Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, November 08, 2010

Britse ruimtevaartsector heeft crisis achter zich gelaten

De Britse ruimtevaartsector heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 7,5 miljard dollar. Dat is de conclusie van een rapport van het adviesbureau Oxford Economics. Er wordt aan toegevoegd dat de voorbije drie jaar een groei met gemiddeld 10 procent werd opgetekend. Die trend zou zich ook dit jaar verder doorzetten. De tewerkstelling in de Britse ruimtevaartsector zou met ongeveer 15 procent per jaar toenemen. De beste prestaties werden opgetekend in de zogenaamde downstream-activiteiten, zoals televisie-uitzendingen en telecommunicatie met satellietverbindingen. Maar ook de upstream-sector, met onder meer de bouw van satellieten, zou met een stijging van ongeveer 3 procent per jaar een gezonde groei hebben laten optekenen.

"De Britse ruimtevaartbedrijven hebben de gevolgen van de economische crisis blijkbaar achter zich gelaten," merkt BBC News op. "Richard Peckham, topman van EADS Astrium en voorzitter van de sectororganisatie UK Space, zegt dat de resultaten van het rapport uitermate positief zijn." Er wordt ook opgemerkt dat ongeveer 70 procent van de werknemers in de sector hoger geschoold is. Uit het rapport blijkt ook dat op dit ogenblik ongeveer 80.000 Britse banen afhankelijk zijn van de ruimtevaart. De sector heeft in zijn rapport Space Innovation and Growth Strategy (S-IGS) een visie voor de volgende twintig jaar uitgestippeld.

In die visie wordt aangestuurd op grotere bestedingen in onderzoek en ontwikkeling door de sector, maar ook de Britse overheid zou volgens UK Space zijn investeringen in de sector moeten opdrijven. Indien dat streven wordt gerealiseerd, zou de Britse ruimtevaartsector volgens UK Space de volgende jaren honderdduizend nieuwe banen kunnen creƫren en zou de omzet kunnen stijgen tot 40 miljard pond sterling per jaar. Richard Peckham verwacht daarbij de grootste groei in aardobservaties. De ruimtevaartsector is volgens Peckham bereid te investeren in de bouw van satellieten, maar rekent daarbij op lange termijnopdrachten van de Britse overheid.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home