Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 29, 2011

Sociale media zowel positief als negatief voor jongeren

Sociale media kunnen zowel een positieve als negatieve impact hebben op jonge kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de American Academy of Pediatrics. Onderzoeksleider Gwenn O'Keeffe merkt op dat sociale mediasites in het algemeen een positieve impact hebben op jongeren en een alternatief vormt voor de fysieke ontmoetingsgelegenheden waarvan hun ouders konden profiteren. Maar O'Keeffe voegt er aan toe dat de bijhorende risico's niet mogen genegeerd of geminimaliseerd worden.

"De sociale media vormen een locatie waar de jongeren van de huidige generatie elkaar kunnen ontmoeten," benadrukt Gwenn O'Keeffe, chief executive van het magazine Pediatrics Now, tegenover het webmagazine HealthDay News. "De sociale ruimte voor jongeren krimpt in. Deze groep heeft niet meer de plekken om rond te hangen zoals hun ouders. Sociale media bieden hen daarentegen wel de mogelijkheid om samen te komen. Bovendien bieden sociale media de mogelijkheid om creativiteit uit te drukken en bieden ze een toegang tot gezondheidsinformatie."

De onderzoekers merken echter wel op dat de technologie een uitbreiding is van de reële wereld. "Pesterijen bestonden al voor de opkomst van het internet, maar de technologie maakt het gemakkelijker om iemand lastig te vallen," stelt Brian Primack, pediater aan de University of Pittsburgh. "Bovendien zijn kinderen geprogrammeerd om te experimenten en de grenzen te verkennen. Ook dat wordt door de hedendaagse technologie vergemakkelijkt. Daarvan is sexting een perfect voorbeeld. Kinderen zijn altijd al geïnteresseerd in seksualiteit, maar nu kunnen foto's op één seconde worden verstuurd."

Gwenn O'Keeffe wijst echter ook op het gevaar van Facebook-depressies. "Jongeren die teveel tijd op sociale netwerken doorbrengen, kunnen klassieke symptomen van depressies beginnen te vertonen," merkt ze op. "Dat kan gaan van veranderende slaappatronen en een gewijzigd eetgedrag, tot een veranderde gemoedsgesteltenis, het kiezen van andere vrienden of sociale isolatie." O'Keeffe merkt wel op dat ouders zich niet hyperbezorgd mogen maken over het computergebruik van hun kinderen, maar de normale controle over het leven van hun kinderen moeten behouden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home