Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 10, 2010

Besturingssysteem cruciaal in strijd mobiele applicaties

De markt van mobiele applicaties zal over drie jaar een waarde van bijna 7 miljard dollar vertegenwoordigen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Idate. Er wordt aan toegevoegd dat die groei ook de concurrentie zal doen toenemen tussen een aantal aanbieders die een gedeelte van deze groeisector zullen willen inpikken. Soichi Nakajima, consulent bij Idate, merkt daarbij op dat er een zware strijd mag verwacht worden tussen de fabrikanten van mobiele telefoons en de internet-bedrijven. Inzet van die strijd is volgens Nakajima het veroveren van een dominante positie bij de smartphone-besturingssystemen in plaats van het marktleiderschap in de applicatie-winkels.

"Applicaties en hun virtuele winkels vormen op dit ogenblik de draaischijf van de gesprekken over het huidige en toekomstige mobiele landschap," voert Idate aan. "Dat heeft onder meer te maken met het feit dat een brede waaier van bedrijven een belang heeft in het succes van applicaties, gaande van telefoonfabrikanten en telecom-providers tot online uitgevers en ontwerpers." Idate voegt er aan toe dat er op dit ogenblik een tiental besturingssystemen actief zijn, maar er mag volgens het onderzoeksbureau verwacht worden dat dit aantal op termijn herleid zal worden tot een beperkte selectie. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar had Nokia een marktaandeel van 41,9 procent op die markt, gevolgd door Blackberry (18,5 procent), Android (17,9 procent) en Apple (13,4 procent).

Idate merkt op dat miljarden mobiele telefoons uiteindelijk wellicht vervangen zullen worden door smartphones, waarbij vele consumenten zullen kiezen voor het dominante systeem. Het onderzoeksbureau voegt er aan toe dat Nokia wellicht de beste uitgangspositie heeft, aangezien het bedrijf 33 procent van de totale mobiele markt vertegenwoordigt en toestellen maakt die geschikt zijn voor het grote publiek. Van de drie concurrenten is Google volgens Idate vermoedelijk het best gepositioneerd om de uitdaging met Nokia aan te gaan. Apple mikt daarentegen op het hogere marktsegment in plaats van een totale marktdominantie na te streven.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home