Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 22, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Italiaanse gerecht is een onderzoek wegens witwaspraktijken gestart tegen de Vaticaanse Bank. Twee hooggeplaatste medewerkers zijn ondervraagd en moeten verder meewerken aan het onderzoek. Het parket nam ook 23 miljoen euro in beslag die de bank gestort had op de rekeningen van een andere bank. De Vaticaanse Bank is officieel gekend als het Instituut voor Religieuze Werken. Zij doet alle financiële zaken van de zetelende paus, maar ook voor rooms-katholieke ordes en organisaties. Het onderzoek richt zich onder meer op Ettore Gotti Tedeschi, de voorzitter van het Instituut voor Religieuze Werken. Hij zou inbreuken gepleegd hebben op de wet tegen witwaspraktijken. De Vaticaanse Bank raakte ook achttien jaar geleden in een schandaal verwikkeld toen bleek dat directeur en aartsbisschop Paul Marcinkus betrokken was bij de ineenstorting van de Ambrosiano Bank, toen de grootste privé bank in Italië.


In de Tsjechische hoofdstad Praag zijn tienduizenden ambtenaren op straat gekomen om te protesteren tegen de besparingsplannen van de regering in de publieke sector. Aan de manifestatie namen onder meer politiemensen, brandweerlui, militairen, dokters en leraars deel. Er zouden tot 30.000 mensen aan de manifestatie hebben deelgenomen. De betogers waren vanuit het hele land naar de hoofdstad afgezakt. De betoging zorgde voor heel wat verkeershinder. Een kleine groep manifestanten slaagde erin het Tsjechische ministerie van binnenlandse zaken binnen te dringen, maar kon door de veiligheidsdiensten worden buitengewerkt. De regering liet alvast verstaan dat ze haar besparingsplannen doorzet. De Tsjechische regering wil de kost voor het ambtenarenkorps met 10 procent verlagen. De vakbonden vrezen dat als gevolg daarvan de lonen met 10 procent tot 43 procent zullen dalen.


De Duitse autobouwer Opel investeert gaat 500 miljoen euro investeren in zijn motorenfabriek in het Hongaarse Szentgotthard. De capaciteit van de fabriek wordt opgetrokken tot 500.000 motoren. Dat is een toename met 40.000 exemplaren. De investeringen zouden in eerste instantie leiden tot achthonderd extra banen. In tweede instantie zouden er nog eens tweehonderd banen bijkomen. Opel krijgt daarvoor ook subsidies van de Hongaarse overheid. Reinald Hoben, vice-president productie bij Opel-Vauxhall, benadrukte dat de investeringen van Szentgotthard één van de meest moderne motorenfabrieken van de wereld zou maken. De productie van motoren zou over twee jaar van start moeten gaan. De motoren zouden worden geleverd aan de autofabrieken van Opel-Vauxhall in Duitsland, Groot-Brittannië, Polen en Spanje.


Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC), de grootste autoproducent van China, zou geïnteresseerd zijn om een participatie te nemen in de Amerikaanse automotive-groep General Motors. De Chinese autobouwer zou nog geen definitieve beslissing hebben genomen, maar zou volgens een aantal waarnemers wel zijn interesse in de geplande beursgang van het Amerikaanse autobedrijf hebben getoond. Shanghai Automotive bouwt sinds de jaren negentig met General Motors auto's in China. Ook Volkswagen werkt met Shanghai Automotive samen op de Chinese markt. Bij de redding van General Motors met ongeveer 50 miljard dollar heeft de Amerikaanse regering één jaar geleden bijna 61 procent van de Amerikaanse autobouwer overgenomen, maar wil zich nu in fasen terugtrekken. Een grotere Chinese participatie in de Amerikaanse autobouwer zou in de Verenigde Staten wel op politieke tegenkanting kunnen stoten.


De wereldwijde luchtvaartsector zal dit jaar een winst van 8,9 miljard dollar boeken. Dat blijkt uit vooruitzichten van de International Air Traffic Association (IATA). De nieuwe prognose ligt meer dan drie keer hoger dan eerdere voorspellingen. De internationale luchtvaartfederatie had eerder gewag gemaakt van een winst van 2,5 miljard dollar. De Europese maatschappijen zouden wel verlieslatend blijven. Giovanni Bisignani, directeur van de internationale luchtvaartfedratie, geeft toe dat niemand verwachtte dat de heropleving van de sector zo sterk en snel zou verlopen. Het zou de eerste keer zijn sinds drie jaar dat de sector wereldwijd winst boekt. Alleen voor Afrika werden de prognoses niet verhoogd. In Asia-Pacific wordt een winst van 5,2 miljard dollar verwacht. In Europa zou echter een verlies van 1,3 miljard euro worden geleden.


