Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 13, 2010

Internet staat mogelijk voor jaren onstabiliteit

Het internet dreigt door de overstap naar het nieuwe adressysteem met een jarenlange onstabiliteit geconfronteerd te worden. Dat zegt Vint Cerf, één van de uitvinders van het internet. De huidige adressen zullen over twee jaar helemaal zijn opgebruikt en overheden en bedrijven moeten zich volgens Cerf tijdig op de verandering voorbereiden. Hij waarschuwt dat de internet-links tijdens de omschakeling onbetrouwbaar zouden kunnen worden, waardoor websites en online diensten moeilijk bereikbaar zouden kunnen worden. Het nieuwe adressyteem is volgens Cerf echter absoluut noodzakelijk om te beletten dat de groei van het internet zou stilvallen.

Het huidige internetsysteem maakt ongeveer 4,3 miljoen online adressen mogelijk. Volgens een aantal ramingen zullen die adressen tegen het einde van volgend jaar nagenoeg allemaal zijn toegewezen. Er is een nieuw adressysteem ontwikkeld, dat de creatie van veel meer adressen toelaat. De aanloop naar dat systeem verloopt echter niet vlekkeloos. "De zakelijke wereld moet echter heel goed beseffen dat het om een infrastructuur gaat waarop een groot gedeelte van hun activiteiten steunen," waarschuwt Vint Cerf. "Dat systeem moet echter veranderen om hen toe te laten verder te groeien." Cerf bekritiseerde de bedrijven omdat ze niet sneller begonnen zijn aan de voorbereiding van die overstap.

Cerf wees erop dat de twee adressystemen niet compatibel zijn. "Gedeelten van het internet die al zijn overgeschakeld op het nieuwe systeem, zullen met de huidige technologie niet meer bereikbaar zijn", waarschuwde hij. "Het internet zal tijdens die overstap niet tot stilstand komen, maar de toegang tot websites zou wel gevoelig moeilijker kunnen worden. Die instabiliteit zou jaren kunnen duren." Cerf wees erop dat het zoekmachinebedrijf Google, zijn huidige werkgever, er drie jaar over heeft gedaan om het nieuwe systeem op te zetten en te laten draaien. Er moet volgens Cerf dan ook nog heel wat werk worden verricht. Op dit ogenblik is nog altijd slechts 1 procent van alle online verstuurde gegevens, al binnen het nieuwe systeem gecreëerd.

Labels: ,

Mode is veel boeiender in tijden van economische crisis

Mode is vaak veel boeiender in een periode van economische crisis. Dat zegt designer Karl Lagerfeld, creatief directeur bij het modehuis Chanel. Lagerfeld zegt dat designers vaak grotere risico's nemen tijdens uitdagende periodes. Hij voegde er aan toe dat China en andere groeimarkten voor Chanel even belangrijk zijn geworden als de Verenigde Staten. De groeiende omzet in China, Rusland en Latijns-Amerika compenseren volgens Lagerfeld de zwakke prestatie op de westerse markten. De designer merkt trouwens op dat het verkeerd is om landen zoals China als groeimarkten te bestempelen, aangezien een aantal van die regio's het beter doen dan de westerse landen.

"Mode is vaak veel interessanter in moeilijke tijden dan in periodes wanneer alles vlot verloopt," geeft Karl Lagerfeld aan tegenover BBC Radio. "Op slechte ogenblik is verandering het beste dat kan gebeuren." De designer voegt er aan toe dat de Verenigde Staten in het verleden de meest belangrijke markt was en ook nu nog belangrijk blijft, maar de economische crisis is volgens Lagerfeld voor de modesector minder gevaarlijk, omdat er kan teruggevallen worden op onder meer China, het Midden-Oosten en Rusland. Lagerfeld benadrukte dat de wereld aan het veranderen is en dat ook de geldstromen nieuwe paden volgen.

Lagerfeld bleef erbij dat het belangrijk is om voor die nieuwe markten geen speciale collecties uit te brengen. "Die doelgroepen wensen niet op die manier behandeld te worden," benadrukte hij. "In plaats daarvan moet men deze consumenten alle grote collecties aanbieden." Lagerfeld voegde er nog aan toe dat hij geen plannen heeft om met pensioen te gaan. Hij zegt met nieuwe ideeën te blijven komen. Het brein is volgens hem immers een spier die getraind moet blijven. Hij verwijst daarbij naar de Fransen, die opwerpen dat men honger krijgt tijdens het eten en dat men vooral ook nieuwe ideeën krijgt door te denken.

Labels: , ,

Gebruikers sociale media meer bezorgd om privacy

Steeds meer gebruikers van sociale media maken zich zorgen over de bescherming van hun privacy. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Forrester. Volgens onderzoeksleider Augie Ray lijdt het geen twijfel dat deze bezorgdheid het gedrag zal veranderen. Vooral babyboomers zouden hun bezorgdheid uiten, maar ook bij jongere generaties is volgens Forrester een gelijkaardige tendens merkbaar. Alleen bij de millennials blijkt er weinig verandering opgemerkt te kunnen worden tegenover vorig jaar. Forrester voegt er aan toe dat sociale media ook stilaan een saturatiepunt lijken te bereiken, waardoor het moeilijker zou worden om het gedrag van de gebruikers te beïnvloeden.

"Bij de oudere babyboomers - tussen vierenvijftig en vierenzestig jaar - zegt 50 procent zich bezorgd te maken over de privacy in sociale netwerken," merken de onderzoekers op. "Vorig jaar was dat 32 procent. Bij de jongere babyboomers - van vierenveertig tot drieënvijftig jaar - werd een stijging opgetekend van 31 procent naar 39 procent. Bij Generation X - tussen dertig en drieënenveertig jaar - werd een toename van 30 procent naar 33 procent. Bij de millennials - de leeftijdsgroep tussen achttien en negenentwintig jaar - werd daarentegen slechts een verwaarloosbare toename van 29 procent naar 30 procent vastgesteld."

"Enkele jaren geleden was het nog relatief gemakkelijk om een merk in de sociale media te laten groeien," voert Augie Ray aan. "De groeiende groep gebruikers bracht een steeds interessanter publiek samen. Maar naarmate de saturatie van het medium steeds dichterbij komt, zullen nieuwe strategieën, inzichten en instrumenten moeten aangewend worden om het aantal volgelingen uit te breiden." Drie jaar geleden had amper 25 procent van de Amerikaanse internetgebruikers een profiel op een sociaal netwerk. Dat is inmiddels opgelopen tot 59 procent. Om dat saturatiepunt te plaatsen, moet worden aangegeven dat 71 procent van de Amerikaanse internet-gebruikers maandelijks beroep doet op een zoekmachine.

Labels: , ,

Brits vakantie-icoon Pontin's legt boeken neer

Het Britse bedrijf Pontin's, uitbater van vakantieparken, heeft de boeken neergelegd. Dat heeft accountant KPMG bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat de activiteiten van de vijf vakantieparken worden verder gezet. Er zijn voorlopig ook geen ontslagen gevallen. Bij Pontin's werken ongeveer 850 mensen. KPMG merkte optimistisch te zijn dat Pontin's, één van de Britse merkiconen, verder zou kunnen blijven bestaan. Pontin's staat voor vele Britten synoniem met de jaarlijkse zomervakantie, maar begon steeds meer concurrentie te ondervinden van vooral Spaanse vakantiebestemmingen. Ooit beheerde Pontin's dertig vakantieparken. Pontin's richt zich in het algemeen op een lagere bevolkingsgroep dan concurrenten zoals Centerparcs of Butlins.

In februari vorig jaar kondigde Pontin's aan 50 miljoen pond te zullen investeren in de renovatie van zijn vakantiecentra. Daarbij zouden ook tweeduizend nieuwe banen worden gecreëerd. In plaats daarvan werd uiteindelijk het vakantiepark Blackpool Park in Lancashire gesloten. Graham Parr, voorzitter van Pontin's, merkt op dat het bedrijf winstgevend was, maar een slachtoffer is geworden van de economische crisis. Omdat de bank weigerde om het bedrijf nog langer te ondersteunen, zag Pontin's zich uiteindelijk verplicht om de boeken neer te leggen. Graham Parr zegt echter dat er aan een doorstart van het bedrijf wordt gewerkt.

Kredietverstrekker Banco Santander had de waarde van het bedrijf naar beneden bijgesteld. Daardoor waren de aandeelhouders verplicht om extra kapitaal aan te brengen. Die financiële middelen bleken echter niet voorhanden te zijn. Gezien de goede prestaties van het bedrijf, zegt Parr een dergelijke beslissing onmogelijk te kunnen begrijpen. Volgens een aantal waarnemers heeft Banco Santander het bedrijf wel een kredietlijn voor een periode van één jaar ter beschikking gesteld, zodat Pontin's de tijd zou krijgen om een overnemer te vinden of extra financiële bronnen aan te boren. De curatoren hebben gezegd een ervaren toeristische operator te zoeken om het bedrijf te helpen leiden tot een overnemer is gevonden. De activiteiten gaan voorlopig gewoon door.

Labels: , ,

Internationaal kartel gasexporteurs heel onwaarschijnlijk

De oprichting van een internationaal kartel van gasexporteurs, naar het model van de Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) is niet erg waarschijnlijk. Dat heeft het adviesbureau Ernst & Young gezegd. Opgemerkt wordt dat de producenten de gedane investeringen in de exploratie van gasvelden immers zoveel mogelijk willen recupereren door de verkoop van hun productie en afkerig zouden zijn om hun activiteiten terug te schroeven. Ernst & Young wijst erop dat bedrijven miljarden dollars hebben geïnvesteerd in producten om vloeibaar gas te produceren en een hoge productie-capaciteit nodig hebben om een bevredigende return te realiseren.

Rusland, Iran en Qatar - die samen ongeveer de helft van de wereldwijde gasreserves controleren - zijn de leden van het Gas Exporting Countries Forum. Die organisatie heeft de bijnaam Gas-Opec, door de potentiële gelijkenissen met de Organization of Petroleum Exporting Countries. "De toename van de wereldwijde capaciteit voor vloeibaar gas en de Amerikaanse vorderingen in de productie van onconventionele gasvoorraden, zoals het shalegas, hebben tot een overaanbod geleid," merkt Ernst & Young op. "Volgens het International Energy Agency zou dat overaanbod volgend jaar meer dan 200 miljard kubieke meters omvatten. Omdat de wereldwijde vraag naar gas vorig jaar is gedaald, heeft dat de gasprijzen in Europa doen verdampen."

"Indien shalegas inderdaad een revolutie zal betekenen voor de gasmarkt, zal het machtsevenwicht tussen de landen in de energiesector gevoelig verschuiven," stipt Ernst & Young aan. "Dat zal een bijkomende hinderpaal vormen voor de mogelijke oprichting van een Gas-Opec." Het Midden-Oosten vertegenwoordigt, ondanks een groei met 95 procent tijdens de voorbije tien jaar, slechts 12 procent van de wereldwijde gasvoorraden. Door de snelle economische groei van de regio, ligt de binnenlandse consumptie er hoger dan de lokale productie. De volgende twee decennia zal de wereldwijde vraag naar gas volgens het International Energy Agency met gemiddeld 1,5 procent per jaar toenemen.

Labels: , , ,

Boliviaanse regering verdedigt nationalisering bedrijfsleven

De regering van Bolivië heeft de nationalisering verdedigd van bedrijven die van vitaal belang worden geacht voor de economie. De linkse regering van de Boliviaanse president Evo Morales heeft bedrijven uit de energiesector genationaliseerd. Morales volgde daarmee in de voetstappen van zijn Venezolaanse collega Hugo Chavez, die alle Latijns-Amerikaanse landen heeft opgeroepen om zijn voorbeeld te volgen. De Boliviaanse regering heeft aangekondigd de rijkdommen uit de productie van olie en gas over de inheemse bevolking van het land te verdelen. In mei van dit jaar werden vier elektriciteitsbedrijven, die samen meer dan de helft van de Boliviaanse markt vertegenwoordigen, onteigend.

"We vervullen de beloftes die we hebben gedaan toen we werden verkozen," zegt Alvaro Garcia Linera, vice-president van Bolivië, tegenover de BBC World Service. "Toen hadden we aangekondigd dat die cruciale sectoren zouden gerecupereerd worden." Garcia Linera poogde tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië een aantal bedrijven aan te zetten te investeren in Bolivië, maar kreeg daarbij heel wat vragen over de nationalisering van de elektriciteitsbedrijven. Ook een Brits bedrijf was daarbij één van de slachtoffers. Garcia Linera merkte echter op dat er in verschillende sectoren kan geïnvesteerd worden en vraagt de Boliviaanse regering alleen maar dat de regels van het land worden gerespecteerd.

Het Britse bedrijf Rurelec was voor iets meer dan de helft eigenaar van het Boliviaanse energiebedrijf Guaracachi. Begin mei dit jaar werd het hoofdkwartier van Guaracachi echter overgenomen door het Boliviaanse leger en overgedragen aan het staatsbedrijf Ende. Rurelec eist een financiële compensatie van de Boliviaanse regering, maar heeft tot nu toe geen enkele schadevergoeding ontvangen. Ook activa van British Petroleum en GdF Suez werden genationaliseerd. De Boliviaanse regering zegt echter de betrokken bedrijven een eerlijke vergoeding krijgen. Bedrijven willen echter nog altijd in Bolivië investeren. Bolivië is één van de minst ontwikkelde landen van Latijns-Amerika, maar kent een snelle groei. Na Venezuela heeft Bolivië de grootste gasreserves van de regio.

Labels: , ,

Starbucks opent meer dan één winkel per dag

De Amerikaanse groep Starbucks, de grootste koffieketen van de wereld gaat het openen van nieuw winkels verdubbelen. Dat heeft Howard Schultz, chief executive van Starbucks, bekend gemaakt. Hij maakte daarbij gewag van een verdubbeling. De keten zou de volgende twaalf maanden gemiddeld meer dan één winkel per dag openen. Daarmee wil Starbucks inspelen op het wereldwijde economische herstel. In het nieuwe fiscale jaar, dat in oktober van start ging, wil Starbucks vijfhonderd nieuwe vestigingen openen. Op de Amerikaanse thuismarkt zouden honderd nieuwe vestigingen komen, maar in het buitenland zouden vierhonderd nieuwe winkels aan het netwerk worden toegevoegd.

