Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 11, 2010

Nieuwsoverzicht

Het wereldwijde toerisme heeft tijdens de eerste acht maanden van dit jaar het herstel voortgezet. Dat is de conclusie van een rapport van de United Nations World Tourism Organization (UNWTO). Daarbij wordt gewag gemaakt van een stijging met 7 procent, waarmee recordniveaus van de periode voor de crisis opnieuw worden bereikt. De World Tourism Organization registreerde tijdens de eerste acht maanden van dit jaar 642 miljoen internationale toeristen. Dat is een stijging met 1 miljoen eenheden tegenover de vorige recordperiode, die werd opgetekend tijdens de eerste acht maanden van twee jaar geleden. Ook de maanden juli en augustus zouden met respectievelijk 112 miljoen en 108 miljoen toeristen nieuwe records hebben laten optekenen. Op basis van de huidige trend gaat de Wereldtoerismeorganistie uit van een toename op jaarbasis van 5 procent tot 6 procent.


De Amerikaanse autobouwer General Motors heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,3 miljard dollar. Dat is de grootste kwartaalwinst in elf jaar. De winst in het derde kwartaal is ongeveer gelijk aan de resultaten tijdens de twee eerste kwartalen van dit jaar. De omzet in het derde kwartaal bedroeg 34,1 miljard dollar. Het bedrijf verwacht het lopende jaar winstgevend te kunnen afsluiten. Daarmee zou General Motors voor het eerst in zes jaar tijd opnieuw winst maken. Dan Akerson, chief executive van General Motors, merkte op dat het concern zijn operationele kosten gevoelig heeft teruggedrongen. Daarnaast werden ook de prijzen opgedreven, waarbij onder meer de grote kortingen aan vlootbeheerders, zoals autoverhuurbedrijven, grotendeels werden beperkt. Tijdens het vierde kwartaal zouden wel een aantal eenmalige kosten moeten worden geboekt, waardoor de winst wellicht lager zal liggen dan tijdens het derde kwartaal.


Het Duitse bedrijf Henkel - producent van wasmiddelen, verzorgingsproducten en lijmen - heeft tijdens het derde kwartaal een omzet gerealiseerd van 3,96 miljard euro. Dat is een stijging met 13,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 96 procent tot 337 miljoen euro. Henkel - producent van onder meer Persil, Fa en Pritt - zegt tijdens het derde kwartaal de goede resultaten van het eerste halfjaar te hebben kunnen doortrekken. Over de eerste negen maanden steeg de omzet met 11 procent tot 11,36 miljard euro in vergelijking met vorig jaar. Het bedrijfsresultaat steeg met bijna 71 procent tot 1,34 miljard euro. Nagenoeg de helft van de inkomsten van het bedrijf zijn afkomstig uit industriële lijnen, waar de vraag een gevoelige groei kent door het herstel van de wereldwijde economie, onder meer in de autosector en de elektronica.


Het Duitse energieconcern Eon heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 64 miljard euro. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Door een eerder aangekondigde afwaarderingslast van 2,6 miljard euro op activiteiten in Zuid-Europa, moest echter een nettoverlies van 389 miljoen euro opgetekend worden. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar had Eon nog een winst van 1,8 miljard euro opgetekend. Het Duitse energiebedrijf maakte verder bekend zich uit enkele projecten terug te trekken en verder uit te breiden buiten Europa. Het concern is van plan om zich de volgende drie jaar terug te trekken uit een aantal projecten. Dat moet een bedrag van 15 miljard euro opleveren. Het energiebedrijf wil het geld gebruiken om de schulden terug te dringen en de investeringen uit te breiden.


Singapore Airlines gaat de motoren van drie van zijn Airbus A380-toestellen vervangen. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij gezegd, nadat eerder een motor van een Airbus A380 van het Australische Qantas in volle vlucht ontploft was. Het gaat volgens Singapore Airlines om een voorzorgsmaatregel. De vervanging van de motoren van drie van de elf superjumbo's die Singapore Airlines in zijn vloot heeft, is het gevolg van inspecties die de maatschappij uitvoerde na het incident bij Qantas, waarbij het toestel een noodlanding moest maken in Singapore. Dat was het eerste grote incident met een Airbus A380, het grootste lijnvliegtuig ter wereld. Qantas besliste daarop de toestellen op non-actief te plaatsen tot onderzoek de oorzaak van de motorproblemen duidelijk zou hebben gemaakt. Inmiddels werden olielekken ontdekt op een aantal Rolls-Royce-motoren waarmee de toestellen uitgerust zijn.


