Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 12, 2010

Motorenbouwer Chevrolet keert terug naar IndyCar

De Amerikaanse motorenfabrikant Chevrolet heeft zijn terugkeer naar de IndyCar-autoraces aangekondigd. Die beslissing is ingegeven om het monopoly van Honda in de IndyCar aan te vallen. Honda was de voorbije vijf jaar de exclusieve motoren-leverancier van de IndyCar, nadat Chevrolet en Toyota hadden afgehaakt. Chevrolet zou over twee jaar terugkeren naar de IndyCar. Woordvoerders van Honda merkten op tevreden te zijn met de terugkeer van Chevrolet. De concurrentie tussen verschillende fabrikanten zal volgens Honda een extra promotie betekenen voor de IndyCar. Verwacht wordt dat ook een Europese motorenbouwer mee in de strijd zal stappen.

De terugkeer van Chevrolet valt samen met nieuwe chassis-vereisten die door IndyCar over twee jaar worden ingevoerd. Chevrolet zou daarbij werken met een motor van Ilmor die binnen de nieuwe specificaties past. Analisten merken op dat de terugkeer van Chevrolet onder meer te danken is aan autolegende Roger Penske, wiens team samen zal werken met de fabrikant. Penske is mede-eigenaar van Ilmor en bracht ook een kwarteeuw geleden Chevrolet naar de IndyCar. Er wordt echter opgemerkt dat Team Pensky niet als fabrieksteam zal aantreden. De IndyCar zegt niet te kunnen tolereren dat één team een dergelijk voordeel zou kunnen hebben. Dat betekent dat alle motoren zonder voorkeur over de verscheidene teams worden verdeeld.

Waarnemers stellen dat de komst de marketing van de IndyCar door de komst van Chevrolet gevoelig wordt versterkt. "Wedstrijden halen immers het maximale promotionele voordeel wanneer de fabrikanten met elkaar in het strijdperk treden," voeren ze aan. Als derde motorenleverancier wordt gedacht aan het Italiaanse Fiat, dat met zijn dochters Alfa Romeo of Ferrari zou kunnen aantreden. Ilmor werkt op dit ogenblik samen met Honda en het is nog niet helemaal duidelijk of het bedrijf ook de motoren voor de Japanse fabrikant zal blijven leveren. Chevrolet stelt dat de IndyCar de autobouwer de mogelijkheid biedt om de grenzen van de motorentechnologie af te tasten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home