Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, November 08, 2010

Nieuwsoverzicht

Een Chinees bedrijf is geïnteresseerd om eventueel een belang te kopen in de Amerikaanse filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), die onlangs het faillissement heeft aangevraagd. Dat heeft een directeur van de filmstudio China Film Group gezegd. Het is niet bekend om welke Chinese onderneming het gaat. Het bedrijf zou een belang willen nemen in de Metro-Goldwyn-Mayer nadat de filmstudio een doorstart heeft gemaakt. Een Amerikaans advocatenkantoor is ingehuurd om de transactie te overzien. Het is ook nog niet duidelijk hoe groot het Chinese belang in de Amerikaanse studio zou worden. Evenmin werden er financiële details gegeven over een mogelijke investeringen. De Amerikaanse filmstudio gaat gebukt onder een miljardenschuld na de overname door een groep durfkapitalisten vijf jaar geleden. De Amerikaanse studio bezit onder meer de rechten op de films van James Bond en Rocky en produceerde filmklassiekers zoals Ben-Hur en de Pink Panther.


Het Duitse energiebedrijf E.ON is in vergevorderde onderhandelingen met een groep investeerders over de verkoop van zijn Britse elektriciteitsnetwerk. Met de transactie zou 3,5 miljard pond sterling zijn gemoeid. De groep investeerders zou bestaan uit het investeringsfonds Abu Dhabi Investment Authority, de pensioenmaatschappij Canada Pension Plan Investment Board en de Australische bank Macquarie Group. Zij zouden E.ON recent hebben benaderd over een verkoop van het Britse stroomnetwerk en sindsdien zouden de gesprekken gestaag zijn gevorderd. Het Britse elektriciteitsnetwerk van E.ON is het tweede grootste in Groot-Brittannië en bestaat uit de voormalige stroombedrijven Midlands en East Midlands Electricity. E.ON wil dit jaar voor miljarden aan bezittingen verkopen om de stagnerende winstgevendheid tegen te gaan


China zal Portugal steun bieden om de economische crisis door te komen. Dat heeft de Chinese president Hu Jintao gezegd tijdens een staatsbezoek aan Portugal. Hij legde zich echter niet vast op de koop van Portugees schuldpapier, zoals eerder bij Griekenland wel gebeurde. De twee landen tekenden een reeks samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van toerisme, telecommunicatie, financiën, logistiek en duurzame energie. Ook zullen Chinese bedrijven door de regering worden aangespoord om in Portugal te investeren, terwijl China Portugese bedrijven zal aanmoedigen meer naar China te exporteren. Daarmee moet hun bilaterale handel tegen de helft van het decennium worden verdubbeld. Onder meer heeft het Chinese energiebedrijf China Power Holding International een overeenkomst getekend met het nutsconcern EDP, het grootste bedrijf van Portugal, waarin China mogelijk een belang zou nemen.


Luchtvaartmaatschappij Saudi Arabian Airlines heeft een order geplaatst bij de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing voor twaalf 777-langeafstandstoestellen en acht Dreamliners. De order voor de twaalf 777-toestellen bedraagt circa 3,3 miljard dollar. De Saudische staatsluchtvaartmaatschappij heeft daarnaast een optie genomen op tien vliegtuigen extra van hetzelfde type. De waarde van de bestelling van de Dreamliners werd niet bekendgemaakt. Het besluit voor de aankoop van de 777-toestellen is volgens de Saudische maatschappij een deel van een groeistrategie voor de lange termijn om de vloot uit te breiden en te moderniseren met nieuwe en brandstofzuinige vliegtuigen. De huidige vloot bestaat uit 114 vliegtuigen. Die werden zowel geleverd door het Amerikaanse Boeing als door het Europese Airbus.


Oliehandelaar Trafigura heeft bezittingen van oliemaatschappij British Petroleum in Namibië, Botswana en Zambia gekocht. De overname zou zijn bevestigd door Isak Katali, minister van energie van Namibië. British Petroleum maakte eerder bekend bezittingen ter waarde van ongeveer 30 miljard dollar van de hand te doen om de kosten als gevolg van het lek in de Golf van Mexico te dekken. Een woordvoerster van British Petroleum in Johannesburg gaf toe dat het concern inderdaad bezig is bezittingen in de drie betrokken landen te verkopen, evenals in Malawi en Tanzania. Maar volgens haar zijn er nog geen knopen doorgehakt. Ondertussen steken de geruchten dat heel British Petroleum zou worden overgenomen door een branchegenoot ook weer de kop op. ExxonMobil zou overwegen een bod uit te brengen op British Petroleum. Geen van beide partijen wenste commentaar te geven op de berichten.


Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van de Amerikaanse miljardair Warren Buffett, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3 miljard dollar. Dat is vooral te danken aan aanpassingen van de marktwaarde van de derivatenportefeuille. De nettowinst daalde tijdens het derde kwartaal met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De handel in derivaten leverde Berkshire Hathaway tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies op van 700 miljoen dollar. Eerder was daarmee nog een positief resultaat van 220 miljoen dollar gerealiseerd. Hoewel Buffett nooit voorstander is geweest van speculeren met afgeleide beleggingsinstrumenten zoals opties en futures, heeft de belegger altijd volgehouden dat zijn posities uiteindelijk hun vruchten zouden afwerpen. Berkshire belegt in tal van bedrijven, gaande van roomijsproducenten tot spoorwegmaatschappijen.


De Verenigde Staten hebben voor een bedrag van 10 miljard dollar aan handelsovereenkomsten gesloten met India. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd tijdens een bezoek aan de Indiase stad Mumbai. De overeenkomsten moeten voor 50.000 Amerikanen werkgelegenheid opleveren. Obama wil ook de exportregels versoepelen om de handel met India, de snelst groeiende economie ter wereld, te bevorderen. De aangekondigde deals werden gesloten door grote Amerikaanse concerns, waaronder vliegtuigbouwer Boeing en conglomeraat General Electric. Obama benadrukte dat India op dit ogenblik slechts 2 procent van de totale Amerikaanse export vertegenwoordigt. Obama voegde er aan toe dat er geen enkele reden is waarom India niet één van de belangrijkste handelspartners van de Verenigde Staten zou kunnen zijn.


De Duitse Landesbank BayernLB heeft de fusiegesprekken met branchegenoot WestLB afgebroken. Een fusie levert volgens BayernLB meer problemen dan voordelen op. De beide regionale banken onderzochten sinds september de mogelijkheden om samen de derde grootste bank van Duitsland te vormen. Volgens BayernLB wegen de voordelen van een krachtenbundeling echter niet op tegen de problemen die een dergelijk omvangrijke fusie met zich meebrengt. De zeven Duitse Landesbanken staan onder grote druk om te fuseren. Banken zoals BayernLB, HSH Nordbank en WestLB kwamen in de voorbije jaren in grote financiële problemen door risicovolle beleggingen en moesten met overheidssteun overeind worden gehouden. WestLB moet van de Europese Commissie voor het einde van het jaar een nieuwe eigenaar hebben. Er moet nu naar een nieuwe partner worden gezocht.


De populaire Franse krant Le Parisien staat niet langer te koop. Eigenaar Marie-Odile Amaury legt de verschillende overnamebiedingen, waaronder één van de Belgische persgroep Rossel, naast zich neer. Rossel, in Frankrijk al uitgever van La Voix du Nord, bracht samen met het investeringsfonds Fondations Capital een overnamebod uit. Le Parisien wordt in de regio Parijs verspreid op 305.000 exemplaren. Daarbuiten worden onder de titel Aujourd'hui en France nog eens 177.000 exemplaren verspreid. De waarde van de biedingen op Le Parisien zou niet het verwachte niveau van 200 miljoen euro hebben bereikt. In juni had de group Amaury, die ook L'Equipe en Amaury Sport Organisation, de organisator van onder de Ronde van Frankrijk omvat, bekend gemaakt aan de bank Rothschild gevraagd te hebben een strategisch onderzoek te doen naar de toekomstmogelijkheden van Le Parisien.


Het chocoladebedrijf Barry Callebaut heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 251,7 miljoen Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 183 miljoen euro. De omzet steeg met 6,8 procent tot 5,2 miljard Zwitserse frank. Vooral de speciaalafdeling gourmet-specialties liet met een omzetstijging van 14,3 procent een uitstekende prestatie optekenen. Het bedrijf zegt erop te vertrouwen beter te zullen blijven presteren dan de aarzelende wereldwijde chocolademarkt, onder meer dankzij de samenwerking met externe voedingsproducenten. Barry Callebaut sloot onlangs al een samenwerkingscontract met het Amerikaanse Kraft Foods. Jürgen Steinemann, chief executive van Barry Callebaut, merkte op dat partnerships een belangrijke pijler van de toekomstige groei van het bedrijf zouden blijven. Hij merkte verder op dat de terughoudende consument in Europa en de Verenigde Staten weegt op de chocoladeverkoop.


