Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 25, 2010

Nieuwe economieën hebben eigen groeibedrijven

In verscheidene groeimarkten maken verscheidene nieuwe bedrijven opgang, hoewel ze nog altijd een internationale aanwezigheid moeten opbouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Ernst & Young. Daarbij wordt opgemerkt dat 34 procent van deze groeibedrijven de voorbije drie jaar hun omzet en winst met minstens 20 procent hebben opgedreven. Daarbij wordt opgemerkt dat deze zogenaamde groeihelden een aantal opmerkelijke kenmerken gemeenschappelijk heeft. Onder meer wordt erop gewezen dat 95 procent van de betrokken bedrijven een prioriteit hebben gegeven aan groei in plaats van kostenbesparingen en herstructureringen. Eén van deze groeihelden is volgens de onderzoekers de Chinese budget-hotelketen Home Inns.

Bovendien blijkt dat 91 procent van deze groeihelden financiële reserves heeft opgebouwd voor toekomstige groeiplannen en 72 procent heeft zijn investeringen in marketing opgedreven. Er wordt echter aan toegevoegd dat de zakelijke strategieën van land tot land variëren. Onder meer wordt opgemerkt dat Braziliaanse bedrijven opvallend veel interesse hebben voor een intrede in buitenlandse markten, waarbij ook naar overnamemogelijkheden wordt gekeken. Chinese bedrijven zouden op dat vlak een uitgebalanceerd beleid voeren, terwijl Russische ondernemingen zich op het gebied van buitenlandse groei relatief terughoudend zouden opstellen.

Over het algemeen merkte 53 procent van de betrokken bedrijven op dat de introductie van hun bestaande portfolio in nieuwe markten meestal de beste return opleverde. Daarentegen was slechts 16 procent van de bedrijven overtuigd van het nut van de introductie van nieuwe producten in nieuwe markten. "Het is duidelijk dat de bedrijven in eerste instantie hun marktaandeel en efficiëntie in eigen land willen opdrijven vooraleer elders nieuwe producten of markten te ontwikkelen," merken de onderzoekers op. Buitenlands succes was volgens de bedrijven in eerste instantie te danken aan een grotere zichtbaarheid (72 procent), gevolgd door een concurrentieel prijsniveau (54 procent), innovatie (53 procent) en investeringen in marketing en reclame (31 procent).

Labels: ,

Europese Commissie staat voor Spaans steenkool-dilemma

De Europese Commissie moet een beslissing nemen over de staatssubsidies voor de Spaanse steenkoolsector. Een goedkeuring zou volgens critici echter een bedreiging vormen voor de Europese plannen om de subsidies voor verlieslatende steenkoolmijnen af te bouwen. Spanje hoopt op een goedkeuring van de Europese concurrentie-autoriteiten voor een nieuw model dat prioritaire toegang tot de groothandelsmarkt voor elektriciteit zou verlenen voor krachtcentrales die op binnenlandse steenkool werken. De Spaanse Nationale Energiecommissie heeft berekend dat de implementering van het plan de betrokken bedrijven 800 miljoen euro zou kosten.

Om het plan te laten passen binnen de Europese concurrentie-wetgeving, heeft Spanje gebruik gemaakt van een weinig bekend clausule in de elektriciteits-richtlijn van de Europese Unie. In die clausule krijgen lidstaten de mogelijkheid om voorrang te verlenen aan krachtcentrales die binnenlandse energiebronnen gebruiken uit overwegingen van bevoorradings-beveiliging. De goedkeuring van het Spaanse plan stelt de Europese Commissie echter voor een dilemma, aangezien het indruist tegen de voorziene afbouw van staatshulp aan steenkoolproducenten. In juli van dit jaar wou de Europese Commissie een richtlijn uitvaardigen dat lidstaten nog steun konden verlenen aan steenkoolmijnen, op voorwaarde dat de sites over vier jaar gesloten zouden worden.

De beslissing over die richtlijn werd echter tot eind september uitgesteld. Het Wereldnatuurfonds heeft zich al verzet tegen het voorstel. Daarbij wordt opgemerkt dat Spanje al minstens zes jaar op rij een netto-exporteur van elektriciteit is. De Spaanse regering kan dus volgens het Wereldnatuurfonds onmogelijk een elektriciteitstekort inroepen. In een brief aan Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, wordt opgemerkt dat de Spaanse regering de clausule misbruikt om staatshulp aan zijn steenkoolmijnen te verhullen. Er wordt aan toegevoegd dat Spanje op die manier tijdelijke maatregelen in een permanente vorm zou willen gieten.

Labels: , , , ,

Russische autobouwer investeert in groenteteelt

Het Russische autoconcern Avtovaz heeft beslist om een aantal gediversifieerde activiteiten te behouden. Daarbij wordt onder meer een investering van 1,2 miljard roebel voorzien voor landbouw-dochter AvtovazAgro. Dat komt overeen met een bedrag van 38,7 miljard dollar. De investering, die gerealiseerd zou worden met leningen, zou gebruikt worden voor de bouw van serrecomplexen voor de groenteteelt. Het serrecomplex zou worden ingericht rond de fabriek van de autobouwer in de stad Tolyatti. Het bedrijf zegt er een terrein van zeventig hectaren te hebben voor boomkwekerijen en drie hectaren serres voor bloemen en planten.

Drie jaar geleden kreeg AvtovazAgro de opdracht op in Tolyatti het nieuwe residentiële gebied Kalina te ontwikkelen, met ongeveer 590.000 vierkante meter woonruimte. Vooraleer de werken konden worden opgestart, werd het concern echter geconfronteerd met de economische crisis. Daardoor kwam de autobouwer in grote financiële problemen, waarbij een faillissement slechts nipt kon worden vermeden. Het residentiële project werd opgeborgen. In het herstructureringsplan van de nieuwe chief executive Igor Komarov werd voorzien dat het concern een aantal activiteiten zou afstoten en alleen de autodivisie zou worden behouden. De eerste fase van dat besparingsplan zou ongeveer 670 miljoen roebel hebben moeten opbrengen.

De landbouwdivisie stond echter niet op de lijst met activa die zouden worden afgestoten. Polina Grishina, vice-voorzitter van Avtovaz, had eerder dit jaar al gezegd dat de divisie behouden zou blijven, maar daarbij een nieuwe richting zou inslaan. Bedoeling was de bouw van serrecomplexen voor de teelt van onder meer komkommers en tomaten. Een woordvoerder van Avtovaz merkt op dat het in de huidige marktomstandigheden onmogelijk is om randactiviteiten aan aanvaardbare prijzen af te stoten. Het is volgens hem dan ook belangrijk om die activa zo efficiënt mogelijk in te zetten om ervoor te zorgen dat ze het bedrijf geen verliezen opleveren. Mogelijk zijn er volgens hem in de toekomst wellicht voordeliger verkoopsomstandigheden.

Labels: , , , ,

Hongerije wil prioriteit voor Europese kernafvalproblematiek

Tijdens de eerste helft van volgend jaar moeten er belangrijke stappen genomen kunnen worden in de Europese aanpak van de kernafval-problematiek. Dat heeft Tamas Fellegi, Hongaars minister voor nationale ontwikkeling, gezegd. Hongarije wordt tijdens de eerste helft van volgend jaar voorzitter van de Europese Unie. In oktober zou de Europese Commissie een voorstel over de problematiek van het kernafval willen voorleggen. De onderhandelingen rond deze materie worden volgens Felligi één van de prioriteiten van het Hongaarse voorzitterschap. Een eerste voorstel, dat door de Europese Commissie zeven jaar geleden werd voorgelegd, werd door de lidstaten van de Europese Unie afgewezen.

In het nieuwe voorstel zou de Europese Commissie aan alle installaties die nucleair afval produceren, de verplichting opleggen om een afvalbeheersplan op lange termijn op te stellen. "Radioactief afval komt niet alleen van kerncentrales, maar onder meer ook uit de medische sector," merkt de website Euractiv.com op. "Op dit ogenblik bestaat de enige oplossing erin om het afval ondergronds op te slaan. Volgens woordvoerders van de Europese Commissie vormen geïsoleerde betonnen bunkers de beste oplossing van het probleem. Günther Öettinger, Europees Commissaris voor energie, benadrukt echter dat tot nu toe alleen Zweden, Finland en in mindere mate Frankrijk, daarbij een degelijk beleid hebben uitgewerkt. Hun projecten zullen echter pas over vijftien jaar klaar zijn."

Tamas Fellegi merkt op dat Hongarije met een gelijkaardig project bezig is. Dat project zou over twee jaar afgewerkt zijn. "De recente ontwikkelingen in het Hongaarse nucleaire energieprogramma, de verlenging van de levensduur van de kerncentrales en de uitbreiding van de bestaande capaciteit, toont aan hoe belangrijk het is om het kernafval te beheren," voert hij aan. Hij voegt er aan toe dat 70 procent van Europese milieuvriendelijke economie afkomstig is van kerncentrales. Vijftien lidstaten van de Europese Unie maken gebruik van kernenergie. In totaal telt de Europese Unie 148 kerncentrales. Fellegi voegt er aan toe dat kernenergie bijdragen tot energieveiligheid en een compensatie vormen voor prijsschommelingen.

Labels: ,

Grote verschuiving in online videolandschap

Er is duidelijk een verschuiving merkbaar in het online videolandschap. Dat is de conclusie van een onderzoek van het videoplatform Brightcove en het onderzoeksbureau TubeMogul. Daarbij wordt onder meer opgemerkt dat het online videogebruik van zoekmachines naar sociale platformen wordt overgeheveld. De onderzoekers stellen dat online video op Facebook en Twitter sneller groeien dan op traditionele zoekmachines. Aan het huidige groeiritme zal Facebook volgens de onderzoekers binnen het jaar Yahoo voorbije steken als tweede belangrijkste kanaal voor online video. Google blijft het leidende platform. In totaal wordt 81,9 procent van de videocontent bekeken vanuit de eigen website van de producent.

"De online videoconsumptie kent in alle media-categorieën een groei," merken de onderzoekers op. "Tijdens het tweede kwartaal steeg het aantal unieke kijkers met gemiddeld 2,8 procent per maand. Het aantal bekeken video's steeg met 11 procent." Er wordt aan toegevoegd dat de videoconsumptie op de websites van kranten tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 65 procent is gestegen. Er wordt aan toegevoegd dat meer dan 60 procent van de adverteerders van plan is om het volgende jaar zijn aanwezigheid in online video op te drijven. De onderzoekers voegen er aan toe dat online consumenten tijdens het tweede kwartaal van dit jaar meer minuten video hebben gekeken op de websites van officiële media dan op andere online locaties.

Er wordt verder opgemerkt dat het engagement van de consument hoger is wanneer video wordt bekeken op een sociaal netwerk. Op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter wordt gemiddeld één minuut en vierentwintig minuten bekeken, tegenover slechts tweeënvijftig seconden op Yahoo en op display-reclameplatformen. De onderzoekers merken verder op dat het videowerk van televisie-zenders het minste op andere websites wordt bekeken. Slechts 1,9 procent van die content is op andere websites te vinden. Dat is volgens Brightcove geen verrassing, gezien de lengte van het materiaal. Het materiaal van kranten is het meeste te vinden op andere websites (13,6 procent), gevolgd door muziek en radio.

Labels: ,

Rusland stelt klinisch onderzoek buiten de wet

Het klinisch testen van geneesmiddelen wordt in Rusland mogelijk illegaal. De Russische regering vraagt bij klinische tests in de toekomst voor de betrokken patiënten immers garanties die nagenoeg niet kunnen worden ingevuld. Zonder klinische tests in Rusland krijgen nieuwe geneesmiddelen geen toegang tot de Russische markt. Om in de toekomst nog toelating te krijgen voor het uitvoeren van klinische tests, moeten bedrijven aan de overheid kopieën voorleggen van de polissen van de gezondheidsverzekering en levensverzekering van de patiënten die zich bereid verklaard hebben om aan de experimenten deel te nemen.

"Dat wordt quasi een onmogelijke opdracht voor de farmaceutische bedrijven," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "De farmabedrijven moeten daardoor immers een lijst met proefpersonen voorstellen voor de klinische test door het Russische ministerie van gezondheidszorg en maatschappelijke ontwikkeling wordt goedgekeurd. Het verkrijgen van een akkoord van een deelnemer vooraleer de toelating voor de test is bekomen, is onmogelijk. Dat druist volgens Svetlana Zavidova, hoofd van de Russische Association of Clinical Testing, echter in tegen alle internationale normen. Zelfs na de start van het experiment kan de lijst van patiënten bovendien nog maanden en jaren wijzigen."

In het verleden waren bij het uitvoeren van klinische tests de regels van de burgerlijke aansprakelijkheid van kracht. Daardoor was het niet noodzakelijk om een lijst van patiënten in te dienen. Volgens Dmitry Shishkin, hoofd van burgerlijke aansprakelijkheid bij de Russische verzekeraar Ingosstrakh, heeft men bij het opstellen van de nieuwe richtlijnen helaas niet overlegd met de verzekeringssector, waardoor een wetgeving werd gecreëerd die in de praktijk niet werkzaam blijkt te zijn. Het Russische ministerie van gezondheidszorg stelt echter dat de eisen beantwoorden aan de burgerlijke wetgeving, maar zou een mogelijke oplossing kunnen gevonden worden door het indienden van voorlopige lijsten.

Labels: ,

Extra bewijs voor fatale invloed tekstberichten op verkeer

Het aantal dodelijke ongevallen door het gebruik van de mobiele telefoon is in de Verenigde Staten de voorbije drie jaar gevoelig gestegen. Daarbij wordt opgemerkt dat de mobiele telefoon twee jaar geleden op de Amerikaanse wegen verantwoordelijk was voor 5.870 fatale slachtoffers. Dat is een stijging met 28 procent tegenover drie jaar voordien. Onderzoeksleider Fernando Wilson, professor aan de School of Public Health aan de University of North Texas in Fort Worth, merkt daarbij op dat het totale gebruik van de mobiele telefoon de voorbije jaren nagenoeg constant is gebleven, maar de voorbije jaren is er volgens hem wel een opmerkelijke toename in het verzenden van tekstberichten.

"De onderzoekers kwamen onder meer tot de vaststelling dat dronken chauffeurs zich minder bekommeren over het gevaar van het gebruik van de mobiele telefoon," aldus het magazine HealthDay News. "Bovendien bleken de voorbije jaren meer crashes tegen bomen, verlichtingspalen en andere obstakels opgetekend te worden. Dat geeft volgens de onderzoekers duidelijk aan dat de chauffeurs verstrooid achter het stuur zaten." Wilson benadrukte dat een oplossing van het probleem niet voor de hand ligt, maar hij suggereerde dat er technologieën zouden moeten ontwikkeld worden om het gebruik van de mobiele telefoon in de wagen onmogelijk te maken.

