Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 10, 2011

Cyberaanval kan binnenkort heel elektriciteitsnet uitschakelen

Op dit ogenblik is het nog onmogelijk om met een cyberaanval het hele elektriciteitsnet van de Verenigde Staten uit te schakelen, maar binnen twee tot vijf jaar zou een dergelijk scenario wel kunnen worden uitgevoerd. Dat heeft de gewezen Amerikaanse generaal James Cartwright, voormalig vice-voorzitter van de Joint Chiefs of Staff van het Amerikaanse leger, gezegd tijdens een colloquium bij het Center for Strategic and International Studies in Washington.

Labels: ,

Consument zal alleen nog geïnteresseerd zijn in streaming

Over drie tot vijf jaar zal internet-streaming belangrijker geworden zijn dan kabeltelevisie. Dat heeft Reed Hastings, chief executive van het Amerikaanse videobedrijf Netflix, gezegd. De snelle groei van internet-verbindingen langs glasvezelkabel zal volgens hem on-demand toepassingen populairder maken dan het traditionele televisie-aanbod. Hastings voegt er aan toe dat de consument over enkele jaren alleen nog geïnteresseerd zal zijn in streaming.

Labels: , ,

Gelovige mensen voorstander van internationale samenwerking

Religieus geïnspireerde burgers zijn voorstander van een internationale inspanning om de klimaatverandering en de verspreiding van nucleaire wapens te verspreiden. Deze inspanningen zijn volgens hen een morele verplichting. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Maryland bij gelovige Amerikanen. Ook vindt een meerderheid de bestrijding van de wereldwijde armoede een spirituele verplichtingen en zegt dat de Verenigde Staten samen met andere landen zou moeten samenwerken om het probleem aan te pakken.

Labels: , ,

Vrouwen kiezen aantrekkelijker vriendinnen om aandacht af te leiden

Vrouwen kiezen aantrekkelijker vriendinnen, zodat ze zelf minder last hebben van seksuele intimidatie door mannen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Exeter University in Engeland en de University of Copenhagen in Denemarken bij aquariumvissen. Er wordt op gewezen dat mannelijke exemplaren er soms voor kiezen om op te trekken met minder aantrekkelijke geslachtsgenoten om de eigen voortplantingskansen te vergroten. Er worden volgens de onderzoekers dan ook sociale structuren ontwikkeld rond relatieve aantrekkelijkheid en paringsstrategieën.

Labels:

Bedrijven schroeven verwachtingen voor Chinese markt op

Multinationale ondernemingen volgen heel verschillende strategieën om hun activiteiten op de Chinese markt op te drijven. Dat is de conclusie van een enquête van consulent Economist Intelligence Unit bij executives van meer dan driehonderd multinationale ondernemingen. De onderzoekers stelden wel vast dat 49 procent van de respondenten aangeeft hun verwachtingen voor China door de financiële crisis in andere regio's opgedreven te hebben. Toch blijkt slechts 21 procent het investeringsniveau in China op te drijven.

Labels: ,

Indiase media staan voor belangrijke omzetgroei

De omzet van media en entertainment in India zullen de volgende jaren een sterke groei kennen, gedreven door digitale trends en de stijgende reclamebudgetten bij de adverteerders. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Ernst & Young. Verwacht wordt dat de omzet van de sector over drie jaar een niveau van 25,8 miljard dollar zal realiseren. Het voorbije jaar was er sprake van een omzet van 16,3 miljard dollar. Dat zou dit jaar stijgen tot 18,3 miljard dollar. Volgend jaar zou een omzet van 20,6 miljard dollar worden gerealiseerd.

Labels: , , ,

Pesticiden worden groeiend probleem voor Europese waterwegen

De contaminatie met pesticiden in de Europese waterwegen zal de volgende decennia gevoelig toenemen. Dat hebben wetenschappers van het Helmholtz Centre for Environmental Research uit Leipzig gezegd. Vooral landen in het noorden van Europa zouden het zwaarste worden getroffen. Matthias Liess, hoofd van de dienst ecotoxicologie aan de Duitse instituut, merkt op dat veel mensen de effecten van pesticiden op de waterkwaliteit nog altijd onderschatten. Er wordt op gewezen dat de klimaatomstandigheden de landbouw zal verplichten om meer insecticiden te gebruiken.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Alle lidstaten van de Europese Unie, op uitzondering van Groot-Brittannië, zijn bereid om zich aan te sluiten bij het begrotingspact van de eurozone. De blijkt uit een verklaring van de leiders van de zeventien eurolanden. De eurolanden willen de nieuwe afspraken over het versterken van de begrotingsdiscipline tegen maart of een vroegere datum in een nieuw internationaal akkoord gieten. De Britse premier David Cameron stelde echter dat hij de belangen van zijn land moet verdedigen. Ook Hongarije, Zweden en Tsjechië hadden oorspronkelijk bedenkingen bij het begrotingspact, maar beslisten uiteindelijk toch om zich achter het plan te scharen. Daardoor raakt Groot-Brittannië Europees steeds meer geïsoleerd.

Tijdens de laatste zes maanden van dit jaar is Nederland in een milde recessie beland. Ook voor de volgende jaren komt de economische groei veel lager uit dan een half jaar geleden werd gedacht. Dit jaar zal de werkloosheid uitkomen op 4,4 procent, maar dat zal over twee jaar opgelopen zijn tot bijna 6 procent. Daardoor zijn extra bezuinigingen noodzakelijk. Dat blijkt uit de jongste halfjaarlijkse raming van De Nederlandsche Bank. Als oorzaak wordt gewezen naar een lagere groei van de wereldhandel, het toenemende gebrek aan vertrouwen bij bedrijven en consumenten en de sterkere spaarneiging door dalende woningprijzen. In de vooruitzichten wordt er vanuit gegaan dat de Europese schuldencrisis uiteindelijk zonder grote schokken zal kunnen worden opgelost.

De Duitse export heeft sinds begin van dit jaar een niveau van meer dan 1.000 miljard euro bereikt. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Bundesambt Grosshandel und Aussenhandel (BGA). De federatie van exporteurs wijst erop dat het drie jaar geleden is dat dit niveau werd bereikt. Verwacht wordt dat de export dit jaar een groei met 12 procent tot 1.075 miljard euro zal realiseren. Volgend jaar zou dit groei echter vertragen tot 6 procent. Voor dit jaar wordt een handelsoverschot verwacht van 156 miljard euro. Dat betekent een stijging met 3 miljard euro tegenover vorig jaar. Na China is Duitsland de grootste exporteurs van de wereld. De export is één van de belangrijkste motoren van de Duitse economie.

De Amerikaanse autobouwer Ford gaat in maart volgend jaar een kwartaaldividend van 5 dollarcent uitkeren. Dat heeft de autobouwer bekend gemaakt. Het is de eerste keer in ruim vijf jaar dat opnieuw een dividend wordt voorzien. Bill Ford, topman van het Amerikaanse concern, zegt dat het bedrijf een enorme vooruitgang heeft geboekt bij het aflossen van zijn schulden. Ford, de tweede grootste autogroep van de Verenigde Staten, zegt voortdurend een positieve kasstroom te kunnen optekenen. Ford is de enige grote Amerikaanse autoconstructeur die tijdens de financiële crisis van drie jaar geleden geen staatssteun heeft aangevraagd. In oktober maakte Ford voor de tiende opeenvolgende keer een kwartaalwinst bekend.

De Verenigde Staten hebben in Rusland na de Russische parlementsverkiezingen oproep proberen te veroorzaken. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd in een reactie op uitspraken van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, die de verkiezingen oneerlijk noemde. Daarmee heeft ze volgens Poetin een signaal gegeven aan zijn politieke tegenstanders, die van de woorden van Clinton gebruik zouden gemaakt hebben om protestacties op te zetten. Individuen die voor buitenlandse overheden werken om de Russische politiek te beïnvloeden, zullen zich daarvoor volgens Poetin moeten verantwoorden. Het is volgens Poetin onaanvaardbaar dat buitenlands geld in Russische verkiezingsprocessen wordt gepompt.


Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft vijftien grote Europese verzekeraars gewaarschuwd voor een mogelijke verlaging van hun kredietwaardigheid. Onder meer het Duitse Allianz, het Britse Aviva, het Italiaanse Generali en het Franse Axa worden geviseerd. De waarschuwing aan het adres van de verzekeraars is een logisch vervolg op de dreiging van het bureau om de rating van vijftien landen van de eurozone te verlagen. De verzekeraars zouden volgens het bureau immers onder meer te maken hebben met een grote onzekerheid op de financiële markten. Het bureau merkt op dat een eventuele ratingverlaging binnen de vier weken kan volgen na een eventuele aanpassing van de kredietwaardigheid van de betrokken Europese landen.

De Duitse Bundesbank is niet fundamenteel gekant tegen leningen van eurolanden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een woordvoerder van de Duitse centrale bank verklaard. Er wordt opgemerkt dat de Bundesbank overleg pleegt met de Duitse overheid over de modaliteiten van een dergelijke lening. Om de dringendste noden te ledigen, krijgen Europese probleemlanden 200 miljard euro extra van het internationaal muntfonds. Daarvoor zijn op dit ogenblik echter onvoldoende middelen beschikbaar. De Bundesbank vindt het cruciaal dat de nieuwe geldstromen via het Internationaal Monetair Fonds blijven verlopen en dat er geen nieuwe structuur wordt opgezet.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft aangekondigd de kosten voor het inchecken van bagage te zullen optrekken. Vanaf half december betalen klanten van de Ierse maatschappij tot 100 euro voor een eerste stuk bagage en 135 voor een tweede exemplaar. Wie er voor kiest om zijn ticket niet thuis af te printen, betaalt daarbovenop nog eens 60 euro. Tot nu toe bedroeg die extra kost 40 euro. Ryanair kan al jaren rekenen op een stijgend aantal passagiers, maar in november ging het reizigersaantal met 8 procent naar beneden. Voor het hele winterseizoen rekent de maatschappij op een daling van 4 procent, waardoor mogelijk tachtig toestellen aan de grond zullen blijven.

De Bertelsmann Stichting, een Duitse economische denktank, werkt aan een alternatief voor de traditionele ratingbureaus zoals Moody's en Standard & Poor's. Het alternatief moet een eerlijker beoordeling van vooral landen toelaten. De stichting brengt de volgende maanden verschillende internationale experts samen om het initiatief verder uit te werken. Bedoeling is de vorming van een agentschap zonder winstoogmerk, dat de kredietwaardigheid van landen zonder een verborgen agenda kan beoordelen. Volgens de Bertelsmann Stichting ontbreekt het de huidige ratingbureaus aan transparantie en legitimiteit. Omdat ze zelf winst moeten maken, kunnen ze volgens de stichting niet op een objectieve manier beoordelen.

Het Griekse bruto binnenlands product (bbp) is in het derde kwartaal van dit jaar weer gekrompen met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit herziene voorlopige cijfers van het Griekse statistische bureau. Eerdere ramingen hadden nog gewag gemaakt van een daling met 5,2 procent. De totale consumptieuitgaven liepen tijdens het derde trimester met 5,1 procent terug. De export kende daarentegen een stijging met 3,2 procent, terwijl de import met 4,3 procent daalde. Er wordt vanuit gegaan dat de Griekse economie over het hele jaar een inkrimping met 5,5 procent zal kennen. Voor volgend jaar wordt een inkrimping met 2,8 procent verwacht. Daarmee zal Griekenland een recessieperiode van vijf jaar kennen.

Sean FitzPatrick, de gewezen topman van Anglo Irish Bank, is door de Ierse politie opgepakt. FitzPatrick gaf in december drie jaar geleden toe dat hij had nagelaten de aandeelhouders in te lichten over persoonlijke leningen ter waarde van 84 miljoen euro die hijzelf bij de bank had afgesloten. Er wordt ook onderzoek gevoerd naar verschillende andere ongeregeldheden bij de financiële instelling. De bank werd twee jaar geleden genationaliseerd. Die operatie zou de Ierse overheid een bedrag van 34 miljard euro kunnen kosten. Er leeft dan ook heel wat onvrede over de trage voortgang van het onderzoek naar de malversaties bij de financiële instelling. Enkele weken geleden werd ook financieel directeur Willie McAteer gearresteerd.

De Bundesbank heeft de vooruitzichten voor de Duitse economische groei volgend jaar naar beneden bijgesteld. Er wordt daarbij nu gerekend op een groei met 0,6 procent. Zes maanden geleden werd er nog van uitgegaan dat de Duitse economie volgend jaar een groei met 1,8 procent zou laten optekenen. De Duitse centrale bank verwacht echter dat de conjunctuur de komende winter een moeilijke periode zal kennen. Maar nog in de loop van volgend jaar zou de heropleving volgens de Bundesbank echter opnieuw aan vaart winnen. Het jaar daarop zou het Duitse bruto binnenlandse product volgens de Bundesbank weer 1,8 procent groeien.