De Nederlandse economie zou volgend jaar een groei met 1,5 procent laten optekenen. Voor dit jaar wordt een groei met 1,75 procent in het vooruitzicht gesteld. Dat blijkt uit de macro-economische vooruitzichten van het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB). Het Nederlandse planbureau zegt een bescheiden groei van de gezinsconsumptie te verwachten. De bedrijfsinvesteringen zouden dit jaar zelfs nog een achteruitgang laten optekenen. De werkloosheid komt volgens de cijfers dit jaar uit op gemiddeld 5,5 procent van de beroepsbevolking. Dat niveau zou ook volgend jaar status-quo blijven. De Nederlandse inflatie zou dit jaar 1,25 procent bedragen en volgend jaar verder oplopen tot 1,5 procent. De inflatie bedraagt naar verwachting 1,25 procent dit jaar en 1,5 procent volgend jaar. Het Nederlandse begrotingstekort komt dit jaar uit op 5,8 procent van het bruto binnenlands product. Volgend jaar zou dat 3,9 procent bedragen.


Deutsche Bank gaat 10,2 miljard euro ophalen. De financiële instelling, de grootste bank van Duitsland, wil daarmee de overname financieren van Deutsche Postbank. De transactie zou de grootste aandelenuitgifte worden uit de geschiedenis van Deutsche Bank. De Duitse instelling zou daarmee ook de grootste aandelenuitgifte van het jaar op de Europese markt realiseren. Deutsche Bank haalt 400 miljoen euro meer op eerder was aangekondigd. Met het extra kapitaal wil Deutsche Bank zich ook uitrusten voor de nieuwe regels die gelden voor de bankensector. Deutsche Bank bezit al 29,95 procent in Postbank, maar wil dit optrekken tot een meerderheidsbelang. Deutsche Postbank heeft zijn wortels in Deutsche Bundespost, dat in de jaren tachtig werd geprivatiseerd. Deutsch Postbank heeft een wijdvertakt kantorennet en is bijzonder populair bij de gemiddelde Duitse spaarder.


Ierland, Spanje en Griekenland hebben met succes staatsobligaties geplaatst. Dat wordt door waarnemers gezien als een signaal dat het vertrouwen van de financiële markten in de zwakkere eurolanden weer toeneemt. De Ierse overheid veilde 1,5 miljard euro aan staatsobligaties met een looptijd van vier tot acht jaar. De opluchting op de financiële markten was groot, want er werd gevreesd dat het land genoodzaakt zou zijn om bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie aan te kloppen voor steun. De intrestvoeten waren wel hoger dan voordien. Dat is een gevolg van de grote ongerustheid over de solvabiliteit van Ierland. De Ierse banken kwamen in de problemen door de crisis op de vastgoedmarkt. Spanje veilde 7 miljard euro aan staatspapier, terwijl Griekenland 390 miljoen euro ophaalde.


Abbott Laboratories, de Amerikaanse eigenaar van de vroegere farmadivisie van Solvay, heeft bekend gemaakt drieduizend banen te zullen schrappen. De afslanking treft ongeveer drie procent van het personeelsbestand van 93.000 werknemers van Abbott. De sanering zal over de volgende twee jaar worden gespreid. De grote meerderheid van de jobs wordt geschrapt in afdelingen die toebehoorden aan Solvay. In het Nederlandse Weesp sneuvelen ongeveer vijfhonderd banen. In het Duitse Hannover zouden er driehonderd banen worden geschrapt. Abbott sluit in de operatie tegen eind volgend jaar ook het hoofdkwartier van Solvay Pharmaceuticals in de Amerikaanse staat Georgia. De herstructureringskosten in de komende twee jaar worden geraamd op 810 miljoen dollar tot 970 miljoen dollar. Abbott kocht begin dit jaar de farmadivisie van Solvay voor 5,2 miljard euro.


De Britse transportvakbonden zijn boos op de veerdienst Stena Line. Oorzaak daarvan waren uitspraken van Pim de Lange, directeur van Stena Line. Die had in een Nederlands kranteninterview neerbuigend uitgelaten over de Britse werknemers. Hij had het daarbij over dikke buiken en tattoos. Bij het bedrijf werkt vooral Brits, Nederlands en Filipijns personeel. De Lange heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en aangegeven de inbreng van de Britse, Nederlandse en Filipijnse medewerkers enorm te waarderen. Hij zegt in het interview verkeerd geciteerd te zijn. De Britse vakbonden eisen echter dat De Lange zijn woorden volledig intrekt en roept Stena Line op zich te distantiëren van de opmerkingen van zijn directeur. In het betrokken artikel had De Lange kritiek geuit op het verzet van de Britse vakbonden tegen het inschakelen van buitenlandse matrozen, terwijl er in Engeland zelf geen geschikt personeel te vinden is.


