Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 10, 2010

Rusland scoort pover op gebied levensverwachting

De Russische bevolking heeft een lagere levensverwachting dan hun vroegere landgenoten in de meeste andere vroegere Sovjet-republieken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Russische Audit Chamber. Alleen in Kazakstan en Turkmenistan ligt de levensverwachting nog lager. Een Russische man heeft een gemiddelde levensverwachting van 62 jaar. Bij vrouwen is dat 74 jaar. Igor Beloborodov, hoofd van het Russische Institute for Demographic Studies, merkt op dat de ongezonde levensstijl - onder meer het zware roken en drinken - bijdraagt tot de lage Russische levensverwachting. Hij twijfelt er naar eigen zeggen wel aan dat de situatie in andere voormalige Sovjet-republieken beter zou zijn.

Alexander Lyakhovich, onderzoeker bij de Sechenov Moscow Medical Academy, merkt op dat de alomtegenwoordigheid van de tabaksreclame en de promotie voor het roken op televisie en films een belangrijke rol speelt in die lage levensverwachtingen. Critici merken op dat de Russische overheid de tabakswetgeving gevoelig moet verstrengen. Er wordt daarbij opgemerkt dat de Russische belastingen op tabaksproducten bijzonder laag zijn in vergelijking met de rest van Europa. Er wordt daarbij opgemerkt dat tabaksproducenten profiteren van de dominantie van de de partij United Russia in de Russische politiek. Daarbij wordt opgemerkt dat het gemakkelijk is om bij één partij te lobbyen voor een tabaksvriendelijk beleid.

Maar ook het lage inkomen, dat belet dat gezinnen zouden kunnen deelnemen aan gezonde ontspanningsactiviteiten, heeft volgens Lyakhovich een belangrijke impact op de Russische levensverwachting. Igor Beloborodov merkt echter op dat de levensverwachting in Centraal-Rusland relatief dicht bij het Europees niveau ligt, maar hij voegt er aan toe dat de Russische cijfers een negatieve impact ondervinden van Siberië en etnische republieken zoals Kalmykia, waar het strenge klimaat en de beperkte toegang tot medische gezondheidszorg de levensverwachting gevoelig doet dalen. Volgens Beloborodov is de situatie in de Centraal-Aziatische landen, berucht voor hun kindersterfte, epidemies en povere gezondheidszorg, veel erger dan in Centraal-Rusland.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home