De Japanse autoproducent Toyota heeft de winstverwachting voor het lopende jaar met meer dan de helft verlaagd. Reden is de verstoring van de productie als gevolg van de overstromingen in Thailand. De Japanse autogroep verwacht nu een winst van 180 miljard yen te zullen realiseren. Dat komt overeen met een bedrag van 1,7 miljard euro. Dat betekent een daling met 54 procent tegenover een eerdere prognose. De Thaise overstromingen zorgden wereldwijd voor tekorten aan onderdelen, waardoor Toyota-fabrieken met storingen in de productie te maken kregen. Die moeilijkheden komen bovenop de problemen die Japanse autoproducenten ondervonden door de aardbeving en de tsunami in maart van dit jaar in Japan en door de stijgende koers van de yen.

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont heeft zijn winstprognose voor voor het lopende jaar verlaagd. Het chemiebedrijf verwijst daarvoor naar een dalende vraag in consumentenelektronica en de zwakte in de bouwsector. Ellen Kullman, chief executive van DuPont, zegt dat er door de economische onzekerheid een duidelijke vertraging kan worden opgemerkt. DuPont, na BASF het grootste chemiebedrijf van de wereld, merkt op dat ondernemingen minder orders plaatsen en hun bestaande voorraden opgebruiken. Eerder had het Amerikaanse concern ook al gewaarschuwd voor een zwak vierde kwartaal. Voor volgend jaar wordt een winstgroei in het vooruitzicht gesteld.

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van grote Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole met één niveau verlaagd. Vooral de problemen bij het herfinancieren hebben volgens het ratingbureau de beslising beïnvloed. Uit vrees voor een besmetting heeft de Amerikaanse geldmarkten al geweigerd om nog schulden van Franse banken op te kopen. De kans is volgens Moody's groot dat de banken bij de Franse overheid zullen moeten aankloppen om steun te vragen. Daarom werden aan de ratingverlaging ook negatieve vooruitzichten gekoppeld, waardoor ook een verdere afwaardering in de toekomst niet uitgesloten wordt geacht.

Meer Nieuws

Friday, December 09, 2011

Europese bedrijven moeten gemakkelijker risicokapitaal kunnen verwerven

De Europese Commissie heeft een nieuwe regelgeving voorgesteld die het risicokapitaal gemakkelijker zou moeten maken om in de Europese Unie middelen te verzamelen en meer geld uit te lenen aan innovatoren en startups. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, voert aan dat jonge innovatoren en kleinere ondernemingen moeten geholpen worden om innovatiever en concurrentiëler te worden door de toegang tot financiële middelen te vergemakkelijken.

Labels: , ,

Braziliaanse regering lanceert campagne tegen crack-epidemie

De Braziliaanse regering heeft een nieuwe campagne gelanceerd om de crack-epidemie in het land aan te pakken. Daarbij wordt onder meer medische hulp voorzien voor verslaafden en worden zware acties aangekondigd tegen de drugshandel. Daarbij worden vooral de grensgebieden geviseerd. Dat heeft Alexandre Padilha, Braziliaans minister van gezondheid, aangekondigd. Opgemerkt wordt dat de drugs-verslavingen de voorbije acht jaar zijn vertienvoudigd en ook groepen en regio's hebben getroffen die voordien grotendeels gespaard waren gebleven.

Labels: , ,

Spanje kent een opvallend grote digitale genderkloof

Spanje kent een opvallend grote digitale genderkloof in vergelijking met de andere Europese landen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Complutense University of Madrid. De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat Spaanse vrouwen minder frequent gebruik maken van het internet en de kloof in het gebruik van het internet tussen mannen en vrouwen groter is dan het gemiddelde. Spaanse mannen komen in de Europese digitale rangschikking op de zeventiende plaats, maar hun vrouwelijke landgenotes komen niet verder dan een negentiende plaats.

Labels: ,

Grote bezorgdheid over lage zeespiegel van Dode Zee

Ongeveer 120.000 jaar geleden was de Dode Zee vrijwel geheel verdwenen. Dat hebben wetenschappers van het International Continental Scientific Drilling Program na boringen in de bodem van de Dode Zee vastgesteld. Bij die boringen bleek dat de Dode Zee niet altijd even vochtig is geweest. Onder meer werden lagen gips en zout ontdekt. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat de Dode Zee de verdamping van het water niet altijd heeft kunnen compenseren. Dat zorgde er volgens hen ongeveer 120.000 jaar geleden voor dat de Dode Zee nagenoeg helemaal uitgedroogd was.

De onderzoekers merken op dat de zeespiegel van de Dode Zee de voorbije millennia gevoelige fluctuaties heeft gekend. Opgemerkt wordt dat die waterspiegel 25.000 jaar geleden ongeveer 260 meter hoger stond dan het huidige niveau. Die fluctuaties kunnen volgens de onderzoekers geen gevolg zijn geweest van menselijke activiteit. De regio was destijds immers nauwelijks bevolkt. Alleen de temperatuur kan volgens de onderzoekers de oorzaak zijn van het fenomeen. Ongeveer 120.000 jaar geleden was de aarde ongeveer even warm als vandaag.

Ook nu dreigt de Dode Zee te verdwijnen. De belangrijkste voeding is afkomstig van de Jordaan-rivier, maar stroomopwaarts wordt steeds meer water afgetapt. Daardoor bereikt steeds minder water uiteindelijk de Dode Zee, die daardoor zijn zeespiegel snel ziet dalen. Wanneer de temperatuur van de aarde nog een lichte stijging kent, zou dat voor de regio een zware droogte kunnen betekenen, met belangrijke watertekorten die op hun beurt tot militaire conflicten zouden kunnen leiden.

Labels: ,

Nieuw recordjaar voor Amerikaanse klimaatrampen

De Verenigde Staten hebben nu al een nieuw record van klimaatrampen laten optekenen. Dit jaar werden al meer stormen, overstromingen, droogte, hitte en branden met een schade van minstens 1 miljard dollar geregistreerd dan in de jaren tachtig in een heel decennium werden opgetekend, zelfs wanneer de kosten aan de inflatie worden aangepast. Inmiddels werden door het Amerikaanse National Oceanic en Atmospheric Administration (NOAA) al twaalf mega-rampen van meer dan 1 miljard dollar gemeld. De gezamenlijke schade is al opgelopen tot 52 miljard dollar.

Labels: ,

Grootste hydro-elektrische project Cambodja in gebruik

Cambodja heeft in de zuidelijke provincie Kampot een nieuwe hydro-elektrische dam op de Kamchay-rivier in gebruik genomen. De Cambodjaanse president noemde de inauguratie van de dam, die een capaciteit heeft van 194 megawatt, een historische gebeurtenis voor zijn land, waar slechts ongeveer 15 procent van de gezinnen toegang heeft tot elektriciteit. Het Kamchay-project kostte 280 miljoen dollar en werd grotendeels gefinancierd met Chinese ondersteuning. Milieugroepen hebben echter veel kritiek op het project.

De dam op de Kamchay-rivier is tot nu toe het grootste hydro-elektrische project van Cambodja. Volgens tegenstanders vormt het damproject echter een bedreiging voor het milieu. De dam heeft al honderden hectare bossen en landbouwgronden vernietigd en zal volgens de tegenstanders ook een negatieve invloed hebben op de lokale visserij. Voorstanders voeren daarentegen aan dat het project buitenlandse investeerders aantrekt en op die manier zal bijdragen tot de economische groei van het land.

Labels: , , ,

Hubble brengt tienduizend wetenschappelijke studies voort

De metingen van de ruimtelescoop Hubble hebben inmiddels tienduizend wetenschappelijke publicaties voortgebracht. Daarmee is de telescoop, die eenentwintig jaar geleden werd gelanceerd, één van de meest vruchtbare projecten uit de geschiedenis van de ruimtevaart. De publicaties werden geschreven door duizenden astronomen uit meer dan vijfendertig landen en behandelen nagenoeg alle aspecten van de sterrenkunde.

De meest courante onderwerpen die op basis van de metingenzijn het onderzoek van verre supernovae, de meting van de uitdijingssnelheid van het heelal en het mogelijke verband tussen de massa's van sterrenstelsels en hun centrale zwarte gaten. Hoofdauteur van het tienduizendste artikel was Zach Cano van de John Moores University in Liverpool. Cano bestudeerde de zwakste supernova-explosie die ooit in verband is gebracht met een lange gammaflits - een intense uitbarsting van de meest energierijke straling.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

France Télécom moet van het Europees Hof van Justitie ongeveer 1 miljard euro terugbetalen aan de Franse staat. Daarmee wordt ingegaan op een klacht van de Europese Commissie, die aanvoerde dat het speciale Franse belastingstelsel voor France Télécom tussen het midden van de jaren negentig en het begin van het voorbije decennium neerkomt op ongeoorloofde overheidssteun. Het exacte bedrag dat moet worden terugbetaald, werd door het Europese Hof van Justitie niet vastgesteld. Het gaat om een som tussen 798 miljoen euro en 1,14 miljard euro, plus intresten. In januari vorig jaar stortte France Télécom al 1 miljard euro op de rekening van de Franse staat, als voorschot op bedragen die in het dossier mogelijk geëist kunnen worden.

De Chinese e-commercegroep Alibaba is op zoek naar 4 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De financiële middelen moeten Alibaba de mogelijkheid bieden om het belang van het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo in de Chinese groep terug te kopen. Yahoo heeft een belang van 40 procent in Alibaba, maar bevindt zich op dit ogenblik in een zwakke positie. De relatie tussen Yahoo en Jack Ma, topman van Alibaba is al enkele tijd zwaar verzuurd. Volgens waarnemers zou het belang van Yahoo in Alibaba ongeveer 9 miljard dollar waard kunnen zijn. Jack Ma zou ook kunnen meestappen in een volledige overname van Yahoo, in samenwerking met Bain Capital en Blackstone Group. De totale waarde van die deal zou snel tot 25 miljard dollar kunnen oplopen.

Bij het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom worden 457 banen geschrapt. Daarmee wordt het personeelsbestand gedecimeerd. Er wordt aan toegevoegd dat er 225 gedwongen ontslagen zullen vallen. De rest van de sanering zal moeten gerealiseerd worden door natuurlijke afvloeiingen. TomTom had de reorganisatie al aangekondigd bij de voorstelling van de kwartaalresultaten eind oktober. TomTom zei toen 50 miljoen euro te moeten besparen. Daarvoor moeten ruim 450 banen sneuvelen. Het bedrijf kondigde ook een verandering aan in de organisatie van zijn researchafdeling, wat zou moeten leiden tot een snellere productontwikkeling. In het derde kwartaal van dit jaar daalde de omzet van TomTom met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De Zwitserse voedingsgroep Nestlé heeft van de Chinese overheid de toestemming gekregen om snoepgoedfabrikant Hsu Fu Chi over te nemen. Nestlé betaalt een bedrag van 1,2 miljard euro voor een belang van 60 procent in het Chinese bedrijf. Daarmee realiseert Nestlé één van de grootste buitenlandse overnames uit de Chinese geschiedenis. Het Zwitserse concern kondigde de overname al in juli aan. De overname past in de strategie van Nestlé om zijn omzet tegen het einde van het decennium voor 45 procent in groeimarkten te realiseren. Op dit ogenblik vertegenwoordigen die markten een aandeel van 38 procent in de omzet van het Zwitserse bedrijf. In april nam Nestlé ook al de Chinese drankenproductent Yinlu over.

Griekenland heeft een oproep tot kandidaturen gelanceerd voor de overname van zijn Olympische infrastructuur. De operatie maakt deel uit het gigantische privatiseringsprogramma dat Griekenland opgelegd kreeg in ruil voor internationale steun van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Geïnteresseerde kopers kunnen zich tot eind maart volgend jaar aanmelden. Concreet staat een meerderheid van de aandelen van Hellinikon te koop, de onderneming die de terreinen van de Olympische Spelen in haar bezit heeft. Het gaat om een gebied van 620 hectare, met een 3,5 kilometer lange toegang tot de zee. Griekenland was acht jaar geleden organisator van de Olympische Spelen. Sindsdien worden de installaties nog amper gebruikt.

Europese banken hebben 114,7 miljard euro bijkomend kapitaal nodig om te voldoen aan de strengere kapitaaleisen. Dat blijkt uit cijfers van de European Banking Authority (EBA). De banken hebben de extra middelen nodig om zich te beschermen tegen de gevolgen van de schuldencrisis in de eurozone. De nieuwe cijfers liggen 8 miljard euro hoger dan in een eerste inschatting van de bankenautoriteit in oktober. De Griekse banken zouden met 30 miljard euro de zwaarste inspanningen moeten leveren, gevolgd door Spanje met 26,2 miljard euro en Italië met 15,4 miljard euro. De herkapitalisatie moet tegen eind juni volgend jaar zijn uitgevoerd. In januari moeten de banken bekend maken op welke manier ze denken de extra middelen te zullen kunnen aantrekken.