Frank Drews, professor psychologie aan de University of Utah, wees erop dat het door de studie opnieuw moeilijker is geworden om te ontkennen dat het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer een belangrijke negatieve impact heeft op de openbare veiligheid. "Het is alleen de vraag hoeveel wetenschappelijk bewijs de politiek nog moet hebben vooraleer er een degelijke wetgeving komt die het publiek beschermt tegen het gevaar van de mobiele telefoon in het verkeer," merkt Drews op. Jennifer Smith, bestuurslid van de belangenorganisatie FocusDriven, staat het aantal doden in het verkeer door het gebruik van mobiele telefoons gelijk met één groot vliegtuigongeval per week. Dat zou volgens haar alle vliegtuigverkeer aan de grond hebben gehouden tot het probleem was geholpen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen, daagt het Amerikaanse financiële concern Citigroup voor de rechter wegens zware verliezen op beleggingen. Norges Bank verwijt Citigroup verkeerde informatie te hebben verschaft over zijn financiële toestand. Daardoor zou de Noorse centrale bank als beheerder van het staatsinvesteringsfonds Global tussen januari drie jaar geleden en januari vorig jaar aandelen en obligaties van Citigroup aan veel te hoge prijzen hebben gekocht. Het verlies zou opgelopen zijn tot 835 miljoen dollar. Naast Citibank zelf werden ook huidig voorzitter Richard Parsons en zijn voorganger Chuck Prince voor de rechter gedaald. Ook Vikram Pandit, gedelegeerd bestuurder van Citigroup, moet volgens Norges Bank voor de rechter verschijnen. Citigroup moest twee jaar geleden gered worden door de Amerikaanse overheid. Volgens Norges Bank had Citigroup die problemen helemaal aan zichzelf te wijten.


De Zweedse autoconstructeur Saab, dochter van de Nederlanse groep Spyker Cars, richt samen met American Axle Manufacturing (AAM) een bedrijf op om elektrische en hybride aandrijvingen te ontwikkelen. Het samenwerkingsverband gaat begin oktober in en zal de naam E-AAM Driveline Systems krijgen. Saab wordt klant van het nieuwe bedrijf en zal de ingekochte onderdelen over twee jaar beginnen te implementeren in zijn eigen modellen. Jan Ake Jonsson, bestuursvoorzitter van Saab, zei bij de onthulling van de eerste elektrisch aangedreven Saab, onlangs nog dat het bedrijf een prominente rol wil spelen in dit marktsegment. Volgens een aantal ramingen zouden er tegen het midden van het decennium wereldwijd een half miljoen elektrische wagens worden verkocht. De elektrische Saab heeft een actieradius van tweehonderd kilometer en heeft een maximumsnelheid van 150 kilometer per uur.


Het softwareconcern Oracle kijkt voor overnames vooral naar bedrijven met aantrekkelijke technologieën, zoals chipbedrijven. Dat heeft Larry Ellison, topman van Oracle, tijdens een bijeenkomst met analisten en beleggers benadrukt. Sinds de overname van het technologieconcern Sun Microsystems eerder dit jaar, concurreert Oracle steeds meer met hardwarespelers, onder meer op het gebied van hooggekwalificeerde servers. Ellison benadrukte dat het concern zijn portfolio verder wil uitbreiden. Volgens waarnemers zouden onder meer Advanced Micro Devises (AMD), Nvidia Corp en de chipdevisie van IBM mogelijke overnamedoelwitten zijn voor Oracle. Larry Ellison merkte ook op de benadering van Steve Jobs, chief executive van Apple, te willen volgen en meer intellectuele eigendom achter de computerchips te verwerven. Oracle herhaalde het plan om volgend jaar 4 miljard dollar te besteden aan onderzoek en ontwikkeling.


De Franse grondstoffenhandelaar Louis Dreyfus en zijn concurrent Olam International uit Singapore praten over samenwerking. De onderhandelingen, die nog in een pril stadium verkeren, zouden eventueel in een fusie kunnen uitmonden. De fusiegroep zou de derde grootste grondstoffentrader van de wereld worden, na Cargill en Archer Daniels Midland. Louis Dreyfus is nog steeds een privégroep, die voor de meerderheid is handen is van Margarita Louis-Dreyfus en haar drie kinderen. Margarita Louis-Dreyfus is de weduwe van Robert Louis-Dreyfus, de vroegere topman van Adidas en Saatchi & Saatchi. De marktwaarde van de Franse groep wordt geraamd op 10 miljard dollar tot 11 miljard dollar. De waarde van Olam wordt geraamd op ongeveer 5 miljard dollar. De combinatie zou ook de grootste trader zijn in katoen, rijst en koffie en daarnaast sterke posities hebben in in cacao, tarwe, maïs en oliezaden.


De Europese Commissie maakt geld vrij om vooral kleinere bioscopen in Europa te helpen de stap naar digitale projectie te zetten. Dat heeft Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor cultuur, aangekondigd. Een nieuwe digitale projector en server kosten ongeveer 75.000 euro. Vooral voor uitbaters van kleinere arthousebioscopen vormen die kosten een hinderpaal om de omschakeling te maken naar digitale projectie. De Europese Commissie lanceert eind dit jaar een nieuw programma dat 4 miljoen euro extra steun zal verlenen voor de digitalisering van bioscopen die vooral Europese films vertonen. De Europese bioscopen tellen ongeveer 30.000 projectieschermen, maar tot nu toe is daarvan slechts 15 procent gedigitaliseerd. Vassiliou erkende dat de steun beperkt blijft, maar merkte op dat er op dit ogenblik niet meer financiële middelen beschikbaar zijn.


De technologiegiganten Oracle en Hewlett-Packard hebben hun ruzie over Mark Hurd bijgelegd. Hurd werd bij Hewlett-Packard tot een vertrek gedwongen en ging nadien aan de slag bij Oracle. Over de inhoud van het akkoord werden geen details bekend gemaakt, maar volgens een aantal documenten bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission zou Hurd een gedeelte van zijn vertrekpremie hebben laten vallen. Hurd trad bij Hewlett-Packard af nadat er bij een onderzoek onregelmatigheden met declaraties bekend waren geworden. De zaak kwam naar voren bij een onderzoek dat was ingesteld naar seksuele intimidatie door de topman, waarvan echter geen bewijs kon worden gevonden. Hewlett-Packard protesteerde tegen het feit dat Hurd na zijn vertrek een hoge positie bij een concurrent in de technologiesector had aangenomen. Dat was volgens het bedrijf tegen de afspraken die Hewlett-Packard en Hurd hadden lopen.


De Europese Commissie gaat voorlopig akkoord met extra staatssteun voor de Duitse vastgoedbank Hypo Real Estate. De Europese Commissie stemde ermee in dat de Duitse verheid een borgstelling heeft afgegeven van maximaal 40 miljard euro om de bank overeind te houden. Hypo Real Estate kwam vorig jaar bij een reddingsoperatie in handen van de Duitse overheid. Hypo Real Estate moest met miljardensteun van de ondergang worden gered. De Europese Commissie vindt het ook goed dat voor ongeveer 200 miljard euro aan problematisch en niet-strategisch vermogen naar een afwikkelingsinstantie wordt overgeheveld. De Europese Commissie hoopt dat de maatregelen bijdragen tot een definitieve stabilisering van de bank. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor mededinging, stelde echter nog twijfels te hebben over de levensvatbaarheid van de bank op de lange termijn. Voor een definitief besluit wordt gewacht op een rapport van deskundigen.


De Duitse chemiegroep BASF vernietigt alle pootgoed van de transgene zetmeelaardappel Amflora dat in Zweden vermengd is geraakt met de transgene aardappel Amadea. Het gaat om zestien hectare van de tachtig hectare Amflora-pootgoed die BASF in Zweden verbouwt. Eind augustus bleek dat op een perceel van het proefproject tussen 680.000 Amflora-planten ook 47 Amadea-planten werden aangetroffen. Beide transgene zetmeelrassen zijn ontwikkeld door het Duitse concern. Amflora kreeg in maart een toelating van de Europese Unie. Eind augustus werd ook een teelttoelating aangevraagd voor Amadea. Volgens BASF zijn de twee rassen vermengd geraakt tijdens de opslag van het pootgoed. Beloofd werd dat de transgene rassen voortaan volledig gescheiden op te kweken en te bewaren. De Amflora, die geteeld wordt voor industrieel verbruik, werd ook geplant in Tsjechië en Duitsland.


De Franse vakbonden hebben beslist dat er in de eerste helft van volgende maand nieuwe acties komen tegen de pensioenplannen van president Nicolas Sarkozy. Ook deze maand is al twee keer gedemonstreerd tegen de plannen, met onder meer belangrijke hinder voor het treinverkeer en de luchtvaart, maar ook in het onderwijs legden vele leerkrachten het werk neer. De Franse vakbonden zeggen vastberaden te zijn hun acties voort te zetten. Met de acties willen de vakbonden protesteren tegen de plannen van de regering-Sarkozy om de pensioenleeftijd op te trekken van zestig naar tweeënzestig jaar. De plannen van Nicolas Sarkozy moeten nog wel door de Franse senaat worden goedgekeurd. De Franse regering heeft daar slechts een krappe meerderheid. De socialistische oppositie wil de pensioenleeftijd op zestig jaar houden.


Microsoft wil zijn Windows Live-diensten beter laten samenwerken met andere diensten. Daarom voegt het een koppeling met LinkedIn en Facebook toe aan Hotmail en Messenger. In een blogpost zegt Microsoft dat de LinkedIn-verbinding gebruikers van beide diensten de mogelijkheid biedt om makkelijker op de hoogte te blijven van wat er op beide netwerken gebeurt. Eén van de functies die worden toegevoegd, is het automatisch linken van contacten. Hierdoor kan de gebruiker via Messenger updates krijgen over wat er op LinkedIn gebeurt en kan men zelf ook updates naar het zakelijke netwerk sturen. Het zal ook mogelijk worden om via Hotmail te chatten met Facebook-vrienden. Die dienst wordt op dit ogenblik uitgeprobeerd in Messenger. Microsoft zegt dat ongeveer 50 procent van de gebruikers actief is op meerdere sociale netwerken, wat tot grote verwarring zou kunnen leiden bij het samenvoegen van netwerken.


Griekse vrachtwagenchauffeurs, die al weken protesteren tegen de liberalisering van hun beroep, hebben honderden tonnen goederen geblokkeerd in de haven van Piraeus. Door de blokkade van honderden vrachtwagens konden meer dan vijfduizend containers niet behandeld worden. Vooral het transportverkeer met de Griekse eilanden werd getroffen. Volgens de vakbonden zou de staking uiteindelijk kunnen leiden tot een gevaarlijk tekort aan voeding voor de eilanden. Truckchauffeurs blokkeren al enkele tijd wegen en snelwegen in Griekenland uit protest tegen de vrijmaking van hun sector voor concurrentie die woensdag in wet gegoten werd. Vrachtwagenchauffeur was lang één van de meest gesloten beroepen in Griekenland, maar nu zullen voor het eerst in veertig jaar nieuwe licenties uitgegeven worden.


De Europese Commissie heeft een consultatieronde opgestart over de herziening van de richtlijn over tabaksproducten. Daarbij zullen onder meer de elektronische sigaret, de nicotinebonbons en de neutrale sigarettenpakjes worden bekeken. De Europese tabaksproductenrichtlijn bepaalt maximale gehaltes voor nicotine, teer en koolmonoxide, verplicht de producenten gezondheidswaarschuwingen aan te brengen en verbiedt claims rond zogenaamde lichte of milde sigaretten. Over anderhalf jaar wil de Europese Commissie een update van de richtlijn presenteren. Die moet naast het goede functioneren van de interne markt, ook de ontmoediging van de tabaksconsumptie tot doel hebben. Momenteel staat nog steeds 30 procent van de Europeanen en 35 procent van de Europese jongeren als roker genoteerd.


Regisseur James Cameron is de meest invloedrijke figuur in de Britse filmwereld. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse krant The Guardian. Met de driedimensionale film Avatar oogstte Cameron bijzonder veel succes, nadat hij eerder ook al met Titanic een voltreffer had gecreëerd. Op de tweede plaats staat regisseur Steven Spielberg, gevolgd door acteur Leonardo DiCaprio. De top vijf wordt rondgemaakt door producent John Lassater en acteur Brad Pitt. In de top tien staan verder regisseur Christopher Nolan, producer Scott Rudin, regisseur Quentin Tarantino en Ed Vaizey, de Britse minister van cultuur, communicatie en creatieve industrieën. Op de honderdste plaats staan de lezers van de krant, volgens de jury voor hun participatie in de aanbevelingen en reacties op de bioscoopfilms op sociale netwerksites.


De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft de Europese Unie dringend gevraagd de sector van de luchtverkeersleiding te hervormen om de herhaaldelijke stakingen die de vluchten in verschillende landen verstoren, te doen ophouden. Desnoods moeten volgens Michael O'Leary, topman van Ryanair, militairen ingezet worden om de luchtverkeersleiding te garanderen. O'Leary wees erop dat de luchtvaartmaatschappijen en de passagiers de hele zomer geconfronteerd werden met vertragingen door acties van onder meer Duitse, Franse en Spaanse luchtverkeersleiders. O'Leary riep Europa op zich te laten inspireren door de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan, die in de jaren tachtig stakende luchtverkeersleiders wegstuurde en verving. Ook eiste O'Leary dat de verschillende Europese nationale luchtverkeersleidingen, die volgens hem inefficiënte bureaucratieën zijn, in concurrentie zouden kunnen treden.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft ongeveer 900 miljoen euro van zijn lening aan Roemenië vrijgemaakt. De raad van bestuur van het muntfonds stemde voor het storten van de zesde schijf van de lening die in mei vorig jaar aan Roemenië was toegekend. Roemenië kreeg toen een hulpplan van 20 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Wereldbank, maar moest als tegenprestatie zijn overheidstekort drastisch verminderen. De stemming kwam er een dag na de aankondiging door de Europese Commissie van de storting van een derde schijf van zijn lening voor een bedrag van 1,15 miljard euro. Roemenië werd vorig jaar met een zware recessie geconfronteerd, waarbij de economie met 7,1 procent inkromp. De Roemeense regering had eerder laten weten aan het Internationaal Monetair Fonds een nieuwe lening te willen vragen om volgend jaar de huidige regeling te vervangen.


