Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 10, 2010

Nieuwsoverzicht

De Britse winkelketen Marks & Spencer heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 260,2 miljoen pond. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 224,3 miljoen pond. De omzet steeg met 5,4 procent tot 4,57 miljard pond. Marc Bolland, chief executive van Marks & Spencer, merkte op dat de keten plannen heeft om een aantal nieuwe winkels en franchises te openen in een aantal zorgvuldig geselecteerde buitenlandse markten. De Britse keten heeft al een sterke aanwezigheid in Turkije en Tsjechië. Het is de bedoeling om in een aantal gebieden naar een marktleiderschap te streven. In eigen land wil Bolland het aantal merken van externe partijen drastisch terugschroeven. Alleen producten die de keten zelf niet kan aanbieden, zouden van andere producenten worden overgenomen. Daarnaast wil Bolland naar eigen zeggen de soms verwarrende layout van de winkels aanpassen.


De Europese Commissie heeft het Nederlandse elektronicaconcern Philips toestemming gegeven een licentieovereenkomst aan te gaan met het bedrijf TPV Technology uit Bermuda voor de distributie, marketing en het verkopen van de televisieactiviteiten in China. De Europese Commissie zegt tot de conclusie gekomen te zijn dat de overeenkomst geen significante belemmering betekent voor effectieve mededinging. De fusie zal volgens de Europese Commissie immers slechts een beperkt marktaandeel verwerven. Philips ging in augustus een overeenkomst aan met TPV Technology, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp en productie van een breed spectrum aan monitors en lcd-televisietoestellen. De overeenkomst heeft een minimumlooptijd van vijf jaar. Philips krijgt van de onderneming royalties betaald voor de licenties.


De Indiase autoproducent Tata Motors heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 22,2 miljard roepia. Dat komt overeen met een bedrag van 361 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 217,8 miljoen roepia. De omzet steeg met 36 procent tot 287 miljard roepia. Tata Motors is de grootste producent van personenauto's, vrachtwagens en bussen in India en eigenaar van de Britse merken Jaguar en Land Rover, die twee jaar geleden werden overgenomen van Ford Motor. De twee Britse merken leverden Tata Motors een winst op van 17,2 miljard roepia. In China werd daarbij een groei met 72 procent opgetekend, terwijl in Rusland een stijging met 52 procent werd genoteerd. Ook maakt de onderneming de Nano, de goedkoopste auto ter wereld. Daarvan zijn er sinds juli vorig jaar ongeveer 70.000 exemplaren verkocht.


De Amerikaanse obligatieverzekeraar Ambac Financial Group heeft uitstel van betaling aangevraagd. De obligatieverzekeraar is er immers niet in geslaagd overeenstemming te bereiken met zijn schuldeisers over een schuldsanering. Omdat Ambac ook geen nieuw kapitaal kon ophalen, zag het bedrijf geen andere oplossing dan de faillissementsprocedure op te starten. Ambac was ooit één van de grootste obligatieverzekeraars van de Verenigde Staten. Het concern kwam tijdens de financiële crisis in grote problemen doordat de verliezen op de verzekerde hypotheekobligaties opliepen en Ambac werd geconfronteerd met claims. De schuld van het bedrijf zou opgelopen zijn tot 1,68 miljard dollar. Het concern zit nu in een procedure van een gerechtelijk akkoord, die erop is gericht om de schulden te saneren en het bedrijf een doorstart te laten maken.


Thomas de Maizière, de Duitse minister van binnenlandse zaken, heeft zijn Europese collega's een plan voorgelegd dat de veiligheid van het vrachtvervoer via de lucht veiliger moet maken. Volgens hem moeten er extra controles ingevoerd worden op verdachte verzendingen, zoals technisch materiaal uit Jemen dat bestemd is voor een joodse organisatie in Europa of de Verenigde Staten. Maizière pleitte ook voor een zwarte lijst van luchthavens waar de veiligheid van het cargotransport onvoldoende gegarandeerd wordt. Op dit ogenblik bestaat er enkel een zwarte lijst met luchtvaartmaatschappijen. Op de meest recente lijst staan bijna driehonderd maatschappijen. Na afloop van de vergadering verklaarde voorzitter Annemie Turtelboom, Belgisch minister van binnenlandse zaken, dat de lidstaten het nog niet eens zijn over een zwarte lijst. Een panel zal zich over andere ideeën bezinnen. Een beslissing wordt mogelijk begin december genomen.


