Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 06, 2010

Drukkere levensstijl heeft cruciale impact op dagelijks menu

De drukkere levensstijl heeft de Amerikaanse eetgewoonten tijdens de voorbije drie decennia gevoelig beïnvloed. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau NPD Group. Daarbij wordt opgemerkt dat dertig jaar geleden 72 procent van de maaltijden thuis werden bereid. Dat is vandaag echter teruggevallen tot 59 procent, waarbij vele gezinnen kiezen voor kant-en-klaar maaltijden en ingevroren gerechten. Bovendien worden maaltijden volgens de onderzoekers ook vaker geassembleerd in plaats van daadwerkelijk bereid. Er wordt daarbij opgemerkt dat de Amerikanen nog nagenoeg dezelfde voedingsproducten gebruiken dan dertig jaar geleden, maar komen die nu langs een heel andere weg op tafel.

"De grootste impact op het hedendaagse Amerikaanse etenspatroon is ongetwijfeld afkomstig van het snelle en hectische levensritme dat we leiden," merken de onderzoekers op. "De Google-generatie heeft geen geduld en wil alles onmiddellijk ter beschikking hebben." Er wordt aan toegevoegd dat een sandwich nog altijd één van de meest populaire gerechten van de Verenigde Staten blijft, maar dertig jaar geleden werd die door iemand uit het gezin klaargemaakt. Op dit ogenblik is een sandwich daarentegen kant-en-klaar gemaakt, ingevroren of geleverd door een besteldienst. Er wordt aan toegevoegd dat gebruiksgemak steeds belangrijk wordt bij de menukeuze.

Er wordt ook opgemerkt dat per maaltijd op dit ogenblik nog 3,3 verschillende producten worden gebruikt. In de jaren tachtig werden 4,44 producten gebruikt per maaltijd. Sinds die periode is ook het gebruik van de magnetron verdubbeld. Bovendien maakt meer dan één derde van de Amerikaanse gezinnen minstens één keer per veertien dagen gebruik van de grill om een maaltijd te bereiden. De onderzoekers verwachten dat deze trend zich ook in de toekomst verder zal doorzetten, zowel in de eigen keuken als op locaties buitenshuis. Tijdwinst zal volgens de onderzoekers immers steeds meer een cruciale factor worden in het dagelijkse leven.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home