"Starbucks is er volgens Howard Schultz in geslaagd om de economische crisis op te vangen en sterker uit de recessie te komen," meldt het persbureau Bloomberg. "Dat motiveert de keten naar eigen zeggen om opnieuw in groei te investeren. China, dat volgens een aantal rapporten het volgend jaar de beste investerings-mogelijkheden biedt, zal volgens Schulz de volgende twee jaar de belangrijkste groeiregio vormen voor Schultz. De keten zegt in de nabije toekomst op de Chinese markt over meer dan duizend vestigingen te willen beschikken. In China gebruiken de steeds rijker wordende consumenten ook steeds meer dranken in koffiewinkels."

In China wordt op dit ogenblik gemiddeld 22 gram koffie per jaar geconsumeerd. Dat biedt grote groeimogelijkheden. In Japan bedraagt de gemiddelde consumptie immers 3,3 kilogram. Koffieketens realiseerden vorig jaar in China een omzet van 35 miljoen yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 3,85 miljoen euro. Vijf jaar voordien bedroeg die omzet slechts 11 miljoen yuan. Starbucks domineert de Chinese markt met een aandeel van 69,8 procent. Costa Coffee volgt op de tweede plaats met een marktaandeel van 5 procent. In totaal werden er vorig jaar in China 613 koffiewinkels geteld, waarbij Starbucks een marktaandeel van 59 procent had. Vijf jaar voordien telde China 220 koffiewinkels.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Het Indiase Tata Steel heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 19,78 miljard roepia. Dat komt overeen met een bedrag van 449 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 27,07 miljard roepia. De omzet van Tata Steel, het zevende grootste staalconcern van de wereld, steeg met 11 procent tot 280,0 miljard roepia. De staalproducent zag vooral de verkopen in India zelf gevoelig aantrekken, geholpen door een sterke industriële activiteit en een grote vraag vanuit de infrastructuur, constructiebouw en de autosector. Ook Tata Steel Europe realiseerde een positief resultaat, ondanks een moeilijke markt. De winst in Europa is naar eigen zeggen echter vooral te danken aan kostenreducties en reorganisatiemaatregelen in antwoord op de financiële crisis. Volgens het bedrijf blijft de vraag naar staal in Europa de komende tijd onzeker.


Een defect in de turbines van de Trent-motor vormt de oorzaak van de problemen van sommige superjumbo's van de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Dat heeft motorenfabrikant Rolls-Royce meegedeeld. Rolls-Royce merkt op dat het defect leidt tot olieverlies, wat tot brand kan leiden, zoals het geval was met een Airbus A380 van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas begin november. Het toestel diende een noodlanding te maken in Singapore. De motorenbouwer zegt dat de defecte component in alle Trent-motoren van de superjumbo's van de betrokken maatschappijen wordt omgewisseld. Het gaat om Qantas, Singapore Airlines en Lufthansa. Rolls-Royce heeft het over een geïsoleerd probleem dat is opgelost. Een aantal stemmen bij Airbus zeggen echter te vermoeden dat Rolls-Royce al langer kennis had van de onvolkomenheden van de Trent-motor.


Het luchtvaartconcern European Aeronautic Defence & Space (EADS) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 13 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettoverlies geleden van 87 miljoen euro. De omzet steeg met 18 procent tot 11,25 miljard euro. Over de eerste negen maanden van het jaar steeg de omzet met 6 procent tot 31,55 miljard euro, terwijl de nettowinst van 291 miljoen euro naar 198 miljoen euro daalde. Het concern zegt dat de belangrijkste groei de volgende periode vooral uit de verkoop van commerciële vliegtuigen zal komen, aangezien de defensie-divisie geconfronteerd wordt met de budgetbesparingen bij de overheden. EADS merkt daarbij op dat de luchtvaartsector een duidelijke heropleving kent. Dochter Airbus ontving 379 orders voor nieuwe vliegtuigen. Dat is meer dan het dubbele tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Zwitserse zakenbank UBS is door de Amerikaanse autoproducent General Motors (GM) geschrapt als begeleider bij de aanstaande beursgang. Oorzaak was een blunder van een analist bij de zakenbank. De analist had per vergissing een mail gestuurd naar meer dan honderd investeerders met een een mogelijke waardering van het aandeel van General Motors. Dat is in strijd met de Amerikaanse beurswetgeving en zou tot claims van beleggers hebben kunnen leiden. General Motors nam meteen afstand van de inhoud van de mail en moest UBS noodgedwongen opzijschuiven als partner voor zijn beursgang van 13 miljard dollar. UBS was eind oktober geselecteerd als één van de zakenbanken om de miljardenbeursgang te begeleiden. Door de beslissing loopt de Zwitserse zakenbank naar verwachting 10 miljoen dollar aan inkomsten mis.


De Nederlandse uitgever Telegraaf Media Groep (TMG) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 139 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de omzet nog 145 miljoen euro. De omzetdaling was in belangrijke mate te wijten aan een terugval van de advertentie-inkomsten met 4,9 procent tot 56 miljoen euro. In het tweede kwartaal ging het nog om een daling van 2 procent, maar de profiteerde toen van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De inkomsten uit de oplages daalden met 2 procent tot 73 miljoen euro. Dit was volgens het concern te wijten aan de beëindiging van de zondagskrant van De Telegraaf en de lagere inkomsten uit de verkoop van puzzelbladen. De winst steeg daarentegen met 77 procent tot 15 miljoen euro. Dat was het gevolg van kostenbesparingen, de lagere papierprijs en het stopzetten van de verlieslatende zondagskrant.


Milieuvereniging Greenpeace heeft bij het hooggerechtshof in Londen een klacht ingediend om de Britse regering te dwingen niet langer vergunningen af te geven voor het boren naar olie in de Noordzee. Greenpeace wil dat er geen nieuwe vergunningen worden afgegeven totdat de oorzaken van de brand op het olieplatform Deepwater Horizon bekend zijn. Het ongeval op het boorplatform, dat door olieconcern British Petroleum werd geëxploiteerd, kostte aan elf mensen het leven en leidde tot de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis. Volgens de milieuorganisatie geeft de Britse regering vergunningen af voor boringen in gebieden waar walvissen en dolfijnen leven. Vorige maand gaf de Britse regering het olieconcern Chevron als eerste sinds de olieramp in de Golf van Mexico toestemming om in de Noordzee te boren. Greenpeace blokkeerde de boorplek ten noorden van de Shetland-eilanden en dreigde met juridische stappen als het boren niet zou stoppen.


Het Amerikaanse concern Walt Disney, het grootste mediabedrijf van de wereld, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een winst gerealiseerd van 835 miljoen dollar. Dat is een daling met 6,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat de inkomsten van de televisienetwerken en themaparken van het concern werden uitgehold door eenmalige bijsturingen. Dat kon niet worden gecompenseerd door de inkomsten uit de derde versie van de film Toy Story. De omzet daalde met 1 procent tot 9,7 miljard dollar. Walt Disney zegt dat het bezoek aan de pretparken tijdens het derde kwartaal van dit jaar matig bleef, maar zegt wel tekenen van een heropleving te zien. Onder meer wordt opgemerkt dat de hotelreservaties in de Amerikaanse themaparken 5 procent hoger liggen dan tijdens het eerste kwartaal van het voorbije boekjaar.


De sociaalnetwerksite Facebook lanceert een eigen e-maildienst. Het bedrijf wil daarmee de concurrentie aangaan met Gmail van aartsvijand Google. Dat heeft de technologie-website TechCrunch gemeld. Gebruikers van Facebook kunnen nu al boodschappen met elkaar uitwisselen via de sociaalnetwerksite, maar van een specifiek Facebook-mailadres was tot nu geen sprake. Facebook telt ruim 500 miljoen gebruikers en zou heel snel een grote groep gebruikers naar zijn maildienst kunnen lokken. Gmail had eind vorig jaar ongeveer 180 miljoen gebruikers. Facebook en Google raken steeds meer in een verbeten strijd verwikkeld om de internet-gebruiker naar zich toe te trekken. Google probeert dat onder andere door sociale netwerkdiensten in zijn producten te integreren. Facebook rekruteert ook een groot gedeelte van zijn personeel onder medewerkers van Google. Ongeveer 10 procent van het Facebook-personeel werkte voordien bij Google.


Er is een bijzonder grote interesse voor de nieuwe beursgang van de Amerikaanse autoconstructeur General Motors. De vraag naar gewone aandelen zou inmiddels al gestegen zijn tot ruim 60 miljard dollar, terwijl General Motors voorzien had om slechts voor 10 miljard dollar gewone aandelen te plaatsen. Particulieren zouden voor ongeveer 20 procent intekenen op de nieuwe aandelen. Ook voor de preferente aandelen van General Motors is er sprake van een aanzienlijke overintekening. Door die grote interesse zou General Motors de aandelen aan een relatief hoge prijs kunnen plaatsen. De totale waarde van de transactie zou volgens waarnemers kunnen oplopen tot 15,65 miljard dollar. In dat scenario zou de Amerikaanse overheid haar belang in General Motors zien teruglopen tot 40 procent. Op dit ogenblik heeft het Amerikaanse ministerie van financiën een belang van 60,8 procent in General Motors.


In de duurzame stad Masdar in het emiraat Abu Dhabi wordt gestart met de bouw van de tweede fase van de campus van het Institute of Science and Technology. De tweede fase omvat de bouw van tweehonderd studentenappartementen, zeven open laboratoria, een multifunctionele hall en conferentieruimte, een zwembad en een gymnastiek-ruimte. Het Masdar Institute of Science and Technology wordt tot stand gebracht in samenwerking met het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) en richt zich op onderzoek en ontwikkelingen in duurzame energie en zuivere technologieën. Het wetenschappelijk instituut zal ongeveer één derde in beslag nemen van de totale oppervlakte van Masdar City, dat de eerste stad ter wereld moet worden met een nuluitstoot aan koolstofdioxide. De duurzame stad zou tegen het einde van het decennium operationeel moeten zijn. Dat is vier jaar later dan de oorspronkelijke deadline.


De verkoop van dagbladapplicaties voor onder meer de iPad van Apple gaat ten koste van de verkoop van de papieren krant. Dat heeft James Murdoch, hoofd van de activiteiten van het mediaconcern News Corp in Europa en Azië, gezegd. Murdoch benadrukte dat de applicaties een veel grotere impact hebben op de gedrukte krant dan een website. Daarom zijn de applicaties volgens Murdoch voor de verkoop van gedrukte kranten veel gevaarlijker dan de websites. News Corp - eigenaar van onder meer de Britse kranten The Times, the Sunday Times en News of The World - besloot de websites van de kranten eerder dit jaar volledig af te schermen. De websites zijn alleen toegankelijk voor betalende abonnees. Weblezers betalen sindsdien 1 pond per dag of 2 pond per week voor een toegang tot de content. De iPad-applicatie kost 9,99 pond per maand.


De Nederlandse economie heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een inkrimping gekend met 0,1 procent tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar werd een groei opgetekend van 1,8 procent. Tijdens het tweede kwartaal bedroeg die groei 2,2 procent. De inkrimping zou te maken hebben met de geringere voorraadopbouw en het wegvallen van de impuls van de Nederlandse gasproductie. Opgemerkt dat vooral buitenlandse klanten minder gas afnamen. Door het internationale karakter van die markt kan er immers ook gekozen worden voor Noors of Russische gas. Het is voor het eerst sinds vier kwartalen dat het Nederlandse bruto binnenlandse product opnieuw een inkrimping laat optekenen. Er wordt wel opgemerkt dat de Nederlandse consumentenbestedingen arbeidsmarkt een verdere groei vertonen.


De winst van de Bank of Ireland valt dit jaar mogelijk 35 procent tot 40 procent lager uit dan vorig jaar. Dat heeft de bank, die na een reddingsoperatie voor ruim één derde in handen is van de Ierse staat, gezegd. De winst wordt gedrukt door een dalende omzet en de kosten van de staatsgaranties. Vorig jaar bedroeg de winst 1,5 miljard euro. De winstwaarschuwing gooit nog wat olie op het vuur van de zorgen over de Ierse economie. De Ierse staat gaat gebukt onder een enorme staatsschuld, een zwaar begrotingstekort en een hoge werkloosheid. De Ierse regering komt binnenkort met een rigoureus bezuinigingsplan. Volgens geruchten op de financiële markten zou de Europese Commissie een plan klaar hebben om Ierland met 80 miljard euro te ondersteunen. Ierland heeft echter nog niet om hulp gevraagd. Het rendement op Ierse staatsobligaties liep de afgelopen dagen verder op door zorgen over de Ierse verplichtingen.


Australië gaat akkoord met het plan van olieconcern Shell om een drijvende gasfabriek in te zetten voor de ontginning van gasvelden voor de noordwestelijke kust van het land. Dat heeft de Australische minister van milieu Tony Burke bekendgemaakt. Shell moet nog wel een plan opstellen waarin het concern aangeeft hoe het zal omgaan met eventuele incidenten. Daarin moet expliciet staan hoe het concern de risico's zal indammen en hoe de effecten van een mogelijke ramp op het milieu worden beperkt. Ook moet Shell volgens de minister een strategie ontwikkelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het Brits-Nederlandse concern is in de race om als eerste een zogeheten FLNG-schip in gebruik te nemen. Het schip dat Shell daarbij zou ontwikkelen, zou een lengte krijgen van 468 meter en een breedte van 74 meter. Dat zou het grootste vaartuig uit de geschiedenis worden.


China houdt de export van zeldzame aardmetalen, die gebruikt worden in elektronische apparaten, naar Japan nog altijd tegen. Hidenobu Sobashima, de Japanse onderminister van buitenlandse zaken, merkte op dat er nog steeds geen schot in de zaak zit. Japan blijft China volgens Sobashima om meer informatie vragen, maar dat zou geen resultaat opleveren. China stopte in september met de uitvoer van de grondstoffen als gevolg van een conflict over een aantal eilanden, die door beide landen als eigen grondgebied worden bestempeld. China, dat ongeveer 95 procent van de markt van de zeldzame grondstoffen in handen heeft, ontkent echter dat de export wordt beperkt. De betreffende grondstoffen, waarvan de prijzen enorm zijn gestegen, worden gebruikt voor de productie van elektronische apparaten als mobiele telefoons en mp3-spelers.