Het Amerikaanse olieconcern Chevron neemt de Amerikaanse aardgasproducent Atlas Energy over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,2 miljard dollar. Ook een schuld van 1,1 miljard dollar van Atlas wordt mee overgenomen. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Atlas en de mededingingsautoriteiten. Door de overname krijgt Chevron de aardgasactiviteiten van Atlas in de Amerikaanse staat Pennsylvania in handen. Atlas Energy is ook actief in het lucratieve Marcellus-veld, waar shalegas wordt gewonnen. Het Marcellus-veld heeft heel wat grote energiegroepen aangetrokken, aangezien verwacht wordt dat de brandstof de volgende decennia een cruciale energiebron zal worden. Onder meer Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total, British Petroleum en Statoil zijn al in de regio actief. Chevron heeft eerder ook shalegas-velden verworven in Polen, Roemenië en Canada.


De Nederlandse porceleinfabrikant Royal Delft heeft een sanering aangekondigd. Reden zijn de tegenvallende resultaten bij dochterbedrijf Leerdam Crystal. Bij de sanering zullen volgens Royal Delft een aantal banen verdwijnen. Royal Delft nam kristalproducent Leerdam Crystal twee jaar geleden over. Het bedrijf gaat de activiteiten van de kristalproducent concentreren rond de winkel en de productie in Leerdam. Er zullen volgens Royal Delft nog een vijftal banen overblijven. Dat betekent dat er zeven arbeidsplaatsen zullen worden geschrapt. In eerste instantie zal er gekeken worden naar de mogelijkheid om personeel bij andere bedrijven onder te brengen, maar anders dreigt er volgens het bedrijf ontslag. Door de tegenvallende prestaties van Leerdam Crystal vreest Royal Delft dit jaar ook geen winst te zullen maken. Tijdens de eerste helft van dit jaar boekte de groep nog een winst van 17.000 euro, tegenover een verlies van 71.000 euro tijdens dezelfde periode vorig jaar.


De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft in tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,17 miljard kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 556 miljoen euro. De winst lag 26 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 8,3 procent tot 17,71 miljard kroon. De winststijging werd gedreven door kostenbesparingen en sterke verkopen in Rusland. Het biervolume steeg tijdens het derde kwartaal in Rusland met 2 procent. Daarmee komt de volumedaling op de Russische markt over de eerste negen maanden van dit jaar uit op 5 procent. Carlsberg stelt dat zijn marktaandeel op de Russische biermarkt in het derde kwartaal is afgenomen tot 38,9 procent, tegenover 40,1 procent tijdens het kwartaal voordien. In Scandinavië en West-Europa werd het marktaandeel met 0,5 procent uitgebreid.


De Duitse logistieke groep Deutsche Post heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 226 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 83 miljoen euro. De omzet steeg met 14 procent tot 12,8 miljard euro. Deutsche Post profiteerde naar eigen zeggen van de economische groei en de toenemende handelsvolumes in Azië, gekoppeld aan het beperken van de terugval in de postdivisie nadat bijkomende Duitse belastingen het bedrijf verplichtte aan klanten kortingen te bieden. Waarnemers stellen dat de markt te pessimistisch was over de terugval in de postdivisie. De Duitse logistieke groep heeft ook zijn winstverwachting voor het hele jaar opgetrokken. Het bedrijf verwacht nu een bedrijfsresultaat van minstens 2 miljard euro te zullen realiseren. Eerder was gewag gemaakt van een bedrijfsresultaat van minstens 1,9 miljard euro.


De Britse bank Standard Chartered is van plan de volgende twee jaar vierduizend werknemers in dienst te nemen in Zuid-Oost-Azië. Dat heeft regionaal topman Ray Ferguson bekend gemaakt. De uitbreiding van het personeelsbestand in Azië laat volgens Ferguson zien dat de bank veel vertrouwen heeft in de economische vooruitzichten van de regio in het kader van een robuust herstel van de wereldwijde financiële crisis. Ferguson zei verder dat Standard Chartered niet van plan is de 3,3 miljard pond aan opbrengsten uit een aandelenemissie te besteden aan een belangrijke overname in Azië. De Britse bank is van plan op eigen kracht door te groeien in de regio in plaats van uitbreiding via overnames. Standard Chartered maakte eerder bekend dit jaar al zevenduizend banen gecreëerd te hebben. De Britse bank heeft op dit ogenblik meer dan 85.000 werknemers.


