Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 21, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Britse defensiebedrijf BAE Systems gaat drie onderdelen van de Amerikaanse onderneming L-1 Identity Solutions, gespecialiseerd in spionagediensten, overnemen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 296 miljoen dollar. De overgenomen eenheden zijn Advanced Concepts, McClendon en SpecTal, die expertise leveren aan de Amerikaanse spionagediensten. Bij de overname stappen ook duizend werknemers van het Amerikaanse bedrijf mee over naar BAE Systems. De overname versterkt volgen Linda Hudson, chief executive van BAE Systems, de bestaande kennis en expertise van het Britse defensiebedrijf. De betrokken divisies van L-1 Identity Solutions zijn gespecialiseerd in antiterrorisme, identiteitsdiefstal en witwaspraktijken. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten.


Het olielek van het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico is definitief gedicht. Dat heeft het Britse olieconcern British Petroleum gemeld. Het bedrijf voegt er wel aan toe dat de kosten van de ramp voor het olieconcern inmiddels zijn opgelopen tot 9,5 miljard dollar. Dat bedrag omvat onder meer de kosten om de olie op te ruimen en om het lek te dichten, alsook reeds betaalde schadevergoedingen. Ongeveer vijf maanden na de ontploffing van het olieboorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico, waarbij elf doden vielen, kon het lek in de oliebron definitief gedicht worden gedicht. Het lek kon met beton worden afgesloten. Een druktest wees uit dat het betongietsel voor het afsluiten van de bron, het uithoudt. British Petroleum moet rekening houden met nog meer schadeclaims, aangezien de ramp zware schade heeft toegebracht aan het leefmilieu en de economie in de getroffen regio.


Het Amerikaanse computerconcern International Business Machines (IBM) neemt het bedrijf Netezza, gespecialiseerd in analyse-technologie, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,7 miljard dollar. Sam Palmisano, chief executive van IBM, maakte in mei bekend dat het concern de komende vijf jaar ongeveer 20 miljard dollar wil uitgeven aan overnames. Daarbij ging het ook over investeringen in onder meer analyse-software, waarmee bedrijven trends kunnen voorspellen. De voorbije weken regende het overnames in de informatica-sector. Na een biedingsstrijd met Dell haalde Hewlett-Packard de opslagspecialist 3Par binnen, terwijl chipproducent Intel antivirusspecialist McAfee kocht. De overnames passen in het streven van grote informatica-bedrijven om hun klanten te voorzien van een zo breed mogelijk pallet aan diensten. De marges op hardware zijn al jaren aan het inkrimpen.


De Duitse staatsbanken Bayern Landesbank en West Landesbank, die zwaar getroffen werden door de financiële crisis, onderzoeken of een fusie mogelijk is. Dat hebben beide partijen bevestigd. De resultaten van het onderzoek moeten naar eigen zeggen tegen het einde van dit jaar bekend zijn. De raden van toezicht van beide Landesbanken buigen zich over het dossier. Vier van de acht Duitse staatsbanken moesten tijdens de financiële crisis met overheidshulp ondersteund worden. Ook West Landesbank moest beroep doen op de Duitse overheid. De bank moet van de Europese Commissie tegen eind volgend jaar nieuwe eigenaars hebben. Als alternatief voor een verkoop, waarvan het proces binnenkort opgestart wordt, zou er volgens analisten een fusie met een andere Landesbank tot de mogelijkheden kunnen behoren.


De Duitse automagnaat Ferdinand Piëch, voorzitter van Volkswagen en lid van de familie die Porsche controleert, heeft zijn persoonlijk imperium in twee stichtingen ondergebracht. Hij wil daarmee vermijden dat zijn erfgenamen zijn nalatenschap zouden verkopen. Concreet heeft de drieënzeventigjarige Piëch, die geldt als één van de machtigste en rijkste automanagers van de wereld, zijn belang van 7 procent in de holding die Volkswagen en Porsche controleert en een belang van 10 procent in autodistribiteur Porsche Holding ondergebracht in twee private stichtingen. Piëch hoopt daarmee de toekomst van Porsche en Volkswagen, die zullen worden geïntegreerd, veilig te stellen. Piëch, kleinzoon van Porsche-oprichter Ferdinand Porsche, heeft twaalf kinderen. Na zijn dood zal zijn echtgenote de stichtingen beheren. Indien ze zou hertrouwen, verliest ze echter de controle over de stichtingen.