Het bedrijf Ask.com stopt met het aanpassen van de algoritmes van de eigen zoekmachine. Doug Leeds, topman van Ask.com, geeft toe dat de strijd met Google is verloren. Ask.com had gehoopt dat innovatieve projecten de concurrentie met Google mogelijk zouden maken, maar meer dan een behoud van het marktaandeel bleek niet mogelijk te zijn. Door de beslissing verliezen honderddertig medewerkers in de Verenigde Staten en China hun baan. Ook zullen een aantal onderdelen worden afgesloten. Onder meer werd de rss-feedreader bloglines.com verkocht aan een groep Amerikaanse kleine zelfstandigen. Ask.com blijft wel nog bestaan, maar zal zich volledig toeleggen op het geven van antwoorden op vragen van bezoekers. In de beginjaren was de zoekmachine relatief succesvol, naast concurrenten zoals yahoo.com of altavista.net. Google vertegenwoordigt 65 procent van alle Amerikaanse online zoekopdrachten. Ask.com had nog een aandeel van 2 procent.


Oliemaatschappij British Petroleum heeft tijdens de olieramp in de Golf van Mexico heel dicht langs de afgrond gescheerd. Dat heeft toenmalig chief executive Tony Hayward gezegd in een Brits televisie-interview. Het was volgens Hayward onmogelijk om nog geld te lenen op de kapitaalmarkten. Hij heeft het over een klassiek voorbeeld van een financiële crisis. De kapitaalmarkten waren volgens hem daadwerkelijk gesloten voor de Britse maatschappij. Hayward zei ook dat British Petroleum totaal niet voorbereid was op een dergelijke ramp. Evenmin was de maatschappij volgens Hayward voorbereid op de media-aandacht die daarmee gepaard ging. De gewezen topman zegt dat het concern zijn toevlucht moest nemen tot buitengewone oplossingen, maar in het volle licht van de media-aandacht zag dat er volgens hem uit als geklungel en incompetentie.


De Duitse herverzekeraar Munich Re heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 764 miljoen euro. Dat is een stijging met 18,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is volgens de herverzekeraar onder meer te danken aan een relatief rustig orkaanseizoen. De inkomsten stegen met 10,5 procent tot 11,45 miljard euro. Munich Re merkt op dat de eerste negen maanden van dit jaar getypeerd werden door grote claims vanwege zware verliezen, maar tijdens het derde kwartaal werd daarin naar eigen zeggen toch een verluchting opgemerkt. De zwaarste claim tijdens het derde kwartaal was afkomstig van de aardbeving in Nieuw-Zeeland, waarbij de schadeclaims opliepen tot 230 miljoen euro. Munich Re verwacht nu het lopende jaar met een winst van 2,4 miljard euro te kunnen afsluiten. Eerder was gewag gemaakt van een bedrag van 2 miljard euro.


Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 27 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 10 miljoen euro. Het kwartaalverlies is te wijten aan een afschrijving van 22,8 miljoen euro op een voorraad van het indervaccin Quinvaxem. Vorige maand maakte Crucell bekend dat de productie in zijn steriele productiefaciliteit in Zuid-Korea werd stilgelegd omdat deze mogelijk is besmet. Het bedrijf schortte daarop de levering van onder meer Quinvaxem op. Naast de afschrijving werd de verslechtering van het resultaat ook veroorzaakt door hogere kosten. De totale uitgaven stegen ten opzichte van een jaar eerder met 19,9 miljoen euro. Een toename van 10,3 miljoen euro aan onderzoek en ontwikkeling was hiervan de belangrijkste oorzaak.


Het internetbedrijf Google is van plan om zijn medewerkers een salarisverhoging van 10 procent aan te bieden. Op deze manier wil het bedrijf voorkomen dat medewerkers overstappen naar concurrenten. Google zou de medewerkers ook een eindejaarsbonus van 1.000 dollar willen geven. Vooral Facebook zou geregeld medewerkers van Google aantrekken. Inmiddels zou 10 procent van het totale personeelsbestand van Facebook bestaan uit gewezen medewerkers van Google. De salarisverhoging gaat in januari volgend jaar in en geldt voor alle 23.000 medewerkers van het bedrijf. Eric Schmidt, topman van Google, merkte daarbij dat het bedrijf zijn medewerkers wil belonen voor hun harde werk. Een deel van de bonussen die het bedrijf uitkeert, zal worden omgezet in vast salaris. Volgens Schmidt zou uit onderzoek zijn gebleken dat medewerkers meer waarde hechten aan salaris dan aan andere vormen van beloning.