Meer Nieuws

Friday, September 24, 2010

Britse openbare omroep mag zijn magazine-divisie verkopen

De Britse openbare omroep krijgt de toelating om een mogelijke verkoop van zijn magazine-divisie te overwegen. Dat heeft de BBC Trust bekend gemaakt. De divisie omvat onder meer het magazine Radio Times, dat in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw voor het eerst op de markt kwam en op dit ogenblik een oplage heeft van 950.000 exemplaren. Op de tijdschriften Top Gear en Lonely Planet behoren tot de divisie BBC Magazines. De divisie, die vorig jaar een winst maakte van 18,4 miljoen pond sterling, vormt een onderdeel van BBC Worldwide, de commerciële tak van de Britse openbare omroep. De verkoop zou een onderdeel vormen van de herstructurering bij BBC Worldwide, die in november vorig jaar bekend werd gemaakt.

De BBC Trust had daarbij bepaald dat BBC Worldwide meer internationaal moest gericht zijn en een aantal van zijn binnenlandse operaties zou moeten afstoten. In eerste instantie werd de divisie BBC Audiobooks verkocht. Een nieuwe eigenaar van de magazines zou echter niet alleen moeten worden goedgekeurd door de Britse concurrentie-autoriteiten, maar ook door de BBC Trust. "Er is aan BBC Worldwide de toelating gegeven om de marktopties voor de toekomst van zijn magazine-divisie te bekijken, op voorwaarde dat op dit ogenblik geen bindende overeenkomsten worden gesloten," merkt de raad van bestuur van de Britse openbare omroep op.

De BBC Trust zegt vooral aandacht te zullen besteden aan de belangen van de betalende televisiekijker. Elk overname-voorstel zal een formele toestemming van de raad van bestuur van de openbare omroep moeten krijgen. Inmiddels zouden al ongeveer dertig partijen interesse hebben getoond om een belang te nemen in de magazines. Peter Phippen, managing director van BBC Magazines, stelde echter geen details vrij te kunnen geven over de geïnteresseerde kandidaten. Bij BBC Magazines werken op dit ogenblik ruim 650 mensen. Radio Times is de meest winstgevende titel van de divisie, maar is ook een belangrijke promotor van de BBC-uitzendingen. Een overnemer zou dan ook strikte voorwaarden over de content moeten respecteren.

Labels: , , , ,

Landbouwer wil opnieuw door markt worden betaald

Landbouwers moeten hun onderhandelingspositie in de voedselketen versterken en hun marktinkomsten opdrijven. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Commissie. Het inkomen van landbouwers bestaat steeds minder uit de verkoop van voedingsproducten en wordt steeds meer afhankelijk van subsidies. Uit het rapport van de Europese Commissie blijkt dat landbouw-ingrediënten slechts 5 procent bedragen van de uiteindelijke kostprijs van brood. Die kostprijs wordt immers steeds meer bepaald door energie, transport, verwerking en lonen. Er wordt aan toegevoegd dat de recente evoluties de overlevingskansen van de Europese landbouwers bedreigen, maar ook de consument geen goedkoper voedsel heeft opgeleverd.

Copa-Cogeca, de lobbygroep van de Europese landbouwers, stelt dat de ongunstige marktvoorwaarden en de stijgende productiekosten er de voorbije tien jaar toe geleid hebben dat het gemiddelde inkomen van de Europese landbouwers tot nagenoeg de helft is teruggevallen tegenover andere sectoren. De Europese Commissie onderzoekt op dit ogenblik of de groeiende concentratie in de voedingsverwerking en retail leidt tot misbruik door dominante spelers dat een impact zou hebben op de inkomsten van de landbouwers. De Europese Commissie verwijst ook naar een zwakke transparantie en een prijstransmissie doorheen de voedingsketen.

Eerder had het Europees Parlement de Europese Commissie opgeroepen om ervoor te zorgen dat marktmisbruik zou worden aangepakt. Volgens Copa-Cogeca zouden subsidies op dit ogenblik ongeveer twee derde van het landbouwers-inkomen vertegenwoordigen. "Landbouwers zijn echter in eerste plaats ondernemers en zouden dan ook liever zien dat een groter gedeelte van hun inkomen op de markt zou kunnen gegenereerd worden," merkt Copa-Cogeca op. "Er moet daarbij dan ook prioriteit verleend worden aan de versterking van de rol van de landbouwer in de economische productie, zodat zij een eerlijke vergoeding van de markt zouden kunnen krijgen." In het rapport wordt onder meer voorzien in een controle en gedragscode, met strafprocedures en een klachten-mechanisme.

Labels: , ,

Britse autoconstructeurs tegen strengere migratiebeperking

De migratiebeperking die de Britse regering wil doorvoeren, zou een negatieve impact kunnen hebben op de lokale autoconstructeurs. Dat heeft de Britse Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat de beperking op migranten nadelig zouden kunnen uitvallen voor wereldwijde bedrijven, zoals autoconstructeurs, die in Groot-Brittannië actief zijn. Paul Everitt, chief executive van de Britse constructeursfederatie, wees erop dat de economie nog altijd met belangrijke uitdagingen wordt geconfronteerd en merkte op dat de Britse regering verdere buitenlandse investeringen in vaardigheden, bedrijven en infrastructuur zou moeten stimuleren.

Paul Everitt had eerder gevraagd dat de Britse regering bij zijn maatregelen om de migratie aan striktere beperkingen op te leggen, een uitzondering zou maken voor de transfer van personeelsleden binnen bedrijven. Everitt wees erop dat autobouwers zoals Nissan, Toyota en General Motors in Groot-Brittannië fabrieken hebben en de Britse constructeursfederatie zegt te vrezen dat een migratiebeperking hen zou beletten personeel van buitenlandse vestigingen naar Groot-Brittannië te brengen. "De autosector is een wereldwijde industrie met gespecialiseerde personeelsleden die vanuit andere wereldregio's naar Groot-Brittannië moeten kunnen komen om hun knowhow en expertise over te dragen," voerde hij aan.

"Een willekeurige migratiebeperking zou dan ook tot onbedoelde, maar ernstige consequenties kunnen leiden," voerde hij nog aan. "Groot-Brittannië zou op die manier niet kunnen profiteren van deze onderlegde specialisten. Bedrijven die al een lange tijd in Groot-Brittannië hebben geïnvesteerd, zullen niet kunnen begrijpen waarom hun specialisten niet in hun Britse activiteiten kunnen worden ingezet. Deze specialisten zijn absoluut noodzakelijk om de productiviteit en concurrentiekracht van de Britse autosector op peil te houden. Groot-Brittannië zou door de maatregel dan ook bij buitenlandse investeerders een groot gedeelte van zijn aantrekkingskracht verliezen."

Labels: , , ,

Europese gemeenschappelijke rechtszaken van de baan

Consumentengroepen hebben kritisch gereageerd op uitspraken van Viviane Reding, Europees Commissaris van justitie, over de mogelijkheid om in de toekomst collectieve rechtszaken op te starten. In een interview met de zakenkrant Financial Times Deutschland, bevestigde Reding dat die plannen definitief werden opgeborgen, hoewel die al lang in de pijpleiding zaten. Volgens Reding werden de plannen opgeborgen opgeborgen om te garanderen dat het Europese economisch herstel niet in gevaar zou kunnen worden gebracht door onnodige aanvallen op het bedrijfsleven. Reding dat deze collectieve rechtszaken in de Verenigde Staten bewezen hebben grote schade te kunnen toebrengen aan de economie.

De collectieve rechtszaken moesten ervoor zorgen dat consumenten beroep zouden kunnen doen op compensaties voor illegale commerciële praktijken. Het voorstel stuitte op bijzonder grote bezwaren van het bedrijfsleven. Het Bureau Européen des Unions de Consommateurs (BEUC), de koepelorganisatie van Europese consumentengroepen, zei in een reactie zwaar teleurgesteld te zijn in de beslissing van de Europese Commissie, die volgens de organisatie duidelijk een koerswijziging heeft doorgevoerd. In april van dit jaar had John Dalli, Europees Commissaris voor consumentenzaken, nog duidelijk laten blijken een voorstander te zijn van de maatregel.

Het systeem van het zogenaamde collectieve redress zou slachtoffers van concurrentie-vervalsende paraktijken moeten kunnen vergoeden. De Europese Commissie had plannen om de voorstellen in de volgende weken te bespreken. Volgens de Europese consumentenorganisatie dreigt de stelling van Reding de geloofwaardigheid van de Europese Commissie te ondermijnen op een gebied dat bijzonder belangrijk is voor de Europese consumenten. Reding zegt echter gepraat te hebben met vertegenwoordigers van de Amerikaanse industrie, die haar gewaarschuwd zouden hebben tegen de invoering van een dergelijke maatregel. De consumentenfederatie zegt echter dat er geen vergelijkingen mogelijk zijn, aangezien het Europese systeem gedekt zou zijn tegen mogelijke uitwassen.

Labels: ,

Vragen rond haalbaarheid shale-gas blijven

Er wordt veel verwacht van de zogenaamde shale-gasvoorraden, maar dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot hogere prijzen. Dat hebben analisten van de denktank Chatham House benadrukt. Er zijn belangrijke shale-gasvoorraden beschikbaar en in de Verenigde Staten zijn een aantal projecten succesvol opgestart. Dat heeft vele partijen doen hopen dat shale-gas een belangrijke energiebron voor de toekomst zou kunen worden. In andere landen zijn er volgens een aantal waarnemers echter geologische, economische en milieugebonden bezwaren die een productie in de weg zouden kunnen staan. Bovendien zou de onzekerheid over shale-gas investeringen in conventionele producten afremmen, waardoor de toekomstige bevoorrading in het gedrang zouden kunnen komen.

"Indien de shale-gasrevolutie in de Verenigde Staten verder zal blijven bloeien en elders in de wereld wordt gedupliceerd, zal het gebrek aan investeringen niet veel impact hebben," merkt onderzoeksleider Paul Stevens op. "Indien de gestelde verwachtingen echter niet ingelost worden, zouden er over een tiental jaar belangrijke problemen kunnen opduiken." De niet-conventionele gasproductie in de Verenigde Staten is tijdens het voorbije decennium vertwintigvoudigd. Dat is vooral te danken aan het shale-gas, dat echter nog altijd compleet overvleugeld wordt door de traditionele gaswinning. Elders in de wereld zou shale-gas volgens Chatham House echter op problemen kunnen stuiten.

Onder meer wordt opgemerkt dat shale-gasvoorraden meer gespreid zijn. Bovendien zijn de bronnen minder efficiënt en vallen ze sneller droog. Daardoor wordt de exploitatie van shale-gas duurder van conventionele projecten. Er wordt aan toegevoegd dat de geologie van shale-voorraden bijzonder complex en heel verschillend kunnen zijn, waardoor het langer zou duren om de boortechnologie te ontwikkelen. Bovendien moet het gas met chemische producten opgepompt worden, maar dat kan het drinkwater vervuilen en zou mogelijk zout water naar de oppervlakte duwen. Tenslotte is er volgens Chatham House ook niet in elk land een pijplijn-infrastructuur om het gas op een gemakkelijke manier te produceren.

Labels: , , ,

Cypriotische rechter blokkeert Russische activa

Een rechtbank op Cyprus heeft 6 miljard dollar aan Russische activa, met inbegrip van de belangen van Suleiman Kerimov in potassium-producent Uralkali en de mijngroep Polyus Gold, bevroren. Ook een gedeelte van belangen in het Moskva Hotel en een gedeelte van een vastgoedproject naast het Kremlin, werden bevroren. De bevriezing van de activa gebeurde op initiatief van het Russische parlementslid Ashot Yegiazaryan, die aangeeft dat hem onterechte een aandeel in het hotel werd geweigerd. Het proces werd in Cyprus gevoerd omdat de dossiers te maken hebben met investeringsfondsen die op het belastingsvoordelige eiland zijn geregistreerd.

"De rechtszaak valt op een gevoelig ogenblik," merkt het persbureau Reuters op. "Suleiman Kerimov heeft immers plannen om Uralkali te fuseren met concurrent Silvinit, waardoor een nieuwe Russische marktleider wordt gecreëerd. Bovendien is potassium op dit ogenblik een belangrijke activiteit, gezien het vijandig bod van 39 miljard dollar van BHP Billiton op het Canadese bedrijf Potash Corp. Volgens een aantal bronnen zouden zowel Rio Tinto als Potash Corp geïnteresseerd zijn in een belang in Uralkali." Door de uitspraak van de rechtbank in Nicosia is het Kerimov echter verboden om aandelen van zijn holding Kaliha Finance in Uralkali te verkopen of op een andere manier te vervreemden.

Yegiazaryan zou ongeveer 2 miljard dollar schadevergoeding eisen. De rechter verbood Kerimov ook zijn belangen in Wandle Holdings en Brainpedia Holdings uit Cyprus en White Star uit de Kaaiman-eilanden te verkopen. Die bedrijven werd een verbod opgelegd om aandelen van Polyus Gold te verkopen. De waarde van de geblokkeerde activa zou ongeveer 500 miljoen dollar vertegenwoordigen. Consulenten van het adviesbureau Renaissance Capital linken het dossier aan de politieke druk op de Moskouse burgemeester Yury Luzhkov en zijn echtgenote, eigenares van de Russische vastgoedontwikkelaar Inteko.

Labels: , , ,

Recordwinst voor Engelse voetbalclub Arsenal

De Engelse voetbalclub Arsenal heeft tijdens het voorbije seizoen een recordwinst gerealiseerd van 56 miljoen pond sterling. Dat is stijging met 10,5 miljoen pond tegenover het seizoen voordien. De Engelse club maakte ook bekend alle schulden van het vastgoedproject Highbury Square, ontwikkeld op de terreinen van het oude stadion van Arsenal, afbetaald te hebben. Ivan Gazidis, chief executive van Arsenal, merkte op dat de vereniging het voorbije jaar grote vooruitgang heeft geboekt. Arsenal maakte bekend inmiddels 362 appartementen op Highbury Square verkocht te hebben. De appartementen en een sociaal woningproject hebben Arsenal 156,9 miljoen pond inkomsten opgeleverd. Daardoor konden 129,6 miljoen pond bankleningen worden terugbetaald.

Arsenal heeft naar eigen zeggen nog een schuld van 135,6 miljoen pond sterling, tegenover 297,7 miljoen pond het jaar voordien. Er werd aan toegevoegd dat de operationele winsten van 62,7 miljoen pond naar 56,8 miljoen pond is teruggezakt. Dat is het gevolg van de stijgende spelerslonen. De winst uit de spelersverkoop steeg echter van 2,9 miljoen pond tot 13,6 miljoen pond. Dat was in grote mate te wijten aan de verkoop van Emmanuel Adebayor en Kolo Toure. Peter Hill-Wood, voorzitter van Arsenal, wees erop dat de vastgoeddivisie van de club inmiddels schuldenvrij is, waardoor de volgende verkopen voor netto-inkomsten zullen zorgen.

