Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 30, 2011

Amerikaanse Navy wil robotvliegtuigen op vliegdekschepen


De Amerikaanse Navy wil over zeven jaar vanop zijn vliegdekschepen onbemande vliegtuigen kunnen inzetten. Dat heeft het US Naval Air Systems Command (Navair) bekend gemaakt. De robot-vliegtuigen zouden worden ingezet voor verkenningsvluchten, maar zouden ook beperkte aanvalsoperaties moeten kunnen uitvoeren. Navair benadrukte wel dat gewapende operaties onder de controle van legerpersoneel zal blijven.

Het programma Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike (Uclass) moet volgens de Amerikaanse Navy de lancering, controle en recuperatie van onbemande vliegtuigen mogelijk maken. De robot-vliegtuigen zouden informatie moeten verzamelen en precisie-aanvallen kunnen uitvoeren. "Uclass betekent een belangrijke stap in een strategie waarbij bemande en onbemande technologie naast elkaar aan vliegdekschepen kan worden ingezet," wordt er opgemerkt.

In een eerste ontwikkelingsfase van het Uclass-systeem wil Navair een reeks alternatieve designs en operationele concepten laten onderzoeken. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van het Uclass-programma, moeten echter al voor eind april dit jaar een dossier indienen. Bedoeling is dat Uclass-robots gedurende langere periodes onafgebroken in de lucht kunnen blijven, onder meer met de hulp van tankvliegtuigen. De Amerikaanse Navy onderzoekt op dit ogenblik de haalbaarheid van robot-vliegtuigen op het dek van vliegdekschepen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home