Het recept van de frisdrank wereldberoemde Coca-Cola is voor het eerst in 86 jaar overgebracht naar een nieuwe locatie. De uiterst geheime receptuur lag sinds het midden van de jaren twintig van de voorbije eeuw in een bankkluis van SunTrust Banks in Atlanta, maar is nu ondergebracht in het museum World of Coca-Cola in het centrum van dezelfde Amerikaanse stad, waar het hoofdkwartier van het drankenconcern is gevestigd, tentoon gesteld. Het recept voor de drank, dat dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, blijft echter geheim en wordt aan het zicht van bezoekers onttrokken. Het was volgens Muhtar Kent, chief executive van Coca-Cola, echter tijd dat de formule naar huis terugkeerde.

De Federazione Anarchica Informale (FIA) heeft de verantwoordelijkheid voor de bombrief aan Joseph Ackermann, topman van Deutsche Bank, opgeëist. Dat heeft de politie van de Duitse stad Wiesbaden bekend gemaakt. De afzenders worden een linkse Italiaanse terreurgroep genoemd. Dezelfde groep zou acht jaar geleden ook al verantwoordelijk zijn geweest voor een aanslagpoging op de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Verdachten konden toen niet worden opgepakt. In de brief waarin de aanslag wordt opgeëist, zou sprake zijn van drie explosies. Daarom moet er volgens de Duitse politie worden vanuit gegaan dat er nog twee andere bombrieven zijn verstuurd.

Rusland heeft vierentwintig satellieten voor zijn satellietnavigatiesysteem Glonass operationeel. Daardoor is het systeem nu wereldwijd te gebruiken. Dat heeft het Russische ruimtevaartbedrijf Roskosmos gemeld. Glonass moet de Russische concurrent worden van het Amerikaanse gps-systeem en van het Europese Galileo en het Chinese Compass die in uitbouw zijn. De eerste satelliet van het Glonass-systeem werd al bijna dertig jaar geleden gelanceerd. Dertien jaar later was het netwerk compleet. Maar het systeem boette snel aan slagkracht in en raakte tengevolge van de financiële crisis in de Russiche ruimtevaart in verval. Enkele jaren geleden besliste de Russische regering een versnelde inhaalbeweging door te voeren.

Het Japanse energiebedrijf Tepco, exploitant van de beschadigde kerncentrale van Japan, heeft aangekondigd te overwegen om licht radioactief water weer in zee te lozen. De maatregel is volgens Tepco noodzakelijk omdat de eigen tanks slechts een beperkte capaciteit hebben. Een eventuele lozing pas over enkele maanden plaats hebben. Tepco belooft enkel water te lozen waarvan het radioactiefgehalte onder de wettelijke norm ligt. De uitbater zegt dat zijn opslagcapaciteit in maart het maximum zal bereiken. Vissersorganisaties vrezen echter voor nog meer contaminatie van het maritieme leven. In het kernpark van Fukushima hebben zich tienduizenden ton water opgestapeld tengevolge van het massaal besproeien van de installaties na het zware ongeval op de site.

Mark Kaiser, de gewezen marketingmanager van US Foodservice, is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en tien maanden. Kaiser was als marketingdirecteur betrokken bij een boekhoudkundig schandaal waarbij de resultaten van de divisie kunstmatig werden opgeblazen. Kaiser bekende tijdens zijn proces schuldig te zijn aan fraude. Hij werd vijf jaar geleden al veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar, maar kreeg wegens procedurefouten een nieuw proces. De fraude vond plaats in de periode dat het Nederlandse concern Ahold eigenaar was van US Foodservice. Problemen bij US Foodservice lagen aan de basis van het grote boekhoudschandaal waar Ahold jarenlang onder gebukt ging. De Amerikaanse tak werd vier jaar geleden verkocht.

De Europese Centrale Bank heeft zijn groeiverwachting voor de eurozone volgend jaar gevoelig teruggeschroefd. In september voorspelde de instelling nog een groei van 1,3 procent, maar dat werd inmiddels bijgesteld tot amper 0,3 procent. Oorzaak van het verlaging is volgens Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, de sterke onzekerheid door de schuldencrisis. Het jaar daarop zou de eurozone een groei kennen van 1,3 procent. Voor dit jaar blijft de verwachting gehandhaafd op 1,6 procent. De instelling verwacht dat de inflatie in de komende jaren enigszins zal afkoelen. Dit jaar zou het nog gaan om 2,7 procent, maar de volgende twee jaar zou er sprake zijn van respectievelijk 2 procent en 1,5 procent.

De Europese Unie heeft genoeg middelen om de schuldencrisis op te lossen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd. Europa is volgens Obama rijk genoeg en er is volgens hem geen reden waarom dit probleem niet kan worden opgelost. Hij merkte ook op van mening te zijn dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel vooruitgang heeft gemaakt met een fiscaal pact waarbij iedereen dezelfde regels naleeft en landen zich niet onverantwoordelijk mogen gedragen. De Amerikaanse president gaf aan de Europese Unie aan te zullen sporen om door te gaan op de ingezette weg. Hij benadrukte ook dat de evoluties in Europa een enorme impact hebben op de Verenigde Staten.

De patentoorlogen die door de Amerikaanse technologiegroep Apple worden gevoerd, zijn bijzonder slecht voor de consument. Door een verkoopverbod krijgt de consument immers minder keuze. Dat heeft Eric Schmidt, topman van Google, gezegd. De geschillen zijn volgens Schmidt niet eerlijk tegenover de consument, want die heeft er immers geen enkel voordeel bij beperkt te worden in zijn keuze. Maar ook voor bedrijven zijn deze evoluties een slechte zaak, want ze staan volgens Schmidt een hindernis voor de innovatie. Volgens Schmidt is Apple erg agressief als het gaat om patentclaims. Nochtans heeft het concern volgens hem mogelijkheden en kennis genoeg om zelf te innoveren. Hij voegde er aan toe dat Google er alles aan doet om het Android-platform toegankelijk te houden.

Bedrijven die een beursgang overwegen buiten hun thuismarkt zullen de volgende jaren in toenemende mate kiezen voor een notering in Azië. Dit blijkt uit onderzoek van het adviesbureau PricewaterhouseCoopers onder chief executives van internationale bedrijven. Tegen het midden van het volgende decennium zou Shanghai de meest populaire locatie zijn voor een beursgang, vooral omdat in China gemakkelijk kapitaal zou kunnen worden opgehaald. Op dit ogenblik wordt Shanghai slechts door 4 procent in aanmerking genomen voor een beursgang. Ook voor de beurzen van Mumbai in India en Rio de Janeiro in Brazilië wordt een opmars voorzien. De stijgende populariteit van Shanghai zou ten koste gaan van de beurzen in Londen en New York.

Meer Nieuws

Thursday, December 08, 2011

Sociale kloof aan Amerikaanse universiteiten nog toegenomen

De sociale kloof aan de Amerikaanse universiteiten is de voorbije vijftig jaar gevoelig toegenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. De onderzoekers merken op dat studenten uit de hogere inkomensklasse steeds meer voordelen genieten tegenover hun generatiegenoten uit gezinnen met beperktere financiële middelen. Er wordt aan toegevoegd dat de ongelijkheid grotendeels wordt gedragen door vrouwen.

Onderzoeksleider Martha Bailey, professor economie aan de University of Michigan, merkt op dat in het begin van deze eeuw 54 procent van de universiteitsstudenten uit de hoogste inkomensklasse een diploma behaalde. Dat betekent een stijging met 18 procentpunt tegenover twintig jaar voordien. Het slaagpercentage in de laagste inkomenscategorie steeg daarentegen slechts van 5 procent naar 9 procent. Het is voor studenten uit lagere inkomensklassen volgens de onderzoekers moeilijker om hun weg te vinden en uit ontmoediging vaak vroegtijdig afhaken.

De ongelijkheid heeft volgens de onderzoekers bij vrouwen een scherpere toename gekend dan bij mannen. Dertig jaar geleden lag het slaagniveau bij vrouwen in alle inkomenscategorieën 2 procent hoger dan bij mannen. Bij het begin van de nieuwe eeuw was die kloof in de hoogste inkomenscategorie echter toegenomen tot 13 procent. In de laagste inkomenscategorie blijft het verschil tussen mannen en vrouwen beperkt. De onderzoekers wijzen erop dat een universitair diploma nochtans cruciaal is voor het bereiken van een hogere inkomensklasse.

Labels: , ,

Smartphones dragen groei in mobiele reclame

De groei in de mobiele reclamesector wordt gedragen door de toenemende populariteit van smartphones. Inmiddels vertegenwoordigen gebruikers van smartphones al 80 procent van alle mobiele reclame-impressies. Dat is de conclusie van een rapport van het netwerk InMobi. Daarbij wordt opgemerkt dat tijdens de maand april van dit jaar in Noord-Amerika 900 miljoen mobiele reclame-impressies werden geregistreerd. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover de maand januari. Op smartphones werd echter een groei met 37 procent opgetekend.

Er wordt aan toegevoegd dat de applicatie-reclame, dankzij het groeiende succes van de mobiele besturingssystemen iPhone van Apple en Android van Google, van januari tot april een stijging kende van 58 procent. InMobi voegt er aan toe dat Android in april 36,9 procent van alle mobiele reclame-impressies vertegenwoordigde, tegenover 36,8 procent in januari. Het aandeel van iPhone groeide van 23,5 procent tot 32,9 procent, te wijten aan de opname van de smartphone van Apple in het draadloze netwerk van Verizon begin februari.

"Smartphones bieden een ideaal marketing-kanaal," merkt Anne Frisbie, managing director voor Noord-Amerika bij InMobi, op. "Het toestel is immers constant beschikbaar en operationeel en biedt een interactieve en sociale beleving, waardoor merken een ideaal platform krijgen om de consument te bereiken en de gebruiker een diepgaandere beleving kan worden aangeboden. Het is echter noodzakelijk dat de adverteerders zich creatief inspannen om de consument optimaal te engageren."

Labels: , ,

Consument heeft hele portefeuille met digitale instrumenten

Consumenten gebruik computers, smartphones en tablets voor een steeds bredere waaier van activiteiten. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent KPMG in eenendertig landen. Het gaat volgens de onderzoekers daarbij om activiteiten die variëren van ecommerce op de mobiele telefoon tot het onderhouden van contacten met vrienden op sociale netwerken, waarbij een brede waaier van technologieën worden gehanteerd om belangrijke, maar vaak overlappende opdrachten uit te voeren.

De onderzoekers stelden vast dat inmiddels 86 procent van de consumenten een computer gebruikt voor activiteiten op het internet. Bij smartphones valt dat echter terug tot 8 procent, gevolgd door tablets met 6 procent. Bij sociale netwerking daalt het aandeel van de computer op vier jaar tijd echter van 94 procent naar 76 procent, terwijl mobiele platformen een stijging van 3 procent naar 16 procent laten optekenen. Tablets, die voor de eerste keer in het onderzoek werden opgenomen, halen een score van 7 procent.

Op het gebied van ecommerce zegt 70 procent van de respondenten vliegtuigtickets en vakanties het meest waarschijnlijk online te zullen kopen. Voor muziek, boeken en videogames realiseert het online medium een score van 65 procent. Daarentegen zegt 47 procent geen interesse te hebben om luxeproducten online te kopen. Datzelfde wordt door een groep van 41 procent gezegd over voeding en aanverwante dagelijkse aankopen. Bij het onderzoek rond aankopen maakt 86 procent gebruik van computers, gevolgd door mobiele telefoons (8 procent) en tablets (5 procent).

Labels: ,

Chinese overheid blijft problemen voor zakenleven

De meerderheid van de grote bedrijven is ervan overtuigd dat China meer mogelijkheden te bieden heeft dan eender welke andere wereldmarkt, maar steeds meer groeit de bekommernis over bemoeienissen van de Chinese overheid. Dat is de conclusie van een enquête van uitgever PublicAffairs Asia en het pr-netwerk Edelman bij executives van bedrijven over de hele wereld. China wordt door de respondenten strategisch de belangrijkste markt van de wereld genoemd, gevolgd door de Verenigde Staten, Azië, de Europese Unie, Latijns-America en Afrika.

"Het is duidelijk dat grote bedrijven China bekijken als het speerpunt van hun groeistrategie," merkt Mark Hass, president van Edelman China, op. "Met een dreigende recessie in Europa en een zwakke Amerikaanse economie wordt China door de grote bedrijven gezien als een lichtpunt in een wereldwijde donkere economische tunnel." Daarentegen merkt 77 procent van de ondervraagden op dat het jongste vijfjarenplan van de Chinese regering wellicht zal leiden tot een grotere inmenging van de overheid in de industrie en de economie.

Volgens 91 procent van de ondervraagden is het voor buitenlandse bedrijven dan ook noodzakelijk om een gestructureerde strategie te ontwikkelen voor de uitbouw van relaties met de Chinese overheid. Er wordt aan toegevoegd dat die activiteiten tot het kernaspect van de bedrijfsplannen zullen behoren. Volgens 70 procent zal de eigen activiteit op het gebied van public relations de volgende jaren gevoelig toenemen om in te spelen op het evoluerende klimaat.