Hill-Wood voegde er aan toe dat Arsenal de volgende jaren nog drie vastgoedprojecten wil realiseren. "Op voetbalgebied is de situatie minder positief," merkt BBC News op. "Gazidis voert aan dat het concurrentiële landschap het steeds moeilijker maakt om op het terrein successen te boeken. Hij voegde er aan toe dat stilstaan voor de club echter geen optie is en dat ook nooit is geweest. Gazidis noemde het cruciaal dat er een stevig economisch geheel wordt uitgebouwd met voldoende inkomsten om een duurzaam succes te kunnen realiseren." Gazidis merkt op dat Arsenal niet wenst af te wijken van zijn beleid om vooral te werken aan de ontwikkeling van spelers in plaats van het aankopen van grote sterren.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De openbareschuldencrisis zal een generatie lang wegen op de belastingbetalers in de westerse landen. Dat heeft Thomas Mirow, de voorzitter van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO), gezegd tegenover de Britse denktank Reform Club. Mirow merkte op dat de explosieve toename van de openbare schulden waarschijnlijk het meest schadelijke, rechtstreekse gevolg van de crisis is dat het economische herstel bedreigt. De zware schuld weegt volgens hem op de openbare financiën en op de capaciteiten van de banken om te lenen aan de privé-sector. Wel merkte hij op dat de landen in Oost-Europa en Centraal-Azië waar de ontwikkelingsbank actief is, minder getroffen waren. Mirow pleitte voor strenge begrotingsdisclipine. Er is volgens hem niet alleen de druk van de financiële markten, maar het terugschroeven van de tekorten is ook nodig om de onzekerheid weg te nemen die het consumentenvertrouwen ondermijnt en dus weegt op de groei.


De Amerikaanse videoketen Blockbuster, heeft bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Analisten merken op dat Blockbuster, de grootste keten van videotheken van de Verenigde Staten, het eerste grote slachtoffer is van het succes van de online films. Blockbuster hoopt wel een doorstart te kunnen maken. Er werd beslist om de videotheken gewoon verder open te houden. Blockbuster heeft in de Verenigde Staten 3.000 filialen. Daarnaast zijn er nog meer dan 2.000 vestigingen in Canada, Mexico, Argentinië, Denemarken, Italië en Groot-Brittannië. De keten heeft te lijden onder de onlineverhuur van films en de videotheekautomaten. Met de schuldeisers is nu afgesproken om de schuldenberg te verminderen van 1 miljard dollar tot 100 miljoen dollar. In ruil krijgen de kredietverleners een aandeel in de nieuwe onderneming. Blockbuster werd een kwarteeuw geleden opgericht.


Het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras heeft met een kapitaalemissie een bedrag van 70 miljard dollar opgehaald. Daarmee realiseert de Braziliaanse maatschappij de grootste kapitaalemissie uit de geschiedenis. Een groot gedeelte van de nieuwe aandelen gaat naar de Braziliaanse overheid. De Braziliaanse regering gaat via een complexe transactie omgerekend 43 miljard dollar in het bedrijf investeren. Dit bedrag wordt echter niet betaald in contanten, maar in staatsobligaties waarmee Petrobras van de Braziliaanse rechten zal kopen om vijf miljard vaten olie op te pompen. Onder de investeerders die de nieuwe aandelen hebben gekocht, waren onder meer staatsfondsen uit het Midden-Oosten en Azië. Ook zou er veel vraag zijn geweest van Amerikaanse beleggingsfondsen. Petrobras gebruikt de opbrengst voor een enorme investering in het zoeken naar olie. Daarvoor wordt de volgende vier jaar 224 miljard dollar uitgetrokken.


Het Franse energieconcern GdF Suez zou niet langer deelnemen aan de geplande bouw van een kerncentrale van de derde generatie in het Noord-Franse Penly. Volgens een aantal bronnen zou Suez-topman Gerard Mestrallet hierover een schriftelijke mededeling hebben gestuurd aan de Franse premier François Fillon. Het project was een initiatief van Electricité de France (EdF), samen met GdF Suez en met Total. Electricité de France zou een belang hebben van 50 procent in het project, terwijl GdF Suez en Total samen 33,3 procent zouden controleren, maar enkel optreden als investeerders en niet als exploitanten. Volgens de bronnen bedraagt het belang van Total nu 8,33 procent. Ook het Duitse Eon en het Italiaanse Enel participeren in het project. De start van de bouw van de kerncentrale is voor volgend jaar gepland. De reactor zou over zeven jaar in gebruik worden genomen.


De Amerikaanse regering lijkt bij de beursgang van autoconcern General Motors met een financiële tegenvaller rekening te zullen moeten houden. In plaats van de verhoopte 16 miljard dollar, zouden in eerste instantie maar aandelen ter waarde van 8 miljard dollar tot 10 miljard dollar op de markt komen. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. Achterliggende gedachte is dat de prijs van een aandeel lijdt onder een overdreven grote beursintroductie. De Amerikaanse regering is voor 61 procent eigenaar van General Motors. De Amerikaanse staat moet uit individuele aandelen een opbrengst van 133,78 dollar halen, indien men zonder verlies de ongeveer 50 miljard dollar kostende reddingsoperatie voor General Motors wil afsluiten. Dat lijkt echter haast onmogelijk. Zelfs in de piekjaren was een aandeel van General Motors minder dan 100 dollar waard. De Amerikaanse staat wil zich terugtrekken uit General Motors. De beursgang wordt tegen eind dit jaar verwacht.


Mark Zuckerberg, de stichter van de sociale netwerksite Facebook, is vandaag rijker dan de baas van de Amerikaanse computergigant Apple, Steve Jobs. Dat blijkt uit de lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes die de vierhonderd rijkste mensen van de Verenigde Staten rangschikt. Microsoft-oprichter Bill Gates bezet nog steeds de eerste plek in de ranglijst van de rijkste mensen van de Verenigde Staten. Hij beschikt over een fortuin dat geschat wordt op 54 miljard dollar. Op ruime afstand volgt superbelegger Warren Buffett met 45 miljard dollar. Derde is Larry Ellison, de stichter en chief executive van Oracle, met 27 miljard dollar. Op de vijfendertigste plaats staat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg met een geraamd fortuin van 6,9 miljard dollar. Apple-topman Steve Jobs staat met 800 miljoen dollar zeven plaatsen lager.


De Duitse autobouwer Audi gaat zijn fabriek in Hongarije uitbouwen tot een volwaardige autofabriek. Dankzij de investering van 900 miljoen euro zullen er in de fabriek in Györ zowat 1.800 banen bijkomen. Dat heeft de Duitse autobouwer officieel bekend gemaakt. De Hongaarse fabriek zou een capaciteit van ongeveer 125.000 voertuigen per jaar moeten krijgen. De uitgebreide fabriek zou over drie jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. Op dit ogenblik worden er in Györ vooral motoren gebouwd en vindt er ook een eindmontage plaats. Daarnaast bevestigde Audi een tewerkstellingsgarantie voor vier zijn in zijn twee Duitse vestigingen in Ingolstadt en Neckarsulm. Audi wijst erop al zeventien jaar actief te zijn in Hongarije. Met een besteding van 4 miljard euro is de Duitse autobouwer ook de grootste buitenlandse investeerder op de Hongaarse markt.


Over drie jaar zal in de autofabriek in het Duitse Eisenach de Junior, de nieuwe kleine wagen van autobouwer Opel, worden geproduceerd. De autobouwer zal daarvoor ongeveer 90 miljoen euro investeren in Eisenach in de deelstaat Thüringen. Dat heeft Opel-topman Nick Reilly in Eisenach aangekondigd. De Junior wordt geplaatst in het marktsegment van de BMW Mini. De investering verzekert de activiteit van de meer dan 1.600 werknemers. In Eisenach wordt op dit ogenblik de driedeursversie van de Corsa gemonteerd. Door de afkalvende vraag moest in het verleden steeds weer beroep gedaan worden op arbeidsduurverkortingen. Moederbedrijf General Motors heeft voor de volgende vier jaar 11 miljard euro voorzien in de vestigingen van Opel-Vauxhall. Naarmate de Junior-productie in Eisenach op kruissnelheid komt, zal een gedeelte van de Corsa-productie overgeheveld worden naar het Spaanse Zaragoza.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martinair stopt vanaf begin november volgend jaar met passagiersvervoer. Dat heeft Ype de Haan, bestuurder van moederbedrijf KLM, gezegd. Volgens De Haan is Martinair te klein om de passagiersvluchten rendabel uit te voeren. Met een vloot van amper vier passagiersvliegtuigen kan Martinair volgens De Haan niet rendabel worden gemaakt. Het is volgens hem om daarvoor de nodige investeringen te doen. Volgens De Haan zal KLM zoveel mogelijk doen om de 320 personeelsleden te begeleiden naar een nieuwe baan. Veel cabinepersoneel kan volgens hem naar moedermaatschappij KLM overstappen, op voorwaarde dat het voldoende gekwalificeerd is. Martinair gaat onder eigen naam wel door met vrachtvervoer. Volgens De Haan is het behoud van die succesvolle tak één van de redenen om te stoppen met het passagiersvervoer. Er moet volgens hem gezorgd worden dat de vrachtdivisie levensvatbaar blijft.


Twaalf kilometer voor de kust van het Engelse Kent heeft het Zweedse energieconcern Vattenfall het Thanet Windpark, het grootste offshore-windpark ter wereld, geopend. Thanet Windpark produceert elektriciteit voor 240.000 gezinnen. Thanet-park telt vandaag honderd windturbines, elk met een vermogen van drie megawatt, verspreid over een oppervlakte van vijfendertig vierkante kilometer. De turbines zijn 115 meter hoog. Het project vergde een investering van 780 miljoen pond sterling. De bouw van het park begon twee jaar geleden. Over een periode van vier jaar zullen in totaal 341 turbines geplaatst worden. Tal van internationale energieconcerns plannen miljardeninvesteringen in het windrijke Groot-Brittannië. Dankzij dit nieuwe project produceert Groot-Brittannië nu al meer windenergie op zee dan alle andere landen ter wereld samen. In Groot-Brittannië zijn ongeveer 250 windparken en 12 offshore-parken operationeel, goed voor in totaal 2.909 turbines.


Michael Geoghegan, bestuursvoorzitter van de Britse bank HSBC Holdings, stapt eind dit jaar op. Dat hebben een aantal insiders bij HSBC Holdings gemeld. Geoghegan wordt opgevolgd door Stuart Gulliver, op dit ogenblik nog hoofd van de zakenbankdivisie bij HSBC Holdings. Geoghegan leek bij HSBC Holdings voorbestemd te zijn om het voorzitterschap van Stephen Green over te nemen. Bij de Britse groep is het de gewoonte dat de gedelegeerd bestuurder later voorzitter wordt. Maar de keuze viel dit keer verrassend op Douglas Flint, de financieel directeur van de Britse financiële instelling. Geoghegan had gedreigd op te stappen indien hij geen voorzitter werd, maar men zou hem verteld hebben dat de raad van bestuur er nog niet klaar voor was om hem het voorzitterschap van HSBC Holdings toe te vertrouwen.


De timing van de klacht van de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiële toezichthouder, tegen de zakenbank Goldman Sachs is verdacht. Dat heeft David Kotz, topman van de interne controle bij de financiële toezichthouder, gezegd. Goldman Sachs werd ervan beticht fraude gepleegd te hebben bij de constructie en verkoop van herverpakte kredieten. De toezichthouder diende in april een klacht in tegen Goldman Sachs, maar dat diende volgens Kotz vooral om de aandacht af te leiden van een rapport dat bijzonder kritisch was voor de Amerikaanse financiële waakhond. Tegelijk was immers een rapport verschenen waarbij Kotz zou aangetoond hebben dat de toezichthouder herhaaldelijk kansen had gemist om de oplichting door de fondsenbeheerder Robert Allen Stanford ten belope van 7 miljard dollar, aan het licht te brengen.


De Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways start begin december met een dagelijkse verbinding tussen New Delhi en Milaan. Tot nog toe was Brussels Airport de enige bestemming op het Europese continent voor Jet Airways, de grootste internationale luchtvaartmaatschappij van India. Jet Airways vliegt ook op Londen. De luchtvaartmaatschappij zegt voor Milaan geopteerd te hebben omdat er op de Italiaanse markt een groot aanbod is en het land geen directe verbinding met India heeft sinds Alitalia zijn diensten twee jaar geleden stopzette. Bovendien ligt Milaan volgens de maatschappij bijzonder strategisch in het hart van Centraal-Europa. Airways werkt nu aan een akkoord met Alitalia om zijn klanten van Milaan naar verschillende Europese bestemmingen te brengen. Milaan is de vierentwintigste internationale bestemming voor Jet Airways.


Het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline zijn diabetesgeneesmiddel Avandia, van de Europese markt halen. In de Verenigde Staten moet het gebruik worden beperkt. Het geneesmiddel zou volgens bepaalde studies namelijk leiden tot een verhoogd risico op hartaanvallen en hersenbloedingen. Al drie jaar geleden werd gewezen op mogelijke risico's. Sindsdien gaat de verkoop van Avandia achteruit. De omzet bedroeg vier jaar geleden ongeveer 3 miljard dollar, maar dat was vorig jaar al gedaald tot 1,2 miljard dollar. Sinds de problemen met Avandia is Actos, een middel van Takeda Pharmaceuticals, het meest succesvolle diabetes-geneesmiddel. Volgens analisten zal de financiële impact voor GlaxoSmithKline echter beperkt. De omzet zou over twee jaar immers toch al geminimaliseerd worden door het vervallen van het patent en de komst van generische concurrentie.


De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 9 procent tot 559 miljoen dollar. Mark Parker, topman van Nike, maakte gewag van een schitterend eerste kwartaal. Het bedrijf voerde tijdens de economische crisis een grondige reorganisatie door en plukt daar nu de vruchten van. In Noord-Amerika werd een omzetgroei met 8 procent opgetekend, terwijl in China en andere groeimarkten een toename met 11 procent werd genoteerd. Met een daling van 12 procent werd alleen in Japan een duidelijke terugval gemeld. Nike profiteerde volgens Parker echter ook van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika en het World Basketball Festival in de Verenigde Staten. Het orderboek van Nike steeg met 13 procent.


