Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 17, 2010

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse frisdrankenproducent Coca-Cola blijft het sterkste merk van de wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking van het merkenadviesbureau Interbrand. Ook de voorbije jaren stond Coca-Cola op de eerste plaats. Opmerkelijk in de rangschikking is echter vooral dat de dominantie van de technologiemerken nog is toegenomen. Coca-Cola wordt immers gevolgd door IBM, Microsoft en Google. De waarde van het internetbedrijf Google kende op één jaar tijd zelfs een groei met 36 procent. Op de vijfde plaats staat het industriële conglomeraat General Electric, gevolgd door McDonald's, Intel, Nokia, Disney en Hewlett-Packard. Het is de eerste keer dat Hewlett-Packard de top tien heeft weten te bereiken. Opvallend is ook de dominantie van de Amerikaanse merken. In de top tien is alleen Nokia niet van Amerikaanse origine. De top honderd is voor de helft samengesteld uit Amerikaanse bedrijven.


De volgende twintig jaar is er in de luchtvaartsector nood aan meer dan één miljoen piloten en technici, vooral als gevolg van de groei in Zuidoost-Azië. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat de sector nood heeft aan 466.650 piloten en 596.500 onderhoudstechnici om de groei in de luchtvaart te kunnen volgen en de vergrijzing op te vangen. Ongeveer de helft daarvan zou nodig zijn in Azië. Vooral in China is de vraag volgens de Amerikaanse vliegtuigbouwer bijzonder groot. Het prognosecijfer is bijzonder spectaculair, want momenteel zijn er wereldwijd 233.000 piloten en 100.000 technici actief. Dat betekent dat er de twee volgende decennia jaarlijks 23.300 piloten en 30.000 onderhoudstechnici op de markt moeten komen. Boeing verwacht dat er de volgende twintig jaar meer dan 30.000 vliegtuigen zullen worden geleverd.


De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner heeft zijn toon verscherpt tegen China. De Amerikaanse minister zegt dat China een strikte wisselkoers behoudt door op grote schaal tussenbeide te komen om zijn munt te verzwakken. Hij noemt het hoog tijd dat de Chinese regering zijn economische model verandert. Geithner getuigde voor de bankencommissie van de Amerikaanse senaat dat de Chinese regering weliswaar heeft toegelaten dat de yuan in juni iets meer kon schommelen, maar op zeer grote schaal op de wisselmarkt tussenbeide moest blijven komen om de opwaartse druk op zijn munt te temperen. Door een rigide wisselkoers te behouden, vertraagt China volgens Geithner de nodige aanpassingen die de sterke en duurzame wereldwijde economische groei moeten garanderen die iedereen volgens de Amerikaanse minister nodig heeft.


Microsoft heeft wereldwijd een testversie gelanceerd van Internet Explorer 9, de nieuwste webbrowser van het software-concern. Daarmee hoopt het bedrijf het verlies van marktaandeel aan Firefox, Chrome en Safari goed te maken. De beta-versie van de nieuwe browser werd in dertig talen beschikbaar gesteld om te downloaden. De nieuwe browser kan nog lichte wijzigingen ondergaan voor de officiële release. Volgens de makers is de testversie veel sneller dan eerdere versies. De browser neemt enkele functies over van zijn concurrenten. Zo kan de adresbalk nu ook als zoekbalk gebruikt worden. Daarnaast introduceert de browser enkele nieuwe innovaties. Onder meer kunnen vaak gebruikte sites aan de taakbalk gekoppeld worden. Internet Explorer verloor de afgelopen jaren terrein aan zijn rivalen. Tien jaar geleden bedroeg het marktaandeel van Internet Explorer meer dan 90 procent, maar dat is inmiddels geslonken tot ongeveer 60 procent.


Het Nederlandse postbedrijf TNT verwacht bij de komende reorganisatie niet meer dan 4.500 mensen gedwongen te moeten ontslaan. Dat heeft Gerard Aben, de personeelsdirecteur van het Nederlandse postbedrijf, aangekondigd. In totaal verdwijnen er door de herstructurering van het Nederlandse postbedrijf 11.000 arbeidsplaatsen. Aben verwacht dat ruim de helft daarvan wordt opgelost door natuurlijk verloop en de vrijwillige begeleiding naar een nieuwe baan buiten het bedrijf. Door de begeleiding van werk naar werk zal het aantal ontslagen volgens Aben waarschijnlijk nog lager uitvallen dan het aantal dat door hem nu naar voor werd geschoven. Hij voegt er aan toe dat er nu al meer banen bij andere bedrijven in de aanbieding beschikbaar zijn dan er mensen bij het Nederlandse postbedrijf zullen moeten vertrekken.