Labels: ,

Minderheid bedrijven gaat efficiënt om met big data

Slechts één derde van de bedrijven hebben een efficiënte manier ontwikkelend om de massale hoeveelheid informatie op digitale platformen om te zetten in een beter beslissingsbeleid. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van de bureaus EMC, Toluma Research en Kaggle, bij datawetenschappers en specialisten bedrijfsintelligentie in China, Frankrijk, Duitsland, India, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Opgemerkt wordt dat slechts 38 procent van de respondenten aangeeft dat hun bedrijf in belangrijke mate beroep doet op zogenaamde big data om meer informatie in te winnen over zijn consumenten. Bovendien merkte slechts 17 procent op dat alle medewerkers op basis van het verkregen materiaal experimenten konden opzetten. Uit het onderzoek blijkt dat 37 procent van de specialisten vaak samenwerkt met het management, maar dat valt voor marketing terug tot 31 procent, gevolgd door het salesdepartement (29 procent) en strategische planners (28 procent).

Wanneer er over barrières voor een verdere vooruitgang wordt gesproken, maakt 32 procent gewag van een gebrek aan vaardigheden en trainingsmogelijkheden. Een even grote groep wijst naar een gebrek aan middelen, terwijl 14 procent klaagt over een gebrekkige organisatiestructuur. De onderzoekers merken nochtans op dat een efficiënt gebruik van big data een belangrijke bijdrage kunnen leveren tot het verwerven van een concurrentieel voordeel, productiegroei, innovatie en consumenten-inzichten.

Labels: ,

Duurzaamheid en kwaliteit basis succes glazen verpakking

De vraag naar glazen verpakkingsmateriaal blijft stijgen, gevoed door een groeiende vraag van consumenten en bedrijven, waarbij vooral duurzaamheid en kwaliteitsvoordelen van het materiaal een belangrijke rol spelen. Dat is de conclusie van rapport van de European Container Glass Federation. Daarbij wordt opgemerkt dat de sector in Europa tijdens de eerste helft van dit jaar een productieniveau van 10,6 miljoen ton heeft gerealiseerd. Dat betekent een stijging met 4,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

"De sector heeft een herstel doorgemaakt waardoor de productie opnieuw het niveau evenaart dat voor het uitbreken van de financiële crisis werd behaald," merkt Niall Wall, voorzitter van de European Container Glass Federation, op. "Bovendien is groei altijd een positief teken. In het kader van de huidige crisis kan er gewag gemaakt worden van uitstekende resultaten." Glas zou volgens Wall tijdens de eerste helft van dit jaar ook betere resultaten hebben laten optekenen dan concurrerende technologieën zoals plastic.

Met die resultaten is volgens Wall de basis gelegd voor een verdere groei van de sector gedurende de volgende drie tot vier jaar. Hij verwijst daarbij naar de meerwaarde die glas op het gebied van kwaliteit te bieden heeft en aan de erkende voordelen op het gebied van duurzaamheid. Vooral in de sector van de energiedranken en sportmerken ligt volgens Wall nog een belangrijke groeimarkt. Het gaat volgens hem immers vaak om premium merken waarin het profiel van glas bijzonder goed past. Ook in sauzen, sappen, wijnen en voeding ziet Wall nog belangrijke mogelijkheden.

Labels: ,

Opvang koolstofdioxide in atmosfeer op dit ogenblik niet realistisch

De ontwikkeling van technologieën om koolstofdioxide rechtstreeks uit de atmosfeer te filteren, kan op middellange termijn geen realistische oplossing bieden in de strijd tegen de klimaatverandering. Het ontwikkelen van die technologieën kost immers meer dan maatregelen om de uitstoot aan de bron, zoals krachtcentrales op basis van fossiele brandstoffen, te blokkeren. Dat is gebleken uit een rapport van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"De voorstanders van deze technologieën tonen zich verdekte woordvoerders van de petroleumsector," merkt onderzoeker Howard Herzog op. "Het is echter ook een aantrekkelijk concept, want door de opvang van koolstofdioxide in de atmosfeer zou men niets aan zijn levensstijl moeten veranderen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en de klimaatverandering tegen te houden. Indien die mogelijkheden bestonden, zou men inderdaad het definitieve antwoord op het probleem van de opwarming van de aarde hebben."

"In werkelijkheid blijken de voorstellen rond die technologieën de betrokken kosten zwaar te minimaliseren," voert Herzog nog aan. "Bij een nader onderzoek blijken die berekeningen niet te kloppen. In vergelijking met de opvang van koolstofdioxide aan de bron ligt de kost van een opvang in de atmosfeer per ton emissies ongeveer driehonderd keer hoger. Dat is ook het verschil in concentraties aan koolstofdioxide die in beide omgevingen kunnen worden aangetroffen."

De opvang in de atmosfeer kost volgens Herzog ongeveer 1.000 dollar per ton koolstofdioxide. Aan de bron zou die kost beperkt blijven tot een bedrag van 50 dollar tot 100 dollar.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft gedreigd om de kredietwaardigheid van de Europese Unie naar beneden te herzien. Volgens het ratingsbureau zal de financiering van de Europese Unie immers de gevolgen ondervinden van de schuldencrisis in de eurozone. Tot nu toe geniet de Europese Unie nog altijd de grootste kredietwaardigheid, maar Standard & Poor's heeft daar nu negatieve vooruitzichten aan gekoppeld. Eerder plaatste het bureau ook al negatieve vooruitzichten aan de ratingvooruitzichten van vijftien Europese landen. Datzelfde is nu ook gebeurd voor bankinstellingen zoals BNP Paribas, Crédit Agricole, Deutsche Bank en Commerzbank.

In Frankfurt is een bombrief onderschept die gericht was aan Josef Ackermann, de chief executive van Deutsche Bank. Dat gebeurde in het postverdeelcentrum van de bank. Het nieuws werd bekend gemaakt door de politie van New York, die in één adem alle banken in de stad aanmaande hun beveiliging te verscherpen. De politie plaatste ook extra bewaking rond het kantoor van Deutsche Bank in New York. Uit de eerste analyses zou gebleken zijn dat de brief was gevuld met explosieven en stukjes metaal. Als afzender stond op de brief het adres van de Europese Centrale Bank in Frankfurt vermeld. Ackermann wordt door sommigen het aangezicht van het Duitse kapitalisme genoemd. Hij reist altijd onder zware beveiliging.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de voorbije parlementsverkiezingen in Rusland oneerlijk genoemd. Russische kiezers verdienen volgens haar een volledig onderzoek naar verkiezingsfraude en manipulatie. Clinton deed de uitspraken in Litouwen op een vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De Russische regering heeft de kritiek van Clinton verworpen. Daar worden de uitlatingen van Clinton en andere Amerikaanse politici over de Russische verkiezingen onaanvaardbaar genoemd. De Verenigde Staten houden volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken nog steeds vast ouderwetse stereotyperingen, zonder te begrijpen wat er precies in het Russische electoraal systeem gebeurt.

Vier producenten van compressoren voor koelkasten en koelinstallaties moeten een gezamenlijke boete van 161 miljoen euro betalen wegens kartelvorming. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Opgemerkt wordt dat het Deense bedrijf Danfoss met zijn Italiaanse sectorgenoten ACC en Embraco en het Japanse Panasonic tijdens het voorbije decennium ruim drie jaar lang een verdeling van de markt afspraken. Het Amerikaanse Tecumseh nam ook deel aan het kartel, maar wordt vrijgesteld van een boete omdat dat bedrijf de Europese Commissie over de praktijken informeerde. Danfoss werd met een boete van 90 miljoen euro het zwaarste gestraft.

Het Amerikaanse financiële concern Citigroup is van plan 4.500 banen te schrappen. Dat heeft Vikram Pandit, chief executive van Citigroup, bekend gemaakt. De operatie zou over enkele kwartalen worden gespreid. In het vierde kwartaal zal Citigroup een bedrag van 400 miljoen dollar afschrijven voor kosten die verbonden zijn aan de ontslagen. Vele banken worstelen met hun omzetgroei omdat er weinig vraag is naar financiering en de rentetarieven laag blijven. Bovendien hebben een reeks aan wijzigingen in de regelgeving het vermogen van banken verlaagd om omzet te genereren in de kapitaalmarkt en het bedrijfsleven.

Curator Guy Lofalk wil de vrijwillige reorganisatie bij de noodlijdende Zweedse autobouwer Saab beëindigen. Hij dient daarvoor een verzoek in bij een rechtbank in het Zweedse Vänersborg. Dat heeft Swedish Automobile (Swan), het Nederlands moederbedrijf van Saab, bekendgemaakt. Een reden voor het stopzetten van de reorganisatie wordt niet gegeven. De reorganisatie gaf Saab tot nu toe bescherming tegen zijn schuldeisers. Volgens Swan hebben Saab en zijn schuldeisers enkele dagen om hun standpunten aan de rechter voor te leggen, alvorens een definitieve beslissing valt. Het bestuur van Saab benadrukt dat het blijft onderhandelen met het Chinese Youngman over een noodzakelijke financiële bijdrage om de lonen te betalen en de vrijwillige reorganisatie voort te zetten.

Het Nederlandse financiële concern ING Groep neemt tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een last van 0,9 miljard euro tot 1,1 miljard euro voor de portefeuille met variabele lijfrentes bij zijn Amerikaanse verzekeringstak. Dat heeft het Nederlandse concern bekend gemaakt. In reactie op de onrust op de financiele markten van de afgelopen jaren, houden volgens ING meer Amerikaanse consumenten vast aan hun lijfrentepolissen met een gegarandeerd rendement. Het concern heeft daarom zijn actuariele aannames aangepast, wat tot de verliespost heeft geleid. Jan Hommen, chief executive van ING Groep, benadrukte dat het om een gesloten portefeuille gaat. De verkoop van de betrokken producten werd twee jaar geleden stopgezet.

De euro zal tegen eind volgend jaar verdwijnen. Dat is de teneur die bij de weddingsschappen in het Britse gokkantoor William Hill kan worden opgetekend. Een meerderheid van de gokkers heeft gewed dat de euro tegen het einde van volgend jaar zal zijn verdwenen. Een woordvoerder van William Hill geeft aan dat de inzetten op het overleven van de eurozone allemaal dezelfde richting uitgaan. De spelers zouden enkel willen inzetten op het verdwijnen van de euro. De bookmaker geeft drie euro voor elke euro inzet bij een gok op het verdwijnen van de euro tegen eind volgend jaar. Er kan ook worden ingezet op het eerste land dat uit de eurozone stapt. Daar is Griekenland torenhoog favoriet.

De Amerikaanse fastfoodketen Mc Donalds is in Brazilië veroordeeld tot een dwangsom van 1,3 miljoen euro wegens het speelgoed dat bij de kinderformule Happy Meal wordt gegeven. De Braziliaanse non-profitorganisatie Instituto Alana had tegen de fastfoodgroep een klacht neergelegd omdat het speelgoed kinderen zou aanzetten tot ongezonde eetgewoonten. De fastfoodketen ontkent en verklaart dat het speelgoed ook los van de kindermenu’s kan worden aangekocht. McDonalds heeft beslist om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. Een definitieve beslissing wordt binnen een periode van drie maanden verwacht. De fastfoodketen zegt dat zijn activiteiten beantwoorden aan de overeenkomsten rond de zelfregulering van de sector.

Het Griekse parlement heeft de begroting voor volgend jaar goedgekeurd. Met de hulp van nieuwe besparingsmaatregelen hoopt premier Lucas Papademos het Griekse begrotingstekort terug te dringen tot 5,4 procent van het bruto binnenlandse product, terwijl dit jaar een tekort van 9 procent wordt verwacht. De besparingsbegroting voorziet onder meer nieuwe belastingverhogingen, lagere lonen voor ambtenaren en ontslagen in de openbare sector. De begroting hangt samen met een gigantische schuldherschikking en een tweede internationaal financiëlehulpplan voor Griekenland. Papademos merkte nog op dat Griekenland lid zal blijven van de Europese Unie en de eurozone, maar daaraan zijn volgens hem ook verplichtingen verbonden.

De Chinese politie heeft twee netwerken van kinderhandel opgerold. Daarbij werden 608 verdachten gearresteerd. Bij de actie konden 178 kinderen worden gered. Volgens het Chinese ministerie van binnenlandse veiligheid hebben de voorbije zes maanden agenten in tien provincies samengewerkt in het onderzoek. Kinderhandel is een groot probleem in China, waar de traditionele voorkeur voor mannelijke erfgenamen en het eenkindbeleid voor een bloeiende handel in jongens heeft gezorgd. Die brengen aanzienlijk meer op dan meisjes. Vrouwen en meisjes worden ontvoerd om zwaar werk te verrichten of als bruid te dienen. Elk jaar verdwijnen tienduizenden kinderen. Op twee jaar tijd werden al zevenduizend bendes opgerold. Daarbij werden bijna 19.000 kinderen en 35.000 vrouwen gered.

