Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, September 19, 2010

Klimaatsceptici kunnen de feiten niet ontkennen

Klimaatsceptici dreigen de inspanningen tegen de klimaatverandering in belangrijke mate teniet te doen. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van Deutsche Bank het Earth Institute van de Columbia University. Het rapport heeft het over een aantal misvattingen die investeringen in een duurzame economie zouden kunnen hinderen. De onderzoekers voeren daarbij aan dat de beweringen van de klimaatsceptici er niet in slagen om de stelling te ondermijnen dat de klimaatverandering, door menselijke activiteiten veroorzaakt, al daadwerkelijk gaande is en op lange termijn een ernstige bedreiging vormt. Deutsche Bank heeft een portefeuille van ongeveer 7 miljard euro voor investeringen van klimaatfondsen.

"Klimaatsceptici ontkennen dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt en maken vaak gewag van een samenzwering tussen klimaatonderzoekers," aldus het magazine Euractiv.com. "Ook wordt vaak aangevoerd dat waterdamp het belangrijkste broeikasgas vormt. In het rapport van het Earth Institute worden die beweringen echter ontkracht. Er wordt wel toegegeven dat de wetenschap nog niet de hele specifieke dynamiek van het klimaatsysteem kan vatten, maar er wordt aan toegevoegd dat diverse onderzoeksprojecten hebben uitgewezen dat koolstofdioxide een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde is."

Mark Fulton, hoofd van de divisie Climate Change Investment Research bij Deutsche Bank, voert aan dat de opbouw van koolstofdioxide in de atmosfeer en de langzame reactie van het klimaatsysteem er wellicht toe zal leiden dat de opwarming van de aarde duizenden jaren zal duren. "Het is dan ook bijzonder gevaarlijk om zich niet in te dekken tegen die bijzonder grote waarschijnlijkheid," merkt Fulton op. Klimaatsceptici kregen vorig jaar onverwachte steun nadat uit briefwisseling van de University of East Anglia was gebleken dat topwetenschappers gegevens hadden gemanipuleerd om het probleem van de klimaatverandering aan te dikken. Het rapport van Deutsche Bank voert echter aan dat er geen bewijzen van wangedrag konden worden gevonden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home