Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, March 30, 2011

Nieuwsoverzicht

De Britse autoconstructeur Rolls Royce heeft een nieuwe showroom geopend in Umm Al Nar in Abu Dhabi. De showroom heeft een oppervlakte van 900 vierkante meter en biedt plaats aan vijf wagens. Daarmee heeft Abu Dhabi wereldwijd de grootste showroom van het Britse luxemerk. Voor gegadigden is er ook een eigen koffiebar voorzien. Ook is de showroom uitgerust met een configuratie-afdeling, waar de nieuwe eigenaars hun gepersonaliseerd model kunnen laten uittekenen. Het Midden-Oosten is een belangrijke afzetmarkt voor Rolls Royce. De regio vertegenwoordigt ongeveer 15 procent van de totale omzet van het Britse luxemerk. Rolls Royce heeft an ook zwaar geïnvesteerd in de optimalisering van zijn dealernetwerk in de regio.


Het Finse telecomconcern Nokia heeft bij de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) een nieuwe klacht ingediend tegen concurrent Apple. De Amerikaanse handelsautoriteit moet daarbij volgens Nokia oordelen over de schending van zeven patenten. Volgens het Finse bedrijf heeft Apple in bijna al zijn mobiele toestellen, computers, tabletcomputers en muziekdragers de patenten van Nokia geschonden, bijvoorbeeld voor het synchroniseren van gegevens en het gebruik van bluetooth. Een rechter van de handelsautoriteit heeft onlangs een eerste klacht van het Finse bedrijf voorlopig in het voordeel van Apple beslecht. Nokia wacht nog de details af, vooraleer beslist zal worden over een eventueel beroep.


Uitzendconcern USG People heeft het Zwitserse uitzendbedrijf Uniman overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Uniman is in het gebied rond Genève actief op het gebied van specialistisch uitzenden en werving van gekwalificeerd personeel voor de industriële en commerciële sectoren en de bouw. Uniman werd zes jaar geleden opgericht en realiseert een jaaromzet van 10 miljoen euro. USG People kan door de overname zijn aanwezigheid op de Zwitserse markt, die voor het uitzendconcern nog altijd relatief beperkt bleef, gevoelig uitbreiden. Het voorbije jaar realiseerde het concern in Zwitserland een omzet van 28 miljoen euro. Daarmee vertegenwoordigde Zwitserse bijna 1 procent van de totale omzet van USG People.


De groei van de luchtvaart zwakt af door de politieke onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en de aardbeving in Japan. Bovendien zetten stijgende brandstofprijzen de marges van de luchtvaartmaatschappijen onder druk. Dat blijkt uit cijfers van de International Air Transport Association (IATA). In februari van dit jaar werden 6 procent meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand vorig jaar. In januari werd er nog een stijging met 8,4 procent opgetekend. Door de politieke onrust was het internationale vliegverkeer in februari ongeveer 1 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De aardbeving en de tsunami in Japan hebben het vliegverkeer in de maand maart zwaar afgeremd.


In de Europese Unie werden tijdens de maand 141.914 nieuwe bedrijfswagens verkocht. Dat betekent een stijging met 16,8 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Volgens de Europese organisatie van autofabrikanten liet de verkoop van zware vrachtwagens de sterkste groei optekenen. Daar werd een stijging met bijna 75 procent opgetekend tot 16.397 exemplaren. De groei werd vooral gestuwd door Groot-Brittannië, waar de verkoop van zware vrachtwagens met ruim 152 procent steeg. Daarna volgen Duitsland (78 procent) en Frankrijk (68 procent). De verkoop van bestelwagens steeg met 12,3 procent tot 118.040 exemplaren.


De Chinese computer-producent Lenovo heeft officieel zijn LePad-tablet voorgesteld. Daarmee wil de Chinese producent de concurrentie aangaan met de iPad van Apple en andere tabletcomputers. Eerder werd aangekondigd dat de tablet in juni wereldwijd wordt uitgebracht. Lenovo vervoegt met de gloednieuwe LePad zo de rangen van andere tabletproducenten Dell, Toshiba, Samsung of Research in Motion (RIM), de fabrikant van onder meer de BlackBerry-smartphone. De tablet van Lenovo draait op het Android-besturingssysteem van Google. In China wordt voor de goedkoopste versie van de tablet een prijs van 3.499 yuan gevraagd. Dat komt overeen met een bedrag van 380 euro.


De Italiaanse autobouwer Fiat opent op begin april 137 showrooms in de Verenigde Staten. Het is 25 jaar geleden dat het merk nog op de Amerikaanse markt te koop was. Voorlopig bieden de dealers alleen de Fiat Cinquecento, het kleinste exemplaar uit de Fiat-portfolio, op de Amerikaanse markt aan. Maar veel dealers zitten nog voor de verkoop officieel van start gaat al door hun voorraad heen. Steeds meer Amerikanen kopen kleinere wagens die minder verbruiken. In maart steeg de verkoop van kleine stadswagens in de Verenigde Staten met 30 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Fiat hoopt dit jaar 15.000 exemplaren van de Cinquecento op de Amerikaanse markt te kunnen verkopen.


De financiële crisis in Griekenland dreigt weer helemaal op te laaien. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft immers beslist om de rating van Griekenland met twee stappen te verlagen. Er wordt aan toegevoegd dat een kans op een verdere verlaging blijft bestaan. De kredietbeoordelaar wijst erop dat Griekenland zijn schulden zal moeten herschikken om geld te kunnen lenen uit het Europese noodfonds. Ook de kredietwaardigheid van Portugal werd met één stap verlaagd. Daardoor komt de Portugese rating op één stap van de rommel-status. Veel experts verwachten dat Portugal voor hulp op zeer korte termijn zal moeten aankloppen bij de Europese Unie, net zoals Griekenland en Ierland dat al eerder moesten doen.