Het Amerikaanse koerierbedrijf FedEx gaat in zijn thuisland 1.700 banen schrappen en honderd sites sluiten. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten. Het bedrijf realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 380 miljoen dollar. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 18 procent tot 9,46 miljard dollar. De groei werd vooral ondersteund door de internationale activiteiten. Op de Amerikaanse markt leed de divisie FedEx Freight echter een verlies van 16 miljoen dollar. De prognose van FedEx voor het volgende kwartaal blijft echter onder de verwachtingen, wat analisten doet vrezen dat het economisch herstel nog steeds slabakt. Volgens het koerierbedrijf blijft de inlandse vraag achter op de internationale groei.


De ministers van de buitenlandse zaken van de Europese Unie hebben unanieme overeenstemming bereikt over over de ondertekening van het vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea. Eerder hadden al zesentwintig lidstaten hun steun gegeven aan het vrijhandelsakkoord. Alleen Italië bleef zich verzetten tegen de overeenkomst. De Italiaanse regering vreesde immers dat het akkoord tot een massale instroom van kleine en middelgrote wagens zou leiden die Fiat uit de markt zou duwen. In ruil voor de steun, heeft de Italiaanse regering een uitstel van zes maanden verkregen voor de inwerkingtreding van het akkoord. Het akkoord zal daardoor begin juli volgend jaar in voege treden in plaats van begin januari. Door het akkoord zal 97 procent van het goederenverkeer tussen de Europese Unie en Zuid-Korea op termijn 100 procent tariefvrij worden.


De autoverkoop in Europa is in juli gedaald met 18,6 procent, gevolgd door een daling met 12,9 procent in augustus. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers' Association. De oorzaak moet volgens de sectororganisatie worden gezocht bij het schrappen van de slooppremie in verschillende landen. Gespreid over de eerste negen maanden van het jaar bleef de daling beperkt tot 3,5 procent. In heel Europa werden tijdens die periode 9.02 miljoen wagens op de markt gebracht. De verkoop wordt naar omlaag getrokken door de slechte prestatie van enkele belangrijke markten. In Duitsland bijvoorbeeld daalde de afzet met 28,7 procent. De grootste daling werd opgetekend in Bulgarije, waar 39,1 procent minder wagens werden verkocht. In Spanje, Groot-Brittanië en Frankrijk werd een stijging van de verkoop genoteerd.


Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell heeft een overnamebod ontvangen van het Amerikaanse concern Johnson & Johnson. De partijen zouden in vergevorderde onderhandelingen zijn over een bod van 1,75 miljard euro. Johnson & Johnson heeft sinds vorig jaar al een belang van 17,9 procent in Crucell in bezit. Daarvoor werd een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro betaald. Het boekenonderzoek door Johnson & Johnson is afgerond. De raad van commissarissen van Crucell en het bestuur van Johnson & Johnson hebben inmiddels toestemming gegeven om verder te gaan met de onderhandelingen. Crucell is gevestigd in Leiden en richt zicht op het ontwikkelen en verkopen van vaccins en antistoffen tegen infectieziekten. Crucell heeft zijn aandeelhouders opgeroepen het bod te aanvaarden. Het Amerikaanse concern zou van Crucell het centrale onderdeel van zijn vaccin-divisie willen maken.


De aandeelhouders van de Italiaanse autogroep Fiat hebben de splitsing van het bedrijf goedgekeurd, waarbij de industriële divisie wordt afgesplitst van de auto-activiteit. Sergio Marchionne, topman van Fiat, benadrukte dat de splitsingsoperatie het concern toe te laten een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis aan te vatten. Voorzitter John Elkann maakte gewag van een historische dag. De splitsing omvat onder meer de oprichting van Fiat Industrial, waarin de divisies vrachtwagens, autobussen, landbouwvoertuigen en boten werden ondergebracht. De divisie zal begin volgend jaar een notering op de beurs van Milaan krijgen. De autoactiviteiten - die de merken Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Ferrari en Maserati omvat - blijven bij het historische Fiat, dat zich nu meer als een autogroep kan gaan manifesteren. Chrysler, dat voor 20 procent eigendom is van Fiat, zou waarschijnlijk in de tweede helft van volgend jaar naar de beurs worden gebracht.