De Britse bank Barclays heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 327 miljoen pond. Dat is een daling met 76 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Oorzaak van de terugval was een eenmalige last van 947 miljoen pond die verband houdt met een herwaardering van de schuld van de bank. Exclusief de eenmalige last daalde de winst met 28 procent tot 1,27 miljard pond. Bij Barclays Capital, de investment banking-divisie, daalde de winst met 1,2 procent tot 765 miljoen pond, waarbij een dalende omzet in zowel de vastrentende activiteiten als de aandelenactiviteiten werden gecompenseerd door lagere kredietverliezen. De afwaarderingslasten daalden van 1,66 miljard pond tot 1,22 miljard pond. De bank stelt goed gepositioneerd te zijn voor de nieuwe kapitaalregels die de volgende jaren geintroduceerd zullen worden.


De Zwitserse groep Adecco, het grootste uitzendbureau van de wereld, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 128 miljoen euro. Dat is een stijging met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 36 procent tot 5,1 miljard euro. Bestuursvoorzitter Patrick De Maeseneire merkte op een aanhoudend zeer goede vraag te zien in de meeste markten, waarbij de autonome groei op jaarbasis in het derde kwartaal hoger ligt dan in het tweede kwartaal. De groei in Frankrijk en Noord-Amerika, de belangrijkste markten van de groep, is naar eigen zeggen robuust gebleven. Ook slaagde Adecco erin om in Duitsland, Italië, Noord-Europa, de Benelux en Zwitserland een sterke dubbelcijferige omzetgroei en een goede winstgevendheid te behalen. De Maeseneire stelde daarnaast geen tekenen te zien van een vertraging en de mogelijkheden in de huidige omstandigheden te blijven benutten.


Het Britse telecombedrijf Vodafone heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 22,6 miljard pond. Dat is een stijging met 3,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Europa steeg de omzet met 4,3 procent en in Afrika en Midden-Europa werd een groei opgetekend met 20,1 procent, onder meer vanwege valuta-effecten. De omzet in Azië en het Midden-Oosten steeg met 22,2 procent vanwege sterke groei in India. Vodafone sloot tijdens de eerste zes maanden in India 14,7 miljoen nieuwe klanten aan. Het telecombedrijf boekte tijdens de eerste jaarhelft een operationele winst van 6,1 miljard pond. Dat is een stijging met 2,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, naar eigen zeggen vooral te wijten aan een versnelling van de groei in Afrika, Midden-Europa, Azië en het Midden-Oosten.


De Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond, onderzoekt of het bankconcern Citigroup zijn klanten bewust heeft misleid bij verkoop van een aantal obligatiefondsen. De omstreden beleggingsfondsen van Citigroup investeerden in onder meer gemeente-obligaties en woonkredieten. Maar na het losbarsten van de subprimecrisis drie jaar geleden daalden de fondsen in een recordtempo in waarde. In maart twee jaar geleden was de waarde al met 77 procent gedaald. Na kritiek van klanten en makelaars besloot Citigroup de fondsen terug te kopen, zij het tegen slechts 61 procent van hun oorspronkelijke waarde. Maar volgens drie voormalige makelaars bij Smith Barney, een toenmalige dochter van Citigroup, is het concern nooit eerlijk geweest over de risico's die verbonden waren aan de omstreden fondsen, die ook op een nonchalante manier beheerd zouden zijn.


De Amerikaanse technologiegroep Novatel Wireless neemt het Texaanse bedrijf Enfora over voor een bedrag van 64,5 miljoen dollar. Enfora is een specialist in machine-to-machine oplossingen. Peer Leparulo, chief executive van Novatel, merkt op dat de overname het bedrijf de mogelijkheid biedt om zijn markt uit te breiden en zijn portfolio met een aantal producten te verbreden. Novatel wijst erop dat die sector tot het midden van het decennium volgens waarnemers een groei van meer dan 22 procent per jaar zal realiseren. Het overnamebedrag kan nog met 6 miljoen dollar worden opgedreven als bepaalde doelstellingen worden gehaald. Enfora sloot zijn voorbije boekjaar af met een omzet van 61,3 procent, terwijl Novatel Wireless vorig jaar een omzet van 337,4 miljoen euro realiseerde. Een meerderheid van de aandeelhouders van Enfora heeft zich akkoord verklaard met de overname, die wellicht eind november zal kunnen worden afgerond.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home