Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 09, 2010

Psychopaat begrijpt werking sociale contracten niet

Een gebrekkig besef van de werking van sociale contracten zou kunnen verklaren waarom psychopaten bedriegen en risico's nemen, hoewel ze het goede van het kwade perfect kunnen onderscheiden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of New Mexico. Daarbij wordt opgemerkt dat minder dan 1 procent van de Amerikaanse bevolking psychopaat is, maar toch vertegenwoordigt deze bevolkingsgroep 20 procent van de totale Amerikaanse gevangenispopulatie, te wijten aan hun neiging voor een impuls, destructief en schadelijk gedrag. De onderzoekers merken op dat psychopaten een afwijkend definitie hebben van bedrog.

"Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat psychopaten het verschil tussen goed en kwaad kennen en de geijkte antwoorden geven wanneer ze geconfronteerd worden met een voorbeeld van een moreel dilemma," aldus het magazine HealthDay News. "Het onderzoek van de University of New Mexico bekeek echter een andere manier van redeneringen keek hoe psychopaten aankeken tegen waarschuwingen en sociale contacten. De onderzoekers stelden daarover een aantal vragen aan Amerikaanse gevangenen, zoals beschrijvende formules en sociale contracten. Daarbij bleek dat de niet-psychopaten even goede scores haalden dan de gemiddelde bevolking, maar bij de psychopaten werden opmerkelijke resultaten opgetekend."

Op gewone verstandelijke redeneringen blijken de psychopaten even goede antwoorden te geven, maar op het gebied van sociale contracten en voorzorgen liggen hun scores gevoelig lager. "Het onderzoek laat veronderstellen dat psychopaten een andere opvatting hebben over bedrog en mogelijk dan ook niet beseffen dat ze andere mensen aan het bedriegen zijn of dat anderen negatief reageren op hun bedroeg," merkt onderzoeksleider Elsa Ermer op. "De onmogelijkheid om met waarschuwingen om te gaan, zou kunnen verklaren waarom psychopaten risico's nemen en impulsieve daden plegen die hen in moeilijkheden brengen. Psychopaten hebben het blijkbaar moeilijk om te begrijpen dat ze met de nodige voorzorgen negatieve consequenties kunnen vermijden."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home