Het Nederlandse financiële concern ING Groep heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettoresultaat gerealiseerd van 371 miljoen euro. Dat is een daling met een kwart tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat werd naar eigen zeggen negatief beïnvloed door eenmalige posten, waaronder 671 miljoen euro aan afschrijvingen op de verzekeringsactiviteiten. De bankdivisie boekte in het derde kwartaal een onderliggende winst voor belastingen van 1,5 miljard euro, tegenover 250 miljoen tijdens dezelfde periode vorig jaar. De financiële groep meldt dat de marges gezond bleven en de groei van de resultaten profiteerde van een lagere negatieve marktimpact, lagere risicokosten en afschrijvingen. De provisies voor slechte kredieten bleven dalen. De verzekeringsdivisie boekte een bedrijfswinst van 473 miljoen euro, maar door hoge afboekingen en lijfrentes in de Verenigde Staten en Japan bleef de onderliggende nettowinst beperkt tot 18 miljoen euro.


De handel tussen Groot-Brittannië en China zou tegen het midden van het decennium moeten verdubbeld zijn tot 100 miljard dollar. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd naar aanleiding van een Britse handelsmissie naar China. Groot-Brittannië voerde vorig jaar voor ongeveer 12 miljard dollar producten uit naar China. Dat is minder dan 3 procent van de totale Britse export naar China. Omgekeerd werden voor 41 miljard dollar Chinese goederen in Groot-Brittannië ingevoerd. Dat is slechts 2 procent van de totale Chinese uitvoer. Over vijf jaar zou de Britse export naar China volgens Cameron moeten opgelopen zijn tot 30 miljard dollar, terwijl de invoer vanuit China tot 70 miljard dollar zou moeten oplopen. Cameron stelde dat Britse bedrijven kunnen profiteren van de reconversie van de Chinese economie, waarbij de binnenlandse Chinese consumptie aan belang moet winnen


De Europese Commissie heeft elf luchtvaartmaatschappijen veroordeeld tot een gezamenlijke boete van 799 miljoen euro. De betrokken maatschappijen hadden volgens de Europese Commissie elf jaar geleden prijsafspraken gemaakt over het cargovervoer. Het systeem zou zeven jaar lang hebben gewerkt. Het begon met contacten over het aanrekenen van brandstoftoeslagen. Die werden door alle betrokken cargomaatschappijen gelijktijdig toegepast. Daar kwamen later gecoördineerde prijsverhogingen bij voor beveiliging en een weigering om de klanten, de vrachtverladers, een commissie te geven op de toeslagen. Lufthansa, dat het kartel opbiechtte aan de Europese Commissie, geniet net als dochter Swiss van een volledige boetevrijstelling. De andere betrokkenen zijn Air France-KLM, British Airways, Cargolux, Singapore Airlines, SAS, Cathay Pacific, Japan Airlines, Martinair, Air Canada, LAN Chile en Qantas.


De Franse voedingsgroep Danone zou zijn waterafdeling Evian willen verkopen aan de Japanse brouwer Kirin Holdings. De twee bedrijven zouden volgens een aantal bronnen al besprekingen zijn opgestart. De gesprekken zouden echter in een bijzonder pril stadium verkeren en het zou ook helemaal niet zeker zijn dat het tot een verkoop zou komen. Geen enkele partij wenste de berichten te bevestigen. De waterafdeling van Danone, goed voor één vijfde van de groepsomzet, zou tussen 5 miljard dollar en 7 miljard dollar waard zijn. Vele analisten vinden de prijs echter te laag en ze stellen dat Danone bovendien ook geen cash nodig heeft. Anderen argumenteren dat Japanse bedrijven wanhopig op zoek zijn naar expansie buiten hun eigen landsgrenzen. Behalve Kirin Holdings zouden ook Suntory Holdings en Asahi Breweries bereid zijn te participeren in de overname.


De zesendertig voetbalclubs uit de twee hoogste divisies van de Duitse Bundesliga krijgen een aandeel in de winst die de Duitse voetbalbond heeft gemaakt bij zijn deelname aan het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. De voetbalclubs hebben recht op de helft van de winsten die de Deutscher Fussball-Bund met het wereldkampioenschap heeft gemaakt. Reinhard Rauball, voorzitter van de Bundesliga, merkte op dat de clubs een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het succes van de Duitse nationale ploeg en het is volgens hem dan ook niet meer dan normaal dat zij ook kunnen profiteren van de financiële meerwaarde. De clubs zullen in totaal een bedrag van 1,9 miljoen euro krijgen uitgekeerd. De helft van dat bedrag bestaat uit een forfaitair bedrag. Het saldo wordt verdeeld naargelang het aantal clubspelers dat voor het nationale team werd opgeroepen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home