De Russische autoriteiten moeten de uitslag van de voorbije parlementsverkiezingen ongeldig verklaren en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dat heeft Mikhail Gorbachev, het gewezen staatshoofd van de Sovjet-Unie, gezegd in een reactie op de publieke verontwaardiging over de berichten dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen. In de Russische hoofdstad Moskou was het ook tot hevige protesten gekomen tegen de uitslag van de parlementsverkiezingen. De autoriteiten stuurden veiligheidstroepen de straat op, wat tot botsingen leidde met de betogers. Ongeveer 800 manifestanten werden gearresteerd. Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin, leed tijdens de verkiezingen een pijnlijke nederlaag.

Japan heeft meer dan 20 miljoen euro van het rampenfonds voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami geïnvesteerd in de walvisjacht. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De Japanse overheid zou op die manier de verlieslatende walvisjacht willen stimuleren. De Japanse regering zou de walvisjagers onlangs een bedrag van 2,8 miljard yen, afkomstig uit een speciaal fonds voor compensatie en heropbouw, hebben toegekend. Een groot deel van het geld wordt geïnvesteerd in de bescherming van de vloot walvisjagers, die richting Antarctica is vertrokken. De Japanse regering verwacht daar grote tegenstand van activisten van de organisatie Sea Shepherd.

De Italiaanse politie heeft Michele Zagaria, één van de meestgezochte maffiabazen van het land, opgepakt. Michele Zagaria was al zestien jaar op de vlucht. Michele Zagaria is het hoofd van de machtige Casalesi-clan uit Napels en is al meerdere keren tot levenslang veroordeeld sinds hij op de vlucht sloeg. De clan is vooral verwikkeld in drugshandel en corruptie in de bouwsector. Zagaria kon worden opgepakt nadat de politie in Casapesenna, nabij Napels, op een geheime bunker was gestoten. Daar bleek de maffiabaas zich verscholen te hebben. Volgens aanklager Piero Grasso hield hij zich daar vermoedelijk al zestien jaar schuil, omdat maffiabazen hun macht enkel kunnen uitoefenen als ze in een omgeving verkeren die hun de hand boven het hoofd houdt.

De Britse politie heeft een achttiende arrestatie verricht in het onderzoek naar het afluisterschandaal rond de tabloid News of the World. De arrestant is privédetective Glenn Mulcaire, een gewezen voetballer die vier jaar geleden al eens tot zes maanden cel werd veroordeeld wegens afluisterpraktijken. Mulcaire en journalist Clive Goodman waren toen de enige betichten die werden veroordeeld, maar het afluisterschandaal kreeg in juli van dit jaar een nieuwe dimensie toen bleek dat de telefoon van de dertienjarige Milly Dowler, die negen jaar geleden werd vermoord, gehackt was. Dat leidde tot algemene verontwaardiging. Het afluisterschandaal leidde in juli van dit jaar tot het opdoeken van News of the World.

Meer Nieuws

Wednesday, December 07, 2011

Afrika wordt gigantische groeimarkt voor mobiele telecom

Afrika wordt een gigantische groeiregio voor de mobiele telecomsector. Dat is het gevolg van een groot gebrek aan infrastructuur voor landlijnen. Dat zeggen vertegenwoordigers van de telecomsector. Er worden vooral mogelijkheden gezien in mobiele platformen voor internet en banktransacties. Het voorbije halve decennium is het aantal mobiele gebruikers in Afrika met 20 procent per jaar toegenomen. Tegen het einde van volgend jaar zal het Afrikaanse continent meer dan 735 miljoen mobiele abonnees tellen.

"Afrika is de laatst overgebleven groeimarkt," voert Nicolas Regisford, mede-oprichter van de Zuid-Afrikaanse mobiele telefoonfabrikant Mi-Fone, tegenover het persbureau AFP aan. "China en India hebben zich al ontwikkeld tot mature markten." Afrika is op het gebied van mobiele verbindingen inmiddels al de tweede grootste markt van de wereld geworden. Alleen Azië telt nog meer mobiele verbindingen. Bovendien vertegenwoordigt de snelstgroeiende mobiele markt van de wereld.

"De sector verwacht bijzonder veel van de commerciële mogelijkheden die het continent met zijn één miljard bewoners te bieden heeft," merkt AFP nog op. Nicolas Regisford merkt op dat de Afrikaanse bevolking vooral nood heeft aan goedkope toestellen die het mogelijk maken om toegang te krijgen tot het internet en mobiele betalingen te doen. Het grootste gedeelte van de huidige telefoons voldoen door hun hoge prijs volgens hem niet aan die voorwaarden.

Mobiel expert Tomi Ahonen noemt het opmerkelijk dat het traditioneel gebrek aan traditionele infrastructuur, telecom en landlijnen, internetpenetratie en breedbandtoegang en bankdiensten de grote krachten zijn aan de bloei van de mobiele sector in Afrika. Hij voert aan dat Afrika zich door die problemen met mobiele telefonie moest behelpen, maar inmiddels is de hele wereld ervan overtuigd geraakt dat die mobiele sector de toekomst betekent.

Labels: ,

Aantrekkelijkste politici krijgen meest televisie-aandacht

De aantrekkelijkste politici krijgen ook de grootste televisie-aandacht. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Haifa over de televisie-aandacht van de Amerikaanse media voor congresleden. Volgens de Israëlische onderzoekers moet de reden voor het fenomeen gezocht worden bij de televisie-journalisten. Die zouden er immers de voorkeur aan geven dat de televisiekijkers de voorkeur geven aan fysiek aantrekkelijke mensen. Het uiterlijk zou daarbij belangrijker zijn dan anciënniteit, hiërarchie en wetgevende activiteit.

De onderzoekers Israël Waismel-Manor en Yariv Tsfati stelden vast dat er een duidelijk verband kon worden opgemerkt tussen fysieke aantrekkelijkheid en televisie-aandacht. Een gelijkaardig verband werd echter niet teruggevonden bij radio of gedrukte media. De onderzoekers stelden vast dat alleen de activiteit in het congres en de omvang van hun staat een grotere impact hadden op de televisie-aandacht dan het uiterlijk. Het onderzoek werd uitgevoerd met Israëlische studenten, zodat politieke overtuiging of bekendheid kon worden uitgesloten.

Het uiterlijk van de politicus zou onder meer ook belangrijker zijn dan de wetsvoorstellen die mee werden ondersteund of de politieke gezindheid. Voor elk niveauverschil op een schaal van fysieke aantrekkelijkheid van tien punten, kon er volgens de onderzoekers een stijging of daling met 11,6 procent in de televisie-aandacht worden opgetekend. De onderzoekers spreken andere resultaten tegen, waarbij aangegeven werd aantrekkelijke mensen betrouwbaarheid en respectabiliteit uitstralen en ook een groter zelfvertrouwen hebben, wat tot een grotere televisie-aanwezigheid zou leiden.

Labels: ,

Immigranten nemen uiteindelijk identiteit nieuwe land over

Immigranten verwerven door activiteiten in hun gemeenschappen na verloop van tijd de identiteit van hun nieuwe land, zonder zich van hun originele cultuur af te keren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Southern Methodist University bij Indiase en Vietnamese immigranten in de regio Dallas-Fort Worth van de Amerikaanse staat Texas. Er wordt wel opgemerkt dat er voor deze groepen een groot verschil is tussen nationaliteit en burgerschap.

"De Amerikaanse identiteit wordt voor nieuwe migranten uit Vietnam en India dieper naarmate ze deelnemen aan activiteiten, festivals en andere evenementen in hun kerken, scholen of tempels, zakelijke en maatschappelijke banden ontwikkelen en toetreden tot hun sociale en culturele organisaties," voeren de onderzoekers Caroline Brettell en Deborah Reed-Danahay, antropologen aan de Southern Methodist University, aan.

Brettell en Reed-Danahay waarschuwen dat het beleid geen pogingen mag ondernemen om formele normen voor integratie op te leggen, zoals het vloeiend beheersen van de Engelse taal, of zich helemaal toe te spitsen of een formele politieke participatie. "Een maatschappelijke integratie betekent niet dat de eigen persoonlijkheid moet worden opgegeven," benadrukt Brettell. "Migranten-gemeenschappen bieden al de ruimte om die integratie te stimuleren. Migranten starten die integratie binnen de eigen gemeenschappen."

Labels: ,

Investering in onderwijs reduceert criminaliteit en mortaliteit

Onderwijs en gerelateerde activiteiten zorgen tot een verlaging van de mortaliteit en criminaliteit en bevorderen de gezondheid en de politieke participatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Western Ontario. De Canadese onderzoekers merken op dat vooral investeringen in het lager en middelbaar onderwijs op dat gebied een groter verschil kunnen maken dan initiatieven in het hoger onderwijs.

"De maatschappelijke voordelen van de reductie van criminaliteit en mortaliteit blijken bijzonder groot te zijn," voert onderzoeksleider Lance Lochner, professor economie aan de University of Western Ontario, aan. "Indien in de Verenigde Staten één procent meer leerlingen een diploma middelbaar onderwijs hadden behaald, zouden er 100.000 minder misdrijven zijn gepleegd. Dat zou de Amerikaanse economie een jaarlijks voordeel van meer dan 2 miljard dollar hebben opgeleverd. De maatschappelijke voordelen van een reductie van de mortaliteit hebben ongeveer dezelfde omvang."

De onderzoekers merken dan ook op dat besparingen in het onderwijs bijzonder nefaste gevolgen zouden kunnen hebben voor de economie. Er wordt aan toegevoegd dat maatregelen rond onderwijs en criminaliteit de grootste resultaten zouden opleveren. Er wordt opgemerkt dat op het gebied van criminaliteit in de Verenigde Staten en Europa gelijkaardige effecten zouden worden opgetekend. In Europa zou de impact op gezondheid, mortaliteit en politieke participatie echter meer beperkt zijn.

Labels: , ,

Traditionele media blijven marketing eindejaarsperiode beheersen

Traditionele media blijven de marketing-budgetten voor de eindejaarsperiode beheersen. Dat heeft een enquête van het bureau BDO USA uitgewezen. Er wordt daarbij opgemerkt dat de grootste budgetten gaan naar gedrukte reclame (44 procent), gevolgd door audiovisuele campagnes (27 procent) en buitenreclame (5 procent). Het aandeel van de traditionele media is volgens de onderzoekers nog toegenomen tegenover vorig jaar. Daarentegen zegt nog slechts 23 procent het grootste gedeelte van zijn budget aan online reclame te besteden, tegenover 27 procent vorig jaar.

Er wordt opgemerkt dat de situatie bij de grootste retailers nog minder positief oogt voor online reclame. Daar blijkt slechts 17 procent het grootste gedeelte van zijn budget aan online campagnes te besteden. Verder wordt aangevoerd dat 65 procent van de marketeers hun budgetten constant hebben gehouden tegenover vorig jaar, terwijl 20 procent een groter bedrag heeft geïnvesteerd. Bij de grote marketeers maakt 83 procent gewag van een groter budget. Geen enkele respondent zegt zijn budget afgebouwd te hebben. In het algemeen is er sprake van een stijging met 0,4 procent.

Zoekresultaten zijn volgens 53 procent van de ondervraagden het belangrijkste online kanaal voor de consument om adverteerders te vinden. Bij de grootste retailers stijgt dat tot 67 procent. Vorig jaar werden zoekresultaten door 30 procent van de marketeers als belangrijkste kanaal genoemd. Dit jaar komen email-promoties op de tweede plaats (13 procent), gevolgd door vorige shopping-ervaringen (8 procent). Die sectoren haalden vorig jaar respectievelijk een score van 24 procent en 30 procent.

Labels:

Brandstofefficiëntie Amerikaans wagenpark opnieuw gestegen

De gemiddelde brandstofefficiënte van de nieuwe voertuigen op de Amerikaanse wegen is tijdens de maand november van dit jaar gestegen tot 22,7 mijl per gallon. Dat blijkt uit cijfers van het Transportation Research Institute van de University of Michigan. Tijdens de maand oktober werd nog een efficiëntie van 22,6 mijl per gallon opgetekend. Daarmee werd voor de tweede maand op rij een toenemende efficiëntie opgetekend, nadat tijdens de maanden augustus en september telkens een niveau van 22,1 mijl per gallon werd geregistreerd.

Onderzoeksleider Michael Sivak merkt op dat de gemiddelde brandstofefficiëntie van het nieuwe Amerikaanse wagenpark daarmee opnieuw is gestegen tot het hoogste niveau sinds de maand mei van dit jaar, toen eveneens een cijfer van 22,7 mijl per gallon werd geregistreerd. Het absolute record werd tijdens de maand maart van dit jaar bereikt, toen een efficiëntie van 23 mijl per gallon werd opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat de efficiëntie op vier jaar tijd met 2,3 mijl per gallon is verbeterd.

Sivak voegt er aan toe dat de ecologische impact van individuele Amerikaanse automobilist tijdens de maand september op 0,87 punten stond. Dat was het hoogste niveau sinds april dit jaar. Er wordt opgemerkt dat de emissie van broeikasgassen voor een bestuurder van een nieuwe wagen op vier jaar tijd met 13 procent is verbeterd. De Amerikaanse regering eist dat nieuwe wagens tegen het midden van het volgende decennium een efficiëntie van 54,5 mijl per gallon kunnen voorleggen.