Meer Nieuws

Friday, November 12, 2010

Surfkampioen wijst sponsorbonus voor wereldtitel af

De Amerikaanse surfer Kelly Slater, die onlangs zijn tiende wereldtitel veroverde, heeft een bonus van 10 miljoen dollar van zijn sponsor Quiksilver, een Australische producent van surfuitrusting, geweigerd. In ruil heeft Slater een belang van 3 procent in het bedrijf gekregen. Slater heeft al twintig jaar een samenwerking met Quicksilver. Hij heeft tijdens die periode het Australische merk een grote bekendheid bezorgd. Bob McKnight, chief executive van Quicksilver, merkt op dat de waarde van het bedrijf sinds de samenwerking met de nu achtendertigjarige Slater is vertienvoudigd. Het belang van Slater is Quicksilver heeft een waarde van ongeveer 22 miljoen dollar.

"Sponsor Quiksilver had surfer Kelly Slater een bonus van 10 miljoen dollar beloofd indien hij op het jongste wereldkampioenschap in Puerto Rico een tiende titel zou behalen," aldus het persbureau Australian Associated Press. "Daarmee wou het bedrijf volgens chief executive Bob McKnight de surfer belonen voor een unieke prestatie. De Amerikaanse surfer wees de bonus echter af en verkoos in plaats daarvan een belang van 3 procent te nemen in de sponsor. De waarde van Quiksilver wordt op dit ogenblik geraamd op 740 miljoen dollar. Dat betekent dat Slater op termijn met zijn keuze wellicht financieel beter af is dan met de bonus."

Kelly Slater heeft ook een aantal contracten voor boeken en films op zak en lanceert binnenkort met Kelly Slater Artificial Wave een eigen bedrijfsproject. "Dat zou potentieel een revolutie moeten veroorzaken binnen de surfwereld," aldus Australian Associated Press. "Slater en McKnight hebben in samenwerking met de University of Southern California een technologie ontwikkeld die een perfect ronde artificiële gold creëert. Daarvoor werd een golfbad met een breedte van ongeveer 165 meter ontworpen. Een aantal investeerders zou al interesse hebben laten blijken in het project. Het project moet het volgens McKnight mogelijk maken om surfen op de agenda van de Olympische Spelen te zetten en een wereldwijd tornooi in artificiële omstandigheden te organiseren."

Labels: , , , ,

Eerste nieuwe Russische raffinaderij klaar voor productie

Begin volgend jaar begint het Russische bedrijf Tatneft met de productie van zijn raffinaderij Taneco. Dat heeft Rustam Minnikhanov, voorzitter van Tatneft en president van de Russische republiek Tatarstan, aangekondigd. Taneco is de eerste nieuwe Russische raffinaderij na het ineenstorten van de Sovjet-Unie. Vijf jaar geleden werd gestart met de bouw van de raffinaderij, die ongeveer 290 miljard roebel (9,5 miljard dollar) heeft gekost. De Russische regering heeft een belang van 5 procent in de investering in Taneco. De raffinaderij moet de omzet van ruwe Oeral-olie opdrijven door de lagere kwaliteit weg te werken en zelf te raffineren.

"De Russische regering zet raffinaderijen aan om uit te breiden, zodat de afhankelijkheid van de uitvoer van ruwe grondstoffen en de import van brandstof en petrochemische producten kan worden teruggeschroefd," meldt het persbureau Bloomberg. Tatneft heeft een belang van 91 procent in de nieuwe raffinaderij, maar zou mogelijk aandelen kunnen verkopen om de nodige financiering te verwerven. De resterende 9 procent is in handen van de regering van Tatarstan. De nieuwe raffinaderij moet de productie van Tatneft gevoelig uitbreiden. De productie is tijdens de voorbije vier jaar telkens met minder dan 1 procent gestegen.

De capaciteit van Taneco zou ongeveer 140.000 vaten per dag bedragen en zou over zes jaar volledig operationeel moeten zijn. De winst van het bedrijf daalde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, omdat de productie vooral werd opgeslagen en ook de belastingen sneller stegen dan de olieprijzen. Tatneft zou de voorraden bitumen willen gebruiken om de productie op te drijven. Geraamd wordt dat Tatarstan een reserve van ongeveer 7 miljard bitumen heeft. Eerder was voorzien dat bij de productie zou samengewerkt worden met partners zoals Royal Dutch Shell en Chevron, maar die gesprekken zijn afgesprongen. Minnikhanov zegt dat Rusland zelf over de benodigde technologie beschikt.

Labels: , , ,

Amerikaanse consument denkt gezonder te eten

Vele Amerikaanse consumenten zijn ervan overtuigd dat ze gezondere voedingsgewoontes hebben aangenomen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat 79 procent van de ondervraagden aangeeft thuis vaak gezonder te eten dan op restaurant. Daarnaast zegt 74 procent bij de maaltijd water te drinken in plaats van een andere drank. Daarnaast wordt ook vaak gewag gemaakt van gezonde snacks (72 procent), een evenwichtig dieet (72 procent), het lezen van de voedingsinformatie op verpakkingen (68 procent), kleinere porties (64 procent) en regelmatige lichaamsbeweging (57 procent). Ook blijkt slechts 30 procent van de Amerikanen nog laat op de avond een maaltijd te gebruiken.

"Ondanks die resultaten blijkt dat niet alle gezonde voedingsgewoontes bij de Amerikaanse bevolking aanslaat," merken de onderzoekers op. "Slechts 43 procent beweert de consumptie van koolhydraten te beperken en slechts 42 procent vraagt op restaurant naar een gezonde maaltijd. Ook blijkt slechts 38 procent bereid te zijn om smaak te willen opofferen in ruil voor lagere gehaltes aan vetten of calorieën. Slechts 33 procent kiest restaurants uit op basis van de lichtere menu-opties die worden aangeboden. Tenslotte blijkt ook amper 30 procent van de Amerikanen dagelijks zijn consumptie van calorieën op te volgen en te meten."

De onderzoekers merken op dat de antwoorden van obese en zwaarlijvige respondenten niet in belangrijke mate af te wijken van de andere consumenten. "Alleen bij de regelmatige lichaamsbeweging scoren ze opmerkelijk lager dan de gemiddelde consument," wordt er aan toegevoegd. Uit het onderzoek bleek dat 78 procent van de respondenten vetten en granen als belangrijke items te beschouwen om hun dieet en gewicht te controleren, gevolgd door proteïnes (77 procent), calorieën (74 procent) en gesatureerde vetten (74 procent). Transvetten (61 procent) werd het minst genoemd als item om het dieet en het gewicht te controleren, gevolgd door koolhydraten (65 procent).

Labels: ,

Russische autobouwer stapt in raceteam Virgin Racing

De Russische autoconstructeur Marussia Motors heeft een belangrijk belang genomen in Virgin Racing en zal volgend jaar hoofdsponsor worden van het raceteam. Financiële details over het contract, dat een looptijd heeft van vier jaar, werden niet vrijgegeven. John Booth, topman van Virgin Racing, gaf wel aan dat het contract met Marussia Motors het verder bestaan van het team heeft gegarandeerd. Booth voegde er wel aan toe dat Virgin Racing een Brits team zou blijven. Het gaat volgens Booth dan ook niet over een overname. Over vier jaar wordt in Sochi de eerste Grote Prijs van Rusland georganiseerd. Die periode biedt Virgin Racing volgens Booth de mogelijkheid om een iets ambitieuzere plannen op te stellen.

Virgin Racing was dit jaar één van de debutanten in de Formule Eén en diende na achttien van de twintig punten nog altijd zijn eerste punt te scoren. Marussia, producent van exclusieve wagens, werd drie jaar geleden opgericht door de Russische autopiloot Nikolai Fomenko en was tijdens het lopende seizoen al een partner van Virgin Racing. Het Russische bedrijf lanceerde op de Frankfurt Motor Show vorig jaar zijn eerste exemplaar, voorzien van een Cosworth-motor. Marussia bereidt zich op dit ogenblik voor om volop in productie te gaan. De sponsoring van Virgin Racing moet voor Marussia volgens Fomenko een platform worden om de wagens in Europa te lanceren.

"We willen duidelijk maken dat Marussia een nieuwe autobouwer is met internationale ambities," merkte Fomenko op tegenover de Russische krant The Moscow Times. Graeme Lowdon, chief executive van Virgin Racing, merkte op dat het team tot nu toe moest werken met één van de laagste budgetten uit de Formule Eén. Dat gaf aanleiding tot heel wat speculaties over de toekomst van de renstal. Die problemen zijn volgens Lowdon nu echter definitief van de baan, al merkt hij op dat er binnen het team zelf nooit is getwijfeld over die toekomst. Richard Branson, topman van Virgin Group, merkte op tevreden te zijn een partner aangetrokken te hebben die dezelfde uitdagende ambitie koestert.

Labels: , , ,

Coupons worden belangrijkste platform mobiele marketing

Mobiele marketing zal de volgende jaren een gevoelige verschuiving kennen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Airwide Solutions en Mobile Squared bij de grote Britse telecom-operatoren. Daarbij blijkt dat 61 procent van mening was dat coupons tegen het midden van het decennium het belangrijkste element van de mobiele communicatie-strategieën zouden vormen. Op de tweede plaats staan sms-berichten met een score van 58 procent, gevolgd door de zoekplatforms met een score van 45 procent. Airwide Solutions wijst erop dat het intensieve gebruik van mobiele communicatie belangrijke marketing-opportuniteiten biedt voor merken, wat volgens het rapport ook een grote positieve impact zal hebben op de inkomsten van de mobiele operatoren.

Uit het onderzoek blijkt dat 54 procent van de ondervraagde bedrijven voorstander is van een opt-out systeem in plaats van alternatieven waarbij shoppers moeten intekenen om informatie, aanbiedingen en aanverwante berichtgeving te ontvangen. Tegelijkertijd zegt 53 procent van de respondenten dat consumenten over vijf jaar hun mobiele profielen moeten beheren, terwijl 7 procent van mening is dat die controle moet worden uitgevoerd door de draadloze netwerken. Volgens 40 procent moet een oplossing gevonden worden in de combinatie van de twee. "Indien mobiele marketing en reclame echt efficiënt wil zijn, moeten operatoren voldoende informatie hebben om doelgerichte en relevante communicatie op te bouwen," aldus Airwide Solutions.

De keuze voor opt-out biedt de bedrijven volgens Airwide Solutions de mogelijkheid om campagnes te ontwikkelen die op maat van de consument zijn uitgewerkt en die daardoor uiteindelijk meer waarde opleveren. Op dit ogenblik wordt in Groot-Brittannië meer dan elf miljoen tekstboodschappen per uur verzonden. Dat komt overeen met ongeveer 7,7 miljard boodschappen per maand. Dat toont volgens Airwide Solutions duidelijk het potentieel voor de mobiele operatoren om inkomsten te halen uit die communicaties. Er is volgens de onderzoekers daarbij echter wel een noodzaak aan een zorgvuldige communicatie en een opvolging van de return-on-investment.

Labels: , ,

Grote interesse voor cyrillische domeinnamen

De cyrillische domeinnamen kennen een snelle verkoop. Dat heeft het Russische Coordination Center for the National Internet Domain, de beheerder van de domeinnaam, gezegd. Nadat de registratie van een cyrillische domeinnaam werd opengesteld voor het grote publiek, waren er na amper één uur al meer dan 36.000 adressen geregistreerd. Op het einde van de eerste dag waren in totaal al meer dan 200.000 adressen toegekend. Andrei Kolesnikov, directeur van het Coordination Center for the National Internet Domain, had aangekondigd dat er pas tegen het einde van het jaar 100.000 adressen zouden zijn geregistreerd. Sinds november vorig jaar stond de registratie al open voor officiële organisaties en houders van merkrechten. Daarvan hadden 18.000 geïnteresseerden gebruik van gemaakt.

De eerste tien adressen die bij de openbare registratie werden vastgelegd, waren algemene domeinnamen, zoals werk, video, autocomponenten, winkel, onderneming, games, telefoon, goud, appartement en site. De cyrillische tegenhanger van de beruchte website sex.com was al in november vorig jaar geregistreerd door de ontwerpstudio Cetis uit Moskou. Volgens Yevgeny Yakushev was de website de eerste die in het cyrillische schrift werd geregistreerd. Het originele sex.com werd onlangs na een faillissement geveild voor een bedrag van 13 miljoen dollar. Sex.com werd zestien jaar geleden voor het eerst geregistreerd door de Amerikaanse zakenman Gary Kremen, maar is sindsdien verscheidene keer van eigenaar veranderd.

Yakushev merkte op dat de website in gesloten vorm in mei van dit jaar werd gelanceerd, waarbij een uitnodiging werd verstuurd naar 10.000 gebruikers. De website zou later deze maand voor het grote publiek worden opengesteld. "Het is de bedoeling om een breed publiek een zo uitgebreid mogelijke informatie te bezorgen over alle vormen van seksuele opvoeding, gezinsplanning en de opvoeding van kinderen," merkt Yakushev op. Hij voegde er aan toe dat het bedrijf al een aantal keer is benaderd om de website te verkopen, maar voegt er aan toe dat er voorlopig geen plannen in die richting bestaan. Wel zegt Yakushev open te staan voor potentiële investeerders die geïnteresseerd zijn in een maatschappelijk opvoedkundig project.

Labels: , ,

Motorenbouwer Chevrolet keert terug naar IndyCar

De Amerikaanse motorenfabrikant Chevrolet heeft zijn terugkeer naar de IndyCar-autoraces aangekondigd. Die beslissing is ingegeven om het monopoly van Honda in de IndyCar aan te vallen. Honda was de voorbije vijf jaar de exclusieve motoren-leverancier van de IndyCar, nadat Chevrolet en Toyota hadden afgehaakt. Chevrolet zou over twee jaar terugkeren naar de IndyCar. Woordvoerders van Honda merkten op tevreden te zijn met de terugkeer van Chevrolet. De concurrentie tussen verschillende fabrikanten zal volgens Honda een extra promotie betekenen voor de IndyCar. Verwacht wordt dat ook een Europese motorenbouwer mee in de strijd zal stappen.

