Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 12, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Europees Parlement heeft definitief ingestemd met strenger toezicht op risicovolle beleggingsfondsen. De strengere regelgeving voor de hedgefondsen kon op een ruime meerderheid steunen. Eind vorige maand hadden ook de lidstaten van de Europese Unie hun goedkeuring gehecht aan de strengere wetgeving. De nieuwe regeling houdt in dat hedgefondsen aan striktere regels moeten voldoen. De nieuwe richtlijn legt de eisen voor registratie, rapportage en kapitaal vast. Doel is een betere regulering van de activiteiten van beheerders van alternatieve beleggingsfondsen op Europees niveau, een grotere bescherming voor beleggers en de oprichting van een interne markt voor de fondsen Europese regels. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is hiermee een belangrijke stap gezet in de verbetering van het financieel toezicht in de Europese Unie na de kredietcrisis.


De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner heeft opnieuw kritiek geuit op het valutabeleid van China. Als de Chinese regering geen actie onderneemt om de waarde van de yuan te laten stijgen, zullen de inflatie en de grondstofprijzen volgens Geithner nog verder oplopen. De Amerikaanse regering dringt er al langere tijd op aan dat China de yuan opwaardeert, zodat Amerikaanse exporteurs niet langer benadeeld worden door goedkope producten van hun Chinese concurrenten. Volgens een voorlopig voorstel willen de G20-leiders dat wisselkoersen op een flexibelere wijze vastgesteld worden. De landen die hun starre valutabeleid niet aanpassen, creëren volgens Geithner nog meer problemen voor de landen die wel flexibele wisselkoersen hanteren. Andersom worden de Verenigde Staten ook beschuldigd van het kunstmatig laag houden van de dollar om de export van Amerikaanse goederen te stimuleren.


Het Griekse werkloosheidscijfer is tijdens de maand augustus gestegen naar een recordhoogte van 12,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor de statistiek. Tijdens de maand voordien bedroeg het Griekse werkloosheidscijfer nog 12 procent. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwachten dat de Griekse werkloosheid volgend jaar verder zal stijgen tot 14,5 procent, nu de economie van het land voor de derde achtereenvolgende jaar krimpt. In augustus vorig jaar bedroeg de Griekse werkloosheidscijfer nog 9 procent. Vooral de Griekse jongeren worden zwaar getroffen door de werkloosheid. In de leeftijdsgroep van vijftien tot vierentwintig jaar was tijdens de maand augustus 30,8 procent werkloos. In de leeftijdscategorie tussen vijfentwintig en vierendertig jaar bedroeg de werkloosheid 16,4 procent.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft tijdens zijn gebroken boekjaar een operationele winst gerealiseerd van 7,8 miljard euro. Dat is de hoogste operationele winst die Siemens ooit heeft laten optekenen. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 4 procent opgetekend. De nettowinst steeg met 63 procent tot 4,1 miljard euro. Het aantal nieuwe orders steeg over het gehele jaar met 3 procent tot 81,2 miljard euro. De omzet bleef stabiel op 76 miljard euro. Peter Löscher, topman van Siemens, had het over een succes jaar en zei te verwachten dat deze positieve resultaten ook volgend jaar zullen kunnen worden doorgetrokken. Löscher merkt op dat Siemens de voorbije jaren vooral gewerkt heeft aan het verbeteren van de winstmarges, maar nu prioriteit wil verlenen aan het uitbreiding van het marktaandeel. Daarbij wordt vooral gekeken naar opkomende markten zoals China, Brazilië, India, Rusland en Zuid-Afrika.


Het Amerikaanse defensiebedrijf General Dynamics - fabrikant van Abrams-tanks, duikboten en Gulfstream-zakenvliegtuigen - heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 650 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 572 miljoen dollar. De omzet steeg met 4 procent tot 8 miljard dollar. De winstgroei was volgens het bedrijf vooral te danken aan een toenemende verkoop in de luchtvaart en computer-systemen. De aerospace-divisie boekte een omzetgroei met 15 procent tot 1,29 miljard dollar. Bij de informatie-technologie werd een groei met 7,9 procent tot 2,95 miljard dollar genoteerd. Jay Johnson, chief executive van General Dynamics, zegt te rekenen op de export van gevechtsvoertuigen en een groei in de Gulfstream-activiteiten om de verwachte terugval in de militaire orders van de Amerikaanse overheid op te kunnen vangen.


