Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 16, 2010

Goksector ongerust over fraudeschandalen in sport

De sector van de sportweddenschappen voelt zich bedreigd. Dat heeft te maken met een aantal schandaalverhalen rond het cricket en het snooker, waardoor de integriteit van de sector volgens een aantal betrokkenen in het gedrang dreigt te komen. Daarbij wordt opgemerkt dat het overleven van de sector indien het gedrang komt indien de klanten geen vertrouwen meer kunnen hebben in de weddenschappen. Een aantal Pakistaanse cricketspelers wordt ervan verdacht om wedstrijden te hebben vervalst. Ook waren er beschuldigingen van wedstrijdvervalsing geuit aan het adres van snookerspeler John Higgins, maar die werd van alle blaam gezuiverd. Hij werd wel voor zes maanden geschorst omdat hij omkooppogingen niet had gemeld. Er loopt nog wel een ander snooker-onderzoek.

"Een publiek dat vertrouwen heeft in de eerlijkheid van de sport, werkt positief voor de uitbaters van sportweddenschappen," merkt David O'Reilly, juridisch adviseur van het Britse online gokbedrijf Betfair, tegenover BBC News. "In dat geval zal de consument immers vertrouwen hebben in de eerlijkheid van de weddenschappen die hij afsluit. De Pakistaanse beschuldigingen, ook al hebben die niets te maken met de wettelijk geregelde Britse gokindustrie, zorgen echter voor een negatief imago van de hele sector. Het publiek gaat er door die beschuldigingen vanuit dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met cricket-wedstrijden."

Simon Taylor, vertegenwoordiger van de Britse Professional Players Federation, wijst erop dat alleen de spelers of de scheidsrechter een wedstrijd kunnen vervalsen. "Het is echter niet voldoende om sancties en disciplinaire procedures in te voeren," merkt hij op. "Het is van belang dat toekomstige problemen worden vermeden door een goede opleiding." Hij voert aan dat spelers goed moeten worden geïnformeerd over de gokindustrie. Op die manier wordt volgens hem de integriteit versterkt, wat volgens hem iedereen ten goede zal komen. Wanneer sportlui moeilijker om te kopen zijn, zal volgens Taylor de hele sport veel moeilijker worden voor fraudeurs.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home