Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 18, 2010

Europese energiebesparing moet gevoelig worden opgedreven

Indien Europa tegen het einde van het decennium zijn klimaatdoelstellingen wil realiseren, moet de omvang van de energiebesparing worden verdrievoudigd. Dat blijkt uit een rapport van de European Climate Foundation en het Regulatory Assistance Project. Indien de Europese Unie alle mogelijke energiebesparingen zou implementeren, zouden de gestelde doelstellingen volgens het rapport kunnen worden gehaald. Dat zou de Europese consumenten tegen het einde van het decennium in totaal een besparing van 78 miljard dollar per jaar kunnen opleveren. De gemiddelde energierekening van een Europees gezin zou daardoor met 380 dollar per jaar kunnen worden verlaagd.

Er wordt echter op gewezen dat het Europees beleid op dit ogenblik slechts één derde van allee energiebesparingen realiseert. Indien Europa zijn doelstellingen wil halen, moet er volgens het rapport tegen het einde van het decennium een besparing van 394 miljoen ton olie-equivalent worden opgebouwd. De economische recessie heeft de consumptie met 70 miljoen ton olie-equivalent doen dalen. Nieuwe beleidsmaatregelen zouden mogelijk 115 miljoen ton olie-equivalent kunnen besparen. Dat betekent volgens het rapport dat de Europese Unie nog een bijkomende besparing voor 208 miljoen ton olie-equivalent moet vinden. Het rapport merkt dan ook op dat Europa zijn besparings-potentieel volledig moet benutten.

In het rapport wordt opgemerkt dat een verplicht energie-besparingsplan voor de sector van de eindgebruikers zal moeten worden uitgewerkt. Dat wordt cruciaal genoemd om de gestelde doelstellingen te kunnen halen. Daarbij wordt opgemerkt dat een dergelijke verplichting niet alleen de Europese energie-doelstellingen zou kunnen garanderen, maar ook het nationaal beleid terzake versterken. In tegenstelling tot de uitstootbeperking en hernieuwbare energiebronnen, die in een Europese richtlijn zijn vervat, is energie-efficiëntie voor de lidstaten van de Europese Unie geen verplichting. In het rapport wordt gewaarschuwd dat de energie-besparingen bijzonder divers zijn en gespreid zijn over alle sectoren, maar toch bijzonder snel moeten geïmplementeerd worden om het doel te bereiken.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home