Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 09, 2010

Nieuwsoverzicht

De Duitse autoproducent Audi verwacht dit jaar een recordverkoop te zullen realiseren. Het luxemerk stelde zich tot doel dit jaar 1.080.000 wagens te verkopen en het lijkt er naar zeggen op dat dit streefcijfer zal worden gehaald. De verkoop van Audi groeide tot en met oktober al met 16,4 procent tot 916.900 exemplaren. De volgende maanden verwacht het Duitse luxemerk veel van de nieuwe types die op de markt werden gelanceerd. De belangrijkste markt van Audi is nog steeds West-Europa, waar de verkoop in de eerste tien maanden steeg tot 515.000 exemplaren. De Duitsers verwachten evenwel dat de nieuwe modellen het marktaandeel in de Verenigde Staten zullen doen verdubbelen. China vertegenwoordigt inmiddels een verkoop van 192.060 wagens. Dat is een stijging met 55,7 procent in vergelijking met een jaar eerder.


De Brits-Nederlandse groep Shell gaat zijn belang in Woodside, het grootste olieconcern van Australië, verkleinen van 34 procent naar 24 procent. Shell zegt af te willen van indirecte belangen in de energiewinning. Shell ziet Australië nog steeds als een veelbelovend gebied, maar wil daarin niet langer via een omweg investeren. Shell maakte bekend dat het een verkoopovereenkomst heeft gesloten met het Zwitserse financiële concern UBS, dat een bedrag van 2,4 miljard euro betaalt voor de aandelen van Woodside. UBS zou de aandelen willen doorverkopen aan grote beleggers. Woodside is onder meer actief in het North West Shelf-project in het westen van Australië. Dit gebied is goed voor ongeveer 40 procent van de totale productie van Australië. Onlangs staken geruchten de kop op dat Woodside een mogelijke overnameprooi is.


Het Russische gasconcern Gazprom heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 170 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van nagenoeg 4 miljard euro. De winst lag 12 procent lager dan tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. Gazprom kreeg in Europa te maken met lagere prijzen op langlopende contracten. De prijzen zijn gekoppeld aan de prijs van olie en lopen daar zes tot negen maanden op achter. De omzet steeg met 21 procent tot 764 miljard roebel. Op de Russische thuismarkt en in de voormalige Sovjet-republieken wist Gazprom zijn productie wel aan hogere prijzen te verkopen en stegen ook de volumes. Ook in Europa verkocht Gazprom meer gas, waardoor de omzet licht steeg, ondanks de gedaalde prijzen. Gazprom voorziet in zeker een kwart van de totale gasvraag in de Europese Unie.


Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, is op de World Travel Awards voor het tweede jaar op rij verkozen tot beste luchtvaartmaatschappij van de wereld. Daarnaast werd Etihad ook voor de derde keer op rij verkozen tot beste aanbieder voor vluchten in eerste klas. Op de lijst van genomineerden stonden Air Mauritius, Air New Zealand, American Airlines, British Airways, Caribbean Airlines, Cathay Pacific Airways, Copa Airlines, Emirates, KLM, Lufthansa Airlines, Malaysia Airlines, Qantas Airways, Singapore Airlines, South African Airways, TAM Brazilian en Virgin Atlantic Airways. De deelnemende maatschappijen worden geselecteerd op basis van de relatie met de klanten, creativiteit, kwaliteit van de dienstverlening, innovatie en zakelijk inzicht. De prijs wordt sinds zeventien jaar uitgereikt door de mediagroep World Travel Awards uit Londen.


Robert Zoellick, de voorzitter van de Wereldbank, stelt voor dat de grote wereldeconomieën een nieuw systeem invoeren om zware wisselkoersschommelingen op te vangen. Daarbij kan de prijs van goud volgens Zoellick gebruikt worden als referentiepunt. Het voorstel van Zoellick betekent in zekere zin een terugkeer naar het Bretton Woods-systeem van vaste wisselkoersen dat bijna veertig jaar geleden instortte en vervangen werd door vlottende wisselkoersen. De Verenigde Staten en China drukken momenteel de waarde van hun munt om de uitvoer te bevorderen en dat leidt tot politieke spanningen. In het voorstel van Zoellick zijn de dollar, de euro, de yen, het pond en de yuan de centrale componenten. De prijs van het goud wordt daarbij gebruikt als richtsnoer voor marktverwachtingen over inflatie en toekomstige wisselkoerswaarden. Critici zeggen echter dat het monetair daardoor te strak zou worden, waardoor de groei en werkgelegenheid in een crisistijd in het gedrang zouden komen.