De Zwitserse consumentengoederenfabrikant Nestlé zou geïnteresseerd om een belang te nemen in de Franse zuivelgroep Yoplait over te nemen. Nestlé, de grootste voedingsgroep van de wereld, zou verschillende plannen uitwerken om een participatie te nemen in Yoplait. De Franse zuivelgroep is voor de helft in handen van de Franse landbouwcoöperatie Sodiaal, die onder meer de kaasfabrikant Entremont heeft overgenomen. De andere helft is in handen van het investeringsfonds PAI Partners, maar dat heeft te kennen gegeven zijn belang in Yoplait te willen verkopen. Er zouden echter nog een aantal andere gegadigden zijn. Ook het Amerikaanse General Mills wordt genoemd als een mogelijke overnamekandidaat. Yoplait realiseert een omzet van 3,5 miljard euro. Het bedrijf telt 1.500 werknemers. Yoplait wordt in vijftig landen op de markt gebracht. De Amerikaanse markt vertegenwoordigt bijna de helft van de volumeomzet van het Franse bedrijf.


In Nederland wordt het rookverbod versoepeld. Dat heeft Edith Schippers, de Nederlandse minister van volksgezondheid, bekend gemaakt. In cafés met een oppervlakte van minder dan zeventig vierkante meter en zonder personeel wordt het rookverbod afgeschaft. Bij de ingang moet een bordje bezoekers duidelijk maken of er wel of niet wordt gerookt. De nieuwe maatregel gaat onmiddellijk in. De versoepeling werd al in het nieuwe regeerakkoord aangekondigd. Schippers wil met de maatregel een einde maken aan de voortdurende discussie over roken in de horeca. De minister denkt dat de aanpassing voor duidelijkheid zorgt. De consument krijgt volgens haar meer keuzevrijheid, terwijl het personeel in de horeca tegen de tabaksrook blijft beschermd. Het bestaande rookverbod blijft gewoon gelden voor restaurants, cafés met personeel, discotheken en sportkantines.


Het Amerikaans-Franse concern Alcatel-Lucent heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,07 miljard euro. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de netwerkdivisie heeft volgens Ben Verwaayen, chief executive van Alcatel-Lucent, goede prestaties laten optekenen. Het is voor de eerste keer in tien kwartalen dat Alcatel-Lucent opnieuw een omzetgroei laat optekenen. Het bedrijf boekte tijdens het derde kwartaal ook een nettowinst van 25 miljoen euro, al was dat mede te danken aan een eenmalige meevaller als gevolg van lagere pensioenbetalingen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 182 miljoen euro. Verwaayen stelt echter dat de voorbije kwartalen vooral werden bemoeilijkt door een tekort aan componenten. Die problemen zouden in de toekomst volgens hem grotendeels verdwijnen.


Bernard Arnault, topman van de luxegroep Louis-Vuitton-Moët-Hennessy (LVMH) is niet van plan om zijn belang van 17,1 procent in het Franse modehuis Hermès te verkopen. De top van Hermès had Arnault opgeroepen om het belang van de hand te doen, maar die zegt dat de investering geen bedreiging voor het bedrijf of de familiale controle op het modehuis. Arnault verzekerde dat het nemen van de participatie een vreedzame operatie was en dat hij de investering als een project op lange termijn ziet. Arnault wijst er ook op dat hij in de jaren tachtig meer dan 10 procent heeft aangehouden in Hermès, wat toen gebeurde op verzoek van de familiale aandeelhouders. Pas in de jaren negentig is het belang op verzoek van de families achter Hermès afgebouwd. Arnault ziet de aanwezigheid van zijn groep in Hermès als een garantie voor het Franse karakter van de groep.


Het Nederlandse concern Unilever, producent van consumptiegoederen, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,55 miljard euro. Dat is een stijging met 13,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 21 procent tot 1,35 miljard euro. Op het gebied van verkochte volumes werd een stijging met 4,8 procent opgetekend, maar die toename werd gecompenseerd door een negatieve prijsontwikkeling van 1,2 procent. Volgens Paul Polman, topman van Unilever, bevestigen deze resultaten opnieuw dat Unilever zich terecht heeft geconcentreerd op de consument en versnelde groei. De prioriteiten blijven volgens hem het behalen van winstgevende volumegroei en een sterke kasstroom, in combinatie met een stabiele en duurzame verbetering van de onderliggende brutowinstmarge voor het gehele jaar. Unilever verwacht volgens hem nog steeds een positieve onderliggende prijsgroei tegen het eind van het jaar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home