Meer Nieuws

Thursday, September 23, 2010

Taiwanese golfspeelster weigert Chinese sponsoring

De Taiwanese golfspeelster Yani Tseng heeft een sponsoringcontract met een waarde van 25 miljoen dollar afgewezen. Een Chinees zakenman had haar het contract aangeboden, op voorwaarde dat Yani Tseng de Chinese nationaliteit zou aannemen. Hij zou gehoopt hebben dat Yani Tseng, wereldwijd de vierde beste vrouwelijke golfspeelster van het ogenblik, over zes jaar aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro voor China zou deelnemen. In Rio de Janeiro zal golf voor de eerste keer sinds meer dan honderdentien jaar op de Olympische agenda staan. De éénentwintigjarige Yani Tseng is de jongste golfspeelster die er in slaagde om drie grote golftornooien te winnen.

Volgens Tseng Mao-Hsin, vader van de golfspeelster, zegt dat een Chinees bedrijf al sinds vorig jaar een sponsoringcontract aanbiedt. In het jongste voorstel zou ook het gebruik van privéjets en een luxevilla in de Chinese hoofdstad Peking zijn aangeboden. Tseng Mao-Hsin benadrukte echter dat een verandering van nationaliteit uitgesloten is. Een nationaliteitswijziging is in de sport niet ongewoon om voor een een nationaal team te kunnen uitkomen, maar tussen China en Taiwan ligt de situatie uiteraard veel complexer. De twee landen leven officieel nog altijd op voet van oorlog en China beschouwt Taiwan nog altijd als een opstandige provincie.

Yani Tseng won eerder deze maand het Women's British Open, voor de Australische Katherine Hull. Dat betekende de derde grote tornooi-overwinning van de Taiwanese. Twee jaar geleden zegevierde za al in het LPGA Championship en vorig jaar eindigde ze eerste in de Corning Classic. Yani Tseng wil naar eigen zeggen zo snel mogelijk de beste vrouwelijke golfspeelster van de wereld te willen worden. Hsu Ya-Tien, hoofd van de Taiwanese golffederatie, uitte al zware kritiek op het Chinese aanbod. Een zuiver commerciële overeenkomst zou volgens Ya-Tien met veel enthousiasme zijn onthaald, maar over een nationaliteitswijziging worden volgens hem geen compromissen gesloten.

Labels: , , , , ,

Severstal wil gouddivisie naar Londense beurs brengen

De Russische staalproducent Severstal zou nog voor het einde van het jaar zijn gouddivisie op de beurs van Londen willen laten noteren. De gouddivisie zou door die beursgang een waarde krijgen van 4 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen rond Severstal bekend gemaakt. De beursgang zou de toekomstige groei van Severstal moeten financieren. Daarbij zou zowel gekeken worden naar organische groei, maar ook naar mogelijke overnames. Severstal zou een meerderheid van 65 procent tot 70 procent willen behouden in zijn gouddivisie. De inflatie-vrees en de onzekere economische toekomst hebben de goudprijzen de voorbije periode tot recordprijzen opgedreven.

Severstal, de grootste staalproducent van Rusland, wenste niet officieel te reageren op een mogelijke beursintroductie van zijn gouddivisie. Het staalbedrijf wordt gecontroleerd door Alexei Mordashov, die met een persoonlijk vermogen van 10 miljard dollar volgens het economisch tijdschrift Finans wordt bestempeld als de negende rijkste man van Rusland. Severstal heeft zich meer toegelegd op de goudproductie, nadat zijn staaldivisie te lijden had onder de economische crisis en het stijgend gebruik van andere metalen, zoals aluminium, in de industrie. Rusland is de derde grootste staalproducent van de wereld, maar de buitenlandse divisies van Severstal hebben een zware druk gelegd op het bedrijf.

Volgens analisten van Nomura heeft de gouddivisie van Severstal een waarde van 3 miljard dollar tot 3,6 miljard dollar. Een gedeeltelijke verkoop zou volgens de analisten een belangrijke waarde kunnen creëren voor Severstal. Het Russische concern heeft goudmijnen in Rusland, Kazakstan en Burkina Faso. Bovendien verhoogde Severstal dit jaar geleidelijk zijn belang in het Canadese bedrijf Crew Gold, dat actief is in Guinea. Serverstal heeft nu een belang van meer dan 93 procent in Crew Gold. In maart van dit jaar bracht ook Barrick Gold al zijn Tanzaniaanse goudmijnen naar de Londense beurs. Ook Glencore zou zijn gouddivisie, die een waarde heeft van meer dan 5 miljard dollar, naar de beurs willen brengen.

Labels: , , ,

Rusland wil vreedzame regeling voor beheer noordpoolgebied

Het noordpoolgebied heeft een schitterende en vredelievende toekomst met een toenemende Russische aanwezigheid. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd tijdens een internationale conferentie van de Russian Geographical Society. Poetin wees er wel op dat Rusland zijn groeiende invloed in het gebied door aanhoudende gesprekken met de andere partijen. Volgens hem komt er geen strijd over de grondstoffenrijkdom in het gebied. Prins Albert van Monaco wees vooral op de problemen voor de inheemse bevolking in het gebied. Olafur Ragnar Grimsson, president van IJsland, noemde het noordpoolgebied een laboratorium voor internationale samenwerking.

"Rusland wil zijn wetenschappelijke aanwezigheid in het noordpoolgebied herstellen en opdrijven en fundamenteel onderzoek ondersteunen, ook van internationale teams van wetenschappers en experts," merkte Poetin op. De Russian Geopgraphical Society wil geregeld conferenties houden over de ontwikkelingen in het noordpoolgebied. Poetin benadrukte de nood aan een vreedzame oplossing voor de conflicten van nationale belangen in het gebied. Hij beloofde ook dat de bescherming van het leefmilieu van het noordpoolgebied een prioriteit moest zijn bij de industriële uitbreiding in de regio. Rusland zou in het gebied onder meer een aantal natuurreservaten willen vastleggen.

"Het noordpoolgebied is veel meer dan miljarden vaten olie en gas," merkte Poetin op. "Indien we vandaag niet verantwoordelijk omgaan met het gebied, zullen we in de toekomst geconfronteerd worden met wereldwijde problemen in plaats van wereldwijde voordelen. De impact van de menselijke activiteiten op de natuur en de klimaatverandering moet tot een absoluut minimum beperkt blijven." In het Russisch gedeelte van de noordpool leeft 1,5 procent van de Russische bevolking. Het gebied vertegenwoordigt echter ongeveer 11 procent van het Russische bruto binnenlandse product en 22 procent van de totale Russische export. Er dienen in het noordpoolgebied echter nog een aantal nationale claims opgelost te worden.

Labels: ,

Sportaanbod televisie moet meer gediversifieerd worden

Het sportaanbod op televisie moet meer gediversifieerd zijn. Dat zegt bijna de helft van de respondenten in een Britse onderzoek van de bureaus SMG Insight en YouGov. Daarbij wordt opgemerkt dat 41 procent van de Britse sportliefhebbers het eens is dat ook minder bekende sporten op televisie meer zendtijd zouden moeten krijgen. Daarbij wordt opgemerkt dat de respondenten vooral meer darts op televisie willen. Dat komt volgens de onderzoekers naar uiting in alle sociale en economische groepen van de maatschappij. De respondenten geven aan dat de algemene televisiezenders zelden hun normale programmering onderbreken voor evenementen die niet tot de grote sportactiviteiten of nationale uithangborden - zoals Wimbledon, The Grand National of Boat Race - behoren.

"Het is bijzonder moeilijk om succes te realiseren met gratis content van een sport zoals volleybal of gymnastiek," merkt David Stubley, managing partner van mediaconsulent Sportent, op. "Maar het zou misschien wel mogelijk zijn om een aantal sporten onder één gezamenlijk merk naar voor te brengen, vooral wanneer de zender daarbij op een bestaande media-partner kan rekenen." Stubley voegt er aan toe dat daarbij voor een belangrijke financiële ondersteuning zou moeten worden gezorgd en zou er een intelligente benadering moeten gehanteerd worden om de productiekosten onder controle te houden. Hij merkt echter op het gevoel te hebben dat mediabedrijven in de nabije toekomst een aantal mogelijkheden zullen zien om in die markt te stappen.

Voetbal blijft de meest populaire sport in Groot-Brittannië, maar uit een eerder onderzoek van SMG Insight en YouGov blijkt dat 56 procent van de Britten aangeeft dit jaar op televisie geen wedstrijden uit de Engelse Premier League te zullen volgen. Bij de Engelse vrouwen zegt 70 procent geen plannen te hebben om op televisie naar voetbal te kijken. Er wordt aan toegevoegd dat slechts 2 procent van de voetballiefhebbers aangeeft de wedstrijden op het internet te zullen volgen, ondanks de beschikbaarheid van videostreams. In de leeftijdscategorie tussen achttien en vierendertig jaar zegt 23 procent de voetbalwedstrijd in de pub te bekijken, terwijl 11 procent bij een vriend thuis gaat kijken. Bij vijfenveertigplussers wil daarentegen slechts 7 procent de wedstrijden in de pub bekijken.

Labels: ,

Rusland moorddadigste Europees land voor jongeren

Rusland telt de grootste moorden onder jongeren van heel Europa en Centraal-Azië. Dat blijkt uit een rapport van de World Health Organization (WHO). Op de tweede plaats staat Albanië, gevolgd door Kazakstan. Bovendien is Rusland wereldwijd leider op het gebied van zelfmoorden onder jongeren. Volgens een aantal Russische analisten zijn die bedenkelijke resultaten te wijten aan een aantal sociale problemen, zoals de gewelddadige programmering op de Russische staatstelevisie, die het respect voor het menselijk leven onder de Russische jongeren zou ondermijnen. In de leeftijdsgroep tussen tien en negenentwintig jaar zouden in Rusland per honderdduizend jongeren 15,85 slachtoffers geteld worden van een gewelddadige dood.

Rusland scoort daarmee vierendertig keer hoger dan Duitsland. Volgens het rapport van de wereldgezondheidsorganisatie worden in drieënvijftig Europese landen elke dag veertig jongeren vermoord. Dat betekent vijftienduizend moorden per dag. Ongeveer 80 procent van de slachtoffers zijn van het mannelijke geslacht. Albanië staat op een tweede plaats met 11,2 doden per honderdduizend jongeren. Kazakstan volgt als derde met 10,66 doden. Met amper 0,5 doden per honderdduizend is Duitsland volgens het rapport het veiligste Europese land voor jongeren. Bovendien zijn de slachtoffers in Duitsland vooral Russische en Turkse migranten. Na verkeersongevallen en zelfmoorden vormt moord volgens het rapport de derde belangrijkste doodsoorzaak bij Europese jongeren.

In landen zoals Duitsland zou dat vooral te maken hebben met een sociale desintegratie en de cultuur, zoals opvoeding en mannelijkheids-principes. Elders speelt onder meer de chronische armoede een rol, net zoals de wereldwijde economische crisis. Boris Altshuler, hoofd van de organisatie Right of the Child, benadrukte dat in Rusland niemand zich om kinderen bekommert en geen sociale omgeving is gecreëerd voor jongeren. Vooral de bedenkelijke content in entertainment speelt volgens hem een belangrijke rol. Psychologe Anna Balayeva merkt echter op dat de Russische gemeenschap een tolerantie tegenover geweld cultiveert, waardoor volgens haar jongeren aangezet worden om weinig belang te hechten aan het menselijk leven.

Labels: ,

Consument gelooft in kwaliteit huismerken

De helft van de Amerikaanse consumenten is ervan overtuigd dat bij huishoudproducten de kwaliteit van huismerken gelijk is aan het niveau van de nationale merken. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent AlixPartners. Vooral op het gebied van reinigingsproducten zouden de consumenten weinig verschillen ervaren. Uit het onderzoek blijkt verder dat 70 procent van de Amerikaanse consumenten bij de aankoop van huishoudproducten zich alleen richt op de prijs, terwijl 50 procent zegt zijn totale uitgaven te willen beperken. Bij reinigingsproducten geeft 72 procent van de consumenten aan alleen met de prijs rekening te houden, gevolgd door papierwaren (70 procent) en keukenproducten (65 procent).

De onderzoekers voegen er aan toe dat bijna 65 procent van de consument de besparingen onderschat die door huismerken worden aangeboden tegenover producten van grote concurrenten zoals Reckitt Benckiser en Procter & Gamble. Opgemerkt wordt dat de verkoop van huismerken de volgende vier jaar met 40 procent zal groeien. Huismerken zouden daardoor een marktaandeel van 24,1 procent opbouwen. Vooral de divisie Great Value van de supermarktketen Wal-Mart zal volgens de onderzoekers de volgende jaren mogelijk een grote groei kennen en over vier jaar een waarde hebben van ongeveer 20 miljard dollar.

De onderzoekers voegen er aan toe dat alle producenten van huishoudelijke producten geconfronteerd worden met de gevolgen van de economische crisis en de uitholling van hun merkwaarde. Kleinere aanbieders hebben daarbij volgens AlixPartners echter mogelijk het voordeel dat ze sneller kunnen reageren op wijzigende situaties dan de grotere concerns. "Indien ze deze voordelen kunnen gebruiken om de kostenstructuur onder controle te houden en tegelijkertijd een sterke groeistrategie ontwikkelen, maken deze kleinere bedrijven een kans om tegen de grotere concerns op te tornen," merken de onderzoekers op.

Labels: ,

Rusland wil militair onderzoek onder één dak brengen

Het Russische ministerie van landsverdediging moet een eengemaakte onderzoekscel oprichten, naar het voorbeeld van het Amerikaanse ministerie van defensie in reactie op de lancering van de satelliet Spoetnik door de Sovjet-Unie. Dat heeft de Russische president Dmitry Medvedev gezegd tegenover de presidentiële commissie voor modernisering en technologische ontwikkelingen. Volgens Medvedev heeft Rusland op dit ogenblik geen efficiënte structuur, die tot een aantal belangrijke doorbraken zou moeten leiden op het gebied van landsverdediging en veiligheid. Een voorlopige architectuur van die onderzoekscel zou de volgende maanden worden uitgetekend.

"De financiële middelen mogen niet uitsluitend naar onderzoek van de Russian Academy of Sciences gaan, maar moeten ook ter beschikking worden gesteld van andere partijen," merkte de Russische vice-premier Sergei Ivanov op, verwijzend naar onder meer het Kurchatov Institute en de bedrijven Russian Technologies, Rosatom en Rusnano. Het Amerikaanse ministerie van defensie richtte op het einde van de jaren vijftig het Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) op. De Russische president merkte op dat die Amerikaanse instelling een pionier is geweest in de ontwikkeling van veel fundamentele technologieën, waaronder ook het internet.