De terugkeer van Chevrolet valt samen met nieuwe chassis-vereisten die door IndyCar over twee jaar worden ingevoerd. Chevrolet zou daarbij werken met een motor van Ilmor die binnen de nieuwe specificaties past. Analisten merken op dat de terugkeer van Chevrolet onder meer te danken is aan autolegende Roger Penske, wiens team samen zal werken met de fabrikant. Penske is mede-eigenaar van Ilmor en bracht ook een kwarteeuw geleden Chevrolet naar de IndyCar. Er wordt echter opgemerkt dat Team Pensky niet als fabrieksteam zal aantreden. De IndyCar zegt niet te kunnen tolereren dat één team een dergelijk voordeel zou kunnen hebben. Dat betekent dat alle motoren zonder voorkeur over de verscheidene teams worden verdeeld.

Waarnemers stellen dat de komst de marketing van de IndyCar door de komst van Chevrolet gevoelig wordt versterkt. "Wedstrijden halen immers het maximale promotionele voordeel wanneer de fabrikanten met elkaar in het strijdperk treden," voeren ze aan. Als derde motorenleverancier wordt gedacht aan het Italiaanse Fiat, dat met zijn dochters Alfa Romeo of Ferrari zou kunnen aantreden. Ilmor werkt op dit ogenblik samen met Honda en het is nog niet helemaal duidelijk of het bedrijf ook de motoren voor de Japanse fabrikant zal blijven leveren. Chevrolet stelt dat de IndyCar de autobouwer de mogelijkheid biedt om de grenzen van de motorentechnologie af te tasten.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Europees Parlement heeft definitief ingestemd met strenger toezicht op risicovolle beleggingsfondsen. De strengere regelgeving voor de hedgefondsen kon op een ruime meerderheid steunen. Eind vorige maand hadden ook de lidstaten van de Europese Unie hun goedkeuring gehecht aan de strengere wetgeving. De nieuwe regeling houdt in dat hedgefondsen aan striktere regels moeten voldoen. De nieuwe richtlijn legt de eisen voor registratie, rapportage en kapitaal vast. Doel is een betere regulering van de activiteiten van beheerders van alternatieve beleggingsfondsen op Europees niveau, een grotere bescherming voor beleggers en de oprichting van een interne markt voor de fondsen Europese regels. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is hiermee een belangrijke stap gezet in de verbetering van het financieel toezicht in de Europese Unie na de kredietcrisis.


De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner heeft opnieuw kritiek geuit op het valutabeleid van China. Als de Chinese regering geen actie onderneemt om de waarde van de yuan te laten stijgen, zullen de inflatie en de grondstofprijzen volgens Geithner nog verder oplopen. De Amerikaanse regering dringt er al langere tijd op aan dat China de yuan opwaardeert, zodat Amerikaanse exporteurs niet langer benadeeld worden door goedkope producten van hun Chinese concurrenten. Volgens een voorlopig voorstel willen de G20-leiders dat wisselkoersen op een flexibelere wijze vastgesteld worden. De landen die hun starre valutabeleid niet aanpassen, creëren volgens Geithner nog meer problemen voor de landen die wel flexibele wisselkoersen hanteren. Andersom worden de Verenigde Staten ook beschuldigd van het kunstmatig laag houden van de dollar om de export van Amerikaanse goederen te stimuleren.


Het Griekse werkloosheidscijfer is tijdens de maand augustus gestegen naar een recordhoogte van 12,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor de statistiek. Tijdens de maand voordien bedroeg het Griekse werkloosheidscijfer nog 12 procent. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwachten dat de Griekse werkloosheid volgend jaar verder zal stijgen tot 14,5 procent, nu de economie van het land voor de derde achtereenvolgende jaar krimpt. In augustus vorig jaar bedroeg de Griekse werkloosheidscijfer nog 9 procent. Vooral de Griekse jongeren worden zwaar getroffen door de werkloosheid. In de leeftijdsgroep van vijftien tot vierentwintig jaar was tijdens de maand augustus 30,8 procent werkloos. In de leeftijdscategorie tussen vijfentwintig en vierendertig jaar bedroeg de werkloosheid 16,4 procent.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft tijdens zijn gebroken boekjaar een operationele winst gerealiseerd van 7,8 miljard euro. Dat is de hoogste operationele winst die Siemens ooit heeft laten optekenen. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 4 procent opgetekend. De nettowinst steeg met 63 procent tot 4,1 miljard euro. Het aantal nieuwe orders steeg over het gehele jaar met 3 procent tot 81,2 miljard euro. De omzet bleef stabiel op 76 miljard euro. Peter Löscher, topman van Siemens, had het over een succes jaar en zei te verwachten dat deze positieve resultaten ook volgend jaar zullen kunnen worden doorgetrokken. Löscher merkt op dat Siemens de voorbije jaren vooral gewerkt heeft aan het verbeteren van de winstmarges, maar nu prioriteit wil verlenen aan het uitbreiding van het marktaandeel. Daarbij wordt vooral gekeken naar opkomende markten zoals China, Brazilië, India, Rusland en Zuid-Afrika.


Het Amerikaanse defensiebedrijf General Dynamics - fabrikant van Abrams-tanks, duikboten en Gulfstream-zakenvliegtuigen - heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 650 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 572 miljoen dollar. De omzet steeg met 4 procent tot 8 miljard dollar. De winstgroei was volgens het bedrijf vooral te danken aan een toenemende verkoop in de luchtvaart en computer-systemen. De aerospace-divisie boekte een omzetgroei met 15 procent tot 1,29 miljard dollar. Bij de informatie-technologie werd een groei met 7,9 procent tot 2,95 miljard dollar genoteerd. Jay Johnson, chief executive van General Dynamics, zegt te rekenen op de export van gevechtsvoertuigen en een groei in de Gulfstream-activiteiten om de verwachte terugval in de militaire orders van de Amerikaanse overheid op te kunnen vangen.


De veiligheidstests aan de motoren van de Airbus A380-toestellen van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas worden voortgezet. De vliegtuigen blijven daardoor voorlopig aan de grond. Dat heeft Qantas bekendgemaakt. Qantas zet nagenoeg zijn volledige vloot van meer dan 250 vliegtuigen in om het uitvallen van de zes Airbus-superjumbos te compenseren. Drie motoren waaraan olielekkage vastgesteld werd, zijn ondertussen gedemonteerd. De A380-toestellen worden volgens de maatschappij niet opnieuw in dienst genomen tot men er volkomen zeker van is dat de vloot veilig vliegt. Door een ontploffing van één van de motoren, moest een superjumbo van Qantas onlangs een noodlanding maken in Singapore. Er vielen geen slachtoffers, maar het incident deed wel twijfel rijzen over een eventuele ontwerpfout in de Trent-motoren van de Britse fabrikant Rolls-Royce.


De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing zet de testvluchten met de nieuwe Dreamliner voorlopig stop. De vliegtuigbouwer Amerikaanse vliegtuigbouwer wil eerst de omstandigheden van de brand tijdens de vlucht met een testexemplaar, dat een noodlanding moest maken in Texas, onderzoeken. Tijdens de testvlucht was er aan boord van de Dreamliner brand uitgebroken, wat tot rookvorming had geleid. In het vliegtuig zaten tweeënveertig passagiers, onder meer ingenieurs en medewerkers van de Federal Aviation Administration (FAA). De Amerikaanse constructeur weigerde tot nu toe te zeggen of het incident, dat één van de zes bestaande testtoestellen trof, de leveringstermijn van de Dreamliner zou kunnen beïnvloeden. De ingebruikname van de Dreamliner, die voor een groot deel uit kunststof bestaat, ligt al drie jaar achter op schema.


Bijna tweehonderd niet-gouvernementele organisaties uit tweeënveertig landen hebben de wereldleiders opgeroepen om tijdens de G20-topontmoeting in Seoel concrete stappen te zetten voor de invoering van een internationaal gecoördineerde belasting op financiële transacties. De organisaties zeggen samen tweehonderd miljoen burgers uit de hele wereld te vertegenwoordigen. Dat is volgens de organisaties de grootste coalitie die ooit op de been werd gebracht voor de ondersteuning van een belasting op financiële transacties. Daarbij werden de wereldleiders opgeroepen om naar hun bevolking te luisteren in plaats van naar de banken. De belasting biedt volgens de organisaties de kans om de kosten van de economische crisis te dekken en het verlies van arbeidsplaatsen te beperken. Bovendien zou het de mogelijkheid bieden om essentiële doelstellingen te bereiken op het gebied van ontwikkeling, gezondheid, onderwijs en klimaatverandering in de ontwikkelingslanden.


Paus Benedictus heeft de deelnemers aan de G20-top in Seoel opgeroepen te werken aan duurzame, hernieuwbare en rechtvaardige oplossingen die de menselijke waardigheid respecteren. Volgens de paus kunnen maatregelen maar tot succes leiden als die op de authentieke en integrale vooruitgang van de mens gericht zijn. Benedictus verklaarde dat de hele wereld zijn blik heeft gericht op de wereldleiders en van hen verwacht dat er adequate instrumenten worden genomen om uit de crisis te geraken met akkoorden die geen enkel land bevoordelen ten koste van andere. De economische crisis kan volgens de paus alleen overwonnen worden als de geïndustrialiseerde landen een duurzame en omvattende ontwikkeling bevorderen. Volgens hem is het beslissend voor de toekomst van de mensheid dat de G20-landen bewijzen dat de crisis het bewustzijn van de waardigheid van de mens versterkt heeft en dat de mensheid gerijpt is.


Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft zijn nieuwe jaarkalender voorgesteld. Daarop poseren stewardessen in bikini voor het goede doel. Het is de vierde keer dat Ryanair met een dergelijk initiatief uitpakt. De vorige drie edities van de kalender werden vlot verkocht. Dit keer gaat de opbrengst naar een voedselprogramma voor kansarmen in Duitsland. In totaal worden tienduizend kalenders te koop aangeboden. Een exemplaar kost 10 euro. Michael O'Leary, topman van Ryanair, kreeg in het verleden vanuit feministische organisaties veel kritiek op zijn sexy kalender. O'Leary besloot daarom om dit jaar de passagiers zelf te laten kiezen voor het onderwerp van de kalender. Er kon gekozen worden tussen de meest sexy crew van Ryanair, de meest sexy piloten, de meest sexy passagiers of wetenschappers van het Volcanic Ash Advisory Centre in Londen. De stewardessen werden met een grote meerderheid verkozen.


De Nederlandse bankverzekeraar ING Groep wil twee afzonderlijke verzekeringsdivisies naar de beurs brengen. Het is de bedoeling dat het Nederlandse concern een Amerikaans en een Europees bedrijf in het leven roept met elk een afzonderlijke beursnotering. De activiteiten in opkomende markten komen bij het nieuwe Europese bedrijf terecht. Het Amerikaanse bedrijf zal zich zich in de eerste plaats op pensioenen richten. De Nederlandse groep moet van de Europese Commissie zijn verzekeringsactiviteiten van de hand doen of naar de beurs te brengen in ruil voor de staatssteun die de groep tijdens de financiële crisis ontving. Jan Hommen, bestuursvoorzitter van ING Groep, merkte op dat de optie van één beursgang open blijft, maar gaf aan dat de groep zich voorbereidt op een basisscenario van twee beursgangen voor de verzekeringsactiviteiten.


De Duitse bouwmaterialengroep HeidelbergCement heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 368 miljoen euro. Dat is een stijging met 81 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot 3,4 miljard euro. De schuld kon worden teruggebracht met 400 miljoen euro tot 8,6 miljard euro. Het bedrijf voert aan dat de wereldwijde economie zich sneller herstelt dan verwacht. Ook de vooruitzichten blijven naar eigen zeggen uitstekend. De groei in Azië en Afrika zal volgens HeidelbergCement, de derde grootste producent van cement en beton in de wereld, blijven aanhouden en de groep mikt op een verder geleidelijk herstel in Noord-Amerika en Europa. De groep zegt op schema te liggen met zijn beparingsplan, waarbij onder meer banen werden geschrapt. Er wordt aan toegevoegd dat er gericht in groeimarkten wordt geïnvesteerd.


De Nederlandse holding Maxeda heeft de verkoop van de supermarktketen Vroom & Dreesman (V&D) en de restaurants van La Place aan investeerder Sun European Partners definitief afgerond. Maxeda maakte in september bekend de supermarktketen te zullen verkopen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Sun European ondersteunt naar eigen zeggen in elk geval de langetermijnstrategie van Vroom & Dreesman om verder te groeien, marktaandeel te winnen en de winstgevendheid van het bedrijf te vergroten. De ondernemingsraden reageerden volgens beide partijen positief op de nieuwe eigenaar en ook de gesprekken met de betrokken vakbonden zouden zeer constructief zijn verlopen. Vroom & Dreesman is met tweeënzestig vestiging de grootste supermarktketen van Nederland. De winkels trekken wekelijks ongeveer 1,7 miljoen bezoekers.


De Europese Unie is bereid om Ierland, dat in zware financiële problemen verkeert, te helpen als dat nodig is. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd tijdens de G20-top in Seoul. Het is volgens Barroso belangrijk om te weten dat de Europese Unie en de eurozone verschillende instrumenten hebben om op treden als dat nodig is. De Ierse regering maakt binnenkort een vierjarenplan bekend waarin voor 15 miljard euro bezuinigd moet worden. De regering verwacht dat er genoeg steun in het parlement is om de plannen te kunnen doorvoeren. Ierland zucht onder een enorme staatsschuld, een zwaar begrotingstekort en een hoge werkloosheid. Een woordvoerder van de Europese Commissie onderstreepte dat Ierland nog niet om steun heeft gevraagd. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds hebben een noodfonds van 750 miljard euro achter de hand om eurolanden zo nodig te helpen. Het fonds werd afgelopen voorjaar ingesteld.


De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 618 miljoen dollar. Dat is nagenoeg een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een kwartaalwinst van 314 miljoen dollar werd opgetekend. Twee jaar geleden leed Swiss Re, de tweede grootste herverzekeraar van de wereld, een verlies van 864 miljoen dollar. De Zwitserse maatschappij moest toen beroep doen op het investeringsfonds Berkshire Hathaway van miljardair Warren Buffet om het hoofd boven water te kunnen houden. In ruil voor een investering van 3,1 miljard dollar, ontving Buffett converteerbare obligaties die de miljardair bij een omzetting een belang van 27 procent in Swiss Re zou opleveren. De herverzekeraar staat er nu echter zo goed voor dat die lening kan worden terugbetaald. De terugbetaling van de schuld zal in het vierde kwartaal leiden tot een last van zowat 1 miljard dollar.