Steve Ballmer, de bestuursvoorzitter van Microsoft, heeft de voorbije periode bijna 50 miljoen aandelen van zijn bedrijf verkocht. Hij deed dat naar eigen zeggen om zijn beleggingen te spreiden. Ballmer streek voor dat pakket ongeveer 924 miljoen euro op. Microsoft maakte de verkoop zelf bekend. Insider-verkopen worden in de beleggerswereld beschouwd als een veeg teken. Vaak verkopen toplui hun stukken omdat ze weten dat het bergaf gaat met het bedrijf, maar daar is Ballmer niet mee akkoord. Hij zegt bij Microsoft en aan zijn succes verbonden te blijven. Om zijn vermogen verder te spreiden wil Ballmer voor het einde van het jaar nog eens 25 miljoen aandelen verkopen. Daarna zal hij nog altijd ongeveer 333 miljoen Microsoft-aandelen in portefeuille hebben. Dat komt neer op een belang van 4,2 procent van Microsoft. Ballmer, met een totaal geschat vermogen van 10,2 miljard euro, blijft na Bill Gates de tweede grootste aandeelhouder van Microsoft.


De Amerikaanse automaker Chrysler heeft het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geboekt van 84 miljoen dollar. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd een nettoverlies van 172 miljoen dollar opgetekend. De omzet steeg van 10,5 miljard dollar naar 11,02 miljard dollar. De verwachtingen voor het hele boekjaar worden wel verhoogd. Chrysler gaat nu uit van een operationele winst van 700 miljoen dollar, in plaats van de eerdere voorspelling van hooguit 200 miljoen euro. Chrysler stelde dat de resultaten sneller zijn verbeterd dan eerder was verwacht. Chrysler verkocht tijdens het derde kwartaal van dit jaar 401.000 exemplaren. De automaker had in de Verenigde Staten een marktaandeel van bijna 10 procent. In Canada bedroeg het marktaandeel bijna 13 procent. Het bedrijf maakte verder bekend dat de Cinquecento van zusterbedrijf Fiat tegen het einde van dit jaar op de Amerikaanse markt wordt gelanceerd.


Commerzbank, de tweede grootste kredietverstrekker van Duitsland, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 113 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geleden van 1,06 miljard euro. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd een nettowinst opgetekend van 352 miljoen euro. Vooral op de retailmarkt blijft de bank het moeilijk hebben. De zakelijke markt doet het wel beter. De voorzieningen voor slechte leningen bedroegen 621 miljoen euro, tegenover 1,05 miljard euro tijdens het derde kwartaal van vorig jaar. Commerzbank verwacht dit jaar een nettowinst te boeken van ten minste 1 miljard euro, waarmee de bank naar eigen zeggen een jaar eerder dan verwacht terugkeert naar winstgevendheid. De voorzieningen voor slechte leningen zullen dit jaar onder de 2,7 miljard euro uitkomen. Eerder ging de Duitse bank nog uit van maximaal 3 miljard euro aan voorzieningen.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas zegt lichte onregelmatigheden ontdekt te hebben in bepaalde motoren waarmee haar Airbus A380-toestellen uitgerust zijn. Dat heeft Qantas gezegd naar aanleiding van de recente noodlanding van een Airbus A380 van de Australische maatschappij in Singapore. Technici van de luchtvaartmaatschappij zou olieproblemen hebben geconstateerd bij drie motoren in de toestellen. Een Airbus A380 van Qantas had in volle vlucht motorproblemen gekregen. Door de onregelmatigheden zullen de A380-toestellen van de maatschappij langer aan de grond gehouden moeten worden dan eerder was gepland. Het was de eerste keer dat een belangrijk incident werd opgetekend bij de Airbus A380, het grootste lijnvliegtuig ter wereld. De motoren werden geleverd door de Britse producent Rolls-Royce.


Het staalconcern ArcelorMittal heeft een overnamebod gedaan op de Canadese mijnbouwer Baffinland. Het bod waardeert Baffinland op 433 miljoen Canadese dollar. Dat komt neer op een bedrag van ruim 309 miljoen euro. De raad van bestuur van Baffinland heeft zijn goedkeuring gegeven voor de overname en raadt aandeelhouders aan hun stukken aan te melden. Resource Capital Funds, de grootste aandeelhouder van Baffinland, heeft volgens ArcelorMittal zijn belang van 23 procent al aangemeld. Baffinland richt zich op de exploratie van ijzererts. Aditya Mittal, chief financial officier van ArcelorMittal, stelt dat het overnamebod past in de strategie van het staalconcern om zijn mijnactiviteiten uit te breiden en zijn pijplijn van kwalitatieve ontwikkelingsprojecten selectief verder uit te bouwen. Het staalconcern heeft met ArcelorMittal Mines Canada al een belangrijke mijnactiviteit.


