Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 29, 2011

Nieuwsoverzicht

Israël en Rusland hebben een overeenkomst gesloten om hun samenwerking op het gebied van ruimtevaart uit te breiden. Volgens Zvi Kaplan, directeur van het Israel Space Agency, omvat de samenwerking onder meer uit aarde-observaties, planetair onderzoek en ruimtegeneeskunde. Hij voegde er aan toe dat de twee landen mogelijk ook een samenwerking zouden afsluiten op het gebied van astrofysisch onderzoek en satellietnavigatie. Benjamin Netanyahu, eerste minister van Israël, merkte op dat het samenbrengen van de Israëlische innoverende technologie en de ontwikkelde ruimtevaart-infrastructuur van Rusland voor beide landen een win-win situatie zou kunnen opleveren.


Alle mijnbouwbedrijven in Zimbabwe die in buitenlandse handen zijn, moeten een meerderheidsbelang verkopen aan Zimbabwanen. Dat heeft de regering van Zimbabwe bekend gemaakt. De betrokken bedrijven krijgen zes maanden de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. De ondernemingen moeten in de eerste helft van mei verkoopplannen indienen en de transacties moeten tegen eind september zijn afgerond. Vorig jaar voerde Zimbabwe een wet in die bepaalde dat buitenlandse bedrijven met een boekwaarde van meer dan 0,5 miljoen dollar een belang van 51 procent dienden te verkopen aan de plaatselijke bevolking. Volgens de nieuwe regels geldt deze verplichting nu ook voor alle mijnbouwbedrijven die meer dan 1 dollar waard zijn.


De veilingsite eBay neemt GSI Commerce, een specialist in e-commerce, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,4 miljard dollar. GSI Commerce ontwikkelt onder meer software voor webwinkels. Het bedrijf krijgt wel nog veertig dagen de tijd om bij andere geïnteresseerde partijen een eventueel tegenbod los te weken. GSI Commerce is geen bekende naam, maar het bedrijf ontwikkelde wel software voor de commerciële websites van een aantal grote Amerikaanse sportfederaties en bouwde webwinkels voor onder meer Timberland en ToysRUs. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 1 miljard dollar. Het bedrijf nam zelf in februari nog Fanatics, een netwerk van webwinkels voor sportartikelen, over voor een bedrag van 277 miljoen dollar.


De Britse bank Northern Rock, die drie jaar geleden met overheidssteun overeind gehouden moest worden, wil dit jaar 680 banen schrappen. Dit heeft de bank bekend gemaakt. Volgens topman Ron Sandler moet de bank op de kosten blijven letten en die zijn te hoog. Northern Rock was de eerste Britse bank die drie jaar geleden in de problemen kwam door de kredietcrisis. De Britse overheid nam ruim twee jaar geleden het beheer over Northern Rock over. De bank wil nu weer terugkeren naar de particuliere sector. De Britse vakbond Unite heeft woedend gereageerd. Vakbondsbestuurder David Fleming noemde het voornemen schandalig. Volgens de bond blijven er nog geen tweeduizend arbeidsplaatsen over, terwijl Northern Rock vier jaar geleden nog 6.500 werknemers telde.


Luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) heeft met een belangrijke kapitaalinjectie een doorstart gemaakt. De luchtvaartmaatschappij ging in januari vorig jaar failliet. Het bedrijf had toen een schuld van 2,3 biljoen yen. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 19,8 miljard euro. De luchtvaartmaatschappij bleef wel operationeel, terwijl onder supervisie van de staat aan een herstelplan werd gewerkt. In november kreeg Japan Airlines van de rechter toestemming voor een ingrijpende reorganisatie. Er werden 16.000 banen geschrapt en ook het aantal bestemmingen werd teruggeschroefd. Het herstelplan bevatte ook een regeling voor schuldsanering. Masaru Onishi, topman van Japan Airlines, heeft wel gewaarschuwd dat de maatschappij nog een zware tijd staat te wachten.