De veiligheidstests aan de motoren van de Airbus A380-toestellen van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas worden voortgezet. De vliegtuigen blijven daardoor voorlopig aan de grond. Dat heeft Qantas bekendgemaakt. Qantas zet nagenoeg zijn volledige vloot van meer dan 250 vliegtuigen in om het uitvallen van de zes Airbus-superjumbos te compenseren. Drie motoren waaraan olielekkage vastgesteld werd, zijn ondertussen gedemonteerd. De A380-toestellen worden volgens de maatschappij niet opnieuw in dienst genomen tot men er volkomen zeker van is dat de vloot veilig vliegt. Door een ontploffing van één van de motoren, moest een superjumbo van Qantas onlangs een noodlanding maken in Singapore. Er vielen geen slachtoffers, maar het incident deed wel twijfel rijzen over een eventuele ontwerpfout in de Trent-motoren van de Britse fabrikant Rolls-Royce.


De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing zet de testvluchten met de nieuwe Dreamliner voorlopig stop. De vliegtuigbouwer Amerikaanse vliegtuigbouwer wil eerst de omstandigheden van de brand tijdens de vlucht met een testexemplaar, dat een noodlanding moest maken in Texas, onderzoeken. Tijdens de testvlucht was er aan boord van de Dreamliner brand uitgebroken, wat tot rookvorming had geleid. In het vliegtuig zaten tweeënveertig passagiers, onder meer ingenieurs en medewerkers van de Federal Aviation Administration (FAA). De Amerikaanse constructeur weigerde tot nu toe te zeggen of het incident, dat één van de zes bestaande testtoestellen trof, de leveringstermijn van de Dreamliner zou kunnen beïnvloeden. De ingebruikname van de Dreamliner, die voor een groot deel uit kunststof bestaat, ligt al drie jaar achter op schema.


Bijna tweehonderd niet-gouvernementele organisaties uit tweeënveertig landen hebben de wereldleiders opgeroepen om tijdens de G20-topontmoeting in Seoel concrete stappen te zetten voor de invoering van een internationaal gecoördineerde belasting op financiële transacties. De organisaties zeggen samen tweehonderd miljoen burgers uit de hele wereld te vertegenwoordigen. Dat is volgens de organisaties de grootste coalitie die ooit op de been werd gebracht voor de ondersteuning van een belasting op financiële transacties. Daarbij werden de wereldleiders opgeroepen om naar hun bevolking te luisteren in plaats van naar de banken. De belasting biedt volgens de organisaties de kans om de kosten van de economische crisis te dekken en het verlies van arbeidsplaatsen te beperken. Bovendien zou het de mogelijkheid bieden om essentiële doelstellingen te bereiken op het gebied van ontwikkeling, gezondheid, onderwijs en klimaatverandering in de ontwikkelingslanden.


Paus Benedictus heeft de deelnemers aan de G20-top in Seoel opgeroepen te werken aan duurzame, hernieuwbare en rechtvaardige oplossingen die de menselijke waardigheid respecteren. Volgens de paus kunnen maatregelen maar tot succes leiden als die op de authentieke en integrale vooruitgang van de mens gericht zijn. Benedictus verklaarde dat de hele wereld zijn blik heeft gericht op de wereldleiders en van hen verwacht dat er adequate instrumenten worden genomen om uit de crisis te geraken met akkoorden die geen enkel land bevoordelen ten koste van andere. De economische crisis kan volgens de paus alleen overwonnen worden als de geïndustrialiseerde landen een duurzame en omvattende ontwikkeling bevorderen. Volgens hem is het beslissend voor de toekomst van de mensheid dat de G20-landen bewijzen dat de crisis het bewustzijn van de waardigheid van de mens versterkt heeft en dat de mensheid gerijpt is.


Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft zijn nieuwe jaarkalender voorgesteld. Daarop poseren stewardessen in bikini voor het goede doel. Het is de vierde keer dat Ryanair met een dergelijk initiatief uitpakt. De vorige drie edities van de kalender werden vlot verkocht. Dit keer gaat de opbrengst naar een voedselprogramma voor kansarmen in Duitsland. In totaal worden tienduizend kalenders te koop aangeboden. Een exemplaar kost 10 euro. Michael O'Leary, topman van Ryanair, kreeg in het verleden vanuit feministische organisaties veel kritiek op zijn sexy kalender. O'Leary besloot daarom om dit jaar de passagiers zelf te laten kiezen voor het onderwerp van de kalender. Er kon gekozen worden tussen de meest sexy crew van Ryanair, de meest sexy piloten, de meest sexy passagiers of wetenschappers van het Volcanic Ash Advisory Centre in Londen. De stewardessen werden met een grote meerderheid verkozen.