De Amerikaanse online retailer Amazon.com koopt het bedrijf Quidsi, de eigenaar van de websites Diapers.com en Soap.com. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 500 miljoen dollar. Met de overname wil Amazon, dat vooral bekend staat als verkoper van boeken en muziek, zijn activiteiten verder uitbreiden naar verzorgingsproducten voor baby's. Het bedrijf neemt ook 45 miljoen dollar schulden en andere verplichtingen van Quidsi over. Quidsi zal dit jaar naar verwachting zowat 500 miljoen luiers online verkopen. Voor Amazon is het niet de eerste overname in de sector van consumentenproducten. Onder leiding van topman Jeff Bezos kocht het bedrijf vorig jaar de online schoenwinkel Zappos.com voor een bedrag 1,2 miljard dollar. De medeoprichters van Quidsi, Marc Lore en Vinnie Bharara, zouden nog enkele jaren onder contract bij Amazon blijven.


De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gegeven voor de tijdelijke staatssteun voor de kleine Spaanse bank CajaSur. De Spaanse overheid greep dit voorjaar in bij CajaSur, nadat de bank in financiële problemen was gekomen door activiteiten op de Spaanse vastgoedmarkt. Om het instorten van de bank te voorkomen, greep de Spaanse overheid in met een kapitaalinjectie van 800 miljoen euro en werden noodkredieten beschikbaar gesteld. Tijdens de zomer werd CajaSur tijdens een veiling verkocht en overgenomen dor de spaarbank Bilbao Bizkaia Kutxa (BBK). De kapitaalinjectie van de Spaanse overheid zou spoedig worden terugbetaald. De Europese Commissie conclurdeerde dat de gevolgen van de staatssteun op de concurrentieverhoudingen hierdoor beperkt blijven en verleende daarom zijn definitieve toestemming aan de transactie.


De Amerikaanse acteursvakbonden en de belangrijkste Hollywoodstudio's hebben een protocolakkoord getekend voor een periode van drie jaar. Daardoor is het gevaar op een acteursstaking, zoals bij het vorige overleg twee jaar, afgewend. De besprekingen tussen het Screen Actors Guild en de American Federation of Television and Radio Artists (AFTRA) en de Alliance of Motion Picture & Television Producers (AMPTP) sleepten zes weken aan. Het huidige contract tussen acteurs en studio's loopt eind juni volgend jaar af. Het nieuwe akkoord, dat nog door de basis en de vakbondstop goedgekeurd moet worden, voorziet in een loonsverhoging van 6 procent, gespreid over drie jaar. Er komt ook een aanpassing van de ziekteverzekering en pensioenvoorzieningen. Door het spaak lopen van de onderhandelingen werd twee jaar geleden in Hollywood honderd dagen gestaakt.


De Engelse voetballer David Beckham heeft plannen om een eigen merk ondergoed op de markt te brengen. Die nieuwe lijn zou kunnen gelanceerd worden wanneer het huidige contract van Beckham met ontwerper Emporio Armani is afgelopen. De voetballer stond de voorbije drie jaar model voor de ondergoedcampagne van Armani, waardoor het merk zijn winsten gevoelig zag stijgen. Beckham heeft echter aangegeven dat hij zijn contract niet wil laten verlengen. Dat geeft hem de kans zijn eigen lijn te beginnen. Victoria Adams, de echtgenote van David Beckham en lid van de voormalige groep Spice Girls, heeft al zes jaar een succesvolle eigen kledinglijn en is uitgegroeid tot een gevestigde naam in de mode-industrie. David Beckham zou eventueel ook verzorgingproducten voor mannen, zoals vochtinbrengde crèmes, op de markt brengen.


De plannen van Europese landen om meer in te zetten op biobrandstoffen, zullen wereldwijd ongeveer 69.000 vierkante kilometer extra grond opeisen. Dat is de conclusie van een studie van het Institute for European Environmental Policy. Als dat gebied omgezet wordt in akkers en plantages om aan de groeiende Europese vraag te voldoen, zullen veel bossen en ander natuurgebied volgens de milieuorganisaties vernietigd worden. Als dat niet in rekening wordt gebracht, zal er volgens Greenpeace een alternatieve energiebron worden gesubsidieerd die geen haar beter is dan de fossiele brandstoffen die ze moet vervangen. De Europese Unie heeft zijn lidstaten opgelegd om tegen het einde van het decennium 10 procent van het transport op hernieuwbare energie te laten draaien. Uit het onderzoek blijkt dat echter dat daarvoor nagenoeg alleen maar biobrandstof gebruikt zal worden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home