Het Indiase energieconcern Essar Energy neemt de raffinaderij van Shell in het Britse Stanlow over voor een bedrag van 350 miljoen dollar. Daarover hebben beide partijen een akkoord gesloten. Shell en Essar voerden al sinds half februari exclusieve gesprekken over de overname. Destijds werd al afgesproken dat Essar ongeveer 780 miljoen dollar zou betalen voor de voorraden ruwe olie, geraffineerde producten en andere bezittingen van de raffinaderij. Daarmee komt de totale opbrengst voor Shell op 1,3 miljard dollar. Naar verwachting zal de transactie tijdens de tweede helft van dit jaar kunnen worden afgerond. Essar heeft al raffinaderijen in India en wil met de nieuwe transactie voet aan de grond krijgen in Europa om een wereldwijd oliehandelsplatform op te bouwen.


Managers van het Britse olieconcern British Petroleum worden mogelijk aangeklaagd voor doodslag wegens de explosie van het boorplatform in de Golf van Mexico vorig jaar. Bij het ongeval kwamen elf mensen om. De explosie van het booreiland Deepwater Horizon leidde tot de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Aanklagers verdenken managers van British Petroleum ervan in de aanloop naar de ramp beslissingen te hebben genomen die mede hebben geleid tot de dood van de werknemers en de olieramp. Managers zouden daarbij veiligheid hebben opgeofferd voor snelheid en kostenbesparingen. British Petroleum heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt, maar spreekt tegen dat sprake is van grove nalatigheid.


De Nederlandse autogroep Spyker heeft een definitief contract getekend met China Automobile Trading (CATC) voor de import van zijn Zweedse dochter Saab in China. In december tekenden de partijen daartoe al een intentieovereenkomst. China Automobile Trading krijgt daarbij de verantwoordelijkheid voor de import van wagens en auto-onderdelen in China, de grootste automarkt van de wereld. De verkoop van Saab in China gaat in september van start. Eerder had Spyker gehoopt in juli te kunnen starten met de verdeling op de Chinese markt. In eerste instantie zal Saab bij tien Chinese dealers worden aangeboden. Tot nu toe werd Saab in China verdeeld door Shanghai GM, een joint venture van General Motors, de gewezen eigenaar van het Zweedse merk.


Het Duitse modehuis Hugo Boss verwacht dit jaar opnieuw recordresultaten te behalen, geholpen door sterke groei in China. Dat heeft Claus-Dietrich Lahrs, topman van het Duitse modehuis, gezegd. Hugo Boss mikt voor dit jaar op een omzetstijging met minstens 12 procent en een groei van het operationeel resultaat met minimaal 15 procent. Om deze doelstelling te helpen bereiken, opent het concern dit jaar zeventig nieuwe winkels. Eind vorig jaar telde Hugo Boss wereldwijd 537 winkels. In China worden dit jaar twintig nieuwe winkels geopend. China zal daarmee na Duitsland en de Verenigde Staten de belangrijkste markt voor Hugo Boss worden. Chinese consumenten willen steeds vaker westerse merkkleding en fabrikanten openen er daarom steeds meer winkels.


Het online veilinghuis eBay zou zich op korte termijn kunnen melden voor de overname van Docdata. Dat heeft consulent SNS Securities gezegd op basis van de overname van GSI Commerce door de Amerikaanse online veilingssite. GSI Commerce regelt online winkelen voor bedrijven. eBay en Docdata kennen elkaar goed. eBay nam immers eerder al Brands4Friends over, dat een belangrijke klant is voor Docdata in Duitsland en Engeland. Als eBay de sprong naar het Europese vasteland wil wagen en de reikwijdte van GSI Commerce wil vergroten, zou het volgens SNS Securities goed kunnen dat het bedrijf daarvoor naar Docdata kijken zou kijken.


Banco Base, de derde grootste spaarbank van Spanje, heeft 2,8 miljard euro steun nodig van de Spaanse overheid om aan de kapitaaleisen te kunnen voldoen. Dat heeft de bank zelf bekendgemaakt.
Het bedrag is twee keer zo hoog als de recente schatting van de Spaanse centrale bank. Alle Spaanse banken moeten een zogeheten kapitaalratio hebben van 10 procent. Daarmee zouden ze een nieuwe economische krimp moeten kunnen doorstaan. Banco Base gaf niet aan waarom het benodigde bedrag zoveel hoger is uitgevallen. Banco Base is ontstaan uit de fusie van de regionale banken Caja de Ahorros de Mediterraneo (CAM), Cajastur, Caja Cantabria en Caja Extremadura. De bank heeft een aandeel van 4 procent in de Spaanse bankensector.


Ruim 1,5 miljoen Amerikaanse vrouwen zouden supermarktketen Wal-Mart willen aanklagen wegens discriminatie omwille van een ongelijke loonbehandeling. Dat zou de grootse discriminatie-aanklacht in de geschiedenis van de Verenigde Staten kunnen worden. De bal kwam aan het rollen door een kleine groep van zes vrouwen die tien jaar geleden een seksuele discriminatieklacht indienden tegen het bedrijf. Toen het woord over de klacht verspreid werd, besloten duizenden andere vrouwen zich bij hen aan te sluiten. Hierdoor besliste een lager gerechtshof dat de zaak verder kan gaan namens alle vrouwelijke werknemers die de voorbije twaalf jaar bij de keten in dienst zijn geweest. Nu moet het Hooggerechtshof beslissen of het lager gerechtshof een correcte stelling heeft genomen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home