Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 11, 2010

Metropolitan geeft Toetankamon-collectie terug aan Egypte

Het Metropolitan Museum of Art in New York gaat negentien archeologische voorwerpen uit het graf van farao Toetankamon teruggeven aan Egypte. De collectie bestaat uit kleine figuurtjes en juwelen, met inbegrip van een bronzen hond, een Sphinx-achtige armband-decoratie en een halssnoer. De voorwerpen blijven tot in juni volgend jaar jaar in het Amerikaanse museum tentoon gesteld. De voorwerpen zullen een onderdeel vormen van de Toetankamon-collectie van het nieuwe Grand Eyptian Museum in Gaza, dat over twee jaar zijn deuren zal openen. Thomas Campbell, directeur van het Metropolitan Museum of Art gaf toe dat de voorwerpen Egypte nooit hadden mogen verlaten.

"De archeologische voorwerpen werden ruim zestig jaar geleden naar New York verstuurd, nadat het Metropolitan Museum zijn expeditiehuis in Egypte had gesloten," meldt het persbureau Associated Press. "De beslissing om de objecten te repatriƫren werd genomen nadat de oorsprong van de voorwerpen was geverifieerd. Museum-directeur Thomas Campbell stelde dat kon bevestigd worden dat alle voorwerpen afkomstig waren uit de graftombe van Toetankamon en de Egyptische vraag om teruggave van de kunstschat gerechtvaardigd was. Hij voegde er aan toe dat de voorwerpen volgens de betreffende wetgeving in Egypte hadden moeten blijven."

De graftombe van Toetankamon werd in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuws ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter. "Het was de gewoonte dat archeologen een gedeelte van hun vondsten bijhielden," aldus nog Associated Press. "Een aantal van de voorwerpen uit de collectie werden verkregen van de nicht van Carter en uit de eigendommen van de archeoloog in Luxor, dat hij aan het Metropolitan Museum had geschonken." Zahi Hawass, secretaris-generaal van de Egyptische Supreme Council of Antiquities, prees het Metropolitan Museum voor zijn correcte houding ten opzichte van buitenlandse kunstschatten. Bij gelijkaardige claims was Hawass enkele jaren geleden onder meer in botsing gekomen met het Franse Louvre.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home