Labels: ,

Ontbossing Amazone-gebied op historisch laagtepunt

Het tempo van de ontbossing van het Amazone-gebied is tot het laagste niveau teruggevallen sinds de autoriteiten de situatie drieëntwintig jaar geleden zijn beginnen op te volgen. Dat blijkt uit een rapport van het Braziliaanse National Institute of Space Research (Inpe). Tussen augustus vorig jaar en juli dit jaar zou de ontbossing volgens Gilberto Camara, hoofd van de Braziliaanse onderzoeksinstelling, tot 6.238 vierkante kilometer zijn teruggevallen. Dat betekent een daling met 11 procent tegenover de twaalf maanden voordien.

"Deze evolutie is volgens Aloizio Mercadante, Braziliaans minister van wetenschap en technologie, een groot succes voor het land," merkt het persbureau AFP op. "Hij noemde het Amazone-gebied een gigantisch instrument om koolstofdioxide, één van de oorzaken van de opwarming van de aarde." Er wordt echter opgemerkt dat de ontboste oppervlakte nog altijd vier keer groter is dan Sao Paulo, de grootste stad van Brazilië.

De ontbossing van het Amazone-gebied kende acht jaar geleden zijn hoogtepunt. Toen verdwenen op twaalf maanden tijd 27.700 vierkante kilometer tropisch regenwoud. De belangrijkste oorzaken voor de ontbossing zijn branden, de opmars van de landbouw en veeteelt en illegale trafieken van hout en mineralen. Er zijn in Brazilië echter plannen om het beschermde gebied te reduceren, gesteund door de machtige Braziliaanse landbouwsector.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie start een onderzoek naar vijf grote uitgevers van ebooks wegens mogelijke prijsafspraken. Vermoed wordt dat de uitgeverijen Hachette Livre, Harper Collins, Simon & Schuster, Penguin en Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck onderling vaste prijzen voor ebooks hebben afgesproken. Mogelijk zou ook tablet-producent Apple bij de operatie zijn betrokken, al zou nog niet duidelijk zijn welke rol het Amerikaanse technologiebedrijf mogelijk zou hebben gespeeld. De afspraken zouden de eerlijke concurrentie binnen de Europese Unie hebben belemmerd. Het onderzoek is een gevolg van invallen die tijdens de maand maart van dit jaar bij de betrokken bedrijven werden uitgevoerd. In Groot-Brittannië had het Office of Fair Trading al een gelijkaardig onderzoek geopend.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, heeft scherp uitgehaald naar de dreigende kredietverlaging van vijftien landen van de eurozone door Standard & Poor's. De dreiging is volgens Juncker oneerlijk en compleet buitensporig. De dreigende ratingverlaging geldt onder meer voor de zes landen met een hoogste kredietrating. Volgens Juncker is het dreigement een mokerslag voor alle landen die inspanningen doen om de begrotingstekorten te doen dalen. Vooral het tijdstip waarmee het ratingbureau met het dreigement naar buiten komt, kort voor het begin van een Europese top over de schuldencrisis, is volgens de Luxemburgse premier verbazingwekkend.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's voert de druk op de Europese leiders verder op. Ook aan de rating van het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) werden nu negatieve vooruitzichten gekoppeld. Er wordt opgemerkt dat veel zal afhangen van de komende Europese top. Het noodfonds geniet op dit ogenblik nog de hoogste rating, maar een lagere score in de toekomst wordt door het bureau niet uitgesloten geacht. De beslissing is een rechtstreeks gevolg van de dreigende ratingverlaging voor vijftien landen van de eurozone. De rating van het Europese noodfonds zou maximaal met twee stappen worden verlaagd. Standard & Poor's merkt wel op niet uit te sluiten dat de negatieve vooruitzichten worden herroepen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat de hervormingen in de eurozone zullen worden voortgezet. Dat heeft Merkel gezegd in een reactie op de dreiging door kredietbeoordelaar Standard & Poor's om vijftien landen in de eurozone een lagere rating te geven. Merkel zei dat beslissingen zullen worden genomen die voor de eurozone als belangrijk en noodzakelijk worden beschouwd. De Duitse bondskanselier merkt op dat de hervormingen een lang proces zullen vergen, maar ze voegde er aan toe dat deze weg verder zal worden gevolgd. De dreigende ratingverlaging voor Duitsland liet de bondskanselier voor de verantwoordelijkheid van het ratingbureau.

De Britse regering dreigt een eventueel nieuw verdrag voor de Europese Unie te blokkeren als bepaalde Britse eisen niet worden ingewilligd. Wanneer de landen van de eurozone van plan zijn om de Europese instanties te gebruiken om de eenheidsmunt te redden, zal er volgens de Britse premier David Cameron wel rekening gehouden moeten worden met de Britse wensen. Groot-Brittannië is wel lid van de Europese Unie, maar maakt geen gebruik van de euro. Groot-Brittannië heeft bij verscheidene Europese verdragen al verscheidene aparte voorwaarden bedongen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy willen de komende maanden een nieuwe Europees verdrag sluiten waarmee de begrotingsdiscipline van de lidstaten wordt gegarandeerd.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) kan nog steeds niet akkoord gaan met de verkoop van Saab aan Chinese investeerders, ondanks het voorstel voor een nieuwe eigendomsstructuur waarbij een Chinese bank betrokken zou zijn. Dat heeft General Motors, dat nog steeds aandeelhouder is bij Saab, bekend gemaakt. In het nieuwe voorstel staat volgens General Motors geen element dat de houding van de Amerikaanse autobouwer zou kunnen veranderen. De afwijzing van General Motors lijkt een faillissement van Saab dichterbij te brengen. Victor Muller, topman van moederbedrijf Swedish Automobile, liet echter in een korte reactie weten dat er altijd op een alternatief plan kan worden teruggevallen.

Het vereffeningsplan van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers is goedgekeurd. De liquidatie van de activa zou volgens de curatoren de volgende drie jaar een bedrag van 65 miljard dollar opbrengen. Met de goedkeuring van het plan kan eindelijk gestart worden met het vergoeden van de schuldeisers. Daarvoor zou in eerste instantie een bedrag van 23 miljard dollar beschikbaar zijn. Het failliet van Lehman Brothers in september drie jaar geleden lag aan de basis van de kredietcrisis. Eén schuldeiser had bezwaar aangetekend tegen het vereffeningsplan, maar dat werd verworpen door rechter James Peck. De schuldeisers hebben samen een claim van 450 miljard dollar neergelegd.

De ogen van de hele wereld zijn gericht op Europa. Dat heeft de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner tijdens een bezoek aan de Duitse hoofdstad Berlijn gezegd. Hij stelde echter bemoedigende tekens te zien en vertrouwen te putten uit de ontwikkelingen van de jongste twee weken in Europa. De Amerikaanse minister verwees daarbij naar de hervormingen in Italië en Griekenland en naar de vooruitgang die volgens hem wordt gemaakt in de richting een nieuw begrotingspact. De Verenigde Staten maken zich steeds meer zorgen dat de crisis in Europa een belangrijke bedreiging kan worden voor de Amerikaanse economische groei.

Het Frans-Duitse akkoord over de aanpak van de schuldencrisis in de eurozone is cruciaal, maar het is onvoldoende om de extreem ernstige situatie van de eurozone op te lossen. Dat heeft Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy bereikten eerder een akkoord over een nieuw Europees verdrag, waarin duidelijke en strenge regels zullen worden opgenomen inzake begrotingsdiscipline. Het was volgens Lagarde cruciaal dat er een start is gemaakt met de aanpak van de problemen, maar er zal volgens haar veel meer nodig zijn om de hele toestand te regelen en het vertrouwen te laten terugkeren.

Guy Lofalk, curator van Saab, overweegt het herstructureringsproces van het noodlijdende Zweedse automerk te beëindigen. Dat heeft Lofalk tegenover de Zweedse media gezegd. Volgens de curator bevindt Saab zich op een doodlopende weg en is er geen hoop meer op een succesvolle herstructurering. Lofalk benadrukt dat er geen financiële middelen meer beschikbaar zijn. Saab had vorige week al de lonen over de maand november moeten betalen, maar is hiervoor afhankelijk van financiering uit China. De Chinese bedrijven Youngman en Pang Da krijgen vooralsnog geen toestemming van voormalig Saab-eigenaar General Motors om Saab over te nemen. Daardoor krijgt Saab ook niet de beloofde Chinese steun.

Het Amerikaanse aannemersbedrijf Halliburton heeft bewust bewijsmateriaal over de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico vernietigd. Dat heeft het Britse concern British Petroleum (BP) naar voor gebracht in een document dat werd ingediend bij de federale rechtbank in New Orleans. British Petroleum wil dat de rechter experts aanstelt die de ontbrekende modelresultaten kunnen terugvinden. Het vernietigde bewijsmateriaal zou meer informatie hebben omvat over de kwaliteit van het cement dat Halliburton had gebruikt voor de bekisting van de boorput van Deepwater Horizon. De bekisting moest verhinderen dat er een lek zou ontstaan. Halliburton zegt dat British Petroleum op het allerlaatste ogenblik nog wijzigingen aan het cement had bevolen.

De verantwoordelijken voor het boekhoudschandaal bij de Japanse cameraproducent Olympus moeten voor de rechter worden gedaagd. Dat is de conclusie van een rapport van een onafhankelijke commissie die het schandaal heeft onderzocht. Olympus creëerde bewust een rookgordijn om 1,7 miljard dollar aan verliezen te verbergen. De zaak kwam in de openbaarheid toen de Britse chief executive Michael Woodford vragen begon te stellen over bepaalde transacties. Vooral gewezen vice-president Hisashi Mori en de interne auditor Hideo Yamada zouden volgens het rapport het brein zijn geweest achter de boekhoudfraude, die dertien jaar voortduurde. De commissie had ook kritiek op de revisoren die de boeken van Olympus goedkeurden.

Bij de jongste Russische parlementsverkiezingen is op grote schaal fraude gepleegd. Regeringspartij Verenigd Rusland, die bij de verkiezing een belangrijk verlies leed, was daarvan de grootste profiteur. Dat heeft de Russische oppositie gezegd. Verenigd Rusland behaalde 49,54 procent van de stemmen, maar behoudt door een wijziging van de grondwet wel de meerderheid in het parlement. De oppositie claimt dat het resultaat voor Verenigd Rusland veel lager was uitgevallen als de verkiezingen eerlijk waren verlopen. Volgens oppositieleiders heeft de partij zich schuldig gemaakt aan fraude. Onder meer werden aanhangers van Verenigd Rusland per bus langs een aantal stembureaus gevoerd om telkens hun stem uit te brengen. Kiezers zouden tientallen stembiljetten hebben ingediend.

De Britse organisatie Global Witness heeft zich teruggetrokken uit het Kimberley-proces, een samenwerkingsorganisatie van 74 landen tegen de handel in bloeddiamanten. Global Witness stond acht jaar geleden mee aan de wieg van het Kimberley-proces, maar zegt dat het vooropgestelde doel absoluut niet wordt gehaald. Directe aanleiding voor de beslissing van Global Witness was de aanvaarding van drie diamantbedrijven uit Zimbabwe, waar volgens de organisatie nochtans ernstige onregelmatigheden waren vastgesteld. Er is volgens Global Witness een duidelijk risico dat geld uit de Zimbabwaanse diamantindustrie ook bij de volgende verkiezingen in het land geweld zal financieren. Het Kimberley-proces reageert volgens Global Witness niet adequaat om die bedreiging aan te pakken.

In het Franse parlement is een resolutie voorgelegd om de prostitutie terug te dringen. Uit een parlementair rapport is gebleken dat 90 procent van de 20.000 prostituees in Frankrijk afkomstig zijn uit het buitenland en in de meeste gevallen het slachtoffer zijn van mensenhandel. Bovendien worden ze ook vaak blootgesteld aan mishandelingen en verkrachting. In de resolutie wordt aangedrongen op een strengere en intensievere aanpak van de mensenhandel en koppelarij. Er moet volgens de resolutie ook een bewustmaking komen van de cliënten, die hun verantwoordelijkheid moeten nemen. De verwachting is dat er snel een wetsvoorstel komt dat het bezoeken van een prostituee strafbaar maakt. Een gelijkaardige maatregel in Zweden schroefde de prostitutie gevoelig terug.

Meer Nieuws

Tuesday, December 06, 2011

Vrouwen intensiever aan de slag met smartphones

Vrouwen blijken in een brede waaier van activiteiten meer van hun smartphone gebruik te maken dan mannen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Compete. Er wordt aan toegevoegd dat mannen een grotere voorkeur blijken te hebben bij een aantal minder populaire activiteiten, zoals het streamen van content of het reserveren van restaurants. Toch blijken mannen meer mogelijkheden van hun toestel te verlangen dan vrouwen.