Meer Nieuws

Thursday, November 11, 2010

Flavio Briatore bouwt nieuw Billionaire-complex in Dubai

De Italiaanse zakenman Flavio Briatore gaat in Dubai een Billionaire's Square openen. Met het project is een investering gemoeid van 150 miljoen dollar. Briatore werkt voor de realisatie van de Billionaire's Square samen met de Libanese Pragma Group. Het project zal bestaan uit een luxehotel, samen met een Billionaire Bar & Grill, een aantal andere restaurants, cafés en een fitnessclub. De Billionaire's Square zal worden opgetrokken op de site van het huidige Palladium-complex, een entertainmentcentrum in Dubai Media City. Het project zou in december volgend jaar afgewerkt moeten zijn. Briatore lanceerde het Billionaire-merk twaalf jaar geleden.

"Dubai is één van de strategisch meest geschikte locaties voor Billionaire," merkte Briatore op tegenover het magazine Arabian Business. "Het project moet een club worden waar mensen ook op vakantie kunnen gaan. Dubai weerspiegelt een unieke combinatie van het zakenleven en vakantie." Het luxehotel zou bestaan uit vijfenveertig suites en zal volgens Pragma Group worden uitgebaat door een wereldberoemd merk. Een definitieve overeenkomst moet echter nog worden afgesloten. Joe Tabet, voorzitter van Pragma Group, merkt wel op dat het hotel zich zal richten op groepen uit het middensigment en de hoogste niveaus van de markt.

Bij de ontwikkeling van het project wordt beroep gedaan op consulent MZ Architects. Er zou op dit ogenblik ook worden onderhandeld met potentiële hoofdaannemers. Pragma Group zegt te verwachten dat het project al tijdens het eerste jaar van zijn activiteiten winst zal opleveren. De laatste activiteiten in het Palladium staan tijdens de eerste helft van de maand december op het programma. Daarna zou aan de bouw van de Billionaire's Square begonnen kunnen worden. Briatore heeft al een Billionaire-boetiek in de Dubai Mall. Er zijn voorlopig geen plannen om ook in het nieuwe project een boetiek te openen, al wordt dat in de toekomst niet uitgesloten geacht. Briatore heeft ook op Sardinië al een Billionaire's Square.

Labels: , ,

Engels verplichte voertaal voor Russische piloten

Russische piloten en luchtverkeersleiders op de Russische internationale luchthavens zullen vanaf maart volgend jaar verplicht worden om bij de communicatieverbindingen de Engelse taal te gebruiken. Op termijn zou dat ook kunnen worden uitgebreid tot de binnenlandse vluchten. Dat heeft Alexander Neradko, hoofd van het Russische Federal Air Transportation Agency, aangekondigd. Op dit ogenblik worden op internationale luchthavens zowel het Russisch als het Engels gebruikt in het communicatieverkeer. Op de andere luchthavens wordt uitsluitend in het Russische gecommuniceerd. Het mengen van twee verschillende talen zorgt volgens Neradko echter voor een veiligheidsrisico.

"Het is voor dispatchers bijzonder moeilijk om binnenkomende vluchten in twee talen te begeleiden," merkt Neradko op tegenover de Russische krant The Moscow Times. "Dat houdt een belangrijk veiligheidsrisico in. De conversaties worden immers gevoerd op één frequentie, wat betekent dat ze gehoord worden door alle piloten, die op de hoogte moeten zijn van de bewegingen van de andere vliegtuigen in de omgeving." Bij het omschakelen naar het nieuwe systeem zullen alle betrokken piloten moeten aantonen dat ze voldoen aan de taalvaardigheidseisen van de International Civil Aviation Organization. Die voorwaarden werden twee jaar geleden ingevoerd, maar een aantal landen, zoals Rusland, kregen drie jaar uitstel om hun personeel op te leiden.

Alexander Neradko merkt op dat de huidige taalvereisten voor de piloten voldoen voor de courante operaties, maar voor noodsituaties is volgens hem een grotere kennis van de Engelse taal nodig, zodat er snelle advies kan gegeven worden en de gepaste beslissingen genomen kunnen worden. In maart kwam een vliegtuig van Swiss Air bij het opstijgen op Pulkovo Airport in Sint-Petersburg in een vlucht vogels terecht, waardoor de piloot verplicht was om een noodsignaal uit te sturen, maar de verkeersleider bleek niet in staat het probleem te begrijpen, tot een piloot vanuit een ander vliegtuig de situatie in het Russisch kon verduidelijken. De Russische nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot zegt echter dat al zijn piloten al aan de vereiste taalkennis voldoen.

Labels: ,

General Electric plaatst recordorder elektrische wagens

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric gaat de volgende vijf jaar 25.000 elektrische wagens kopen. De helft daarvan zal worden aangekocht bij General Motors. Daarmee lanceert General Motors het grootste order van elektrische voertuigen uit de geschiedenis. Door het order zou de productie van elektrische voertuigen gevoelig moeten worden opgedreven, wat tot belangrijke prijsdalingen zou moeten leiden. General Motors zou de eerste exemplaren van zijn order volgend jaar al beginnen te leveren. General Electric heeft een autovloot van 30.000 exemplaren. De helft daarvan zou worden vervangen door elektrische wagens. Daarnaast zou ook dochterbedrijf GE Capital elektrische wagens aan geïnteresseerden leasen.

"Jeffrey Immelt, chief executive van General Electric, wil het industriële conglomeraat beter positioneren om optimaal te kunnen profiteren van energievriendelijke technologieën," voert het persbureau Bloomberg aan. "General Motors ontwikkelt onder meer batterijen, herlaadstations en intelligente energienetwerken. Het conglomeraat zegt over een sterke positie te zetten om 65.000 leasing-consumenten te helpen om te overstap te maken naar elektrische voertuigen. General Motors verwacht dat de markt van de elektrische voertuigen de volgende drie jaar een extra omzet van 500 miljoen dollar zal genereren. De grootschalige adoptie van elektrische voertuigen zal volgens het bedrijf ook de innovatie in hernieuwbare energie ondersteunen en bijdragen tot de energieveiligheid."

Bloomberg merkt op dat het order van General Motors ook een belangrijke stimulans betekent voor de elektrische Chevrolet Volt van autobouwer General Motors. "Elektrische voertuigen vertegenwoordigen een technologie die de uitstoot van broeikasgassen kan beperken en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kan terugschroeven," merkte Dan Akerson, chief executive van General Motors, op in een reactie. De Amerikaanse autobouwer zou de Chevrolet Volt volgens Akerson tegen het einde van dit jaar op de markt brengen. De Amerikaanse regering heeft een budget van meer dan 11 miljard dollar gereserveerd om de productie van elektrische voertuigen te stimuleren.

Labels: , ,

Metropolitan geeft Toetankamon-collectie terug aan Egypte

Het Metropolitan Museum of Art in New York gaat negentien archeologische voorwerpen uit het graf van farao Toetankamon teruggeven aan Egypte. De collectie bestaat uit kleine figuurtjes en juwelen, met inbegrip van een bronzen hond, een Sphinx-achtige armband-decoratie en een halssnoer. De voorwerpen blijven tot in juni volgend jaar jaar in het Amerikaanse museum tentoon gesteld. De voorwerpen zullen een onderdeel vormen van de Toetankamon-collectie van het nieuwe Grand Eyptian Museum in Gaza, dat over twee jaar zijn deuren zal openen. Thomas Campbell, directeur van het Metropolitan Museum of Art gaf toe dat de voorwerpen Egypte nooit hadden mogen verlaten.

"De archeologische voorwerpen werden ruim zestig jaar geleden naar New York verstuurd, nadat het Metropolitan Museum zijn expeditiehuis in Egypte had gesloten," meldt het persbureau Associated Press. "De beslissing om de objecten te repatriëren werd genomen nadat de oorsprong van de voorwerpen was geverifieerd. Museum-directeur Thomas Campbell stelde dat kon bevestigd worden dat alle voorwerpen afkomstig waren uit de graftombe van Toetankamon en de Egyptische vraag om teruggave van de kunstschat gerechtvaardigd was. Hij voegde er aan toe dat de voorwerpen volgens de betreffende wetgeving in Egypte hadden moeten blijven."

De graftombe van Toetankamon werd in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuws ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter. "Het was de gewoonte dat archeologen een gedeelte van hun vondsten bijhielden," aldus nog Associated Press. "Een aantal van de voorwerpen uit de collectie werden verkregen van de nicht van Carter en uit de eigendommen van de archeoloog in Luxor, dat hij aan het Metropolitan Museum had geschonken." Zahi Hawass, secretaris-generaal van de Egyptische Supreme Council of Antiquities, prees het Metropolitan Museum voor zijn correcte houding ten opzichte van buitenlandse kunstschatten. Bij gelijkaardige claims was Hawass enkele jaren geleden onder meer in botsing gekomen met het Franse Louvre.

Labels: , , ,

Tottenham Hotspur boekt verlies van 6,5 miljoen pond

De Engelse voetbalclub Tottenham Hotspur heeft tijdens het voorbije boekjaar een verlies van 6,5 miljoen pond geleden, hoewel de omzet met 6 procent steeg tot een recordhoogte van 119,8 miljoen pond. Het verlies is te wijten aan een negatieve balans op de spelertransfers. Tottenham Hotspur investeerde 37,8 miljoen pond aan nieuwe spelers, waaronder Peter Crouch en Sebastien Bassong. De verkoop van onder meer Darren Bent en Didier Zakora leverde echter slechts 24,6 miljoen pond op. Nochtans waren alle thuiswedstrijden van de Londense club, die vorig jaar vierde eindigde in de Premier League, uitverkocht. Daarnaast waren ook de kosten voor de herontwikkeling van zijn terreinen door de veranderde plannen met 50 miljoen pond gestegen.

Tottenham Hotspur slaagde er vorig jaar in zich voor de allereerste keer in zijn geschiedenis te kwalificeren voor de Champions League. "De goede sportieve resultaten hebben volgens de club geleid tot een stijging in de omzet van de ticketverkoop en merchandising," meldt het persbureau Bloomberg. "Wanneer geen rekening gehouden wordt met de transfers, zou de club een winst gerealiseerd hebben van 22,7 miljoen pond. Daniel Levy, voorzitter van Tottenham Hotspur, merkt echter op dat de club nu voordeel haalt uit de investeringen die in het team werden gedaan." In de aanloop naar de Champions League heeft Tottenham Hotspur nog meer versterking gehaald.

Tijdens het jaar voordien had de Londense club nog een winst gerealiseerd van 23,2 miljoen pond, in belangrijke mate te danken aan een positief financieel resultaat op de spelertransfers. Door de deelname aan het Europese topkampioenschap heeft de Londense club uitzicht op een vergoeding van minstens 7,1 miljoen euro. In september van dit jaar ontving de club ook de lokale goedkeuring voor de bouw van een nieuw stadion. Die goedkeuring moet nog door de Britse regering worden bekrachtigd. Daarnaast heeft de club ook officieel zijn interesse getoond in het nieuwe Olympische stadion. De waarde van Tottenham Hotspur wordt geraamd op 86 miljoen pond.

Labels: ,

Kenia krijgt eerste klimaatbeurs van Afrika

Kenia heeft plannen bekend gemaakt om de eerste Afrikaanse klimaatbeurs te lanceren. Die beurs zou alle Afrikaanse landen moeten toelaten om hun uitstootkredieten te verkopen. De beurs zal naar verwachting midden volgend jaar van start gaan. Op de klimaatbeurs kunnen vervuilende industrieën uit rijke landen betalen voor de ontwikkeling van duurzame projecten in armere landen. Eén uitstootkrediet staat gelijk met één ton koolstofdioxide. Volgens een aantal waarnemers zal vooral Afrika zwaar getroffen worden door de gevolgen van de klimaatverandering, hoewel de meeste broeikasgassen worden geproduceerd in het westen en in Azië. De klimaatbeurs zou de ontwikkeling van duurzame technologieën in Afrika moeten stimuleren.

"De initiatiefnemers hopen dat de handel in uitstootrechten de investeringen in hernieuwbare energiebronnen en duurzaam bosbeheer zal kunnen opdrijven," merkt BBC News op. "De regering van Kenia verwacht dat het Mau-gebied, het grootste woud van het land, het volgende anderhalf decennium 2 miljard dollar per jaar kan opbrengen." De Nairobi Climate Exchange wordt ontwikkeld door het Keniaanse ministerie van financiën en het gespecialiseerde adviesbureau Bea International. De Keniaanse minister van economie Geoffrey Mwau stelt dat er de voorbije periode al heel wat interesse was voor klimaatprojecten. De oprichting van de klimaatbeurs moet het realiseren van die projecten volgens hem vergemakkelijken.

Onder meer westerse banken zoals HSBC Bank en JP Morgan zouden de Keniaanse overheid al geregeld hebben benaderd om projecten op te starten. "Daar kon echter niet op ingegaan worden, zolang er geen vastomlijnende regels waren uitgewerkt," merkt Geoffrey Mwau op. Onder meer zou er grote interesse zijn in duurzame bosontginning en het opwekken van geothermische energie. De Nairobi Climate Exchange moet het voor bedrijven gemakkelijker maken om duurzame investeringsprojecten te vinden, terwijl lokale ondernemers er hun ideeën rond duurzame ontwikkeling kunnen presenteren. Uit een rapport van de Wereldbank blijkt dat een klimaatbeurs voor Afrikaanse landen één van de beste manieren is om bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Labels: , ,

Grotere samenwerking tussen Hollywood en Bollywood

Hollywood en Bollywood, de twee grootste vertegenwoordigers van de wereldwijd filmsector, hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Dat moet de banden tussen beide centra op het gebied van productie, distributie en commercialisering versterken. Het pact is ook gericht op co-producties en moet Indiase filmmakers aanmoedigen om in de Verenigde Staten te filmen. Antonio Villaraigosa, burgemeester van Los Angeles, merkte op dat in de Amerikaanse stad vorig jaar zeven Bollywood-films werden gedraaid. Hij zei te hopen dat dit aantal in de toekomst nog gevoelig zou kunnen worden opgedreven. Eerder hadden de twee filmindustrieën ook afgesproken om de filmpiraterij harder aan te pakken.