De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) halveert de groeiverwachting van de Verenigde Staten voor het lopende jaar tot 1,5 procent. De verwachting voor volgend jaar is herzien naar een groei van 2,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een kwartaalrapport van de organisatie. In de vorige schatting in mei, ging de organisatie nog uit van 3,2 procent groei voor zowel dit jaar als volgend jaar. De cijfers verschillen gevoelig van die van de Amerikaanse overheid omdat de internationale organisatie een andere berekeningsmethode hanteert. De Verenigde Staten gaan uit van 3,2 procent groei dit jaar en 3,6 procent volgend jaar. Voor het voorbije jaar schatte de OESO dat de Amerikaanse economie met 1,2 procent zou inkrimpen. De officiële Amerikaanse cijfers meldden een daling met 2,6 procent.


De prijs van katoen is voor het eerst in meer dan vijftien jaar gestegen tot meer dan 1 dollar per pond, omdat het aanbod de vraag naar ruwe katoen niet kan volgen. Het pond katoen voor levering in december werd in Singapore bijna 4 procent duurder tot 1,0198 dollar. Het voorbije jaar steeg de katoenprijs met 62 procent. In Zhengzhou stegen de katoenfutures, met levering in mei, naar een record van 20.600 yuan per ton. Dat komt overeen met een bedrag van 3.068 dollar. Er is volgens de analisten te weinig ruwe katoen beschikbaar voor de molens. Dat geldt zowel voor India en Pakistan als voor China. De leveringen van de nieuwe oogsten in grote volumes worden bovendien pas binnen een maand verwacht worden. China, wereldwijd de grootste teler en koper van katoen, zal mogelijk de invoer verhogen omdat lage temperaturen en regenval de kwaliteit en de productie van katoen gehinderd hebben. Door overstromingen zal de katoenproductie in Pakistan dit jaar lager zijn dan vorig jaar.


De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verwacht voor dit jaar een groei van de wereldwijde handel van 13,5 procent. De organisatie stelde daarmee een eerdere groeiverwachting van 10 procent naar boven bij. De organisatie wijst erop dat het herstel van de handelsstromen sneller gaat dan gedacht. De groeiverwachting markeert een scherp herstel na een krimp van de wereldwijde handel vorig jaar van 12,2 procent. De exporten hadden toen flink te lijden van de economische neergang. Het gaat volgens de Wereldhandelsorganisatie om de snelste expansie van jaar op jaar sinds de eerste metingen van de handelsstromen zestig jaar geleden. Deze toename van de handelsstromen biedt volgens de Wereldhandelsorganisatie tevens de middelen om uit economische recessie te klimmen en kan naar eigen zeggen mensen weer terug aan het werk helpen.


De Zweedse winkelketen Ikea heeft India opgeroepen zijn grote retailmarkt ook voor buitenlandse bedrijven open te stellen. Mikael Ohlsson, topman van Ikea, drong bij de Indiase regering aan op een versoepeling van de regels, zodat het bedrijf ook in India winkels zou kunnen openen. Er is volgens Ohlsson op de Indiase markt ruimte voldoende voor alle spelers. India hanteert strikte regels voor buitenlandse investeerders in de retailmarkt om lokale familiebedrijfjes te beschermen. Die vrezen door de komst van grote buitenlandse ketens uit de markt te worden gedrukt. Ikea kan volgens Ohlsson juist werkgelegenheid creëren, zowel in de steden als in landelijke gebieden. Ikea zou in India volgens Ohlsson zeker voor de helft van zijn goederen gebruik kunnen maken van Indiase productiebronnen, zoals dat ook in China en Rusland het geval is. De winkelketen, die nu al jaarlijks voor 500 miljoen euro goederen uit India haalt, ziet dat de komende drie tot vier jaar stijgen tot 1 miljard euro.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia stopt met zijn Deense activiteiten. Het bedrijf bouwt de activiteiten in Denemarken af en eind maart volgend jaar zou daar het doek definitief moeten vallen. Volgens Transavia, een volledige dochter van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, is er in Denemarken sprake van enorme overcapaciteit. Bovendien wordt de maatschappij geconfronteerd met een stijgende olieprijs, teruglopend consumentenvertrouwen door de economische crisis en de aswolk van de IJslandse vulkaan die in april vliegtuigen aan de grond hield. Boekingen blijven achter en Transavia voorziet ook geen verbeteringen voor de komende jaren. Transavia stapte twee jaar geleden in de Deense markt met de intentie er een nieuwe uitvalsbasis van te maken voor lijndiensten en chartervluchten in Europa. Transavia wou daarmee de leemte van de failliete Deense luchtvaartmaatschappij Sterling Airlines opvullen.