Analisten stelden eerder al dat het voor Russische bedrijven, defensiegroepen en individuele onderzoekers is om baanbrekende toepassingen uit te bouwen zonder georganiseerde staatsondersteuning. "Een Russisch Darpa-project zou al deze partijen onder één dak kunnen samenbrengen en de Russische regering de mogelijkheid bieden om zich inspanningen te concentreren op veelbelovende projecten," merkten ze daarbij. Medvedev en Ivanov verduidelijkten echter niet waar de financiële middelen voor een Russisch Darpa-project gehaald zouden worden. Ivanov maakte eerder wel bekend dat er tot het einde van het decennium 725 miljard dollar zou worden geïnvesteerd in het Russische wapenprogramma.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair wil voortaan ook op grotere Europese luchthavens vliegen. Dat heeft Michael O’Leary, topman van Ryanair, gezegd. De vertragende groei zet Ryanair, de grootste lagekostenmaatschappij van Europa, aan tot een wijziging van zijn strategie om enkel op goedkopere luchthavens te mikken. Vliegen op grotere luchthavens zorgt voor stijgende kosten, maar ook voor meer opbrengsten, dankzij een grotere ticketverkoop in de sector van de zakenreizen. Door de recessie zijn de grote luchthavens volgens O'Leary ook sneller bereid om met Ryanair rond de tafel te gaan zitten. Tot nu toe vliegt Ryanair op goedkopere luchthavens, maar minder dicht bij het stadscentrum van hun bestemming. In de nieuwe plannen van Ryanair zijn Heathrow in Londen, Charles de Gaulle in Parijs en Frankfurt International Airport wel uitgesloten.


Lawrence Summers, de economische topadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, stapt eind dit jaar op. Summers keert terug naar de Harvard University. Hij wordt beschouwd als de architect van het financieel-economische beleid van Obama. Summers zat achter de belangrijkste crisismaatregelen, zoals de eerste stimulanswetgeving van 787 miljard dollar en de wet om de financiële branche te reguleren. Barack Obama wordt geconfronteerd met een echte leegloop van economische adviseurs. De voorbije zomer vertrok onder meer Peter Orszag,directeur van het budgetbureau van het Witte Huis. Ook Christina Romer, voorzitter van de raad van economische adviseurs van het Witte Huis, stapte op. Van het oorspronkelijke team van economische topadviseurs blijft alleen nog minister van financiën Timothy Geithner over.


De Europese Commissie heeft voorgesteld om suikeradditieven te weren uit vruchtensappen. De maatregel kadert in het streven naar gezondere voeding. De voorbije jaren is in Europa regelmatig de alarmbel geluid over toenemende zwaarlijvigheid en bijhorende gezondheidsproblemen. Na maatregelen om de zoutconcentratie in voedingsproducten te beperken en de consumptie van groenten en fruit te stimuleren, streeft de Europese Commissie nu naar een quasi totaalverbod op suikeradditieven in vruchtensappen. In het voorstel, dat door de lidstaten en het Europees Parlement moet goedgekeurd worden, is wel een uitzondering voorzien voor nectar, een drank die traditioneel veel suiker bevat. Die producten moeten echter wel een duidelijk label over de toevoeging van suiker meekrijgen. Daarnaast wil de Europese Commissie de tomaat nu ook op Europees vlak laten erkennen als een fruitsoort die gebruikt kan worden voor de productie van vruchtensapjes.


De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa krijgt eind dit jaar de vijftigjarige Christoph Franz als nieuwe topman. Dat heeft de raad van toezicht van de maatschappij beslist. Franz volgt eind dit jaar de drieënzestigjarige Oostenrijker Wolfgang Mayrhuber op. Franz maakte naam als saneerder bij de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, die intussen is uitgegroeid tot de meest rendabele dochter van de hele Lufthansa-groep. Voordien werkte hij bij Deutsche Bahn. Sinds juni vorig jaar staat hij in voor de passagiersdivisie van de Lufthansa-groep. Het contract van Mayrhuber loopt eind dit jaar af. Hij zal binnen de raad van bestuur niet worden vervangen. Lufthansa is één van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa. Het bedrijf leed vorig jaar, als gevolg van de recessie, een nettoverlies van 112 miljoen euro. Mayrhuber stond zeven jaar aan het hoofd van Lufthansa.


Het Nederlandse chemieconcern DSM wil de volgende jaren een belangrijke groei realiseren op de opkomende markten. Het bedrijf wil over vijf jaar 50 procent van zijn totale omzet uit de belangrijkste groeimarkten halen. Op dit ogenblik leveren die markten 32 procent van de omzet van het Nederlandse concern. DSM zegt te verwachten dat de volgende vijf jaar 70 procent van de totale groei uit die groeimarkten zal komen. Het doel voor de omzet in China wordt verdubbeld naar 3 miljard dollar per jaar. Om dit te bereiken wil DSM investeringen doen van 1 miljard dollar. Om zijn regionale activiteiten verder te versterken gaat het concern de hoofdkantoren van verscheidene onderdelen verplaatsen naar Azië. Verder streeft DSM naar een autonome omzetgroei van 5 procent tot 7 procent, aangevuld door overnames en partnerschappen.


De Nederlandse maatschappij ProRail mag de salarissen van zijn topmanagement niet verhogen. Dat heeft Camiel Eurlings, Nederlands minister van verkeer en waterstaat, gezegd. Drie van de vier huidige directieleden van de spoorbeheerder verdienen minder dan de zogeheten Balkenende-norm van 188.000 euro. Het bedrijf vindt het naar eigen zeggen echter passend om voor toekomstige benoemingen van die norm af kunnen te wijken. De Nederlandse minister liet een adviesbureau uitzoeken of het noodzakelijk is dat directeuren bij ProRail meer kunnen verdienen dan 188.000 euro. Maar het bureau concludeerde dat ProRail verkeerde argumenten hanteert voor hogere salarissen. De spoorbeheerder zou zichzelf met verkeerde bedrijven vergelijken en zijn internationale karakter verkeerd inschatten. Voor de huidige directeuren heeft dit verder geen gevolgen, want zij hoeven geen salaris in te leveren.


Het Amerikaanse Congres stemt over maatregelen om de Verenigde Staten te beschermen tegen de Chinese ondergewaardeerde munt. Dat heeft Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Congres, gemeld. Het is volgens haar voor het Amerikaans Congres tijd om wetten aan te nemen die de regering een handvat geven voor onderhandelingen met China, zodat Amerikaanse bedrijven en werknemers gelijkere omstandigheden zouden krijgen voor de wereldhandel. De zogeheten China Currency Bill moet leiden tot importheffingen op Chinese artikelen, zolang China de koers van de munt niet aanpast. Volgens de Verenigde Staten houdt China zijn munt opzettelijk ondergewaardeerd, waardoor de export wordt gestimuleerd. De toevloed aan Chinese artikelen zorgt voor irritaties in de Verenigde Staten, waar de werkloosheid bijna 10 procent bedraagt.


Het Duitse concern WMF heeft het Nederlandse bedrijf Princess, producent van huishoudelijke apparaten, volledig overgenomen. WMF nam in november vorig jaar al een meerderheidsbelang in Princess van 51 procent. De aankoop van het volledige aandelenpakket van de Princess Holding past in de voortzetting van de strategie van de Duitse groep op het gebied van kleine huishoudelijke apparatuur. Princess is bekend van artikelen als koffiezetapparaten, gourmetapparaten, stofzuigers, strijkijzers en broodroosters. Het bedrijf verkoopt de apparatuur in meer dan vijfenzeventig landen. Aad Ouborg, oprichter en eigenaar van de Princess Holding, zal met de verkoop van de aandelen ook de dagelijkse leiding van het bedrijf overdragen. Ouborg zet de andere activiteiten van de Ouborg Group - Princess Entertainment Group, Princess Sports Group, Princess Hotels en Ouborg Vastgoed - wel verder.


Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa Group heeft veertig vliegtuigen besteld bij de Europese vliegtuigconstructeur Airbus. Met het order is een bedrag gemoeid van 3,2 miljard euro. Drieëntwintig vliegtuigen zijn bestemd voor Lufthansa zelf. De rest wordt verdeeld over dochtermaatschappijen Swiss en Germanwings. De vloot van Lufthansa telt inmiddels 410 Airbus-toestellen. Daarmee is de Duitse maatschappij de grootste klant van Airbus. De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft verder bij de Britse motorenbouwer Rolls-Royce een order van 560 miljoen pond sterling geplaatst. Het order omvat Trent-motoren voor acht Airbus-toestellen van dochtermaatschappij Swiss. Het contract voorziet ook in het motoronderhoud de volgende twee jaar. Nico Buchholz, vice-president vlootmanagement bij Lufhansa, zegt dat het concern goede ervaringen heeft met de Trent-motoren.


De Britse zakenman Richard Branson heeft de keten Virgin Hotels gelanceerd. De keten kreeg een startkapitaal van 500 miljoen euro mee om hotels op te kopen. Branson wil zich daarbij richten op viersterrenhotels in Amerikaanse steden. Er wordt gekeken naar hotels met honderdveertig tot vijfhonderd kamers. De eerste vestiging zal naar verwachting binnen twaalf tot achtien maanden openen. Over een periode van zeven jaar zou dat moeten uitgroeien naar vijfentwintig hotels. De groep zegt zich met zijn hotels te richten op mensen met hogere inkomens, een hoge opleiding en behorend tot de creatieve klasse. Virgin schermt daarbij met zijn ervaring in de reiswereld, onder meer met de luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic. Het bedrijf verwacht klanten van andere bedrijfsonderdelen door te kunnen leiden naar Virgin Hotels.


Michael Geoghegan, gedelegeerd bestuurder van de Britse grootbank HSBC Holdings, dreigt op te stappen. Geoghegan zou er zich niet bij kunnen neerleggen dat de raad van bestuur van de bank hem niet meteen tot opvolger heeft verkozen van voorzitter Stephen Green, die eind dit jaar vertrekt om minister van handel te worden in de regering van de Britse premier David Cameron. De traditie wil dat bij HSBC Holdings de gedelegeerd bestuurder van de groep de voorzittersfunctie op zich neemt. Maar dit keer krijgt Geoghegan concurrentie van John Thornton, een voormalige topbankier bij Goldman Sachs. Ook Douglas Flint, financieel directeur van HSBC Holdings. Geoghegan kreeg vorig jaar van de Britse Financial Services Authority de toestemming om als chief executive vanuit Hongkong te werken, maar daarbij werd als voorwaarde gesteld dat de voorzitter op het Londense hoofdkwartier van de groep bleef.


Chili wordt het eerste Latijns-Amerikaanse land waar het Duitse automerk Opel gelanceerd wordt. Volgend jaar wordt er met ondersteuning van GM Chili de verkoop opgestart. Opel werkt momenteel aan de introductie van zijn wagens in groeimarkten. Eerder werd al een overeenkomst ondertekend met Shlomo Group om voertuigen uit te voeren naar Israël. De groeimarkten en de lancering van nieuwe modellen zoals het kleine model Junior moet Opel in staat stellen zijn verkoop de volgende jaren gevoelig op te drijven. Dit jaar wil Opel tot 1,2 miljoen wagens verkopen. Over drie jaar kan dat oplopen tot 1,7 miljoen exemplaren en tegen het midden van het decennium zouden wereldwijd ongeveer 2 miljoen exemplaren moeten worden verkocht. Opel is momenteel amper aanwezig buiten Europa. Het Duitse merk kan daardoor niet profiteren van de stijgende verkoop in landen als China. Plannen voor een introductie in de Verenigde Staten zijn er echter niet.


Het Duitse autoconcern Daimler wil Iveco, de industriële tak van de Italiaanse autobouwer Fiat, overnemen. Iveco wordt in januari volgend jaar naar de beurs wordt gebracht. Daimler zou volgens een aantal berichten de voorbije zomer 9 miljard euro hebben geboden voor Iveco, maar Fiat zou minstens 10,5 miljard euro eisen voor zijn industriële divisie. Daarop zouden de onderhandelingen zijn afgebroken. Daimler ontkent de gesprekken. De deal werd daarom afgeblazen, meldde de krant la Repubblica. Daimler ontkent de gesprekken. Fiat wil zijn autodivisie loskoppelen van de industriële tak, die trucks en zware industriële machines bouwt. Naast de vrachtwagendivisie Iveco, omvat de industriële tak ook motorenbouwer Fiat Powertrain International en tractorenproducent CNH Global. Verwacht wordt dat een beursgang de divisie 12 miljard euro zou opleveren.


De raad van bestuur van het Duitse reisconcern TUI heeft een herfinancieringspakket goedgekeurd voor zijn scheepvaartdochter Hapag-Lloyd, de vijfde grootste containerrederij van de wereld. Een herstructurering zou uiteindelijk moeten uitmonden in de afsplitsing van de Duitse rederij. Eerdere plannen van TUI om Hapag-Lloyd te verkopen aan het Albert Ballin-consortium, met onder meer de Duitse ondernemer Klaus-Michael Kuehne en de stad Hamburg, mislukten als gevolg van de financiële crisis. Het reisconcern heeft een belang van 43 procent in Hapag-Lloyd. In het herstructureringsplan is voorzien dat de staatsgarantie van 1,2 miljard euro zal worden opgeheven. De schuldeisers zouden verder worden afbetaald. Analisten gaan ervan uit dat Hapag-Lloyd zo snel mogelijk naar de beurs zal worden gebracht. Het Albert Ballin-consortium heeft een optie op de nieuwe aandelen tot eind september volgend jaar.


Het Duitse conglomeraat Siemens belooft zijn 128.000 werknemers in Duitsland dat gedurende minstens drie jaar geen naakte ontslagen zullen vallen en dat er geen delokalisaties zullen plaatsvinden. Dat blijkt uit de communiqués die het bedrijf en de vakbond IG Metall hebben gepubliceerd na aanleiding van de onderhandelingen over een verlening van een arbeidsovereenkomst die twee jaar geleden werd afgeslopen en dit jaar afloopt. Siemens kondigt in het nieuwe akkoord aan dat het met de ondernemingsraad tot een akkoord voor onbepaalde duur over toekomstige herstructureringen in Duitsland gekomen is. Het akkoord zou wel na een periode van drie jaar heronderhandelbaar zijn. Tijdens de crisis kon Siemens werkzekerheid garanderen door een beroep te doen op gedeeltelijke werkloosheid, die mee gefinancierd werd door de overheid. Bij Siemens werken wereldwijd ongeveer 400.000 mensen.