De Europese Centrale Bank (ECB) is van plan een nieuwe kredietlijn te lanceren om een financiering van de Ierse banken op langere termijn te waarborgen. Die kredietlijn moet een verdere escalatie van de Ierse bankencrisis helpen voorkomen. De Ierse banken leenden in februari 117 miljard euro via de klassieke kredietfaciliteiten van de Europese Centrale Bank. Maar dat bedrag volstaat niet. Daarom krijgen de Ierse banken ook voor zowat 60 miljard euro noodfinanciering van de Ierse centrale bank. Die noodfinanciering dient normaal om kortlopende problemen op te vangen. De liquiditeitsproblemen van de Ierse banken zijn echter structureel. Daarom werd aan de Europese Centrale Bank gevraagd de noodfinanciering over te nemen en te vervangen door zuurstof voor een langere periode.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft bekend gemaakt zijn winstgevende verlichtingsdochter Osram in het najaar naar de beurs te brengen. Chief Financial Officer Joe Kaeser had enkele jaren geleden al gezegd dat de lichtdivisie een kandidaat was voor een beursgang. Osram werd hard geraakt door de financiele crisis en sneed in het personeelsbestand om te compenseren voor de lagere vraag. De situatie is de afgelopen kwartalen echter verbeterd, geholpen door een hoge vraag naar led-producten. Siemens is wel van plan voorlopig de grootste aandeelhouder van Osram te blijven. Osram telt ongeveer 40.000 werknemers. Dat is ongeveer 10 procent van het totale personeelbestand van het Duitse concern.


De Duitse sportwagenbouwer Porsche gaat 5 miljard euro ophalen om zijn schuldenberg te verminderen. De kapitaaloperatie is één van de voorwaarden voor de nakende fusie met de Duitse autobouwer Volkswagen. Porsche spreekt de bestaande aandeelhouders aan via een kapitaalverhoging met voorkeurrecht. Volgens analisten is het nochtans niet het geschikte ogenblik om geld op te halen, omdat de markten erg volatiel zijn. Maar het bedrijf staat onder druk om de operatie door te drukken. Porsche stak zich voor 10 miljard euro in de schulden bij een poging om het veel grotere Volkswagen in te lijven. Nadat die operatie was mislukt, kwamen beide bedrijven overeen te fuseren, wat in de praktijk neerkwam op een overname van Porsche door Volkswagen.


De Franse grootbank BNP Paribas zou geïnteresseerd zijn in een overname van de Duitse IKB Deutsche Industriebank. Na de overname van het Belgische Fortis Bank, zou BNP Paribas dus weer zijn oog hebben laten vallen op een slachtoffer van de financiële crisis. IKB Deutsche Industriebank was één van de eerste Europese banken die zwaar in de problemen geraakte als gevolg van investeringen in Amerikaanse rommelhypotheken. De bank moest met overheidsgeld drijvende gehouden worden en werd drie jaar geleden overgenomen door de Amerikaanse durfkapitalist Lone Star. In oktober vorig jaar zei Bruno Scherrer, topman van Lone Star Europa, dat de Duitse bank klaar was voor een nieuwe strategische partner.


De televisie-activiteiten van Philips zullen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar waarschijnlijk een operationeel verlies lijden van 100 miljoen euro tot 120 miljoen euro. Dat heeft het Nederlandse concern bekend gemaakt. Daardoor zal de divisie volgens Philips dit jaar waarschijnlijk geen break-even halen. Philips spreekt van aanhoudend sterke prijsdruk en te hoge voorraden bij de afnemers. Ook de voorbije jaren waren de televisie-activiteiten van Philips verlieslatend. Het verhoogt de druk op de nieuwe topman Frans Van Houten, die begin april de leiding overneemt van Gerard Kleisterlee. Volgens een woordvoerder bekijkt Philips verschillende opties voor het probleem. Details daarover werden niet gegeven, maar volgens analisten behoort een verkoop tot de mogelijkheden.


