale bank, in een Oostenrijks radio-interview gezegd. Oostenrijk heeft alle tegoeden van Kaddafi eerder deze maand bevroren en houdt ook zevenentwintig personen nauwlettend in de gaten. Onder hen zijn enkele werknemers van de staatsinvesteringsmaatschappij Lybian Investment Authority. Volgens Nowotny had een aantal Libiërs in totaal 1,2 miljard euro uitstaan op Oostenrijkse rekeningen. Diverse Oostenrijkse media ramen de totale bezittingen van het regime van Kaddafi in Oostenrijk op 30 miljard euro. Dat bedrag wilde Nowotny echter niet bevestigen.


Nokia blijft de komende jaren mobiele telefoons met de eigen Symbian-software verkopen. In de aangekondigde samenwerking met Microsoft is nochtans voorzien dat Symbian tijdens de volgende twee jaar vervangen zou worden door Windows. Nokia zal naar eigen zeggen echter nog lang na de introductie van Windows-toestellen exemplaren met Symbian blijven verkopen. De eerste Nokia-apparaten met Windows moeten uiterlijk volgend jaar op de markt komen. Nokia kondigde in februari aan in zee te gaan met Microsoft, waarbij onder meer de software van het Amerikaanse concern de voorkeur kreeg boven het eigen systeem.


De Duitse financiële groep Allianz, de grootste verzekeraar van Europa, gaat zijn samenwerking met de Spaanse Banco Popular uitbouwen. De twee partners richten onder de naam Allianz Popular een nieuw filiaal op dat zich behalve met verzekeringen ook zal bezighouden met beleggingsfondsen. Een woordvoerder van Allianz Seguros merkte daarbij op dat het Duitse concern met die samenwerking zijn positie als één van de grootste spelers op de Spaanse verzekeringsmarkt bevestigt. Allianz zal een meerderheidsbelang van 60 procent in de nieuwe onderneming krijgen. De nieuwe joint venture zou toegang hebben tot 6,3 miljoen klanten.


ING Groep heeft in Nederland aan 300.000 vermogende klanten een brief gestuurd waarin de bank uitlegt waarom het directiecomité uiteindelijk heeft afgezien van een bonus en een salarisverhoging. In de brief wordt opgemerkt dat de bank had onderschat welk signaal van de geplande vergoedingen naar de belegger, de samenleving en de politiek zou uitgaan. Een woordvoerster van de bank gaf toe dat de hele affaire tientallen klanten heeft gekost. Uit het jaarverslag was gebleken dat de directieleden bij de bank een bonus kregen die bijna even hoog was als hun jaarsalaris. Bovendien wachtte de directie voor dit jaar een verhoging van hun basissalaris van 2 procent. Omdat ING Groep tijdens de economische crisis met staatshulp moest worden gered, stuitte dat op heel wat verzet.


De Franse zuivelonderneming Lactalis koopt drie investeringsfondsen uit om meer grip te krijgen op het Italiaanse Parmalat. Die strategie betekent een klap voor de inspanningen van Italiaanse ondernemingen om Parmelat in Italiaanse handen te houden. De Franse interesse in de Italiaanse zuivelonderneming valt op Italiaanse bodem niet in goede aarde. De Italiaanse regering wil een nieuwe wetgeving invoeren, die er voor moet zorgen dat Italiaanse bedrijven uit buitenlandse handen blijven. Daarnaast zijn er al nationale overname plannen voor Parmalat in de maak. Het Italiaanse zuivelbedrijf Granarolo heeft bijvoorbeeld al laten weten een consortium te willen vormen om de zeggenschap over Parmalat in Italië te houden.


Het zou logisch zijn als Portugal om steun vraagt uit het Europese noodfonds, hoewel het politieke klimaat in het land een dergelijke stap bemoeilijkt. Dat heeft Ewald Nowotny, voorzitter van de Oostenrijkse centrale bank, gezegd in de Oostenrijks radio-interview. Vorige week stapte de Portugese premier Socrates op nadat zijn bezuinigingsplannen werden weggestemd. De politieke situatie in Portugal is volgens Nowotny duidelijk verslechterd. De Oostenrijkse financiële topman zegt het Portugal vanuit economisch perspectief aan te raden om hulp te vragen. Hij zei wel te beseffen dat economisch beleid vaak onder politieke belangen valt en in Portugal op dit ogenblik alles rond binnenlandse politiek draait. Volgens ramingen heeft Portugal 75 miljard euro aan steun nodig.


De Ierse regering heeft het Brits-Nederlandse olieconcern Shell toestemming gegeven om de laatste hand te leggen aan een omstreden pijplijn, die een groot gasveld op zee moet verbinden met het vasteland. Dat heeft Phil Hogan, de Ierse minister van leefmilieu, bekend gemaakt. De pijplijn moet het Corrib-gasveld verbinden met de kusten van Mayo, waar Shell een terminal aan het bouwen is. In Ierland is veel protest tegen het project en tegenstanders lieten al weten de vergunning juridisch te gaan aanvechten. Daarbij wordt vooral geprotesteerd tegen de plannen voor de aanleg van de pijplijn door de beschermde Sruwaddacon-delta. Daarbij zou een betonnen tunnel van 4,6 kilometer worden aangelegd. Shell heeft al vijf bronnen in het Corrib-veld.