Meer Nieuws

Wednesday, September 22, 2010

Nokia zet alles op onderzoek en ontwikkeling

Het Finse telecombedrijf Nokia gaat zijn onderzoeksprogramma gevoelig uitbreiden en wil meer externe ontwikkelaars aantrekken voor zijn applicatie-winkel. Dat heeft Rich Green, de nieuwe chief technology officer van Nokia, gezegd. Hij benadrukte daarbij dat hij zowel de ontwikkelaars-community en de content van de applicatie-winkel van Nokia drastisch wil uitbreiden. Het bereiken van die doelstellingen zou het Finse bedrijf moeten helpen om het verloren terrein goed te maken op rivalen zoals de iPhone van Apple en het Android-besturingssysteem van Google, dat steeds populairder wordt. Ook Stephen Elop, de nieuwe chief executive van Nokia, maakte al bekend absolute prioriteit te zullen verlenen aan ontwikkeling.

"Nokia lanceerde in mei vorig jaar zijn Ovi-applicatiewinkel, maar heeft daar tot nu toe slechts matig succes mee geboekt," merkt het persbureau Bloomberg op. "Uit cijfers van maart dit jaar blijkt dat er ongeveer 1,5 miljoen applicaties worden gedownload. De AppStore van Apple komt aan gemiddeld 30,5 miljoen downloads per dag." Nokia investeert op dit ogenblik 5,9 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling. Dat betekent dat het Finse bedrijf het grootste onderzoeksbudget heeft van alle producenten van mobiele telefoons. Green benadrukte dat er een grotere samenwerking zou gezocht worden tussen de onderzoeksdivisie en het Nokia Research Center.

Green benadrukte dat Nokia zich op de ontwikkeling van bepaalde sectoren moet richten in plaats van zijn middelen te spreiden over een brede waaier regio's. Een aantal waarnemers zegt echter van oordeel te zijn dat Nokia zijn onderzoeksdepartement zal moeten afslanken. "Er gaat iets grondig mis wanneer men met het grootste budget en de meeste mogelijkheden er toch niet in slaagt om iets op te bouwen dat de consument aanspreekt," voert Bengt Nordstroem, chief executive van het adviesbureau Northstream, aan. De onderzoeksdivisie van Nokia telt op dit ogenblik 17.000 medewerkers, maar toch is het Finse bedrijf geen marktleider op het gebied van smartphone-innovatie.

Labels: , ,

Europese Commissie mag toegang tot documenten beperken

De Europese Commissie kan de openbaarheid van documenten in rechtszaken beperken tot er een beslissing is gevallen over het betrokken dossier. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Daarmee werd een vraag van de Association de la Presse Internationale (API), een vakorganisatie van buitenlandse journalisten die in België actief zijn, door het Europese hof verworpen. Opgemerkt wordt dat de Europese Commissie een vraag voor toegang tot documenten kan weigeren. Eens een beslissing is genomen, kunnen de betrokken documenten volgens het arrest echter niet meer uit de openbaarheid worden gehouden.

De journalistenorganisatie had aangevoerd dat journalisten in het publieke belang op elk ogenblik toegang moesten kunnen hebben tot dossiers. De Europese Commissie merkte echter op te vrezen dat het vrijgeven van deze dossiers een averechts effect zou kunnen hebben in rechtszaken. Die stelling is volgens de persorganisatie echter puur hypothetisch. Het Europese Hof van Justitie verklaarde zich echter akkoord met de visie van de Europese Commissie. Er werd daarbij opgemerkt dat dossiers daardoor aan externe druk zouden kunnen blootgesteld worden en de sereniteit van onderhandelingen in het gedrang zouden kunnen gebracht worden.

Opgemerkt werd dat de Europese Commissie door de openbaarheid verplicht zou kunnen worden om zijn verdedigingsstrategie kenbaar te maken, terwijl andere partijen in het dossier geen enkele verplichting zouden hebben om hun standpunten bekend te maken en hun belangen zouden kunnen verdedigen zonder externe invloeden. De Association de la Presse Internationale zegt de uitspraak van het Hof van Justitie te betreuren en merkt op dat een toegang tot dossiers de transparantie zou ondersteunen en tot een geïnformeerde verslaggeving zou leiden. Anderzijds zegt de persorganisatie tevreden te zijn dat de Europese Commissie documenten over afgeronde dossiers niet langer afgeschermd kan houden.

Labels: ,

Nucleaire samenwerking tussen Koeweit en Rusland

Rusland en Koeweit hebben een princiepsovereenkomst voor vreedzame nucleaire samenwerking ondertekend. In de overeenkomst is voorzien dat Rusland trainingsfaciliteit, de exploratie van nucleaire metalen, een netwerk van nucleaire reactoren en de bijhorende infrastructuur zou voorzien voor de Golfstaat. Dat heeft Ahmad Bishara, secretaris-generaal van het National Nuclear Energy Committee van Koeweit, bekend gemaakt. Het samenwerkingscontract heeft een looptijd van vijf jaar. Koeweit sloot eerder ook al een nucleair samenwerkingscontract met Japan en Frankrijk. In de Arabisch Golf wordt met argwaan gekeken naar het nucleaire energieprogramma van Iran.

Koeweit, de vierde grootste olie-exporteur van olie, wil over twaalf jaar vier nucleaire reactoren hebben gebouwd. De reactoren zouden elk een capaciteit van duizend megawatt krijgen. Eerder al ondertekenden Koeweit en Japan een overeenkomst om de nucleaire capaciteit van de Golfstaat uit te breiden. In april van dit jaar werd een gelijkaardige overeenkomst gesloten met Frankrijk. Ahmad Bishara merkte op de volgende maanden een reeks ontmoetingen te zullen hebben met het Russische nucleaire agentschap Rosatom om concrete projecten uit te werken. Rosatom zou daarvoor een aantal plannen voorleggen aan zijn partners uit het emiraat.

Sergei Kiriyenko, de topman van Rosatom, benadrukte dat Rusland bereid is om Koeweit te helpen met de ontwikkeling van nucleaire energie en de bouw van kerncentrales, wanneer het emiraat daartoe zou beslissen. In Koeweit wordt gevreesd dat Iran door zijn kernenergie-programma ook militair een nucleaire mogendheid zou kunnen worden en daardoor een dominante macht zou kunnen worden in de regio. Het emiraat heeft bij Iran al aangedrongen op de nodige garanties over de veiligheid van de kernreactor in Bushehr, die door Rusland werd gebouwd. De kerncentrale van Bushehr is in augustus begonnen met het opladen van nucleaire brandstoffen.

Labels: , ,

Eén op vijf Amerikanen heeft te zware hypotheek

In de Verenigde Staten geeft 21 procent van de huiseigenaars toe dat ze meer hypotheek moeten betalen dan hun woning waard is. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Er wordt aan toegevoegd dat vooral Latino-Amerikanen met het probleem worden geconfronteerd. In die categorie maakt 41 procent gewag van een overdreven hypotheek, tegenover 35 procent bij Afro-Amerikanen en 18 procent bij de blanke Amerikanen. De onderzoekers stellen ook dat vooral werklozen met het probleem worden geconfronteerd. In die groep zegt 38 procent teveel hypotheek te betalen, tegenover 20 procent bij werkende huiseigenaar.

Het Pew Research Center stelt dat het probleem ook groter wordt naarmate het inkomen daalt. Bij inkomens van minstens 75.000 dollar per jaar zegt slechts 15 procent teveel hypotheek te betalen. Bij inkomens onder de 30.000 dollar stijgt dat echter tot 33 procent. Op het gebied van leeftijd concentreert het probleem zich volgens de onderzoekers vooral in de groep tussen dertig en negenenveertig jaar. Daar zegt 25 procent teveel hypotheek te betalen. Bij vijfenzestigplussers daalt dat tot 15 procent, maar ook in de leeftijdscategorie tussen achttien en negenentwintig jaar wordt slechts 18 procent van de woningeigenaars met een overdreven hypotheek geconfronteerd.

Het Pew Research Center kwam tot de vaststelling dat 48 procent van de woningeigenaars de waarde van zijn vastgoed tijdens de economische recessie heeft zien dalen. In die groep zegt 14 procent dat het aanvaardbaar is dat de hypotheek-betaling wordt stopgezet. Bij eigenaars die de waarde van hun pand niet hebben zien dalen, is dat slechts 14 procent. In het algemeen zegt 59 procent van de eigenaars dat het verkeerd is om bewust te stoppen met de hypotheek-betaling en de woning over te laten aan de kredietverstrekker. Volgens 19 procent is dat wel aanvaardbaar en 17 procent voert aan dat dit afhankelijk is van de omstandigheden. Bij huurders noemt 25 procent het aanvaardbaar dat de maandelijkse betalingen worden stopgezet.

Labels: ,

Geneesmiddel voor kinderen gevaarlijker dan chemisch product

Geneesmiddelen vormen voor kinderen een groter gevaar dan chemische producten. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Daarbij wordt opgemerkt dat twee op drie vergiftigingsverschijnselen die de opname van een kind in een spoedgevallen-afdeling noodzakelijk maken, veroorzaakt worden door een overdosis aan geneesmiddelen. Incidenten met geneesmiddelen zouden twee keer zo vaak worden opgetekend dan ongevallen met chemische producten en reinigingsmiddelen. De experts stellen dat geneesmiddelen voor kinderen vaak gemakkelijker bereikbaar zijn dan chemische producten. Bovendien zouden de ouders teveel vertrouwen hebben in de voorziene veiligheidsmaatregelen.

"Vele ouders zijn bijzonder bezorgd op een mogelijk vergiftigingsgevaar voor hun kinderen," aldus het magazine HealthDay News. "Reinigingsmiddelen worden achter slot en grendel opgeborgen en chemische producten en pesticiden worden buiten het bereik van kinderen gehouden. Volgens experts vormt het medicijnkastje in de woning echter een veel groter gevaar. Daarbij wordt erop gewezen dat courant gebruikte geneesmiddelen vaak niet telkens weer opnieuw worden opgeborgen en dus gemakkelijker bereikbaar zijn voor kinderen. Bovendien hebben onder meer veel hoestsiropen een lekkere smaak meegekregen."

Kinderen worden volgens het rapport het vaakst het slachtoffer van geneesmiddelen die voorschriftvrij verkregen kunnen worden, zoals pijnstillers. Het probleem wordt volgens de onderzoekers mee veroorzaakt door het feit dat ouders deze middelen niet beschouwen als een product dat hun kinderen mogelijk schade zou kunnen toebrengen. "Wanneer er geen voorschrift van de arts is vereist, wordt het middel door vele mensen als een veilig product bestempeld," voeren de onderzoekers aan. "Men is vaak geneigd om die middelen gemakkelijker te laten rondslingeren. Maar vooral jonge kinderen kunnen deze middelen vaak aanzien als snoep." Kindersterfte door overdosissen blijft wel zeldzaam. Twee jaar geleden liepen 1,3 miljoen vergiftigingen in zesentwintig gevallen fataal af.

Labels: ,

General Motors knoopt opnieuw aan met politieke donaties

De Amerikaanse autobouwer General Motors is opnieuw begonnen met donaties aan politieke campagnes. Daarmee maakt General Motors een einde aan een moratorium dat de autobouwer zichzelf had opgelegd tijdens de herstructureringen van vorig jaar. Uit cijfers van de Amerikaanse Federal Election Commission blijkt dat General Motors voor de huidige kiescampagnes voor het Amerikaanse Congres een bedrag van 90.500 dollar heeft geschonken aan politieke kandidaten. Greg Martin, woordvoerder van General Motors, merkt daarbij op dat het bedrijf ondersteuning heeft gegeven aan kandidaten van de democratische als republikeinse partij die op een bedachtzame manier met een aantal problematieken omspringen en achter een sterke autosector staan.

"General Motors heeft vooral steun verleend aan democraten die in het verleden de sector op federaal vlak hebben verdedigd," merkt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op. Onder meer de senatoren Debbie Stabenow (Michigan) en Sherrod Brown (Ohio) en de afgevaardigde John Dingell (Michigan) ontvingen donaties. Daarnaast werd er ook een donatie voorzien voor de republikeinse afgevaardigde Eric Cantor, die waarschijnlijk een belangrijke positie zou kunnen verwerven indien de republikeinen in november de controle over het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zouden overnemen. Greg Martin zegt dat het bedrijf niet aan de zijlijn wil blijven zitten, terwijl concurrenten en andere bedrijven wel deelnemen aan het politieke proces.

"Het is niet ongewoon voor bedrijven zoals General Motors om politieke campagnes te ondersteunen," merkt The Wall Street Journal op. "De situatie van General Motors ligt echter iets complexer. Het autoconcern wordt immers nog altijd gecontroleerd door de Amerikaanse regering." General Motors is van plan om later dit jaar opnieuw naar de beurs te gaan, waardoor het meerderheidsaandeel van 61 procent van de Amerikaanse overheid zou kunnen afgekocht worden. Woordvoerder Martin merkte op dat het bedrijf in de lente van vorig jaar gestopt is met zijn politieke bijdragen om zich volledig te kunnen concentreren op zijn reorganisatie.

Labels: , ,

Russian Railways legt verbinding in tussen Moskou en Nice

De Russische spoorwegmaatschappij Russian Railways start met een regelmatige treinverbinding tussen Moskou en de Franse badstad Nice, die bijzonder populair is bij de Russische jetset. Daarmee wordt aangeknoopt met een historische traditie. Ook in het tsaristische Rusland was er al een treinverbinding tussen de Russische hoofdstad en de Franse badstad, maar de dienst werd bijna honderd jaar geleden stopgezet. De nieuwe verbinding loopt van Moskou over Smolensk, Minsk, Warschau, Wenen, Milaan en Genua naar Nice. De Russische hoofdstad heeft inmiddels al geregelde treinverbindingen met de buitenlandse bestemmingen Berlijn, Boedapest, Helsinki, Peking en Ulan Bator.

De trein rijdt één keer per week en vertrekt op dinsdag vanuit het Belorussky Station in Moskou, om vijftig uur later in Nice te arriveren. De trein zou een gemiddelde snelheid van ongeveer 75 kilometer per uur halen. Een woordvoerder van Russian Railways zegt niet echt tevreden te zijn met die snelheid, maar voegt er aan toe zich neergelegd te hebben bij de voorstellen die door de Europese spoorwegmaatschappijen naar voor werden geschoven. De Russische maatschappij hoopt echter dat de snelheid in de toekomst gevoelig opgedreven zou kunnen worden, aangezien de trein snelheden tot 200 kilometer kan halen.

