Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 18, 2010

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten wordt een nieuw instituut opgericht om consumenten te beschermen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft Elizabeth Warren, een critica van de Amerikaanse financiële wereld, gevraagd het bureau ter financiële bescherming van consumenten op te zetten. Nooit meer mogen mensen volgens de Amerikaanse president in de war gebracht of misleid worden door pagina's nauwelijks te begrijpen tekst die de voorwaarden voor creditcards, hypotheken of studentenleningen bevatten. Het nieuwe bureau moet zogen voor de beste bescherming op financieel terrein van de consument. De benoeming van Warren viel slecht bij de republikeinse oppositie en de financiële industrie. Het is niet duidelijk of Warren ook de leiding krijgt over het nieuwe bureau. Warren wil dat het bureau de consument inzicht biedt in de kredietmarkt. De tijd van de verborgen details in de kleine lettertjes is wat haar betreft voorbij.


Het Amerikaanse computerconcern Dell investeert de volgende tien jaar 100 miljard dollar in China. De financiële middelen zullen worden gebruikt voor infrastructuur, faciliteiten, werkgelenheid, onderzoek, ontwikkeling en bestedingen bij toeleveranciers. Volgend jaar wil het concern zijn tweede vestiging in China openen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bekend gemaakt. De nieuwe vestiging komt in Chengdu in de provincie Sichuan en zal werk bieden aan drieduizend mensen. Dell heeft in China al zesduizend mensen in dienst. Dell is de tweede grootste computerleverancier in China en de inkomsten op de Chinese markt zijn de voorbije tien jaar met een factor elf gestegen. De Chinese vestiging moet een antwoord zijn op de steeds sterkere concurrentie van Aziatische computerbouwer. Na marktleider Hewlett-Packard, strijden Dell en Acer uit Taiwan voor de tweede plaats. Het Chinese Lenovo volgt op korte afstand op een vierde plaats.


Het bod van het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson op de Nederlandse groep Crucell is te mager. Dat heeft Van Herk Holdings, grootaandeelhouder van Crucell, bij monde van directeur Gertjan van der Baan gemeld. Volgens van der Baan wordt Crucell op de markt ondergewaardeerd. Van der Baan zei dat hij contact heeft gehad met andere aandeelhouders die dezelfde mening zijn toegedaan. Hij kondigde aan ook contact te zullen opnemen met andere investeerders en Johnson & Johnson om over het bod te spreken. Van Herk is met een belang van 9,6 procent, na Johnson & Johnson, de grootste aandeelhouder van Crucell. Het Amerikaanse concern heeft op dit ogenblik een belang van 17,9 procent in Crucell. Van der Baan zei dat de holding nog niet heeft besloten of zijn stukken zullen aangemeld worden als het tot een formeel bod komt.


Endemol Nederland gaat samenwerken met Human Factor Television Productions, de producent van het satirische AVRO-programma Koefnoen. Endemol neemt een belang in het productiebedrijf. Beide ondernemingen blijven als afzonderlijke merken opereren. De bedrijven zien naar eigen zeggen de samenwerking als een investering in talent en creativiteit. Endemol is in Nederland bekend van een groot aantal televisiereeksen zoals Goede tijden slechte tijden en Gooische vrouwen en grote amusementsshows als Miljoenenjacht en Eén tegen Honderd. Human Factor bestaat negen jaar. Het bedrijf van Irene van den Brekel is onder meer gespecialiseerd in cabaret en satire en maakt televisie-programma's met onder anderen Paul Groot, Owen Schumacher, Mieke van der Weij, Hanneke Groenteman en Guido Weijers.


De Europese Commissie wil een wettelijk minimumaantal instellen op het aantal vrouwen in topposities. Als er voor het einde van volgend jaar geen verandering komt in het te lage aantal topvrouwen, pleit de Europese Commissie voor het invoeren van een wettelijke plicht. Over vijf jaar moet 30 procent van de bestuursraden volgens Viviane Reding, Europees Commissaris voor justitie, uit vrouwen bestaan. Over tien jaar moet dat verder uitgebouwd worden tot 40 procent zijn. Volgens Reding is de balans voor topvrouwen in Europa zeer teleurstellend. Volgend voorjaar wil Viviane Reding het plan met grote Europese bedrijven bespreken. Door een dergelijke wettelijk opgelegde norm, heeft Noorwegen het aantal topvrouwen op vijf jaar tijd met 20 procent zien stijgen. Op dit ogenblik zouden de raden van bestuur van beursgenoteerde Europese bedrijven slechts voor 11 procent uit vrouwen bestaan.


