Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 29, 2011

Tiener heeft groter risico op vroegtijdige dood dan jonge kinderen

Tieners lopen wereldwijd een groter risico op een vroegtijdig overlijden dan jonge kinderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University College London in vijftig landen. Daarbij wordt opgemerkt dat de mortaliteit op vijftig jaar in het algemeen wel is gedaald, maar nu relatief hoger ligt bij tieners en jonge volwassenen dan bij kinderen. De oorzaak van die tendens moet volgens de onderzoekers gezocht worden bij geweld, zelfmoord en verkeersongevallen.

De onderzoekers merken op dat de mortaliteit bij kinderen tussen één en negen jaar op vijftig jaar tijd met 80 procent tot 93 procent is teruggevallen, grotendeels dankzij de dalende impact van infectieziektes. Maar bij tieners en jonge volwassenen is de mortaliteit niet even snel teruggevallen. Bij jonge mannen tussen vijftien en vierentwintig jaar wordt slechts een daling tussen 41 procent en 48 procent opgetekend. Ook die daling is te wijten aan het grotere succes in de strijd tegen infectieziekten.

Geweld, zelfmoord en verkeersongevallen zijn volgens de onderzoekers in alle regio's de belangrijkste doodsoorzaak geworden van deze groep jonge mannen en is ook de grootste doodsoorzaak geworden bij jonge vrouwen in de rijkere landen en Oost-Europa. "De tienerjaren waren traditioneel de gezondste periode uit ons leven, maar dat is niet langer het geval," merkt Russell Viner, professor aan het University College London, op. "Jonge mannen tussen vijftien en vierentwintig jaar lopen nu twee tot drie keer meer kans om vroegtijdig te overlijden dan jongens tussen één en vier jaar."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home