Hollywood en Bollywood produceren samen de meerderheid van de commerciële film in de wereld. Het pact werd afgesloten tussen het stadsbestuur van Los Angeles en de Indische filmindustrie. "India is altijd gefascineerd geweest door Hollywood," merkt producer Bobby Bedi, vertegenwoordiger van de Indiase filmindustrie, op. "Dit akkoord brengt de twee grote filmcentra nauwer samen om een aantal ideeën en best practices te delen rond binnenlandse en internationale filmproductie." Studio's en productiehuizen uit beide sectoren hebben de voorbije jaren al een aantal joint ventures opgezet. Onder meer de Amerikaanse filmstudio Dreamworks, die onder meer door Steven Spielberg werd opgezet, ging twee jaar geleden een samenwerking aan met het Indiase Reliance ADA Group.

In maart van dit jaar lanceerden Hollywood en Bollywood een alliantie tegen de diefstal van copyright. In het verleden werd vaak opgeworpen dat vele Bollywood-producties hun verhalen en thema's haalden uit populaire Hollywood-films. Onder meer de Bollywood-films 'My Name is Khan' en 'Kites' werden in Los Angeles opgenomen. Bob Pisano, voorzitter van de Motion Pictures Association of America, voerde aan dat beide industrieën veel gezamenlijke doelstellingen en bekommernissen hebben. Het stijgend aantal co-producties wijzen volgens Pisano op een groeiende band tussen de twee grote filmcentra van de wereld. Het pact moet die samenwerking volgens hem nog verder stimuleren.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het wereldwijde toerisme heeft tijdens de eerste acht maanden van dit jaar het herstel voortgezet. Dat is de conclusie van een rapport van de United Nations World Tourism Organization (UNWTO). Daarbij wordt gewag gemaakt van een stijging met 7 procent, waarmee recordniveaus van de periode voor de crisis opnieuw worden bereikt. De World Tourism Organization registreerde tijdens de eerste acht maanden van dit jaar 642 miljoen internationale toeristen. Dat is een stijging met 1 miljoen eenheden tegenover de vorige recordperiode, die werd opgetekend tijdens de eerste acht maanden van twee jaar geleden. Ook de maanden juli en augustus zouden met respectievelijk 112 miljoen en 108 miljoen toeristen nieuwe records hebben laten optekenen. Op basis van de huidige trend gaat de Wereldtoerismeorganistie uit van een toename op jaarbasis van 5 procent tot 6 procent.


De Amerikaanse autobouwer General Motors heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,3 miljard dollar. Dat is de grootste kwartaalwinst in elf jaar. De winst in het derde kwartaal is ongeveer gelijk aan de resultaten tijdens de twee eerste kwartalen van dit jaar. De omzet in het derde kwartaal bedroeg 34,1 miljard dollar. Het bedrijf verwacht het lopende jaar winstgevend te kunnen afsluiten. Daarmee zou General Motors voor het eerst in zes jaar tijd opnieuw winst maken. Dan Akerson, chief executive van General Motors, merkte op dat het concern zijn operationele kosten gevoelig heeft teruggedrongen. Daarnaast werden ook de prijzen opgedreven, waarbij onder meer de grote kortingen aan vlootbeheerders, zoals autoverhuurbedrijven, grotendeels werden beperkt. Tijdens het vierde kwartaal zouden wel een aantal eenmalige kosten moeten worden geboekt, waardoor de winst wellicht lager zal liggen dan tijdens het derde kwartaal.


Het Duitse bedrijf Henkel - producent van wasmiddelen, verzorgingsproducten en lijmen - heeft tijdens het derde kwartaal een omzet gerealiseerd van 3,96 miljard euro. Dat is een stijging met 13,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 96 procent tot 337 miljoen euro. Henkel - producent van onder meer Persil, Fa en Pritt - zegt tijdens het derde kwartaal de goede resultaten van het eerste halfjaar te hebben kunnen doortrekken. Over de eerste negen maanden steeg de omzet met 11 procent tot 11,36 miljard euro in vergelijking met vorig jaar. Het bedrijfsresultaat steeg met bijna 71 procent tot 1,34 miljard euro. Nagenoeg de helft van de inkomsten van het bedrijf zijn afkomstig uit industriële lijnen, waar de vraag een gevoelige groei kent door het herstel van de wereldwijde economie, onder meer in de autosector en de elektronica.


Het Duitse energieconcern Eon heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 64 miljard euro. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Door een eerder aangekondigde afwaarderingslast van 2,6 miljard euro op activiteiten in Zuid-Europa, moest echter een nettoverlies van 389 miljoen euro opgetekend worden. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar had Eon nog een winst van 1,8 miljard euro opgetekend. Het Duitse energiebedrijf maakte verder bekend zich uit enkele projecten terug te trekken en verder uit te breiden buiten Europa. Het concern is van plan om zich de volgende drie jaar terug te trekken uit een aantal projecten. Dat moet een bedrag van 15 miljard euro opleveren. Het energiebedrijf wil het geld gebruiken om de schulden terug te dringen en de investeringen uit te breiden.


Singapore Airlines gaat de motoren van drie van zijn Airbus A380-toestellen vervangen. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij gezegd, nadat eerder een motor van een Airbus A380 van het Australische Qantas in volle vlucht ontploft was. Het gaat volgens Singapore Airlines om een voorzorgsmaatregel. De vervanging van de motoren van drie van de elf superjumbo's die Singapore Airlines in zijn vloot heeft, is het gevolg van inspecties die de maatschappij uitvoerde na het incident bij Qantas, waarbij het toestel een noodlanding moest maken in Singapore. Dat was het eerste grote incident met een Airbus A380, het grootste lijnvliegtuig ter wereld. Qantas besliste daarop de toestellen op non-actief te plaatsen tot onderzoek de oorzaak van de motorproblemen duidelijk zou hebben gemaakt. Inmiddels werden olielekken ontdekt op een aantal Rolls-Royce-motoren waarmee de toestellen uitgerust zijn.


Het bedrijf Ask.com stopt met het aanpassen van de algoritmes van de eigen zoekmachine. Doug Leeds, topman van Ask.com, geeft toe dat de strijd met Google is verloren. Ask.com had gehoopt dat innovatieve projecten de concurrentie met Google mogelijk zouden maken, maar meer dan een behoud van het marktaandeel bleek niet mogelijk te zijn. Door de beslissing verliezen honderddertig medewerkers in de Verenigde Staten en China hun baan. Ook zullen een aantal onderdelen worden afgesloten. Onder meer werd de rss-feedreader bloglines.com verkocht aan een groep Amerikaanse kleine zelfstandigen. Ask.com blijft wel nog bestaan, maar zal zich volledig toeleggen op het geven van antwoorden op vragen van bezoekers. In de beginjaren was de zoekmachine relatief succesvol, naast concurrenten zoals yahoo.com of altavista.net. Google vertegenwoordigt 65 procent van alle Amerikaanse online zoekopdrachten. Ask.com had nog een aandeel van 2 procent.


Oliemaatschappij British Petroleum heeft tijdens de olieramp in de Golf van Mexico heel dicht langs de afgrond gescheerd. Dat heeft toenmalig chief executive Tony Hayward gezegd in een Brits televisie-interview. Het was volgens Hayward onmogelijk om nog geld te lenen op de kapitaalmarkten. Hij heeft het over een klassiek voorbeeld van een financiële crisis. De kapitaalmarkten waren volgens hem daadwerkelijk gesloten voor de Britse maatschappij. Hayward zei ook dat British Petroleum totaal niet voorbereid was op een dergelijke ramp. Evenmin was de maatschappij volgens Hayward voorbereid op de media-aandacht die daarmee gepaard ging. De gewezen topman zegt dat het concern zijn toevlucht moest nemen tot buitengewone oplossingen, maar in het volle licht van de media-aandacht zag dat er volgens hem uit als geklungel en incompetentie.


De Duitse herverzekeraar Munich Re heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 764 miljoen euro. Dat is een stijging met 18,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is volgens de herverzekeraar onder meer te danken aan een relatief rustig orkaanseizoen. De inkomsten stegen met 10,5 procent tot 11,45 miljard euro. Munich Re merkt op dat de eerste negen maanden van dit jaar getypeerd werden door grote claims vanwege zware verliezen, maar tijdens het derde kwartaal werd daarin naar eigen zeggen toch een verluchting opgemerkt. De zwaarste claim tijdens het derde kwartaal was afkomstig van de aardbeving in Nieuw-Zeeland, waarbij de schadeclaims opliepen tot 230 miljoen euro. Munich Re verwacht nu het lopende jaar met een winst van 2,4 miljard euro te kunnen afsluiten. Eerder was gewag gemaakt van een bedrag van 2 miljard euro.


Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 27 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 10 miljoen euro. Het kwartaalverlies is te wijten aan een afschrijving van 22,8 miljoen euro op een voorraad van het indervaccin Quinvaxem. Vorige maand maakte Crucell bekend dat de productie in zijn steriele productiefaciliteit in Zuid-Korea werd stilgelegd omdat deze mogelijk is besmet. Het bedrijf schortte daarop de levering van onder meer Quinvaxem op. Naast de afschrijving werd de verslechtering van het resultaat ook veroorzaakt door hogere kosten. De totale uitgaven stegen ten opzichte van een jaar eerder met 19,9 miljoen euro. Een toename van 10,3 miljoen euro aan onderzoek en ontwikkeling was hiervan de belangrijkste oorzaak.


Het internetbedrijf Google is van plan om zijn medewerkers een salarisverhoging van 10 procent aan te bieden. Op deze manier wil het bedrijf voorkomen dat medewerkers overstappen naar concurrenten. Google zou de medewerkers ook een eindejaarsbonus van 1.000 dollar willen geven. Vooral Facebook zou geregeld medewerkers van Google aantrekken. Inmiddels zou 10 procent van het totale personeelsbestand van Facebook bestaan uit gewezen medewerkers van Google. De salarisverhoging gaat in januari volgend jaar in en geldt voor alle 23.000 medewerkers van het bedrijf. Eric Schmidt, topman van Google, merkte daarbij dat het bedrijf zijn medewerkers wil belonen voor hun harde werk. Een deel van de bonussen die het bedrijf uitkeert, zal worden omgezet in vast salaris. Volgens Schmidt zou uit onderzoek zijn gebleken dat medewerkers meer waarde hechten aan salaris dan aan andere vormen van beloning.


Het Nederlandse financiële concern ING Groep heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettoresultaat gerealiseerd van 371 miljoen euro. Dat is een daling met een kwart tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat werd naar eigen zeggen negatief beïnvloed door eenmalige posten, waaronder 671 miljoen euro aan afschrijvingen op de verzekeringsactiviteiten. De bankdivisie boekte in het derde kwartaal een onderliggende winst voor belastingen van 1,5 miljard euro, tegenover 250 miljoen tijdens dezelfde periode vorig jaar. De financiële groep meldt dat de marges gezond bleven en de groei van de resultaten profiteerde van een lagere negatieve marktimpact, lagere risicokosten en afschrijvingen. De provisies voor slechte kredieten bleven dalen. De verzekeringsdivisie boekte een bedrijfswinst van 473 miljoen euro, maar door hoge afboekingen en lijfrentes in de Verenigde Staten en Japan bleef de onderliggende nettowinst beperkt tot 18 miljoen euro.


De handel tussen Groot-Brittannië en China zou tegen het midden van het decennium moeten verdubbeld zijn tot 100 miljard dollar. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd naar aanleiding van een Britse handelsmissie naar China. Groot-Brittannië voerde vorig jaar voor ongeveer 12 miljard dollar producten uit naar China. Dat is minder dan 3 procent van de totale Britse export naar China. Omgekeerd werden voor 41 miljard dollar Chinese goederen in Groot-Brittannië ingevoerd. Dat is slechts 2 procent van de totale Chinese uitvoer. Over vijf jaar zou de Britse export naar China volgens Cameron moeten opgelopen zijn tot 30 miljard dollar, terwijl de invoer vanuit China tot 70 miljard dollar zou moeten oplopen. Cameron stelde dat Britse bedrijven kunnen profiteren van de reconversie van de Chinese economie, waarbij de binnenlandse Chinese consumptie aan belang moet winnen


De Europese Commissie heeft elf luchtvaartmaatschappijen veroordeeld tot een gezamenlijke boete van 799 miljoen euro. De betrokken maatschappijen hadden volgens de Europese Commissie elf jaar geleden prijsafspraken gemaakt over het cargovervoer. Het systeem zou zeven jaar lang hebben gewerkt. Het begon met contacten over het aanrekenen van brandstoftoeslagen. Die werden door alle betrokken cargomaatschappijen gelijktijdig toegepast. Daar kwamen later gecoördineerde prijsverhogingen bij voor beveiliging en een weigering om de klanten, de vrachtverladers, een commissie te geven op de toeslagen. Lufthansa, dat het kartel opbiechtte aan de Europese Commissie, geniet net als dochter Swiss van een volledige boetevrijstelling. De andere betrokkenen zijn Air France-KLM, British Airways, Cargolux, Singapore Airlines, SAS, Cathay Pacific, Japan Airlines, Martinair, Air Canada, LAN Chile en Qantas.


De Franse voedingsgroep Danone zou zijn waterafdeling Evian willen verkopen aan de Japanse brouwer Kirin Holdings. De twee bedrijven zouden volgens een aantal bronnen al besprekingen zijn opgestart. De gesprekken zouden echter in een bijzonder pril stadium verkeren en het zou ook helemaal niet zeker zijn dat het tot een verkoop zou komen. Geen enkele partij wenste de berichten te bevestigen. De waterafdeling van Danone, goed voor één vijfde van de groepsomzet, zou tussen 5 miljard dollar en 7 miljard dollar waard zijn. Vele analisten vinden de prijs echter te laag en ze stellen dat Danone bovendien ook geen cash nodig heeft. Anderen argumenteren dat Japanse bedrijven wanhopig op zoek zijn naar expansie buiten hun eigen landsgrenzen. Behalve Kirin Holdings zouden ook Suntory Holdings en Asahi Breweries bereid zijn te participeren in de overname.


De zesendertig voetbalclubs uit de twee hoogste divisies van de Duitse Bundesliga krijgen een aandeel in de winst die de Duitse voetbalbond heeft gemaakt bij zijn deelname aan het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. De voetbalclubs hebben recht op de helft van de winsten die de Deutscher Fussball-Bund met het wereldkampioenschap heeft gemaakt. Reinhard Rauball, voorzitter van de Bundesliga, merkte op dat de clubs een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het succes van de Duitse nationale ploeg en het is volgens hem dan ook niet meer dan normaal dat zij ook kunnen profiteren van de financiële meerwaarde. De clubs zullen in totaal een bedrag van 1,9 miljoen euro krijgen uitgekeerd. De helft van dat bedrag bestaat uit een forfaitair bedrag. Het saldo wordt verdeeld naargelang het aantal clubspelers dat voor het nationale team werd opgeroepen.


