Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 06, 2010

Canadees consortium uitbater hogesnelheidslijn Londen-Folkestone

De Britse regering heeft de hogesnelheids-lijn tussen Londen en Folkestone verkocht aan het Canadese consortium van Borealis Infrastructure en het Ontario Teachers Pension Fund. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard pond sterling. Het Canadese consortium neemt een lease van dertig jaar op de verbinding en de stations. Waarnemers hadden verwacht dat de verbinding zou verkocht worden voor een bedrag tussen 1,5 miljard pond en 2 miljard pond. Op de verbinding rijden de Europese Eurostar-treinen en de Japanse Javelin-exemplaren. Ook een aantal andere operatoren plannen een verbinding naar het Europese vasteland. Tot nu toe werd de dienst verzorgd door London and Continental Railway voor het Britse ministerie van transport.

Philip Hammond, Brits minister van transport, merkte op te verwachten dat de concessie zou leiden tot meer diensten op de hogesnelheidslijn. Hij weerlegde ook de opmerkingen dat een gedeelte van de belangrijke Britse infrastructuur nu in buitenlandse handen is. Hij wees er daarbij op dat Groot-Brittanniƫ eigenaar blijft van de verbinding en ook de regelgeving terzake bepaalt. De hogesnelheidslijn Londen-Folkstone is sinds drie jaar volledig operationeel. Het project vergde een investering van meer dan 5 miljard pond. De verbinding, die London St Pancras verbindt met de Kanaaltunnel, heeft stopplaatsen in Stratford, East-London, Ebbsfleet en Ashford.

Verwacht wordt dat de verkoop meer treinoperatoren zal aantrekken. Onder meer Deutsche Bahn heeft al plannen in die richting. Het Canadese consortium haalde het bij de aanbesteding onder meer van de combinatie Eurotunnel-Goldman Sachs Infrastructure. Critici merken op dat de verkoop duidelijk aangeeft dat Canada relatief goed uit de economische crisis is gekomen. "Bovendien blijken de Canadese pensioenfondsen duidelijk meer mogelijkheden te hebben dan hun Britse sectorgenoten," aldus de Britse krant The Guardian. De krant voegt er aan toe dat de Britse overheid nog meer uitverkoop houdt, met onder meer de National Air Traffic Services en de Royal Mail.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home