Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 06, 2010

Nieuwsoverzicht

De Japanse autobouwer Toyota heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 98,7 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 861 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd 21,8 miljard yen nettowinst gemaakt. De winstgroei is grotendeels te danken aan een sterke verkoop op de Aziatische markten. De omzet steeg met 5,8 procent tot 4,8 triljoen yen. In eigen land steeg de verkoop met 90.000 exemplaren. Ook elders in Azië kon Toyota de verkoop weer optrekken. Die herneming neutraliseert de effecten van de dure yen, die nefast is voor de Japanse export. Maar in Europa en Noord-Amerika moet Toyota nog steeds het vertrouwen terugwinnen van de consumenten, na de verschillende terugroepacties in het afgelopen jaar. In Europa ging de verkoop met 41.000 exemplaren. In de Verenigde Staten daalde de verkoop met 3.000 exemplaren.


Het Amerikaanse mediabedrijf Walt Disney heeft een samenwerkingscontract ondertekend met Shanghai Shendi Group voor de bouw van een Disneyland-themapark in de Chinese stad Shanghai. Disney zegt dat er een consensus is bereikt over de details van het project. Er zou nu worden gewacht op de uiteindelijke goedkeuring van de Chinese centrale regering. Een voorlopige goedkeuring werd vorig jaar al verstrekt. Met het project zou een investering zijn gemoeid van 3,6 miljard dollar. Shanghai zou het zesde themapark worden voor Disneyland. De groep heeft al vestigingen in Californië, Florida, Japan, Frankrijk en Hongkong. De Amerikaanse groep denkt in Shanghai een potentieel publiek van tientallen miljoen bezoekers te hebben. De intrede van Disneyland in China is tot nu toe echter slechts een gemengd succes geweest. Disneyland Hongkong liet vorig jaar een verlies optekenen en heeft het moeilijk om het verwachte aantal bezoekers te ontvangen.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell verkoopt belangen in zes olievelden in de Golf van Mexico aan de groep W&T Offshore. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 450 miljoen dollar. Het gaat naar eigen zeggen om relatief oude velden die dagelijks 18.000 vaten olie opleveren en een bewezen reserve bevatten van 27 miljoen vaten. De verkoop van vijf velden is definitief. Voor het resterende veld verwacht Shell voor het einde van dit jaar een definitief besluit. De oliemaatschappij voert aan zijn investeringen te focussen op veelbelovende groeimogelijkheden. Velden die niet in die strategie passen, worden verkocht. Shell wil dit en volgend jaar in totaal voor 7 miljard dollar tot 8 miljard dollar aan bezittingen verkopen. Recent werden onder meer al lpg-activiteiten in Polen, tankstations en raffinaderijen in Finland en Zweden en belangen in velden in Brazilië verkocht.


De Europese Commissie wil de regels voor ratingagentschappen nog strenger maken. In het voorjaar verlaagden een aantal agentschappen drastisch hun ratings voor landen zoals Griekenland, Spanje en Portugal, wat tot een paniek leidde op de financiële markten. De ratings bepalen immers mee aan welke intrestvoet de genoteerde landen kunnen lenen. De Europese Commissie denkt er nu aan om ratingbureau's te verplichten hun integrale rapporten gratis te publiceren, zodat investeerders de motivatie van een eventuele slechtere quotering kunnen kennen. Gehoopt wordt dat die informatie tot een grotere kalmte op de markten zou leiden. De Europese Commissie wil ook iets aan de betaling van de bureaus doen. Op dit ogenblik betalen de landen zelf de quotering, wat tot een belangenvermenging zou kunnen zorgen. Europa vindt dat er meer ratingbureaus nodig zijn. Nu wordt de markt gedomineerd door drie Standard & Poor's, Moody's en Fitch.


Bij de Britse omroep BBC hebben vakbondsacties verschillende programma’s ernstig verstoord door een stakingsactie. De National Union of Journalists (NUJ) had opgeroepen tot een achtenveertiguren-staking uit protest tegen een geplande inkrimping van de pensioenen. De twistappel is een pensioenhervorming die de meeste overige vakbonden bij de de Britse omroep wel goedgekeurd hebben. De onderhandelingen daarover tussen National Union of Journalists en directie liepen eind oktober spaak. De BBC moet ongeveer 1,5 miljard pond besparen, deels door de pensioenuitkering vanaf april met 1 procent in te krimpen. Volgens de de vakbond zal het personeel meer pensioen mislopen dan door de directie wordt beweerd. Ook moet de pensioenleeftijd omhoog van zestig naar vijfenzestig jaar. De vakbond plant nieuwe acties later op de maand en in de aanloop naar kerstmis.