Het Duitse chemieconcern BASF voert gesprekken met het Egyptische Orascom om zijn stikstof-meststoffenactiviteit te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Er wordt wel opgemerkt dat de gesprekken zich nog in een beginstadium bevinden. De divisie omvat activiteiten in Antwerpen en Frankrijk, die samen een jaaromzet van ongeveer 500 miljoen euro vertegenwoordigen. Het zou de eerste keer zijn dat BASF, het grootste chemieconcern van de wereld, één van zijn zes volledig geïntegreerde chemische activiteiten aan een externe investeerder zou verkopen. Andere kandidaat-overnemers zouden Yara International en EuroChem zijn.


Het Europese luchtvaartconcern EADS neemt het Canadese helicopterbedrijf Vector Aerospace over voor een bedrag van 625 miljoen Canadese dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 454 miljoen euro. De transactie verloopt via Eurocopter, dochter van het Europese concern en de grootste helicopterbouwer van de wereld. Vector is actief in het onderhoud, de revisie en het herstel van vliegtuigen en helikopters. Louis Gallois, chief executive van EADS, noemt Vector Aerospace de belangrijkste acquisitie sinds de oprichting van de Europese luchtvaartgroep elf jaar geleden. Vector telt 2.500 medewerkers en realiseerde vorig jaar een omzet van 545 miljoen Canadese dollar.


De Verenigde Staten zouden heel binnenkort straaljagers op biobrandstof kunnen inzetten. Bij een laatste test haalde een F-22 anderhalve maal de snelheid van het geluid. De Amerikaanse luchtmacht wil over vijf jaar de helft van de vliegtuigbrandstof uit planten te halen. De geteste F-22 vloog op een mengsel met de helft conventionele jetbrandstof. De Amerikaanse luchtmacht laat zich niet alleen leiden door milieu-argumenten. De Amerikanen willen minder afhankelijk zijn van buitenlandse energie. Maar biobrandstoffen blijven omstreden. In tijden van hoge voedselprijzen is er vooral onrust over de concurrentie die ze betekenen voor de voedselproductie. De biobrandstof van de F-22 wordt gehaald uit planten die ook op arme bodems groeien en stoot 75 procent minder koolstofdioxide uit.


Internetbedrijf Google wil in de Verenigde Staten een betalingssysteem lanceren waarmee gebruikers van Android-telefoons kunnen betalen in een winkel. Google werkt daarvoor samen met Visa en de Amerikaanse bank Citigroup. Klanten die in de toekomst met hun mobiele telefoon willen betalen, moeten wel een rekening hebben bij Citigroup en in het bezit zijn van een smartphone met het Android-besturingssysteem van Google. Volgens bronnen wil Google met het nieuwe systeem zijn advertentie-inkomsten verhogen. Het internetbedrijf krijgt met het betalingssysteem meer inzicht in het koopgedrag van consumenten. Google wil deze gegevens gebruiken om persoonlijke advertenties te tonen, bijvoorbeeld van kortingsacties van lokale winkels.


Benzinemaatschappij Tamoil, die door Libië wordt gecontroleerd, sleept olieconcern Shell voor de rechter vanwege het stilleggen van bevoorrading van Nederlandse benzinestations. Het gaat om de bevoorrading van negen benzinestations van Tamoil, die onder de naam van Shell worden uitgebaat. De twee bedrijven hebben hiervoor een exclusief contract gesloten, waardoor Tamoil alleen Shell-producten mag voeren en niet zomaar een andere leverancier kan krijgen. Volgens Tamoil houdt Shell zich echter niet aan het contract. Onlangs werd bekend dat Tamoil door Shell en British Petroleum niet langer wordt bevoorraad. Beide olieconcerns verwezen daarbij naar de Europese Unie, die overeenkomsten met Libische bedrijven liet opschorten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home