Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 11, 2010

Kenia krijgt eerste klimaatbeurs van Afrika

Kenia heeft plannen bekend gemaakt om de eerste Afrikaanse klimaatbeurs te lanceren. Die beurs zou alle Afrikaanse landen moeten toelaten om hun uitstootkredieten te verkopen. De beurs zal naar verwachting midden volgend jaar van start gaan. Op de klimaatbeurs kunnen vervuilende industrieën uit rijke landen betalen voor de ontwikkeling van duurzame projecten in armere landen. Eén uitstootkrediet staat gelijk met één ton koolstofdioxide. Volgens een aantal waarnemers zal vooral Afrika zwaar getroffen worden door de gevolgen van de klimaatverandering, hoewel de meeste broeikasgassen worden geproduceerd in het westen en in Azië. De klimaatbeurs zou de ontwikkeling van duurzame technologieën in Afrika moeten stimuleren.

"De initiatiefnemers hopen dat de handel in uitstootrechten de investeringen in hernieuwbare energiebronnen en duurzaam bosbeheer zal kunnen opdrijven," merkt BBC News op. "De regering van Kenia verwacht dat het Mau-gebied, het grootste woud van het land, het volgende anderhalf decennium 2 miljard dollar per jaar kan opbrengen." De Nairobi Climate Exchange wordt ontwikkeld door het Keniaanse ministerie van financiën en het gespecialiseerde adviesbureau Bea International. De Keniaanse minister van economie Geoffrey Mwau stelt dat er de voorbije periode al heel wat interesse was voor klimaatprojecten. De oprichting van de klimaatbeurs moet het realiseren van die projecten volgens hem vergemakkelijken.

Onder meer westerse banken zoals HSBC Bank en JP Morgan zouden de Keniaanse overheid al geregeld hebben benaderd om projecten op te starten. "Daar kon echter niet op ingegaan worden, zolang er geen vastomlijnende regels waren uitgewerkt," merkt Geoffrey Mwau op. Onder meer zou er grote interesse zijn in duurzame bosontginning en het opwekken van geothermische energie. De Nairobi Climate Exchange moet het voor bedrijven gemakkelijker maken om duurzame investeringsprojecten te vinden, terwijl lokale ondernemers er hun ideeën rond duurzame ontwikkeling kunnen presenteren. Uit een rapport van de Wereldbank blijkt dat een klimaatbeurs voor Afrikaanse landen één van de beste manieren is om bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home