De Amerikaanse autoconstructeur General Motors heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd tussen 1,9 miljard dollar en 2,1 miljard dollar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de autobouwer heeft vrijgegeven. De omzet zou ongeveer 34 miljard dollar bedragen. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werd nog een verlies geleden van 1,2 miljard dollar, nadat General Motors uit zijn faillissement was gekomen. Het is het derde kwartaal op rij met winst sinds de autobouwer met overheidssteun gered moest worden. Ook tijdens het vierde kwartaal zal General Motors naar eigen zeggen positieve resultaten voorleggen. Er wordt wel opgemerkt dat de winst lager zal liggen dan de voorgaande kwartalen wegens de kosten voor de lancering van Chevrolet Cruze en de elektrische Chevrolet Volt. General Motors moest in juni vorig jaar het faillissement aanvragen nadat de autobouwer op vijf jaar tijd 88 miljard dollar schulden had opgebouwd.


De autofabrikanten zitten op schema om met hun nieuwe wagens over vijf jaar de Europese milieunorm voor de uitstoot van broeikasgassen te halen. Dat blijkt uit een onderzoek van Transport & Environment. Opgemerkt wordt dat de uitstoot van de nieuwe wagens in Europa het voorbije jaar met gemiddeld 5,1 procent is gedaald. Dat is volgens de milieuorganisatie vooral het gevolg van een betere technologie. Met een daling van 10 procent boekt Toyota de grootste vooruitgang. De Europese Unie heeft bepaald dat de uitstoot van nieuwe wagens over vijf jaar maximaal gemiddeld 130 gram per kilometer mag bedragen. Met een gemiddelde van 131 gram zat Fiat vorig jaar al heel dicht bij die grens, gevolgd door Toyota met 132 gram. De slechtste prestaties zijn voor BMW (151 gram), Volkswagen (153 gram) en Daimler (167 gram). Oorspronkelijk was de deadline voor een grens van 130 gram voor volgend jaar voorzien, maar dat werd op vraag van de sector verschoven met drie jaar.


De Franse groep BNP Paribas is met een balanstotaal van 2,24 triljoen euro de grootste bank ter wereld geworden. Dat blijkt uit cijfers van het persbureau Bloomberg. Op de tweede plaats staat het Britse HSBC Holdings, de voormalige lijstaanvoerder, met 1,98 triljoen euro. Barclays staat op een derde plaats met 1,94 triljoen dollar. Het balanstotaal van BNP Paribas nam op drie jaar tijd toe met 34 procent. Volgens Bloomberg dankt de Franse groep zijn titel aan een uitgekiend overnamebeleid. Sinds begin deze eeuw werd er 43 miljard uitgegeven aan acquisities, waaronder Fortis Bank België en Luxemburg. BNP Paribas heeft op dit ogenblik 200.000 werknemers. Dat is een verdubbeling op zes jaar tijd. Het balanstotaal van de Franse bank is even groot als de totalen van Morgan Stanley en Bank of America, de grootste bank van de Verenigde Staten, samen. Frankrijk heeft inmiddels vier banken met een balanstotaal van meer dan 1.000 miljard dollar.


De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 266 miljoen euro. Dat is een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 20 procent tot 3,46 miljard euro. Herbert Hainer, topman van Adidas, stelt dat het bedrijf dit jaar een sterke comeback heeft gemaakt. Hij voegt er aan toe groot vertrouwen te hebben het jaar met succes te kunnen afsluiten. Adidas heeft zijn winstverwachtingen voor het hele jaar voor de derde keer naar boven bijgesteld. Er wordt nu gerekend op een nettowinst tussen 560 miljoen euro en 565 miljoen euro. Eerder was gewag gemaakt van maximaal 550 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de nettowinst 245 miljoen euro. De jaaromzet zou met 8 procent stijgen tot meer dan 11 miljard euro. Ook voor volgend jaar verwacht het Duitse bedrijf een verbetering van de resultaten.


De Britse Royal Bank of Scotland heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 1,14 miljard pond is in het derde kwartaal in de rode cijfers terechtgekomen. Tijdens dezelfde periode van vorig jaar bedroeg het nettoverlies 1,8 miljard pond. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd nochtans een winst van 257 miljoen pond opgetekend. Het resultaat werd vooral gedrukt door een voorziening van 858 miljoen pond die de bank moest nemen in verband met de eigen schuldenpositie. Zonder die eenmalige last zou de bank een operationele winst van 726 miljoen pond hebben behaald, geholpen door een vermindering van het aantal slechte leningen. De voorzieningen voor slechte leningen bedroegen 1,95 miljard pond, tegenover 3,28 miljard pond één jaar geleden. Volgens bestuursvoorzitter Stephen Hester tonen de derdekwartaalresultaten aan dat de bank goede vooruitgang boekt met het herstel.


