Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 11, 2010

Grotere samenwerking tussen Hollywood en Bollywood

Hollywood en Bollywood, de twee grootste vertegenwoordigers van de wereldwijd filmsector, hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Dat moet de banden tussen beide centra op het gebied van productie, distributie en commercialisering versterken. Het pact is ook gericht op co-producties en moet Indiase filmmakers aanmoedigen om in de Verenigde Staten te filmen. Antonio Villaraigosa, burgemeester van Los Angeles, merkte op dat in de Amerikaanse stad vorig jaar zeven Bollywood-films werden gedraaid. Hij zei te hopen dat dit aantal in de toekomst nog gevoelig zou kunnen worden opgedreven. Eerder hadden de twee filmindustrieën ook afgesproken om de filmpiraterij harder aan te pakken.

Hollywood en Bollywood produceren samen de meerderheid van de commerciële film in de wereld. Het pact werd afgesloten tussen het stadsbestuur van Los Angeles en de Indische filmindustrie. "India is altijd gefascineerd geweest door Hollywood," merkt producer Bobby Bedi, vertegenwoordiger van de Indiase filmindustrie, op. "Dit akkoord brengt de twee grote filmcentra nauwer samen om een aantal ideeën en best practices te delen rond binnenlandse en internationale filmproductie." Studio's en productiehuizen uit beide sectoren hebben de voorbije jaren al een aantal joint ventures opgezet. Onder meer de Amerikaanse filmstudio Dreamworks, die onder meer door Steven Spielberg werd opgezet, ging twee jaar geleden een samenwerking aan met het Indiase Reliance ADA Group.

In maart van dit jaar lanceerden Hollywood en Bollywood een alliantie tegen de diefstal van copyright. In het verleden werd vaak opgeworpen dat vele Bollywood-producties hun verhalen en thema's haalden uit populaire Hollywood-films. Onder meer de Bollywood-films 'My Name is Khan' en 'Kites' werden in Los Angeles opgenomen. Bob Pisano, voorzitter van de Motion Pictures Association of America, voerde aan dat beide industrieën veel gezamenlijke doelstellingen en bekommernissen hebben. Het stijgend aantal co-producties wijzen volgens Pisano op een groeiende band tussen de twee grote filmcentra van de wereld. Het pact moet die samenwerking volgens hem nog verder stimuleren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home