Het Duitse bouwconcern Hochtief beschouwt het overnamebod van zijn Spaanse grootaandeelhouder ACS als vijandig. Hochtief beraadt zich nog op een reactie. Dat heeft bestuursvoorzitter Herbert Lütkestratkötter gezegd. ACS, dat in handen is van Florentino Pérez, de voorzitter van voetbalclub Real Madrid, heeft al 29,98 procent van de aandelen Hochtief in handen. Onder Duitse wetgeving moet het bouwbedrijf een bod op heel Hochtief uitbrengen als de deelneming boven de 30 procent komt. ACS bood 2,76 miljard euro in eigen aandelen voor de resterende 70 procent. ACS zou met de overnamepoging vooral azen op het Australisch Leigthon, de meest aantrekkelijke activa van Hochtief. Dat onderdeel bracht in de eerste helft van dit jaar 82 procent van Hochtiefs winst voor belastingen op Lütkestratkötter bekijkt samen met zijn adviseurs hoe hij met het bod moet omgaan. Volgens Lütkestratkötter zou ACS zijn belang niet wilden vergroten tot iets meer dan 50 procent.


Östeyn Löseth, de topman van energieconcern Vattenfall, wil kolencentrales verkopen. Zijn plan zou nog worden besproken door het bestuur van het Zweedse energieconcern. De Zweedse regering eist dat staatsbedrijf Vattenfall milieuvriendelijker wordt. Mede door de overname van het Nederlandse Nuon is het energiebedrijf - dat ook eigenaar is van oude, sterk vervuilende kolencentrales in Polen en Duitsland - één van de meest vervuilende bedrijven van Europa geworden. Vattenfall stoot momenteel jaarlijks bijna 100 miljoen ton koolstofdioxide uit. Löseth wil verder dat Vattenfall in minder landen actief wordt. Nu ontplooit het bedrijf behalve in Nederland, Duitsland, Polen en Zweden ook activiteiten in Finland, Denemarken en Noorwegen. Het is nog niet bekend welke gevolgen de plannen van de topman precies hebben voor Nuon. De plannen van Löseth vormen een breuk met het beleid van zijn voorganger Lars Josefsson, die een expansiepolitiek volgde.


Het staalconcern ArcelorMittal heeft zijn prognose voor een bedrijfsresultaat voor het derde kwartaal bevestigd. Het concern rekent op een resultaat van 2,1 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar. De winstverwachting werd bevestigd door topman Lakshmi Mittal op een bijeenkomst voor investeerders. In het tweede kwartaal kwam het bedrijfsresultaat van ArcelorMittal uit op 3 miljard dollar. Bij de bekendmaking van de cijfers over het tweede kwartaal in juli kwam ArcelorMittal met de prognose voor het derde kwartaal van 2,1 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar. Het staalconcern maakte ook bekend tegen het midden van het decennium te streven naar een ijzerertsproductie van 100 miljoen ton. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Met de plannen, bedoeld om in toenemende mate zelfvoorzienend te zijn in de vraag naar ijzererts, zou een investering van ongeveer 4 miljard dollar zijn gemoeid.


Het Deense telecombedrijf TDC verkoopt zijn Zwitserse dochteronderneming Sunrise voor 3,3 miljard Zwitserse frank (circa 2,5 miljard euro) aan een groep investeerders. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 2,5 miljard euro. De verkoop maakt deel uit van de nieuwe strategie van het Deense concern, dat zich vooral wil richten op de Scandinavische markten. Veel analisten verwachten dat de huidige eigenaren die koerswijziging zullen aangrijpen om het bedrijf weer volledig naar de beurs te brengen. Momenteel heeft een groep investeringsmaatschappijen - waaronder Apax Partners, Blackstone Group en Kohlberg Kravis Roberts - ruim 90 procent van de aandelen van de Deense groep in handen. Een eerdere poging van TDC om Sunrise te verkopen aan de Zwitserse dochteronderneming van France Telecom liep in april spaak op bezwaren van de Zwitserse mededingingsautoriteiten.


Bijna een kwart van de Europese financieel directeuren is optimistisch gestemd over de economie. Europese bedrijven verwachten in vergelijking met de afgelopen twaalf maanden 17 procent meer winst te maken en 7,5 procent meer investeringen te doen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder chief financial officers door de Universiteit van Tilburg, de Amerikaanse Duke University en CFO Magazine. De Amerikaanse financieel directeuren zijn daarentegen pessimistischer geworden over de toekomst. Zij denken dat de economie in de Verenigde Staten weer afstevent op een recessie. Nog slechts 14 procent van hen is optimistisch. De Amerikaanse ondervraagden zien wel kleine oplevingen in de werkgelegenheid en exportgroei, maar zien ook een zeer zwakke vraag van consumenten en grote economische onzekerheid. De onderzoekers zeggen te vrezen dat de verslechterende situatie op de Amerikaanse markt ook gevolgen zal hebben voor Europa.


