Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 16, 2010

Britse journalistenvakbond wil lezers-coupons

De Britse National Union of Journalists, de grootste journalistenvakbond van Europa, wil dat de consumenten zogenaamde Europese democratie-coupons ontvangen die gebruikt zouden kunnen worden voor de aankoop van kranten en online media-abonnementen. Die democatie-coupons zouden volgens de journalistenvakbond door de internet-providers moeten gefinancierd worden. Het idee werd naar voor gebracht in het kader van de consultatie van de Europese Commissie over creatieve industrieën, die in april van dit jaar werd opgestart. De journalistenvakbond wijst er daarbij op dat de internet-providers jaarlijks miljarden euro's verdienen door internet-gebruikers toegang tot content aan te bieden.

"Deze providers verdienen miljarden euro aan content waarvoor ze niet hebben moeten investeren, vooral niet in journalistiek," merkt de Britse journalistenvakbond op. Het magazine Euractiv.com merkt op dat verwacht mag worden dat de internet-providers zware bezwaren zullen uiten tegenover het voorstel, maar de journalistenvakbond voert aan dat zelfs een kleine heffing een belangrijke financiële hefboom zou zijn voor de online en offline journalistiek. Het voorstel zou voorzien dat de heffingen door de overheden worden geïnd en in de vorm van coupons aan de bevolking zouden worden bezorgd. Die coupons zouden gebruikt kunnen worden voor de aankoop van online of offline nieuwscontent.

Het voorstel wil volgens de vakbond niet enkel de tewerkstelling in de media, maar ook de democratische functie van de journalistiek beschermen. De vakbond voert er aan toe dat de heffing zelfs zou kunnen leiden tot de opkomst van nieuwe publicaties. De Britse journalistenvakbond voert aan dat in de journalistiek de marktfunctie heeft gefaald. Er wordt aan toegevoegd dat de journalistiek een publiek goed is dat nood heeft aan ondersteuning. Indien de journalistiek wil overleven en de markt zich niet verbetert, zal de overheid volgens de vakbond moeten ingrijpen. Daarbij wordt opgemerkt dat de overheid ook andere maatschappelijk waardevolle sectoren, zoals opera en ballet, ondersteunt.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home