De Europese Commissie wil een pilootproject opstarten om de haalbaarheid te onderzoeken van een eengemaakte Europese scheepvaartzone, waarbinnen schepen vrij van de ene lidstaat naar de andere kunnen varen. Dat heeft Etienne Schouppe, Belgisch staatssecretaris voor mobiliteit, bekend gemaakt. In tegenstelling tot het vrachtverkeer over land, is het voor schepen nog steeds onmogelijk om zomaar de nationale grenzen van de Europese lidstaten over te steken. Zelfs na een korte en ononderbroken reis gaat gepaard met controles en een omvangrijke administratie. Dat is niet alleen erg hinderlijk, maar het vormt ook een rem op de uitbouw van het vrachtvervoer over het water. In het pilootproject zouden een tweehonderdtal schepen en hun lading continu gevolgd worden via satellieten en de bestaande technologie van het Europees Agentschap voor Maritieme Veiligheid (EMSA).


Het Franse energieconcern GdF Suez heeft een principe-akkoord gesloten met het Italiaanse energiebedrijf Acea over de verkoop van elektriciteit en aardgas in de Italiaanse hoofdstad Rome. Die activiteiten worden door Acea overgenomen van GdF Suez. Beide partijen hadden al jaren een joint venture rond de activiteiten, maar volgens een aantal waarnemers zijn de relaties tussen de twee bedrijven het voorbije jaar gevoelig bekoeld. Acea gaat niet enkel de energieverkoop in Rome voor zijn rekening nemen, maar er werd afgesproken dat de Italiaanse groep ook de twee elektriciteitscentrales op het grondgebied van Rome gaat uitbaten, evenals de waterkrachtactiviteiten die deel uitmaken van de joint venture. GDF Suez wees er wel op de meerderheid van het elektriciteitsvermogen in de joint venture te blijven uitbaten.


Rusland en Noorwegen hebben een overeenkomst getekend over de afbakening van de onderlinge grenzen in de Barentszzee. Daarmee komt een einde aan een dispuut dat zich al decennia voortsleept. Het omstreden gebied was 175.000 vierkante kilometer groot, ongeveer de helft van Duitsland. De Russische president Dmitri Medvedev en de Noorse premier Jens Stoltenberg zeiden na de ondertekening dat de overeenkomst de stabiliteit in de regio verstevigt en de economische samenwerking tussen de buurlanden verbetert. De interesse in het Noordpoolgebied neemt toe, nu door de wereldwijde opwarming van de aarde het ijs smelt. Vroeger was het boren naar olie en gas door het ijs op zee onmogelijk. De twee landen zijn nu overeengekomen dat de velden langs de afgebakende grens lsamen zullen geëxploiteerd worden. Rusland en Noorwegen zijn al begonnen met het delven van de minerale rijkdom die op de bodem van de Barentszzee ligt.


Het stadsbestuur van New York heeft maatregelen aangekondigd om roken in parken, op stranden, boulevards en pleinen in de stad te verbieden. Dat betekent dat binnenkort op Times Square, Central Park of Coney Island geen sigaret meer zou mogen worden opgestoken. In het verleden was burgemeester Michael Bloomberg sceptisch dat de stad een dergelijk uitvoerig rookverbod zou kunnen invoeren. Maar in juli van dit jaar merkte hij op dat er nog slechts gewacht werd op een laatste rapport over het plan. Er volgt nu eerst een reeks hoorzittingen in de gemeenteraad van de stad, waarna over het voorstel gestemd zal worden. Een aantal andere Amerikaanse staten en steden hebben al gelijkaardige rookverboden ingesteld voor hun parken of stranden. Michael Bloomberg, burgemeester van New York, merkt dat de maatregel het gevaar van het passief roken wil helpen aanpakken.


De Europese Commissie heeft een voorstel uitgewerkt rond de controle op short selling, een vorm van speculatie die bestaat uit het verkopen van een effect dat de verkoper niet bezit, met de bedoeling het op een later tijdstip tegen een gunstige prijs terug te kopen om het te leveren. De gevaren van die praktijk kwamen pijnlijk tot uiting tijdens de Griekse schuldencrisis, toen de financiële markten speculeerden met Grieks staatspapier en afgeleide kredieten. De Europese Commissie wil daarbij bijkomende transparantie bekomen en de nationale toezichthouders extra controlemogelijkheden geven. Concreet zouden zij in gevaarlijke situaties de mogelijkheid krijgen de handel aan banden te leggen of zelfs compleet te verbieden. Het is volgens Michel Barnier, Europees Commissaris van de interne markt, onmogelijk om speculatie in zijn geheel te verbieden en dus met regels een controle moet worden ingevoerd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home