Topman Nam Yong van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf LG Electronics heeft ontslag genomen vanwege de slechte resultaten van de mobieltjestak van het concern. Dat heeft LG Electronics bekend gemaakt. LG Electronics, één van de grootste fabrikanten van mobiele telefoons ter wereld, zag de nettowinst in het tweede kwartaal van dit jaar met 33 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de divisie mobiele telefonie moest het ontgelden. Het Zuid-Koreaanse bedrijf faalde bovendien de concurrentie aan te gaan met de iPhone van Apple en andere smartphones. Nam Yong wordt opgevolgd door Koo Bon-joon, die in oktober aan zijn nieuwe functie begint. LG Electronics zegt meteen een nieuwe topman aangesteld te hebben, zodat de betrokkene meer tijd zou hebben om zich voor te bereiden op het komende jaar.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell verkoopt zijn belang van 9,4 procent in het Noorse Statfjord-veld aan het Britse energieconcern Centrica voor 225 miljoen dollar. Centrica bezit al een belang 9,7 procent in het veld. De verkoop past in de strategie van Shell om dit jaar en ook volgend jaar in totaal voor een bedrag van 7 miljard dollar tot 8 miljard dollar aan onderdelen te verkopen die niet langer tot de kernactiviteiten behoren. Shell wil zich vooral gaan richten op grote groeiprojecten. De Noorse autoriteiten moeten nog instemmen met de transactie. Shell maakte ook bekend aandeelhouders vanaf het derde kwartaal van dit jaar de keuze te bieden tussen dividend in contanten of in aandelen. Het concern kondigde de wijziging in het dividendbeleid al in maart van dit jaar aan. Aandeelhouders kregen hun dividend tot nu toe altijd in contanten.


Het Canadese telecombedrijf Research in Motion, producent van de Blackberry-smartphone, heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 796,7 miljoen dollar. Dat is ruim twee derde meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met ongeveer 31 procent naar 4,62 miljard dollar. De markt voor smartphones - mobiele telefoons met computerfuncties - groeit snel. Naast Research In Motion dingt ook Apple met de iPhone om de gunsten van de consument. Nokia, de grootste mobieltjesfabrikant ter wereld, levert de meeste smartphones, al neemt het marktaandeel van het Finse concern af. Research in Motion zegt tijdens het tweede kwartaal 4,5 miljoen Blackberrys verkocht te hebben. Daardoor zouden inmiddels wereldwijd meer dan vijftig miljoen mensen een Blackberry gebruiken.


Het Amerikaanse softwareconcern Oracle heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,35 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst gerealiseerd van 1,12 miljard dollar. De omzet steeg met bijna 50 procent tot 7,6 miljard dollar. Oracle, de derde grootste softwareproducent van de wereld, profiteerde vooral van sterke verkopen van software-licenties. Zowel de tak van de software als die van de hardware deed het beter dan gehoopt. Safra Catz, topvrouw van Oracle, benadrukte dat de software-afdeling sterk is gegroeid in alle regio’s met de verkoop van nieuwe licenties, die 25 procent hoger ligt. De hardware-afdeling groeide volgens haar ook sneller dan werd verwacht, met Sun Solaris en Exadata op kop. Ook in de toekomst gaat Oracle inzetten op de hardware. Het bedrijf zegt twee nieuwe high-endsystemen te zullen aankondigen die Sun-hardware en Oracle-software combineren.


De Nederlandse Telegraaf Media Groep (TMG) heeft een kort geding tegen een aantal Nederlandse vakbonden ingetrokken. De vakbonden en de mediagroep zijn het niet eens over afspraken die het concern en de ondernemingsraad hebben gemaakt om de bovenmatige salarissen aan te pakken. Die liggen een stuk hoger dan het maximale loon dat werd vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten. Eerder kondigde de mediagroep een rechtszaak aan tegen de vakbonden om mogelijke acties te voorkomen. Maar de bonden hebben inmiddels laten weten dat zij de leden niet hebben opgeroepen te staken. De vakbonden en hun leden hebben de afspraken nietig verklaard. In de ogen van de bonden bestaan zij dus niet meer. Staken tegen iets dat niet meer bestaat, heeft volgens de vakbonden geen enkele zin. De mediagroep en de vakbonden zouden de gesprekken binnenkort opnieuw aanknopen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home