Meer Nieuws

Wednesday, November 10, 2010

Europese Commissie investeert 4,5 miljard euro in duurzame innovatie

De Europese Commissie heeft een aanbesteding gelanceerd voor het grootste investeringsprogramma in groene technologieën uit de geschiedenis. Bedoeling is een concurrentieel voordeel op te bouwen ten opzichte van de Verenigde Staten en China op het gebied van hernieuwbare energie en de opvang en opslag van broeikasgassen. Ongeveer 4,5 miljard euro zal ter beschikking worden gesteld aan minstens vierendertig projecten rond hernieuwbare energieën en acht initiatieven voor de opvang en ondergrondse opslag van koolstofdioxide. De Europese Commissie schat dat het fonds uiteindelijk zou kunnen uitgebreid worden tot 9 miljard euro, wanneer ook de lidstaten en de deelnemende energiebedrijven investeren.

De financiële middelen zullen worden verzameld door de verkoop van 300 miljoen uitstootrechten. In een eerste fase zullen 200 miljoen rechten worden toegekend. Een beslissing over de toewijzing van de concrete contracten is over twee jaar voorzien. Er wordt gemikt op hernieuwbare technologieën zoals zonnekracht, offshore windparken en diverse technologieën rond oceaan-energie, die weliswaar commercieel nog niet leefbaar zijn, maar wel als een cruciaal onderdeel van de toekomstige energiezuinige economie worden bestempeld. Daarnaast wordt ook gekeken naar technologieën en industriële toepassingen voor de opslag van broeikasgassen in verschillende geolokale formaties.

Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor klimaatactie, merkt op dat het leiderschap van de Europese Unie op het gebied van klimaatvriendelijke technologieën onder druk wordt gezet door landen zoals China, India en Brazilië. "Die bedreiging verplicht Europa om extra te investeren in innovatie in duurzame technologieën, zodat we onze leiderspositie in de klimaatvriendelijke revolutie kunnen behouden," aldus Hedegaard. De Europees Commissaris waarschuwde dat zelfgenoegzaamheid Europa duurzame banen zou kunnen kosten. De Europese Investeringsbank zal de verschillende voorstellen bestuderen en een rangorde opstellen voor de Europese Commissie, die een uiteindelijke beslissing zal nemen.

Labels: , ,

Bijna helft geïnteresseerd in aankoop iPhone

Wanneer er een smartphone gekocht moet worden, zou 49 procent van de Amerikaanse bevolking overwegen om zich een iPhone aan te schaffen. Dat is de conclusie van een onderzoek van IHL Group en RetailConnections. Op de tweede plaats staat Android met een score van 40 procent. Daarna volgens Blackberry van Research In Motion (22 procent), Windows van Microsoft (8 procent) en Palm (1 procent). De onderzoekers voegen er aan toe dat het Amerikaanse smartphone-publiek mannelijk getint is. Daarbij wordt opgemerkt dat 85 procent van de mannelijke bezitters van mobiele telefoons van een smartphone gebruik maakt. Bij vrouwen is dat slechts 64 procent. In totaal hebben de smartphones op de Amerikaanse markt een penetratie van 77 procent.

De onderzoekers merken verder op dat 94 procent van de bezitters van mobiele telefoons in de Verenigde Staten tekstberichten verstuurt. Daarmee is texting veruit de meest populaire toepassing van de mobiele telefoon. Op de twee plaats staat email met 80 procent, gevolgd door het mobiele internet met 78 procent. Daarna volgen satellietnavigatie (66 procent) en locale diensten zoals bioscopen en restaurants (63 procent). "Videodiensten zijn bij de Amerikaanse gebruikers van mobiele telefoons duidelijk minder populair," merken de onderzoekers op. "Dat heeft wellicht te maken met het relatief jonge video-aanbod. Slechts 45 procent maakt gebruik van mobiele video-diensten.

Nog verderop volgen het gebruik van mobiele coupons (30 procent) en het downloaden van ringtones (28 procent). Er wordt aan toegevoegd dat 14 procent van de respondenten van de mobiele telefoon gebruik heeft gemaakt om een donatie aan een maatschappelijk doel te doen. In het rapport wordt verder vermeld dat Facebook bij de gebruikers van mobiele telefoon veruit het meest populaire sociale netwerk is. Daarbij wordt opgemerkt dat 52 procent van de Amerikaanse gebruikers van mobiele telefoon op Facebook actief is. Twitter volgt met 24 procent op de tweede plaats. FourSquare (5 procent) en MySpace (2 procent) bereiken slechts een marginaal gedeelte van de populatie.

Labels: , ,

Indiase mobiele internet kent snelle groei

Het Indiase mobiele internet had op het einde van het tweede kwartaal van dit jaar 214 miljoen gebruikers. Dat is een stijging met 70 procent op één jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de Telecoms Regulatory Authority of India. Opgemerkt wordt dat het mobiele internet in India een bijzonder snelle groei kent. Er wordt opgemerkt dat de penetratie van het mobiele internet nog altijd minder dan 50 procent bedraagt, aangezien de mobiele telefonie in India 650 miljoen gebruikers telt. Er wordt echter opgemerkt dat die penetratie gevoelig hoger ligt dan het traditionele internetgebruik. Daarbij wordt opgemerkt dat slechts 6 procent van de 1,1 miljard Indiase burgers een vaste verbinding op het internet heeft.

Volgens de cijfers van de Indiase telecomautoriteit telt marktleider Bharti Airtel op dit ogenblik 71 miljoen gebruikers, gevolgd door Vodafone Essar. Er wordt echter opgemerkt dat Vodafone anticipeert op de introductie van mobiele telefonie van de derde generatie op de Indiase markt. Vittorio Colao, chief executive van Vodafone, merkt daarbij op dat de mogelijkheden voor datacommunicatie op de Indiase markt bijzonder groot zijn. Colao voegt er aan toe dat datacommunicatie tot een marktconsolidatie zal leiden. Hij merkt daarbij op het geen zin heeft om dertien tot veertien aanbieders op de markt te hebben, waarbij slechts een beperkt aantal datacommunicatie aanbiedt.

Ook Tata Teleservices, dat samenwerkt met NTT Docomo, zegt dat mobiele diensten grote mogelijkheden hebben op de Indiase markt. "Het mobiele platform is voor de Indiase gezinnen de belangrijkste telefoon," benadrukt Deepak Gulati, hoofd mobiliteit bij Tata Teleservices. "De producten en diensten van de derde generatie zullen de democratisering van de informatie aanvoeren. Door de diensten van de derde generatie zal het mobiele platform uiteindelijk belangrijker worden dan de conventionele vormen van internet-toegang. Als de consumenten waarde zien in het aanbod van de derde generatie, zullen de totale telecom-bestedingen gevoelig stijgen."

Labels: , ,

Besturingssysteem cruciaal in strijd mobiele applicaties

De markt van mobiele applicaties zal over drie jaar een waarde van bijna 7 miljard dollar vertegenwoordigen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Idate. Er wordt aan toegevoegd dat die groei ook de concurrentie zal doen toenemen tussen een aantal aanbieders die een gedeelte van deze groeisector zullen willen inpikken. Soichi Nakajima, consulent bij Idate, merkt daarbij op dat er een zware strijd mag verwacht worden tussen de fabrikanten van mobiele telefoons en de internet-bedrijven. Inzet van die strijd is volgens Nakajima het veroveren van een dominante positie bij de smartphone-besturingssystemen in plaats van het marktleiderschap in de applicatie-winkels.

"Applicaties en hun virtuele winkels vormen op dit ogenblik de draaischijf van de gesprekken over het huidige en toekomstige mobiele landschap," voert Idate aan. "Dat heeft onder meer te maken met het feit dat een brede waaier van bedrijven een belang heeft in het succes van applicaties, gaande van telefoonfabrikanten en telecom-providers tot online uitgevers en ontwerpers." Idate voegt er aan toe dat er op dit ogenblik een tiental besturingssystemen actief zijn, maar er mag volgens het onderzoeksbureau verwacht worden dat dit aantal op termijn herleid zal worden tot een beperkte selectie. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar had Nokia een marktaandeel van 41,9 procent op die markt, gevolgd door Blackberry (18,5 procent), Android (17,9 procent) en Apple (13,4 procent).

Idate merkt op dat miljarden mobiele telefoons uiteindelijk wellicht vervangen zullen worden door smartphones, waarbij vele consumenten zullen kiezen voor het dominante systeem. Het onderzoeksbureau voegt er aan toe dat Nokia wellicht de beste uitgangspositie heeft, aangezien het bedrijf 33 procent van de totale mobiele markt vertegenwoordigt en toestellen maakt die geschikt zijn voor het grote publiek. Van de drie concurrenten is Google volgens Idate vermoedelijk het best gepositioneerd om de uitdaging met Nokia aan te gaan. Apple mikt daarentegen op het hogere marktsegment in plaats van een totale marktdominantie na te streven.

Labels: , ,

Procter & Gamble grootste adverteerder op Chinese markt

Het Amerikaanse concern Procter & Gamble, producent van consumptiegoederen, was tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar de grootste adverteerder op de Chinese markt. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau CRT Research. Procter & Gamble investeerde tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een bedrag van 25 miljard yuan op de Chinese reclamemarkt. Dat komt overeen met een bedrag van 2,7 miljard euro. Het bedrijf ondersteunde daarbij vooral zijn Olay-verzorgingsproducten. Op de tweede plaats staat L'Oréal met een bedrag van 9,1 miljard yuan. Unilever neemt met een bedrag van 8,3 miljard yuan de derde plaats in. De top vijf wordt rond gemaakt door Yum Brands (6,8 miljard yuan) en Coca-Cola (6,5 miljard yuan).

Uit het onderzoek blijkt dat de groei van de reclame-bestedingen tijdens de eerste drie kwartaal van dit jaar een lichte vertraging kende tot 14 procent. In totaal bedroegen de reclamebestedingen op de Chinese markt tijdens die periode 430 miljard yuan. Bij televisie werd echter een groei met 12 procent opgetekend tot 331 miljard yuan. Daarmee heeft televisie op de Chinese reclamemarkt een dominant aandeel van 77 procent. Er wordt aan toegevoegd dat provinciale kanalen een snelle groei laten optekenen. Dat is het gevolg van de striktere beperkingen die staatszender China Central Television (CCTV) opgelegd kreeg. Bij de kranten en magazines werd een groei met 19 procent opgetekend tot respectievelijk 57,1 miljard yuan en 11 miljard yuan.

Radio liet een groei met 33 procent optekenen tot 10,5 miljard yuan, terwijl bij buitenreclame een toename met 19 procent tot 20,4 miljard yuan werd genoteerd. CRT Research merkt verder op dat de sector van toiletartikelen zijn reclamebestedingen op de Chinese markt met 24 procent opdreef tot 67,1 miljard yuan. De dienstensector noteerde een groei met 10 procent tot 56 miljard yuan, gevolgd door de drankensector met een groei van 22 procent tot 51 miljard yuan. De voedingsindustrie liet daarentegen een daling met 0,8 procent optekenen tot 42 miljard yuan. De top vijf werd rond gemaakt door de farmaceutische industrie, die een toename met 2 procent liet noteren tot 36,6 miljard yuan.

Labels: , ,

Roche investeert meest in onderzoek en ontwikkeling

Het farmabedrijf Roche heeft het voorbije jaar het meest geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Booz. Het Zwitserse farmaconcern schroefde zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling met 11,6 procent op tot 9,1 miljard dollar. Roche verdringt daarmee de Japanse autobouwer Toyota van de eerste plaats. Toyota beperkte zijn investeringen immers met bijna 20 procent tot 7,8 miljard dollar. Daarmee valt de Japanse autobouwer terug tot de vierde plaats. Op de tweede plaats staat nu Microsoft, dat zijn investeringen met 10,4 procent opdreef tot 10,4 procent. Op de derde plaats staat Nokia, dat zijn budget met met 1 procent verlaagde tot 8,2 miljard dollar.

Booz merkt op dat nagenoeg alle besparingen in onderzoek en ontwikkeling werden opgetekend in de autocategorie, de computersector en de industriële bedrijven. Gezondheid, software-internet, telecom, chemie-energie, luchtvaart-defensie en consumentenproducten lieten daarentegen een groei optekenen. De autosector alleen vertegenwoordigde bijna twee derde van alle besparingen. Bij de autobouwers werd een daling met 14,3 procent opgetekend. In de computersector en de industrie werd een daling met 6,7 procent opgetekend. De computersector blijft wel de belangrijkste innovatiesector, gevolgd door farmaceutica, waar een stijging met 1,5 procent werd opgetekend.

Uit het rapport blijkt dat Japanse bedrijven de grootste besparingen doorvoerden in hun onderzoeksbudgetten (10,8 procent). In Noord-Amerika werd een daling met 2,8 procent genoteerd, terwijl in Europa een besparing met 0,2 procent werd opgetekend. In India en China werd daarentegen een stijging met 41,8 procent opgetekend. Er wordt wel aan toegevoegd dat in China en India van een kleine basis wordt vertrokken. Die landen vertegenwoordigen immers nog altijd slechts 1 procent van alle uitgaven in onderzoek en ontwikkeling. Booz voegt er aan toe dat de wereldwijde investeringen in onderzoek en ontwikkeling vorig jaar met 3,5 procent zijn gedaald. Dat is de eerste terugval in dertien jaar tijd.

Labels: , ,

Rusland scoort pover op gebied levensverwachting

De Russische bevolking heeft een lagere levensverwachting dan hun vroegere landgenoten in de meeste andere vroegere Sovjet-republieken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Russische Audit Chamber. Alleen in Kazakstan en Turkmenistan ligt de levensverwachting nog lager. Een Russische man heeft een gemiddelde levensverwachting van 62 jaar. Bij vrouwen is dat 74 jaar. Igor Beloborodov, hoofd van het Russische Institute for Demographic Studies, merkt op dat de ongezonde levensstijl - onder meer het zware roken en drinken - bijdraagt tot de lage Russische levensverwachting. Hij twijfelt er naar eigen zeggen wel aan dat de situatie in andere voormalige Sovjet-republieken beter zou zijn.