Alessandro Profumo, de topman van de Italiaanse bank Unicredit, zou zijn opgestapt. Dat hebben een aantal insiders gemeld. De positie van Profumo zou onhoudbaar zijn geworden na kritiek van aandeelhouders op de toenemende invloed van kapitaal uit Libië op de bank en de tegenvallende resultaten. De taken van Alessandro Profumo, die de bank vijftien jaar heeft geleid en de voorzitter is van de Europese Federatie van Banken, zouden worden waargenomen door Dieter Rampl, voordien president-commissaris van Unicredit. Het opstappen van Profumo is volgens een aantal insiders een onderdeel van een politiek gevecht om de controle van Unicredit, de grootste bank van Italië. Vooral de Libische aanwezigheid zou vertegenwoordigers van de rechtse partij Liga Norte in de raad van bestuur tegen de borst stuiten. De Libyan Investment Authority nam de voorbije zomer een belang van 2,6 procent in Unicredit. De Central Bank of Libya had al een belang van 5 procent.


De Europese Commissie heeft de kredietgaranties van de Ierse overheid voor de bankensector goedgekeurd. In ruil voor garanties op bankverplichtingen met een korte termijn gaan Ierse kredietverstrekkers hogere premies betalen. De garantieregeling heeft een looptijd tot eind dit jaar. Volgens de Europese Commissie kunnen de kredietgaranties helpen om verstoringen in de Ierse economie tegen te gaan en bijdragen aan de financiële stabiliteit. De Europese Commissie had voor Ierland eerder al een garantieregeling goedgekeurd voor bankenverplichtingen met een langere termijn, net als andere Europese landen. Ook deze regeling loopt tot eind dit jaar. De nieuwe kredietgaranties zijn volgens de Europese Commissie compatibel met de speciale hulpmaatregelen die in het begin van de wereldwijde financiële crisis werden ingevoerd.


Het Europees Parlement heeft een nieuwe wet goedgekeurd die moet beletten dat Europese gezinnen door problemen bij de gasvoorziening met een bevoorradingstekort zouden kunnen worden geconfronteerd. De Europese Unie wil voortaan gezamenlijk handelen bij een crisis die tot een gastekort kan leiden. De lidstaten moeten ervoor zorgen dat er altijd voldoende gas beschikbaar is, ook als op een dag van uitzonderlijk hoge vraag een belangrijk deel van de infrastructuur uitvalt. Als er door een ernstige verstoring of ongebruikelijk hoog gasverbruik toch problemen ontstaan, kan een lidstaat de noodtoestand uitroepen. In dergelijk geval moet de grensoverschrijdende toegang tot opslaginstallaties worden gehandhaafd, net als de toevoer van gas over de grenzen heen. De Europese Unie besloot te handelen na de politieke crisis tussen Rusland en Oekraïne twee jaar geleden, toen de gaskraan werd dichtgedraaid en vooral Oost-Europese lidstaten zonder gas kwamen te zitten.


De wereldwijde staalproductie was in augustus van dit jaar vrijwel gelijk aan het niveau in augustus twee jaar geleden. De staalsector heeft daarmee de crisis die in september twee jaar geleden losbarstte, achter zich gelaten. Dat blijkt uit cijfers die de World Steel Association (WSA) heeft bekend gemaakt. De organisatie maakte op basis van gegevens uit zesenzestig landen bekend dat er tijdens de maand augustus 112,8 miljoen ton staal werd geproduceerd, tegenover 113 miljoen ton staal in augustus twee jaar geleden. Vorig jaar augustus lag de productie op 108,3 miljoen ton. De brancheorganisatie wees er wel op dat er nog grote verschillen zijn tussen de diverse landen. China, Turkije en Iran dreven hun productie op, terwijl de activiteit in de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Brazilië en Japan de crisis nog niet te boven is.


China, Japan en Zuid-Korea geven al sinds vijf jaar gezamenlijk meer geld uit aan innovatie dan de landen van de Europese Unie samen en streven binnen enkele jaren ook de Verenigde Staten daarin voorbij. Dat is de conclusie van een rapport van de zakenbank Goldman Sachs. Op dit ogenblik zijn de Verenigde Staten nog de onbetwiste leider wat betreft uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. De Amerikaanse onderzoeks-bestedingen worden geraamd op ongeveer 325 miljard dollar per jaar. Van de individuele landen staat Japan met 123 miljard dollar op een tweede plaats. China staat op de derde plaats met 100 miljard dollar. Indien de Chinese economie in hetzelfde tempo blijft groeien, zullen de bestedingen binnen tien jaar kunnen stijgen tot 300 miljard. De Chinese regering heeft als doel om tegen het einde van het decennium 2,5 procent van het bruto binnenlands product te besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Europa geeft ruim 200 miljard dollar uit aan innovatie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home