Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 10, 2010

Europese Commissie investeert 4,5 miljard euro in duurzame innovatie

De Europese Commissie heeft een aanbesteding gelanceerd voor het grootste investeringsprogramma in groene technologieën uit de geschiedenis. Bedoeling is een concurrentieel voordeel op te bouwen ten opzichte van de Verenigde Staten en China op het gebied van hernieuwbare energie en de opvang en opslag van broeikasgassen. Ongeveer 4,5 miljard euro zal ter beschikking worden gesteld aan minstens vierendertig projecten rond hernieuwbare energieën en acht initiatieven voor de opvang en ondergrondse opslag van koolstofdioxide. De Europese Commissie schat dat het fonds uiteindelijk zou kunnen uitgebreid worden tot 9 miljard euro, wanneer ook de lidstaten en de deelnemende energiebedrijven investeren.

De financiële middelen zullen worden verzameld door de verkoop van 300 miljoen uitstootrechten. In een eerste fase zullen 200 miljoen rechten worden toegekend. Een beslissing over de toewijzing van de concrete contracten is over twee jaar voorzien. Er wordt gemikt op hernieuwbare technologieën zoals zonnekracht, offshore windparken en diverse technologieën rond oceaan-energie, die weliswaar commercieel nog niet leefbaar zijn, maar wel als een cruciaal onderdeel van de toekomstige energiezuinige economie worden bestempeld. Daarnaast wordt ook gekeken naar technologieën en industriële toepassingen voor de opslag van broeikasgassen in verschillende geolokale formaties.

Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor klimaatactie, merkt op dat het leiderschap van de Europese Unie op het gebied van klimaatvriendelijke technologieën onder druk wordt gezet door landen zoals China, India en Brazilië. "Die bedreiging verplicht Europa om extra te investeren in innovatie in duurzame technologieën, zodat we onze leiderspositie in de klimaatvriendelijke revolutie kunnen behouden," aldus Hedegaard. De Europees Commissaris waarschuwde dat zelfgenoegzaamheid Europa duurzame banen zou kunnen kosten. De Europese Investeringsbank zal de verschillende voorstellen bestuderen en een rangorde opstellen voor de Europese Commissie, die een uiteindelijke beslissing zal nemen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home