Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 12, 2010

Eerste nieuwe Russische raffinaderij klaar voor productie

Begin volgend jaar begint het Russische bedrijf Tatneft met de productie van zijn raffinaderij Taneco. Dat heeft Rustam Minnikhanov, voorzitter van Tatneft en president van de Russische republiek Tatarstan, aangekondigd. Taneco is de eerste nieuwe Russische raffinaderij na het ineenstorten van de Sovjet-Unie. Vijf jaar geleden werd gestart met de bouw van de raffinaderij, die ongeveer 290 miljard roebel (9,5 miljard dollar) heeft gekost. De Russische regering heeft een belang van 5 procent in de investering in Taneco. De raffinaderij moet de omzet van ruwe Oeral-olie opdrijven door de lagere kwaliteit weg te werken en zelf te raffineren.

"De Russische regering zet raffinaderijen aan om uit te breiden, zodat de afhankelijkheid van de uitvoer van ruwe grondstoffen en de import van brandstof en petrochemische producten kan worden teruggeschroefd," meldt het persbureau Bloomberg. Tatneft heeft een belang van 91 procent in de nieuwe raffinaderij, maar zou mogelijk aandelen kunnen verkopen om de nodige financiering te verwerven. De resterende 9 procent is in handen van de regering van Tatarstan. De nieuwe raffinaderij moet de productie van Tatneft gevoelig uitbreiden. De productie is tijdens de voorbije vier jaar telkens met minder dan 1 procent gestegen.

De capaciteit van Taneco zou ongeveer 140.000 vaten per dag bedragen en zou over zes jaar volledig operationeel moeten zijn. De winst van het bedrijf daalde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, omdat de productie vooral werd opgeslagen en ook de belastingen sneller stegen dan de olieprijzen. Tatneft zou de voorraden bitumen willen gebruiken om de productie op te drijven. Geraamd wordt dat Tatarstan een reserve van ongeveer 7 miljard bitumen heeft. Eerder was voorzien dat bij de productie zou samengewerkt worden met partners zoals Royal Dutch Shell en Chevron, maar die gesprekken zijn afgesprongen. Minnikhanov zegt dat Rusland zelf over de benodigde technologie beschikt.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home