Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 10, 2010

Roche investeert meest in onderzoek en ontwikkeling

Het farmabedrijf Roche heeft het voorbije jaar het meest geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Booz. Het Zwitserse farmaconcern schroefde zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling met 11,6 procent op tot 9,1 miljard dollar. Roche verdringt daarmee de Japanse autobouwer Toyota van de eerste plaats. Toyota beperkte zijn investeringen immers met bijna 20 procent tot 7,8 miljard dollar. Daarmee valt de Japanse autobouwer terug tot de vierde plaats. Op de tweede plaats staat nu Microsoft, dat zijn investeringen met 10,4 procent opdreef tot 10,4 procent. Op de derde plaats staat Nokia, dat zijn budget met met 1 procent verlaagde tot 8,2 miljard dollar.

Booz merkt op dat nagenoeg alle besparingen in onderzoek en ontwikkeling werden opgetekend in de autocategorie, de computersector en de industriële bedrijven. Gezondheid, software-internet, telecom, chemie-energie, luchtvaart-defensie en consumentenproducten lieten daarentegen een groei optekenen. De autosector alleen vertegenwoordigde bijna twee derde van alle besparingen. Bij de autobouwers werd een daling met 14,3 procent opgetekend. In de computersector en de industrie werd een daling met 6,7 procent opgetekend. De computersector blijft wel de belangrijkste innovatiesector, gevolgd door farmaceutica, waar een stijging met 1,5 procent werd opgetekend.

Uit het rapport blijkt dat Japanse bedrijven de grootste besparingen doorvoerden in hun onderzoeksbudgetten (10,8 procent). In Noord-Amerika werd een daling met 2,8 procent genoteerd, terwijl in Europa een besparing met 0,2 procent werd opgetekend. In India en China werd daarentegen een stijging met 41,8 procent opgetekend. Er wordt wel aan toegevoegd dat in China en India van een kleine basis wordt vertrokken. Die landen vertegenwoordigen immers nog altijd slechts 1 procent van alle uitgaven in onderzoek en ontwikkeling. Booz voegt er aan toe dat de wereldwijde investeringen in onderzoek en ontwikkeling vorig jaar met 3,5 procent zijn gedaald. Dat is de eerste terugval in dertien jaar tijd.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home