Alexander Lyakhovich, onderzoeker bij de Sechenov Moscow Medical Academy, merkt op dat de alomtegenwoordigheid van de tabaksreclame en de promotie voor het roken op televisie en films een belangrijke rol speelt in die lage levensverwachtingen. Critici merken op dat de Russische overheid de tabakswetgeving gevoelig moet verstrengen. Er wordt daarbij opgemerkt dat de Russische belastingen op tabaksproducten bijzonder laag zijn in vergelijking met de rest van Europa. Er wordt daarbij opgemerkt dat tabaksproducenten profiteren van de dominantie van de de partij United Russia in de Russische politiek. Daarbij wordt opgemerkt dat het gemakkelijk is om bij één partij te lobbyen voor een tabaksvriendelijk beleid.

Maar ook het lage inkomen, dat belet dat gezinnen zouden kunnen deelnemen aan gezonde ontspanningsactiviteiten, heeft volgens Lyakhovich een belangrijke impact op de Russische levensverwachting. Igor Beloborodov merkt echter op dat de levensverwachting in Centraal-Rusland relatief dicht bij het Europees niveau ligt, maar hij voegt er aan toe dat de Russische cijfers een negatieve impact ondervinden van Siberië en etnische republieken zoals Kalmykia, waar het strenge klimaat en de beperkte toegang tot medische gezondheidszorg de levensverwachting gevoelig doet dalen. Volgens Beloborodov is de situatie in de Centraal-Aziatische landen, berucht voor hun kindersterfte, epidemies en povere gezondheidszorg, veel erger dan in Centraal-Rusland.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Britse winkelketen Marks & Spencer heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 260,2 miljoen pond. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 224,3 miljoen pond. De omzet steeg met 5,4 procent tot 4,57 miljard pond. Marc Bolland, chief executive van Marks & Spencer, merkte op dat de keten plannen heeft om een aantal nieuwe winkels en franchises te openen in een aantal zorgvuldig geselecteerde buitenlandse markten. De Britse keten heeft al een sterke aanwezigheid in Turkije en Tsjechië. Het is de bedoeling om in een aantal gebieden naar een marktleiderschap te streven. In eigen land wil Bolland het aantal merken van externe partijen drastisch terugschroeven. Alleen producten die de keten zelf niet kan aanbieden, zouden van andere producenten worden overgenomen. Daarnaast wil Bolland naar eigen zeggen de soms verwarrende layout van de winkels aanpassen.


De Europese Commissie heeft het Nederlandse elektronicaconcern Philips toestemming gegeven een licentieovereenkomst aan te gaan met het bedrijf TPV Technology uit Bermuda voor de distributie, marketing en het verkopen van de televisieactiviteiten in China. De Europese Commissie zegt tot de conclusie gekomen te zijn dat de overeenkomst geen significante belemmering betekent voor effectieve mededinging. De fusie zal volgens de Europese Commissie immers slechts een beperkt marktaandeel verwerven. Philips ging in augustus een overeenkomst aan met TPV Technology, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp en productie van een breed spectrum aan monitors en lcd-televisietoestellen. De overeenkomst heeft een minimumlooptijd van vijf jaar. Philips krijgt van de onderneming royalties betaald voor de licenties.


De Indiase autoproducent Tata Motors heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 22,2 miljard roepia. Dat komt overeen met een bedrag van 361 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 217,8 miljoen roepia. De omzet steeg met 36 procent tot 287 miljard roepia. Tata Motors is de grootste producent van personenauto's, vrachtwagens en bussen in India en eigenaar van de Britse merken Jaguar en Land Rover, die twee jaar geleden werden overgenomen van Ford Motor. De twee Britse merken leverden Tata Motors een winst op van 17,2 miljard roepia. In China werd daarbij een groei met 72 procent opgetekend, terwijl in Rusland een stijging met 52 procent werd genoteerd. Ook maakt de onderneming de Nano, de goedkoopste auto ter wereld. Daarvan zijn er sinds juli vorig jaar ongeveer 70.000 exemplaren verkocht.


De Amerikaanse obligatieverzekeraar Ambac Financial Group heeft uitstel van betaling aangevraagd. De obligatieverzekeraar is er immers niet in geslaagd overeenstemming te bereiken met zijn schuldeisers over een schuldsanering. Omdat Ambac ook geen nieuw kapitaal kon ophalen, zag het bedrijf geen andere oplossing dan de faillissementsprocedure op te starten. Ambac was ooit één van de grootste obligatieverzekeraars van de Verenigde Staten. Het concern kwam tijdens de financiële crisis in grote problemen doordat de verliezen op de verzekerde hypotheekobligaties opliepen en Ambac werd geconfronteerd met claims. De schuld van het bedrijf zou opgelopen zijn tot 1,68 miljard dollar. Het concern zit nu in een procedure van een gerechtelijk akkoord, die erop is gericht om de schulden te saneren en het bedrijf een doorstart te laten maken.


Thomas de Maizière, de Duitse minister van binnenlandse zaken, heeft zijn Europese collega's een plan voorgelegd dat de veiligheid van het vrachtvervoer via de lucht veiliger moet maken. Volgens hem moeten er extra controles ingevoerd worden op verdachte verzendingen, zoals technisch materiaal uit Jemen dat bestemd is voor een joodse organisatie in Europa of de Verenigde Staten. Maizière pleitte ook voor een zwarte lijst van luchthavens waar de veiligheid van het cargotransport onvoldoende gegarandeerd wordt. Op dit ogenblik bestaat er enkel een zwarte lijst met luchtvaartmaatschappijen. Op de meest recente lijst staan bijna driehonderd maatschappijen. Na afloop van de vergadering verklaarde voorzitter Annemie Turtelboom, Belgisch minister van binnenlandse zaken, dat de lidstaten het nog niet eens zijn over een zwarte lijst. Een panel zal zich over andere ideeën bezinnen. Een beslissing wordt mogelijk begin december genomen.


Het Amerikaanse olieconcern Chevron neemt de Amerikaanse aardgasproducent Atlas Energy over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,2 miljard dollar. Ook een schuld van 1,1 miljard dollar van Atlas wordt mee overgenomen. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Atlas en de mededingingsautoriteiten. Door de overname krijgt Chevron de aardgasactiviteiten van Atlas in de Amerikaanse staat Pennsylvania in handen. Atlas Energy is ook actief in het lucratieve Marcellus-veld, waar shalegas wordt gewonnen. Het Marcellus-veld heeft heel wat grote energiegroepen aangetrokken, aangezien verwacht wordt dat de brandstof de volgende decennia een cruciale energiebron zal worden. Onder meer Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total, British Petroleum en Statoil zijn al in de regio actief. Chevron heeft eerder ook shalegas-velden verworven in Polen, Roemenië en Canada.


De Nederlandse porceleinfabrikant Royal Delft heeft een sanering aangekondigd. Reden zijn de tegenvallende resultaten bij dochterbedrijf Leerdam Crystal. Bij de sanering zullen volgens Royal Delft een aantal banen verdwijnen. Royal Delft nam kristalproducent Leerdam Crystal twee jaar geleden over. Het bedrijf gaat de activiteiten van de kristalproducent concentreren rond de winkel en de productie in Leerdam. Er zullen volgens Royal Delft nog een vijftal banen overblijven. Dat betekent dat er zeven arbeidsplaatsen zullen worden geschrapt. In eerste instantie zal er gekeken worden naar de mogelijkheid om personeel bij andere bedrijven onder te brengen, maar anders dreigt er volgens het bedrijf ontslag. Door de tegenvallende prestaties van Leerdam Crystal vreest Royal Delft dit jaar ook geen winst te zullen maken. Tijdens de eerste helft van dit jaar boekte de groep nog een winst van 17.000 euro, tegenover een verlies van 71.000 euro tijdens dezelfde periode vorig jaar.


De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft in tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,17 miljard kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 556 miljoen euro. De winst lag 26 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 8,3 procent tot 17,71 miljard kroon. De winststijging werd gedreven door kostenbesparingen en sterke verkopen in Rusland. Het biervolume steeg tijdens het derde kwartaal in Rusland met 2 procent. Daarmee komt de volumedaling op de Russische markt over de eerste negen maanden van dit jaar uit op 5 procent. Carlsberg stelt dat zijn marktaandeel op de Russische biermarkt in het derde kwartaal is afgenomen tot 38,9 procent, tegenover 40,1 procent tijdens het kwartaal voordien. In Scandinavië en West-Europa werd het marktaandeel met 0,5 procent uitgebreid.


De Duitse logistieke groep Deutsche Post heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 226 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 83 miljoen euro. De omzet steeg met 14 procent tot 12,8 miljard euro. Deutsche Post profiteerde naar eigen zeggen van de economische groei en de toenemende handelsvolumes in Azië, gekoppeld aan het beperken van de terugval in de postdivisie nadat bijkomende Duitse belastingen het bedrijf verplichtte aan klanten kortingen te bieden. Waarnemers stellen dat de markt te pessimistisch was over de terugval in de postdivisie. De Duitse logistieke groep heeft ook zijn winstverwachting voor het hele jaar opgetrokken. Het bedrijf verwacht nu een bedrijfsresultaat van minstens 2 miljard euro te zullen realiseren. Eerder was gewag gemaakt van een bedrijfsresultaat van minstens 1,9 miljard euro.


De Britse bank Standard Chartered is van plan de volgende twee jaar vierduizend werknemers in dienst te nemen in Zuid-Oost-Azië. Dat heeft regionaal topman Ray Ferguson bekend gemaakt. De uitbreiding van het personeelsbestand in Azië laat volgens Ferguson zien dat de bank veel vertrouwen heeft in de economische vooruitzichten van de regio in het kader van een robuust herstel van de wereldwijde financiële crisis. Ferguson zei verder dat Standard Chartered niet van plan is de 3,3 miljard pond aan opbrengsten uit een aandelenemissie te besteden aan een belangrijke overname in Azië. De Britse bank is van plan op eigen kracht door te groeien in de regio in plaats van uitbreiding via overnames. Standard Chartered maakte eerder bekend dit jaar al zevenduizend banen gecreëerd te hebben. De Britse bank heeft op dit ogenblik meer dan 85.000 werknemers.


De Britse bank Barclays heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 327 miljoen pond. Dat is een daling met 76 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Oorzaak van de terugval was een eenmalige last van 947 miljoen pond die verband houdt met een herwaardering van de schuld van de bank. Exclusief de eenmalige last daalde de winst met 28 procent tot 1,27 miljard pond. Bij Barclays Capital, de investment banking-divisie, daalde de winst met 1,2 procent tot 765 miljoen pond, waarbij een dalende omzet in zowel de vastrentende activiteiten als de aandelenactiviteiten werden gecompenseerd door lagere kredietverliezen. De afwaarderingslasten daalden van 1,66 miljard pond tot 1,22 miljard pond. De bank stelt goed gepositioneerd te zijn voor de nieuwe kapitaalregels die de volgende jaren geintroduceerd zullen worden.


De Zwitserse groep Adecco, het grootste uitzendbureau van de wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 128 miljoen euro. Dat is een stijging met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 36 procent tot 5,1 miljard euro. Bestuursvoorzitter Patrick De Maeseneire merkte op een aanhoudend zeer goede vraag te zien in de meeste markten, waarbij de autonome groei op jaarbasis in het derde kwartaal hoger ligt dan in het tweede kwartaal. De groei in Frankrijk en Noord-Amerika, de belangrijkste markten van de groep, is naar eigen zeggen robuust gebleven. Ook slaagde Adecco erin om in Duitsland, Italië, Noord-Europa, de Benelux en Zwitserland een sterke dubbelcijferige omzetgroei en een goede winstgevendheid te behalen. De Maeseneire stelde daarnaast geen tekenen te zien van een vertraging en de mogelijkheden in de huidige omstandigheden te blijven benutten.


Het Britse telecombedrijf Vodafone heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 22,6 miljard pond. Dat is een stijging met 3,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa steeg de omzet met 4,3 procent en in Afrika en Midden-Europa werd een groei opgetekend met 20,1 procent, onder meer vanwege valuta-effecten. De omzet in Azië en het Midden-Oosten steeg met 22,2 procent vanwege sterke groei in India. Vodafone sloot tijdens de eerste zes maanden in India 14,7 miljoen nieuwe klanten aan. Het telecombedrijf boekte tijdens de eerste jaarhelft een operationele winst van 6,1 miljard pond. Dat is een stijging met 2,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, naar eigen zeggen vooral te wijten aan een versnelling van de groei in Afrika, Midden-Europa, Azië en het Midden-Oosten.


De Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond, onderzoekt of het bankconcern Citigroup zijn klanten bewust heeft misleid bij verkoop van een aantal obligatiefondsen. De omstreden beleggingsfondsen van Citigroup investeerden in onder meer gemeente-obligaties en woonkredieten. Maar na het losbarsten van de subprimecrisis drie jaar geleden daalden de fondsen in een recordtempo in waarde. In maart twee jaar geleden was de waarde al met 77 procent gedaald. Na kritiek van klanten en makelaars besloot Citigroup de fondsen terug te kopen, zij het tegen slechts 61 procent van hun oorspronkelijke waarde. Maar volgens drie voormalige makelaars bij Smith Barney, een toenmalige dochter van Citigroup, is het concern nooit eerlijk geweest over de risico's die verbonden waren aan de omstreden fondsen, die ook op een nonchalante manier beheerd zouden zijn.


De Amerikaanse technologiegroep Novatel Wireless neemt het Texaanse bedrijf Enfora over voor een bedrag van 64,5 miljoen dollar. Enfora is een specialist in machine-to-machine oplossingen. Peer Leparulo, chief executive van Novatel, merkt op dat de overname het bedrijf de mogelijkheid biedt om zijn markt uit te breiden en zijn portfolio met een aantal producten te verbreden. Novatel wijst erop dat die sector tot het midden van het decennium volgens waarnemers een groei van meer dan 22 procent per jaar zal realiseren. Het overnamebedrag kan nog met 6 miljoen dollar worden opgedreven als bepaalde doelstellingen worden gehaald. Enfora sloot zijn voorbije boekjaar af met een omzet van 61,3 procent, terwijl Novatel Wireless vorig jaar een omzet van 337,4 miljoen euro realiseerde. Een meerderheid van de aandeelhouders van Enfora heeft zich akkoord verklaard met de overname, die wellicht eind november zal kunnen worden afgerond.


Meer Nieuws