De Nederlandse bankverzekeraar ING Groep wil twee afzonderlijke verzekeringsdivisies naar de beurs brengen. Het is de bedoeling dat het Nederlandse concern een Amerikaans en een Europees bedrijf in het leven roept met elk een afzonderlijke beursnotering. De activiteiten in opkomende markten komen bij het nieuwe Europese bedrijf terecht. Het Amerikaanse bedrijf zal zich zich in de eerste plaats op pensioenen richten. De Nederlandse groep moet van de Europese Commissie zijn verzekeringsactiviteiten van de hand doen of naar de beurs te brengen in ruil voor de staatssteun die de groep tijdens de financiële crisis ontving. Jan Hommen, bestuursvoorzitter van ING Groep, merkte op dat de optie van één beursgang open blijft, maar gaf aan dat de groep zich voorbereidt op een basisscenario van twee beursgangen voor de verzekeringsactiviteiten.


De Duitse bouwmaterialengroep HeidelbergCement heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 368 miljoen euro. Dat is een stijging met 81 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 13 procent tot 3,4 miljard euro. De schuld kon worden teruggebracht met 400 miljoen euro tot 8,6 miljard euro. Het bedrijf voert aan dat de wereldwijde economie zich sneller herstelt dan verwacht. Ook de vooruitzichten blijven naar eigen zeggen uitstekend. De groei in Azië en Afrika zal volgens HeidelbergCement, de derde grootste producent van cement en beton in de wereld, blijven aanhouden en de groep mikt op een verder geleidelijk herstel in Noord-Amerika en Europa. De groep zegt op schema te liggen met zijn beparingsplan, waarbij onder meer banen werden geschrapt. Er wordt aan toegevoegd dat er gericht in groeimarkten wordt geïnvesteerd.


De Nederlandse holding Maxeda heeft de verkoop van de supermarktketen Vroom & Dreesman (V&D) en de restaurants van La Place aan investeerder Sun European Partners definitief afgerond. Maxeda maakte in september bekend de supermarktketen te zullen verkopen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Sun European ondersteunt naar eigen zeggen in elk geval de langetermijnstrategie van Vroom & Dreesman om verder te groeien, marktaandeel te winnen en de winstgevendheid van het bedrijf te vergroten. De ondernemingsraden reageerden volgens beide partijen positief op de nieuwe eigenaar en ook de gesprekken met de betrokken vakbonden zouden zeer constructief zijn verlopen. Vroom & Dreesman is met tweeënzestig vestiging de grootste supermarktketen van Nederland. De winkels trekken wekelijks ongeveer 1,7 miljoen bezoekers.


De Europese Unie is bereid om Ierland, dat in zware financiële problemen verkeert, te helpen als dat nodig is. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd tijdens de G20-top in Seoul. Het is volgens Barroso belangrijk om te weten dat de Europese Unie en de eurozone verschillende instrumenten hebben om op treden als dat nodig is. De Ierse regering maakt binnenkort een vierjarenplan bekend waarin voor 15 miljard euro bezuinigd moet worden. De regering verwacht dat er genoeg steun in het parlement is om de plannen te kunnen doorvoeren. Ierland zucht onder een enorme staatsschuld, een zwaar begrotingstekort en een hoge werkloosheid. Een woordvoerder van de Europese Commissie onderstreepte dat Ierland nog niet om steun heeft gevraagd. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds hebben een noodfonds van 750 miljard euro achter de hand om eurolanden zo nodig te helpen. Het fonds werd afgelopen voorjaar ingesteld.


De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 618 miljoen dollar. Dat is nagenoeg een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen een kwartaalwinst van 314 miljoen dollar werd opgetekend. Twee jaar geleden leed Swiss Re, de tweede grootste herverzekeraar van de wereld, een verlies van 864 miljoen dollar. De Zwitserse maatschappij moest toen beroep doen op het investeringsfonds Berkshire Hathaway van miljardair Warren Buffet om het hoofd boven water te kunnen houden. In ruil voor een investering van 3,1 miljard dollar, ontving Buffett converteerbare obligaties die de miljardair bij een omzetting een belang van 27 procent in Swiss Re zou opleveren. De herverzekeraar staat er nu echter zo goed voor dat die lening kan worden terugbetaald. De terugbetaling van de schuld zal in het vierde kwartaal leiden tot een last van zowat 1 miljard dollar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home