De Duitse autoconstructeur BMW gaat de volgende jaren 400 miljoen investeren in de uitbreiding van zijn fabriek in Leipzig. Daar moet de productie van een elektrisch model worden ontwikkeld. BMW wordt daarmee naar eigen zeggen de eerste constructeur die in Duitsland elektrische wagens in serieproductie zal bouwen. Met de uitbreiding van de fabriek zijn ook achthonderd nieuwe banen gemoeid. Volgend jaar zouden de eerste elektrische exemplaren in Leipzig van de band moeten rollen. Het gaat om exemplaren van de bestaande 1-serie die als proef tot elektrische wagens worden omgebouwd. Over drie jaar wordt in Leipzig het Megacity Vehicle gebouwd. Deze elektrisch aangedreven stadsauto krijgt een vederlichte carrosserie heeft. Door het gebruik van koolstofvezels zullen honderden kilogram kunnen worden bespaard. Het gebruik van koolstofvezels zal de prijs echter gevoelig opdrijven.


De problemen met de Airbus A380 van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas, die onlangs een noodlanding moest maken in Singapore, zijn vermoedelijk veroorzaakt door een ontwerpfout bij motorenleverancier Rolls Royce of door een probleem met het materiaal. Dat heeft Alan Joyce, topman van Qantas, gezegd. Een ontwerpkwestie of materiaalfout is volgens Joyce het meest waarschijnlijk. Qantas heeft zes exemplaren van de superjumbo van Airbus in dienst. Die werden na het incident, waarbij één van de motoren van de superjumbo in de lucht was ontploft, op non-actief gezet. Joyce zei echter te hopen dat de toestellen snel weer in dienst genomen zouden kunnen worden. Het is de eerste keer dat er een groot probleem werd opgetekend bij de Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig van de wereld. De Airbus A380 is sinds drie jaar operationeel.


China heeft een reeks overeenkomsten gesloten met Franse bedrijven. Die vertegenwoordigen in totaal een waarde van zeker 20 miljard dollar. Dat heeft de Chinese onderminister van buitenlandse zaken Fu Ying bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Parijs. China hoopt de handel tussen beide landen in vijf jaar tijd te verdubbelen. In de overeenkomsten is onder meer voorzien dat Airbus in totaal 102 vliegtuigen zal leveren aan Chinese luchtvaartmaatschappij. Daarmee is een bedrag gemoeid van 14 miljard dollar. Daarnaast tekende het Franse nucleaire bedrijf Areva een overeenkomst om voor 3,5 miljard dollar uranium te leveren aan China Guangdong Nuclear Power Group (CGNPG). Tenslotte tekende de Franse petroleumgroep Total een akkoord om 3 miljard euro te investeren in een Chinese petrochemische fabriek. Alcatel-Lucent sloot overeenkomsten met de Chinese telefoonmaatschappijen China Mobile, China Telecom en China Unicom voor een bedrag van 1,7 miljard dollar.


De Ierse begroting voor volgend jaar zal scherpe besparingsmaatregelen bevatten van ongeveer 6 miljard euro. Dat heeft de Ierse minister van financiën Brian Lenihan bekendgemaakt. De maatregelen moeten het begrotingstekort terugbrengen naar ongeveer 9,5 procent van het Ierse bruto binnenlandse product. Dit jaar bedraagt dat tekort 32 procent. Er werd al langer verwacht dat Ierland zware besparingen zou aankondigen. Er werd al enkele tijd gesproken over besparingen tussen 5 miljard euro en 7 miljard euro. De nieuwe begroting, die begin september wordt voorgesteld, zal een plan bevatten om de volgende vier jaar 15 miljard euro te besparen. De Europese Commissie reageerde positief op de Ierse plannen. Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zei optimistisch te zijn dat het budgetplan de investeerders zal kalmeren.


De Kindle, de e-reader van Amazon, blijkt bijzonder populair te zijn in China. Gebruikers kunnen met de Kindle immers gecensureerde websites zoals Twitter en Facebook bezoeken. Websites als Facebook en Twitter, normaal geblokkeerd door de Chinese overheid, zijn via de e-reader zonder problemen te gebruiken. De Kindle krijgt via het gsm-netwerk toegang tot WhisperNet, een eigen netwerk van Amazon. Om dit netwerk ook in het buitenland te kunnen aanbieden, sloot het bedrijf deals met vele internationale telecomaanbieders, waaronder ook Chinese operatoren. De overheidscensuur in China heeft volgens waarnemers de mogelijkheden van de Kindle wellicht onderschat. In China hebben ongeveer 420 miljoen mensen toegang tot het internet. China herbergt daarmee de grootste internetgemeenschap ter wereld. De Kindle is officieel niet te koop in China, maar is wel verkrijgbaar in Hongkong en Macau.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home