De Russische overheid is van plan om minstens 100.000 ambtenaren te ontslaan in een poging om over drie jaar ongeveer 1,4 miljard dollar te besparen. Het hoge aantal ambtenaren vormt volgens de Russische president Dmitry Medvedev een probleem bij de pogingen om het land te moderniseren. Sommige waarnemers menen dat de ontslagen kaderen in een poging van Medvedev om zijn macht te vergroten in aanloop van de presidentsverkiezingen over twee jaar. De talloze Russische ambtenaren worden immers gezien als een belangrijk onderdeel van de macht van premier Vladimir Poetin. Het aantal Russische ambtenaren zou de voorbije vier jaar gestegen met 130.000 mensen, waardoor het Russische systeem ondoeltreffend is geworden. Ongeveer 510.000 ambtenaren werken momenteel voor de overheid, naast 420.000 politie-ambtenaren. Eén vijfde van alle jobs zouden de komende jaren geschrapt worden. Er worden ook geen nieuwe aanwervingen gedaan.


Sigarettenfabrikant Philip Morris gaat de productie in zijn fabriek in het Nederlandse Bergen-op-Zoom terugschroeven. Daarbij zullen naar eigen zeggen mogelijk 176 banen moeten worden geschrapt. De maatregel is volgens het bedrijf nodig wegens een daling van de vraag naar sigaretten en hogere accijnzen in Japan en Nederland. Op dit ogenblik heeft de fabriek een jaarproductie van 87,7 miljard sigaretten. Over drie jaar moet dat teruggebracht zijn tot 75 miljard sigaretten. In Bergen-op-Zoom zouden vanaf volgend jaar nog vijf productiedagen worden voorzien. Dat zijn twee dagen minder dan het huidige werkschema. Het gaat volgens de directie om een noodzakelijke stap om de efficiency van de fabriek te verbeteren zodat zij ook in de toekomst concurrerend zou kunnen blijven. Over de mogelijke ontslagen zou onderhandeld worden met de vakbonden en ondernemingsraad.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft vorige week het contract binnengesleept om in het kader van het Vulture-programma het spionagevliegtuig SolarEagle te bouwen. Het toestel moet vijf jaar in de lucht kunnen blijven. Het toestel zou worden aangedreven met zonnepanelen. Een prototype van Boeing bleef al eens dertig dagen in de lucht. Gehoopt wordt dat de SolarEagle over vier jaar zijn eerste vlucht zou kunnen maken. Boeing zou van het Amerikaanse leger een bedrag van 89 miljoen dollar hebben ontvangen om het vliegtuig te ontwikkelen. Tijdens de nacht maakt het toestel gebruik van energie die overdag werd opgeslagen. Het toestel is voorzien van propellers, die worden aangedreven door elektrische motoren. Het toestel vliegt op een hoogte van 20.000 meter. De vleugelwijdte bedraagt meer dan honderd meter.


In de Duitse staalsector zullen waarschuwingsstakingen worden opgezet. Dat heeft de vakbond IG Metall aangekondigd. Daarmee wil de vakbond de druk op de ketel houden bij het loonoverleg. De stakingsacties zouden meerdere vestigingen treffen. Onder meer bij Salzgitter, de tweede grootste staalproducent van Duitsland, zijn acties aangekondigd. De vakbonden en de directie hebben al twee onderhandelingsrondes achter de rug, maar die hebben voorlopig geen succes opgeleverd. De vakbond zegt dat de werkgevers blijkbaar geen boodschap hebben aan goede argumenten en duidelijke feiten. Volgens een woordvoerder van de vakbond was er bij de werkgevers geen enkel signaal van goodwill te bespeuren. IG Metall wil 6 procent loonsverhoging voor de staalwerknemers. Ze verwijzen onder meer naar de sterke heropleving van de sector. Het overleg slaat op 85.000 werknemers.


De recentste recessie in de Verenigde Staten heeft achttien maanden geduurd en is in juni vorig jaar afgelopen. Deze periode vormt de langste Amerikaanse recessie sinds de Grote Depressie in het begin van de jaren dertig van de voorbije eeuw. Dat blijkt uit berekeningen van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER). In het begin van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden er telkens recessies van zestien maanden opgetekend. Tijdens de Grote Depressie was er in de Verenigde Staten een recessie van 43 maanden. Het comité, samengesteld uit zeven topeconomen, stelt de duur van een recessie vast op basis van niet alleen het bruto binnenlands product, maar ook van gegevens over inkomsten, werkgelegenheid, industriële productie en de handel. Het Amerikaanse bruto binnenlandse product groeide weer vanaf het derde kwartaal van vorig jaar, na vier opeenvolgende negatieve kwartalen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home