Op zondagnamiddag vertrekt de trein vanuit Nice terug naar Moskou, waar hij op dinsdagavond zou toekomen. De trein telt twaalf wagons, waaronder één restauratie-voertuig. Het goedkoopste ticket kost 306 euro. Het duurste aanbod kost 1.200 euro, maar daarvoor krijgt de reiziger wel een groter bed, een afzonderlijk douche en een toilet aangeboden. Russian Railways realiseerde het voorbije jaar een nettowinst van 152,2 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 4,9 miljard dollar. Dat is bijna het dubbele van de winst die het jaar voordien werd gerealiseerd. De omzet daalde met 4 procent tot 1,15 triljoen roebel. Bij het passagiersvervoer werd een omzetgroei met 3 procent tot 166,6 miljard roebel opgetekend. Het cargovervoer daalde met 6 procent tot 833,3 miljard roebel.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Italiaanse gerecht is een onderzoek wegens witwaspraktijken gestart tegen de Vaticaanse Bank. Twee hooggeplaatste medewerkers zijn ondervraagd en moeten verder meewerken aan het onderzoek. Het parket nam ook 23 miljoen euro in beslag die de bank gestort had op de rekeningen van een andere bank. De Vaticaanse Bank is officieel gekend als het Instituut voor Religieuze Werken. Zij doet alle financiële zaken van de zetelende paus, maar ook voor rooms-katholieke ordes en organisaties. Het onderzoek richt zich onder meer op Ettore Gotti Tedeschi, de voorzitter van het Instituut voor Religieuze Werken. Hij zou inbreuken gepleegd hebben op de wet tegen witwaspraktijken. De Vaticaanse Bank raakte ook achttien jaar geleden in een schandaal verwikkeld toen bleek dat directeur en aartsbisschop Paul Marcinkus betrokken was bij de ineenstorting van de Ambrosiano Bank, toen de grootste privé bank in Italië.


In de Tsjechische hoofdstad Praag zijn tienduizenden ambtenaren op straat gekomen om te protesteren tegen de besparingsplannen van de regering in de publieke sector. Aan de manifestatie namen onder meer politiemensen, brandweerlui, militairen, dokters en leraars deel. Er zouden tot 30.000 mensen aan de manifestatie hebben deelgenomen. De betogers waren vanuit het hele land naar de hoofdstad afgezakt. De betoging zorgde voor heel wat verkeershinder. Een kleine groep manifestanten slaagde erin het Tsjechische ministerie van binnenlandse zaken binnen te dringen, maar kon door de veiligheidsdiensten worden buitengewerkt. De regering liet alvast verstaan dat ze haar besparingsplannen doorzet. De Tsjechische regering wil de kost voor het ambtenarenkorps met 10 procent verlagen. De vakbonden vrezen dat als gevolg daarvan de lonen met 10 procent tot 43 procent zullen dalen.


De Duitse autobouwer Opel investeert gaat 500 miljoen euro investeren in zijn motorenfabriek in het Hongaarse Szentgotthard. De capaciteit van de fabriek wordt opgetrokken tot 500.000 motoren. Dat is een toename met 40.000 exemplaren. De investeringen zouden in eerste instantie leiden tot achthonderd extra banen. In tweede instantie zouden er nog eens tweehonderd banen bijkomen. Opel krijgt daarvoor ook subsidies van de Hongaarse overheid. Reinald Hoben, vice-president productie bij Opel-Vauxhall, benadrukte dat de investeringen van Szentgotthard één van de meest moderne motorenfabrieken van de wereld zou maken. De productie van motoren zou over twee jaar van start moeten gaan. De motoren zouden worden geleverd aan de autofabrieken van Opel-Vauxhall in Duitsland, Groot-Brittannië, Polen en Spanje.


Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC), de grootste autoproducent van China, zou geïnteresseerd zijn om een participatie te nemen in de Amerikaanse automotive-groep General Motors. De Chinese autobouwer zou nog geen definitieve beslissing hebben genomen, maar zou volgens een aantal waarnemers wel zijn interesse in de geplande beursgang van het Amerikaanse autobedrijf hebben getoond. Shanghai Automotive bouwt sinds de jaren negentig met General Motors auto's in China. Ook Volkswagen werkt met Shanghai Automotive samen op de Chinese markt. Bij de redding van General Motors met ongeveer 50 miljard dollar heeft de Amerikaanse regering één jaar geleden bijna 61 procent van de Amerikaanse autobouwer overgenomen, maar wil zich nu in fasen terugtrekken. Een grotere Chinese participatie in de Amerikaanse autobouwer zou in de Verenigde Staten wel op politieke tegenkanting kunnen stoten.


De wereldwijde luchtvaartsector zal dit jaar een winst van 8,9 miljard dollar boeken. Dat blijkt uit vooruitzichten van de International Air Traffic Association (IATA). De nieuwe prognose ligt meer dan drie keer hoger dan eerdere voorspellingen. De internationale luchtvaartfederatie had eerder gewag gemaakt van een winst van 2,5 miljard dollar. De Europese maatschappijen zouden wel verlieslatend blijven. Giovanni Bisignani, directeur van de internationale luchtvaartfedratie, geeft toe dat niemand verwachtte dat de heropleving van de sector zo sterk en snel zou verlopen. Het zou de eerste keer zijn sinds drie jaar dat de sector wereldwijd winst boekt. Alleen voor Afrika werden de prognoses niet verhoogd. In Asia-Pacific wordt een winst van 5,2 miljard dollar verwacht. In Europa zou echter een verlies van 1,3 miljard euro worden geleden.


De Nederlandse economie zou volgend jaar een groei met 1,5 procent laten optekenen. Voor dit jaar wordt een groei met 1,75 procent in het vooruitzicht gesteld. Dat blijkt uit de macro-economische vooruitzichten van het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB). Het Nederlandse planbureau zegt een bescheiden groei van de gezinsconsumptie te verwachten. De bedrijfsinvesteringen zouden dit jaar zelfs nog een achteruitgang laten optekenen. De werkloosheid komt volgens de cijfers dit jaar uit op gemiddeld 5,5 procent van de beroepsbevolking. Dat niveau zou ook volgend jaar status-quo blijven. De Nederlandse inflatie zou dit jaar 1,25 procent bedragen en volgend jaar verder oplopen tot 1,5 procent. De inflatie bedraagt naar verwachting 1,25 procent dit jaar en 1,5 procent volgend jaar. Het Nederlandse begrotingstekort komt dit jaar uit op 5,8 procent van het bruto binnenlands product. Volgend jaar zou dat 3,9 procent bedragen.


Deutsche Bank gaat 10,2 miljard euro ophalen. De financiële instelling, de grootste bank van Duitsland, wil daarmee de overname financieren van Deutsche Postbank. De transactie zou de grootste aandelenuitgifte worden uit de geschiedenis van Deutsche Bank. De Duitse instelling zou daarmee ook de grootste aandelenuitgifte van het jaar op de Europese markt realiseren. Deutsche Bank haalt 400 miljoen euro meer op eerder was aangekondigd. Met het extra kapitaal wil Deutsche Bank zich ook uitrusten voor de nieuwe regels die gelden voor de bankensector. Deutsche Bank bezit al 29,95 procent in Postbank, maar wil dit optrekken tot een meerderheidsbelang. Deutsche Postbank heeft zijn wortels in Deutsche Bundespost, dat in de jaren tachtig werd geprivatiseerd. Deutsch Postbank heeft een wijdvertakt kantorennet en is bijzonder populair bij de gemiddelde Duitse spaarder.


Ierland, Spanje en Griekenland hebben met succes staatsobligaties geplaatst. Dat wordt door waarnemers gezien als een signaal dat het vertrouwen van de financiële markten in de zwakkere eurolanden weer toeneemt. De Ierse overheid veilde 1,5 miljard euro aan staatsobligaties met een looptijd van vier tot acht jaar. De opluchting op de financiële markten was groot, want er werd gevreesd dat het land genoodzaakt zou zijn om bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie aan te kloppen voor steun. De intrestvoeten waren wel hoger dan voordien. Dat is een gevolg van de grote ongerustheid over de solvabiliteit van Ierland. De Ierse banken kwamen in de problemen door de crisis op de vastgoedmarkt. Spanje veilde 7 miljard euro aan staatspapier, terwijl Griekenland 390 miljoen euro ophaalde.


Abbott Laboratories, de Amerikaanse eigenaar van de vroegere farmadivisie van Solvay, heeft bekend gemaakt drieduizend banen te zullen schrappen. De afslanking treft ongeveer drie procent van het personeelsbestand van 93.000 werknemers van Abbott. De sanering zal over de volgende twee jaar worden gespreid. De grote meerderheid van de jobs wordt geschrapt in afdelingen die toebehoorden aan Solvay. In het Nederlandse Weesp sneuvelen ongeveer vijfhonderd banen. In het Duitse Hannover zouden er driehonderd banen worden geschrapt. Abbott sluit in de operatie tegen eind volgend jaar ook het hoofdkwartier van Solvay Pharmaceuticals in de Amerikaanse staat Georgia. De herstructureringskosten in de komende twee jaar worden geraamd op 810 miljoen dollar tot 970 miljoen dollar. Abbott kocht begin dit jaar de farmadivisie van Solvay voor 5,2 miljard euro.


De Britse transportvakbonden zijn boos op de veerdienst Stena Line. Oorzaak daarvan waren uitspraken van Pim de Lange, directeur van Stena Line. Die had in een Nederlands kranteninterview neerbuigend uitgelaten over de Britse werknemers. Hij had het daarbij over dikke buiken en tattoos. Bij het bedrijf werkt vooral Brits, Nederlands en Filipijns personeel. De Lange heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en aangegeven de inbreng van de Britse, Nederlandse en Filipijnse medewerkers enorm te waarderen. Hij zegt in het interview verkeerd geciteerd te zijn. De Britse vakbonden eisen echter dat De Lange zijn woorden volledig intrekt en roept Stena Line op zich te distantiëren van de opmerkingen van zijn directeur. In het betrokken artikel had De Lange kritiek geuit op het verzet van de Britse vakbonden tegen het inschakelen van buitenlandse matrozen, terwijl er in Engeland zelf geen geschikt personeel te vinden is.


Alessandro Profumo, de topman van de Italiaanse bank Unicredit, zou zijn opgestapt. Dat hebben een aantal insiders gemeld. De positie van Profumo zou onhoudbaar zijn geworden na kritiek van aandeelhouders op de toenemende invloed van kapitaal uit Libië op de bank en de tegenvallende resultaten. De taken van Alessandro Profumo, die de bank vijftien jaar heeft geleid en de voorzitter is van de Europese Federatie van Banken, zouden worden waargenomen door Dieter Rampl, voordien president-commissaris van Unicredit. Het opstappen van Profumo is volgens een aantal insiders een onderdeel van een politiek gevecht om de controle van Unicredit, de grootste bank van Italië. Vooral de Libische aanwezigheid zou vertegenwoordigers van de rechtse partij Liga Norte in de raad van bestuur tegen de borst stuiten. De Libyan Investment Authority nam de voorbije zomer een belang van 2,6 procent in Unicredit. De Central Bank of Libya had al een belang van 5 procent.


De Europese Commissie heeft de kredietgaranties van de Ierse overheid voor de bankensector goedgekeurd. In ruil voor garanties op bankverplichtingen met een korte termijn gaan Ierse kredietverstrekkers hogere premies betalen. De garantieregeling heeft een looptijd tot eind dit jaar. Volgens de Europese Commissie kunnen de kredietgaranties helpen om verstoringen in de Ierse economie tegen te gaan en bijdragen aan de financiële stabiliteit. De Europese Commissie had voor Ierland eerder al een garantieregeling goedgekeurd voor bankenverplichtingen met een langere termijn, net als andere Europese landen. Ook deze regeling loopt tot eind dit jaar. De nieuwe kredietgaranties zijn volgens de Europese Commissie compatibel met de speciale hulpmaatregelen die in het begin van de wereldwijde financiële crisis werden ingevoerd.


Het Europees Parlement heeft een nieuwe wet goedgekeurd die moet beletten dat Europese gezinnen door problemen bij de gasvoorziening met een bevoorradingstekort zouden kunnen worden geconfronteerd. De Europese Unie wil voortaan gezamenlijk handelen bij een crisis die tot een gastekort kan leiden. De lidstaten moeten ervoor zorgen dat er altijd voldoende gas beschikbaar is, ook als op een dag van uitzonderlijk hoge vraag een belangrijk deel van de infrastructuur uitvalt. Als er door een ernstige verstoring of ongebruikelijk hoog gasverbruik toch problemen ontstaan, kan een lidstaat de noodtoestand uitroepen. In dergelijk geval moet de grensoverschrijdende toegang tot opslaginstallaties worden gehandhaafd, net als de toevoer van gas over de grenzen heen. De Europese Unie besloot te handelen na de politieke crisis tussen Rusland en Oekraïne twee jaar geleden, toen de gaskraan werd dichtgedraaid en vooral Oost-Europese lidstaten zonder gas kwamen te zitten.


De wereldwijde staalproductie was in augustus van dit jaar vrijwel gelijk aan het niveau in augustus twee jaar geleden. De staalsector heeft daarmee de crisis die in september twee jaar geleden losbarstte, achter zich gelaten. Dat blijkt uit cijfers die de World Steel Association (WSA) heeft bekend gemaakt. De organisatie maakte op basis van gegevens uit zesenzestig landen bekend dat er tijdens de maand augustus 112,8 miljoen ton staal werd geproduceerd, tegenover 113 miljoen ton staal in augustus twee jaar geleden. Vorig jaar augustus lag de productie op 108,3 miljoen ton. De brancheorganisatie wees er wel op dat er nog grote verschillen zijn tussen de diverse landen. China, Turkije en Iran dreven hun productie op, terwijl de activiteit in de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Brazilië en Japan de crisis nog niet te boven is.


China, Japan en Zuid-Korea geven al sinds vijf jaar gezamenlijk meer geld uit aan innovatie dan de landen van de Europese Unie samen en streven binnen enkele jaren ook de Verenigde Staten daarin voorbij. Dat is de conclusie van een rapport van de zakenbank Goldman Sachs. Op dit ogenblik zijn de Verenigde Staten nog de onbetwiste leider wat betreft uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. De Amerikaanse onderzoeks-bestedingen worden geraamd op ongeveer 325 miljard dollar per jaar. Van de individuele landen staat Japan met 123 miljard dollar op een tweede plaats. China staat op de derde plaats met 100 miljard dollar. Indien de Chinese economie in hetzelfde tempo blijft groeien, zullen de bestedingen binnen tien jaar kunnen stijgen tot 300 miljard. De Chinese regering heeft als doel om tegen het einde van het decennium 2,5 procent van het bruto binnenlands product te besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Europa geeft ruim 200 miljard dollar uit aan innovatie.


Meer Nieuws