De Zweedse overheid roept de Nederlandse autoproducent Spyker ter verantwoording over de toestand bij het dochterbedrijf Saab. Vorig jaar werd Saab door Spyker overgenomen, waarbij de Zweedse overheid voor een kredietgarantie zorgde. De Zweedse regering wil nu zeker weten dat Saab voldoende middelen heeft om aan de voorwaarden van die kredietfaciliteit te voldoen. De ongerustheid bij de Zweedse overheid komt er na de aankondigingen van het vertrek van Saab-topman Jan Ake Jonsson en van een aandelenuitgifte door Spyker, naast de omzetting van een converteerbare lening van Tenaci Capital, de investeringsmaatschappij van Spyker-topman Victor Muller. De operatie levert Spyker 32 miljoen euro aan vers kapitaal op.


Het voedingsbedrijf Saudi Star Agricultural Development gaat dit decennium 2,5 miljard dollar investeren in het verbouwen van rijst in Ethiopië. Daartoe gaat de Saudische onderneming 300.000 hectare grond huren in Ethiopië. Met het project speelt het bedrijf in op de plannen van de Ethiopische overheid om 3 miljoen hectare grond te verhuren aan privé-investeerders. Die plannen stuiten op protest van actiegroepen die erop wijzen dat ze lokale boeren in de verdrukking brengen en dat het goedkoop verhuren van grond aan buitenlandse partijen geen goed idee is, aangezien 13 procent van de bevolking afhankelijk is van voedselhulp. Saudi Star voert echter aan een deel van de productie op de lokale markt te zullen verkopen en bovendien 250.000 mensen aan een baan zal helpen.


Japanse autofabrikanten overwegen een gezamenlijk rotatiesysteem voor hun productie op te zetten om schaarse stroom zo efficiënt mogelijk in te zetten en vooral om te voorkomen dat de energiebedrijven zouden bepalen wanneer de bevoorrading wordt onderbroken. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Japanse energiebedrijven moeten geregeld de stroom onderbreken, wat de productie bij de autoproducenten kan verstoren. De automakers bepalen liever zelf wanneer zij hun activiteiten onderbreken. Sinds de aardbeving en de daarop volgende tsunami ontstonden grote problemen in de kerncentrales die grote delen van Japan van elektriciteit voorzien. De autoproducenten stellen dat roterende productie helpt om elektriciteit te besparen.


Duitsland zal zijn begrotingstekort dit jaar terugdringen tot 2,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat zou blijken uit de financieringsplannen van de Duitse overheid, die midden volgende maand in het kabinet zullen worden besproken. In de Europese Unie mag het tekort maximaal 3 procent van het bruto binnenlandse product bedragen. Uit de Duitse financieringsplannen zou blijken dat het tekort volgend jaar verder tot 2 procent zou worden teruggeschroefd en dat tegen het midden van het decennium naar een verdere daling tot 0,5 procent wordt gestreefd. Vorig jaar liep het Duitse begrotingstekort op naar 3,3 procent van het bruto binnenlandse product.


Het aantal boorprojecten in diep water in de Golf van Mexico neemt gestaag toe sinds het boorverbod medio februari werd opgeheven. Inmiddels heeft de Amerikaanse overheid een zesde vergunning toegekend. Na de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in april vorig jaar werden alle projecten stilgelegd en gaf de Amerikaans overheid geen nieuwe vergunningen uit. Shell was het eerste olieconcern dat bij het begin van de lente toestemming kreeg om naar olie te zoeken in de Golf van Mexico. De zesde vergunning werd toegekend aan het Noorse concern Statoil. Michael Bromwich, directeur van het Amerikaanse Bureau of Ocean Energy Management, merkt op dat bij de vergunningen strenge eisen op het gebied van milieu en veiligheid worden gesteld.


Met vluchten op Xiamen heeft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM een zevende Chinese bestemming aan zijn aanbod toegevoegd. KLM is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die op Xiamen vliegt, zoals dat ook het geval is met Chengdu en Hangzhou. Waar de focus in het Verre Oosten vroeger vooral op Japan en Singapore lag, richt KLM zich de jongste jaren steeds op China. Daarbij kijkt de maatschappij naar de economische perspectieven van een bepaalde bestemming. Onder meer wordt daarbij rekening gehouden met de bevolkingsdichtheid, de aanwezigheid van buitenlandse investeerders en de toeristische mogelijkheden.


Autofabrikanten zoals Chrysler, Toyota, General Motors en Ford kunnen bepaalde kleuren auto's voorlopig niet leveren omdat er een tekort is ontstaan aan het pigment xirallic, dat wordt gebruikt om een bepaalde glans aan een autolak te geven. De fabriek van het Duitse chemieconcern Merck in het Japanse Onahama is echter de enige locatie waar xirallic wordt geproduceerd. De vestiging ligt in de omgeving van de Japanse kerncentrale Fukushima. De site in Onahama werd na de aardbeving in Japan geëvacueerd en de productie werd stilgelegd. Merck weet nog niet wanneer die weer hervat kan worden. Chrysler heeft dealers laten weten dat tien kleuren voorlopig niet besteld kunnen worden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home