Tekstberichten vormen de belangrijkste activiteit op smartphones. Die activiteit wordt door 98 procent van de vrouwen en 92 procent van de mannen genoemd. Bij andere activiteiten kunnen er echter grotere verschillen worden opgetekend, zoals sociale netwerking (79 procent tegenover 68 procent), videogames (76 procent tegenover 66 procent), het delen van foto's en video's (73 procent tegenover 65 procent) en het uitvoeren van financiële transacties (60 procent tegenover 48 procent).

Daarentegen hebben mannen een meerderheid in het streamen van content (42 procent tegenover 35 procent) en het reserveren van restaurants (29 procent tegenover 24 procent). Toch blijken mannen van hun volgende toestel meer eigenschappen te eisen, zoals draadloos internet (74 procent tegenover 57 procent), een kwaliteitsscherm (67 procent tegenover 55 procent), een muziekspeler (52 procent tegenover 41 procent), een Qwerty-toetsenbord (48 procent tegenover 37 procent) en een geïntegreerde appstore (44 procent tegenover 33 procent).

Ook zijn mannen meer geïnteresseerd in draadloze mobiele telefonie van de vierde generatie (40 procent tegenover 26 procent) en toegang tot de bedrijfsmail (23 procent tegenover 8 procent). Vrouwen willen daarentegen een langer batterijleven (82 procent tegenover 81 procent), een camera (81 procent tegenover 79 procent), persoonlijke email (65 procent tegenover 64 procent) en vooraf geïnstalleerde games (17 procent tegenover 9 procent).

Labels:

Consument ontvangt liever direct mail dan email

De consument ontvangt van bedrijven liever direct mail dan email. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau Epsilon Targeting. Daarbij wordt opgemerkt dat bijna 60 procent van de Amerikaanse consumenten geïnteresseerd is om direct mail over nieuwe producten te ontvangen, terwijl slechts 43 procent daarover een email wenst te ontvangen. Er wordt aan toegevoegd dat die voorkeur voor direct mail in alle sectoren kan worden opgemerkt.

Er wordt aan toegevoegd dat de voorkeur voor direct mail ook in de leeftijdscategorie tussen achttien en vierendertig kan worden opgemerkt. In het algemeen wordt het grootste verschil opgetekend in de gezondheidssector. Daar blijkt 41 procent van de consumenten geïnteresseerd te zijn in direct mail, tegenover slechts 8 procent zou openstaan voor email. Hetzelfde geldt ook voor voorschriftplichtige geneesmiddelen (37 procent tegenover 9 procent), verzekeringen (36 procent tegenover 9 procent), financiële diensten (36 procent tegenover 8 procent) en voeding (31 procent tegenover 10 procent).

Dat verschil heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met de privacy-problematiek. "Het gaat immers om relatief gevoelige sectoren," wordt er opgemerkt. "Volgens 37 procent van de Amerikaanse consumenten behoort de traditionele mail nog altijd tot de privésector. Slechts 8 procent is van mening dat het internet een grotere anonimiteit biedt." Er wordt echter aan toegevoegd dat ook in de retailsector 25 procent van de consumenten geïnteresseerd is in direct mail, tegenover slechts 12 procent in email.

Labels: , ,

Internet vertegenwoordigt over drie jaar 20 procent reclamemarkt

Het internet zal over drie jaar meer dan 20 procent van de wereldwijde reclamebestedingen vertegenwoordigen. Op dit ogenblik bedraagt dat aandeel 15,9 procent. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau ZenithOptimedia. Er wordt daarbij opgemerkt dat de online reclamebestedingen veel sneller blijven groeien dan de andere sectoren. Google blijft veruit marktleider in de sector. Daarin wordt ook geen verandering verwacht, maar wel wordt voorop gesteld dat Facebook volgend jaar de tweede grootste partij van de sector zal zijn geworden.

De onderzoekers stellen dat Google het voorbije jaar 44,1 procent van de wereldwijde online reclamebestedingen naar zich toe trok, tegenover 41,9 procent het jaar voordien. Op de tweede plaats volgt Yahoo met een marktaandeel van 8,3 procent. Er wordt opgemerkt dat die kloof nog steeds groter aan het worden is, want twee jaar geleden had Yahoo nog een marktaandeel van 9,6 procent, dat echter werd uitgehold omdat het bedrijf het bijzonder moeilijk heeft om de andere technologie-ondernemingen bij te houden.

Microsoft heeft de voorbije twee jaar zijn marktaandeel op 4 procent heeft kunnen behouden, na enkele jaren van verval. Vier jaar geleden had Microsoft nog een aandeel van 7,9 procent. Het marktaandeel van America Online (AOL) blijft daarentegen van 2,2 procent naar 1,5 procent verder af te kalven. Vijf jaar geleden had het bedrijf nog een marktaandeel van 6,3 procent. Daarentegen laat het sociale netwerk Facebook een stijging van 1,4 procent tot 3,1 procent optekenen. Verwacht wordt dat Facebook dit jaar Microsoft zal voorbij steken en volgend jaar Yahoo zal inhalen.

Labels: ,

Nieuw record voor Amerikaanse online reclame

Internet-reclame heeft in de Verenigde Staten tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,88 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Interactive Advertising Bureau (IAB) en consulent PricewaterhouseCoopers. Er wordt opgemerkt dat de Amerikaanse online reclame tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nieuw record heeft gevestigd. Tegenover het vorige record, dat dateert van het tweede kwartaal van dit jaar, werd een groei met 2,7 procent opgetekend.

Er wordt aan toegevoegd dat de resultaten voor het achtste kwartaal op rij werden verbeterd tegenover het jaar voordien. "Marketeers beseffen dat ze hun boodschap moeten sturen naar een omgeving waar de consument zich ophoudt en dat wordt steeds meer de wereld van de digitale media," merkt Randall Rothenberg, voorzitter van het Interactive Advertising Bureau, op. "De resultaten van digitale campagnes hebben steeds meer marketeers bewust gemaakt van de kracht van het medium."

"Het internet wordt steeds belangrijker in de reclamewereld," merkte ook David Silverman, partner bij PricewaterhouseCoopers, op. "Er moet daarbij ook worden opgemerkt dat digitale reclame ook tijdens de huidige moeilijke economische omstandigheden een belangrijke groei blijft realiseren." Waarnemers merken op dat een belangrijk gedeelte van de groei wordt gestimuleerd door technologische vooruitgang bij smartphones en tablets.

Labels: ,

Veiligheidsbudget Olympische Spelen opgelopen tot meer dan 1 miljard pond

Het budget voor de ceremonieën bij de start en de sluiting van de Olympische Spelen in Londen volgend jaar zal worden verdubbeld. Bovendien wordt een extra bedrag van 271 miljoen pond vrijgemaakt voor beveiliging. Dat heeft Hugh Robertson, Brits minister van cultuur, media en sport, aangekondigd. In totaal stijgt het veiligheidsbudget van de Olympische Spelen tot meer dan 1 miljard pond. In totaal zullen tijdens het evenement 24.000 veiligheidsagenten worden ingezet.

In het rapport van het Britse ministerie wordt gewag gemaakt van een extra bedrag van 41 miljoen pond voor het organiseren van de ceremonies. Daardoor komt die kostenpost uit op een totaalbedrag van meer dan 80 miljoen pond. Deze evenementen vormen volgens Hugh Robertson echter een unieke gelegenheid om het land aan een publiek van 4 miljard mensen over de hele wereld te tonen. De evenementen hebben volgens de minister een potentiële reclamewaarde van 2 miljard pond tot 5 miljard pond.

Oorspronkelijk was berekend dat voor de veiligheid van de Olympische Spelen een budget van 282 miljoen pond zou moeten worden voorzien. De verhoging van het budget heeft volgens Robertson echter niets te maken met een eventuele veiligheidsdreiging. Er wordt echter op gewezen dat er op meer dan honderd sites voor de bewaking en veiligheid moet worden voorzien. Daarom moet er volgens de minister meer personeel en materiaal worden ingeschakeld dan oorspronkelijk was ingeschat.

Labels: ,

Amerikaanse retail staat voor nieuwe uitdagingen

De Amerikaanse retailers worden geconfronteerd met een aantal belangrijke nieuwe trends, zoals de multichannel-verkoop en de polarisering van de consumentengroep. Dat is de conclusie van een rapport van consulent McKinsey. Er wordt aan toegevoegd dat ook moet ingespeeld worden op de toenemende bestedingskracht van de Latino-Amerikaanse consument. Bovendien wordt gewezen op het toenemende probleem van de Amerikaanse obesitas-epidemie.

"Ondanks de hype over ecommerce, vormt de multichannel-verkoop, waarbij offline aankopen worden beïnvloed door online research, de snelstgroeiende retailcategorie," wordt er opgemerkt. "Inmiddels gaat het om een omzet van 1 triljoen dollar offline inkomsten. Dat is een verdubbeling tegenover het niveau van vier jaar geleden. Multichannel en ecommerce vertegenwoordigen samen op dit ogenblik ongeveer 45 procent van de totale retail-omzet en realiseren een groei met ongeveer 19 procent per jaar."

Daarnaast wordt er gewezen op de polarisatie van de consumentengroep, waarbij de hoogste en laagste inkomens hun aankopen opdrijven en de middenklasse zijn budgetten terugschroeft. Maar ook de demografie, met een belangrijke impact van de vergrijzing van de Amerikaanse bevolking en de bestedingen van de millennials, zal volgens het rapport een belangrijke impact hebben op de retailsector, samen met de groeiende bestedingskracht van de Latino-Amerikaanse bevolking, die tegen het einde van het decennium 30 procent van het totale Amerikaanse inkomen zal vertegenwoordigen.

Ook wordt gewezen op het groeiende probleem van obesitas, waardoor in de toekomst een groeiende omzet van gezondheid en sport mag worden verwacht. In diezelfde sfeer mag volgens McKinsey ook een grotere nadruk op duurzame producten in het vooruitzicht worden gesteld.

Labels: ,

Wereldwijde reclamesector kent groei met 3,5 procent

De reclame-bestedingen zullen zowel dit jaar als volgend jaar wereldwijd een verdere groei kennen, ondanks het uitdagend economische klimaat in vele markten. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau ZenithOptimedia. Daarbij wordt geraamd dat de bestedingen dit jaar met 3,5 procent zullen stijgen tot een totaalbedrag van 464 miljard dollar. Voor volgend jaar wordt een verdere toename met 4,7 procent tot 464 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld.

ZenithOptimedia merkt op dat volgend jaar geprofiteerd zal kunnen worden van het quadrennial-effect, met een aantal grote evenementen zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het Europese voetbalkampioenschap in Oekraïne en Polen en de Olympische Spelen in Londen, gekoppeld aan een herstel van de Japanse markt. Die activiteiten zullen volgens het bureau volgend jaar ongeveer 7 miljard dollar extra inkomsten genereren.

"Adverteerders verkeren in een compleet andere positie dan de bij de start van de economische crisis drie jaar geleden," wordt in het rapport opgemerkt. "In het algemeen kan worden gesteld dat de adverteerders grote financiële reserves hebben opgebouwd. Door de uitzonderlijk lage intrestvoeten in de ontwikkelde wereld wordt met die reserves ook weinig rendement gehaald." Volgens het bureau zullen de reclame-bestedingen in de Verenigde Staten over drie jaar van 155 miljard dollar tot 173 miljard dollar zijn opgelopen.

In Japan is er sprake van een stijging van 45 miljard dollar tot 49 miljard dollar, terwijl China een groei zou laten optekenen van 30 miljard dollar tot 46 miljard dollar.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft aan de ratings van vijftien eurolanden een negatief vooruitzicht gekoppeld. De dreigende ratingverlaging geldt ook voor Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Finland en Luxemburg, die op dit ogenblik nog steeds de hoogste kredietwaardigheid genieten. Voor Frankrijk dreigt zelfs een verlaging met twee niveaus. Ook België wordt bedreigd met een verdere kredietverlaging. Het ratingbureau noemt de toegenomen systeemrisico's van de afgelopen weken als voornaamste reden voor zijn beslissing. Een eventuele ratingverlaging zal afhankelijk zijn van het resultaat van de eerstvolgende Europese top van regeringsleiders.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft met de Duitse bondskanselier Angela Merkel een akkoord bereikt om het vertrouwen in de euro en de eurozone te herstellen. De tegenstellingen tussen beide landen waren nochtans groot. Duitsland wilde graag een sterk, automatisch supranationaal toezicht op de begrotingen van de eurolanden om begrotingsdiscipline af te dwingen. Frankrijk had daarentegen liever dat de landen zelf een grotere bevoegdheid zouden houden en pleitte voor een grotere rol voor de Europese Centrale Bank. Landen met een buitensporig begrotingstekort zullen volgens het akkoord automatisch worden gesanctioneerd, maar het Europees Hof van Justitie zou slechts een controlefunctie krijgen en geen nationale begrotingen kunnen verwerpen.

Ierland gaat zijn uitgaven met 2,2 miljard euro verder terugschroeven. De maatregel maakt onderdeel uit van een nieuwe saneringsronde met een totaal bedrag van 3,8 miljard euro. Dat heeft Brendan Howlin, de Ierse minister van hervormingen en publieke uitgaven, bekend gemaakt. Hij waarschuwde dat de wereldwijde economische problemen een bedreiging vormen voor het herstel van Ierland. De situatie in het land is volgens Howlin over de voorbije twaalf maanden wel verbeterd. Voor de begroting van volgend jaar wordt er onder meer gesnoeid in het onderwijsbudget, de gezondheidszorg en openbare diensten. Sociale uitkeringen zullen worden verminderd. De nieuwe maatregelen vormen al de vierde saneringsronde sinds Ierland steun moest zoeken bij de internationale gemeenschap.

De rente op Italiaans tienjarig staatspapier is onder de grens van 6 procent gedoken. Dat gebeurde na de bekendmaking van Frans-Duitse afspraken over begrotingssancties. De tienjaarsrente van Italië ging naar 5,99 procent. Daarmee slaagt men er voor de eerste keer sinds oktober in om onder de grens van 6 procent te blijven. In de eerste helft van november werd een recordniveau van 7,483 procent bereikt. De ontspanning op de obligatiemarkt is niet alleen een gevolg van de afspraken door de Duitse-Franse alliantie, maar ook door de bekendmaking door de nieuwe Italiaanse regeringsleider Mario Monti van 20 miljard euro aan besparingen.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM zal passagiers aan de hand van sociale media in de toekomst de mogelijkheid bieden om hun buur op het vliegtuig te kiezen. Als een passagier incheckt op internet kunnen de profielen van LinkedIn en Facebook gekoppeld worden. Andere passagiers kunnen zo een buurman uitkiezen met wie zij bijvoorbeeld overeenkomsten hebben. Uiteraard moeten passagiers er zelf voor kiezen deze informatie te delen. Volgens KLM is het bijvoorbeeld handig voor zakenreizigers om nieuwe contacten op te doen. KLM heeft de dienst nog niet officieel aangekondigd, maar een topman sprak over de plannen tijdens een conferentie. Begin volgend jaar zal een pilot gestart worden en dan zullen ook meer details volgen.

De Peruaanse president Ollanta Humala heeft in vier provincies van de noordelijke deelstaat Cajamarca de noodtoestand uitgeroepen. De maatregel is het gevolg van felle protesten tegen het Conga-mijnbouwproject. De noodtoestand geldt voor zestig dagen. Onder de noodtoestand worden burgerlijke vrijheden, zoals het recht op vergadering, opgeschort en kunnen mensen zonder aanhoudingsbevel worden opgepakt. Het fel gecontesteerde Conga-mijnbouwproject kost 3,5 miljard euro en is het grootste investeringsproject in Peru. De boeren in de omgeving vrezen echter dat de goudwinning de lokale watervoorziening in het gedrang brengt. Bij botsingen tussen de politie en protesterende boeren zijn in tientallen mensen gewond geraakt.

Julian Assange, oprichter van Wikileaks, mag bij het Britse hooggerechtshof in beroep gaan tegen zijn uitlevering aan Zweden. Dat heeft een rechtbank in Londen bepaald. Assange heeft veertien dagen de tijd om dat beroep schriftelijk bij het hof in te dienen. Assange wordt in Zweden verdacht van seksueel misbruik van twee vrouwen. Zweden wil hem daarover aan de tand voelen en heeft een Europees arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Een rechtbank in Londen oordeelde dat hij moet worden uitgeleverd aan Zweden. Die uitspraak werd nadien door een beroepsrechtbank bevestigd. Volgens Assange vond de seks met de twee vrouwen met wederzijdse toestemming plaats. Hij beweert dat de zaak politiek gemotiveerd is vanwege de geheime documenten die Wikileaks heeft gelekt.

De Bank of England bereidt volgens Britse media een regelgeving voor die een einde zou kunnen maken aan de veelbesproken bonuscultuur in het bankwezen van Groot-Brittannië. De waarschuwing van de centrale bank is een vervolg op een recent besluit om Britse financiële instellingen te dwingen de bonussen over dit jaar te beperken. Banken moeten hun balansen versterken om financiële schokken in de toekomst aan te kunnen. Ondertussen maakt de Britse bank Barclays zich ondanks die waarschuwingen op om zijn bankiers 5 miljard pond te betalen. Dat bedrag betekent wel een daling met 10 procent tegenover vorig jaar. De Britse media verwachten verhitte politieke debatten over de bonussen.

De Verenigde Staten willen dat er een oplossing komt voor de Europese schuldencrisis en voeren de druk op de landen van de eurozone op. Dat zou de inhoud zijn van een bezoek van de Amerikaanse vice-president Joe Biden aan Griekenland en een rondreis van de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner langs Duitsland, Frankrijk en Italië. De Verenigde Staten krijgen mogelijk een actieve rol bij het uitwerken van een oplossing voor de schuldencrisis. Volgens Duitse media ligt er een plan op tafel waarbij de landen van de eurozone, maar ook de Verenigde Staten een noodfonds, beheerd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zouden financieren. Dat fonds zou worden gebruikt om Europese landen uit de financiële problemen te halen.

De Britse Financial Services Authority (FSA) heeft het bankenconcern HSBC Holdings een boete opgelegd van 10,5 miljoen pond. HSBC Holdings kreeg de boete opgelegd omdat aan 2.485 hoogbejaarde klanten werd geadviseerd om financiële producten aan te schaffen om hun verzorgingskosten te financieren. Bejaarden moesten intekenen voor tenminste vijf jaar, wat volgens de Britse bankregulator in 87 procent van de dossiers een langere tijdspanne was dan de levensverwachting van de klant. Naast de boete moet HSBC Holdings ook voor 29,3 miljoen pond aan schadevergoedingen uitkeren. Dit soort gedrag ondermijnt volgens de regulator het vertrouwen in de financiële sector. HSBC Holdings heeft zich in een officiële mededeling verontschuldigd.

Europese banken hebben tijdens het weekend voor 332,7 miljard euro liquiditeiten bij het 24-uursloket van de Europese Centrale Bank (ECB) ondergebracht. Dat is het hoogste bedrag sinds juni vorig jaar, toen een bedrag van 384,3 miljard euro hadden gedeponeerd. Dat was het absolute record sinds het uitbreken van de financiële crisis vier jaar geleden. De nieuwe deponeringen wijzen volgens waarnemers op een nieuw teken van wantrouwen in het banksysteem. Het grote gestalde bedrag toont aan dat de banken elkaar wantrouwen en hun geld liever bij de centrale bank onderbrengen dan het op de interbankenmarkt tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

Het reisconcern TUI Travel heeft het voorbije boekjaar een operationele winst gerealiseerd van 471 miljard pond. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 8,7 procent tot 14,7 miljard pond. TUI Travel, de grootste touroperator van Europa, profiteerde naar eigen zeggen van een toename van het aantal onlineboekingen en van het succes van pakketreizen naar vakantieresorts die het bedrijf zelf exploiteert. Volgens TUI Travel lieten de Britse, Scandinavische, Nederlandse, Belgische, Canadese en Oostenrijkse reismarkten allemaal een groei optekenen. De boekingen voor de komende winter lopen volgens het concern wel terug door de aanhoudende protesten in het Midden-Oosten.

Door in te spelen op de verwachtingen van de financiële markten, wordt de Europese crisis alleen maar verder uitgediept. Dat is de boodschap van het Manifesto of Appalled Economists, waarmee vier Franse economen rond André Orléan hun ongenoegen uiten over het beleid van de Europese Unie. In het manifest wordt opgemerkt dat de Europese aanpak van de schuldencrisis is gebaseerd op tien foutieve vooronderstellingen, waardoor de invloed van het speculatief kapitaal alleen maar wordt vergroot. De Europese Unie zit volgens de economen gevangen in zijn eigen institutionele val. Europese staten moeten lenen van dezelfde instellingen die ze vier jaar hebben gered. Orléan zegt ook de aandacht voor de kredietbeoordelaars en de financiële markten compleet absurd te vinden.

Carl-Henric Svanberg, de Zweedse voorzitter van de Britse oliegroep British Petroleum, wordt mogelijk ook voorzitter van truckbouwer Volvo. Volgens Zweedse media zouden de twee hoofdaandeelhouders van de truckbouwer Volvo akkoord zijn met de benoeming van Svanberg tot voorzitter van de raad van bestuur. Een officiële bevestiging is er niet, maar volgens bronnen dicht bij het dossier zou Svanberg alvast genoeg plaats in zijn agenda zien om die extra voorzitterstaak er bij te nemen. Hij zou wel afstand doen van zijn bestuursfunctie bij Ericsson, waarvan hij tot twee jaar geleden chief executive was. British Petroleum zou geen problemen zien in de benoeming. Svanberg heeft bij de groep een contract van drie dagen per week.

Buitenlandse supermarkten kunnen voorlopig nog altijd geen activiteiten ontwikkelen op de Indiase markt. Dat heeft Mamata Banerjee, leider van de Indiase regeringspartij Trinamool, bekend gemaakt. India had bekend gemaakt de toegang voor buitenlandse retailgroepen te versoepelen, maar die plannen worden volgens Banerjee voorlopig opgeborgen. Daarover zou eerst binnen de Indiase coalitie een akkoord moeten worden bereikt. De intrede van grote supermarktketens stuit in India op groot verzet. Gevreesd wordt dat miljoenen kleine winkeliers zouden verdwijnen. In het nieuwe plan zouden buitenlandse ketens een belang van 51 procent mogen opbouwen in Indiase winkels.

Meer Nieuws

Monday, December 05, 2011

Emissies bereiken recordniveau van 10 miljard ton

De wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide heeft wereldwijd een recordniveau van 10 miljard ton bereikt. Dat betekent een stijging met 5,9 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee worden de internationale klimaatdoelstellingen bedreigd. Dat blijkt uit een rapport van het Tyndall Centre for Climate Change Research aan de University of East Anglia. De onderzoekers merken op dat de uitstoot van koolstofdioxide de voorbije twee decennia met 49 procent is gestegen. Sinds de eeuwwisseling is de uitstoot van fossiele brandstoffen met gemiddeld 3,1 procent per jaar gestegen.

Dat is die keer meer dan de stijging tijdens de jaren negentig. Ook dit jaar wordt een toename van de uitstoot met 3,1 procent verwacht. De totale emissies - met inbegrip van het verbranden van fossiele brandstoffen, productie van cement, ontbossing en ander landgebruik - hebben voor de eerste keer een niveau van 10 miljard ton bereikt. De helft van die emissies bleef in de atmosfeer, waar een niveau van 389,6 partikels per miljoen is bereikt. De rest wordt opgevangen door oceanen en landopslag.

Door de wereldwijde economische crisis werd twee en drie jaar geleden een tijdelijke daling van de emissies opgetekend, maar dat effect is door de economische heropleving teniet gedaan. Er wordt opgemerkt dat zowel de industrielanden als de groeimarkten verantwoordelijk waren voor de uitstoot. De onderzoekers voegen er aan toe dat de industrielanden door internationale handel een gedeelte van hun emissies hebben geëxporteerd. De belangrijkste emissie-landen zijn China, de Verenigde Staten, India, Rusland en de Europese Unie.

Labels: ,

Internet alomtegenwoordig in politieke verkiezingscampagnes

Online politieke reclame wordt een essentieel communicatie-instrument in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zeggen de strategen achter de campagnes van de belangrijkste kandidaten. In het verleden werd het internet hoofdzakelijk gebruikt om jonge kiezers en een technologisch onderlegd publiek te bereiken, maar op dit ogenblik moet het platform worden ingezet voor het hele kiezerspubliek. De strategen zeggen niet te verwachten dat de centrale positie van televisie zal bedreigd worden, maar noemen het internet wel het handigste en efficiëntste om de kiezer te benaderen.

"Televisie is misschien efficiënter om een grote boodschap te lanceren, maar individueel is het internet krachtiger," merkt Zac Moffatt, digital directeur voor de campagne van Mitt Romney. "Wellicht zal iedereen daarvan na de volgende presidentiële cyclus zijn overtuigd." Er wordt aan toegevoegd dat zwaar geïnvesteerd wordt in televisie-campagnes om een massapubliek te bereiken, maar online reclames zijn bijzonder geschikt om kiezers lokaal te bereiken, maar ook op basis van hun demografie en online geschiedenis.

Er wordt wel opgemerkt dat politieke campagnes relatief langzaam op online reclame zijn overgestapt. Bedrijven besteden inmiddels 18 procent tot 28 procent van hun reclamebudgetten aan online campagnes, maar bij politieke campagnes blijft dat traditioneel beperkt tot maximaal 5 procent. Digitaal strateeg Chris Talbot merkt daarbij wel op dat bedrijven tijd, geld en onderzoek kunnen besteden om te bepalen welke acties online aanslaan. Die mogelijkheden hebben politieke campagnes volgens hem niet.

Labels: , ,