Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 15, 2010

Brawn Grand-Prix boekt bijna 100 miljoen pond winst

Het raceteam Brawn GP heeft vorig jaar een winst gemaakt van 98,5 miljoen pond sterling. Dat blijkt uit cijfers die door de nieuwe eigenaar Mercedes-Benz GP werden vrijgegeven. Brawn GP won vorig jaar met piloot Jenson Button het individuele wereldkampioenschap. Brawn won toen ook de wereldtitel van de constructeurs. Er wordt aan toegevoegd dat de omzet van het team het voorbije jaar 38 procent hoger lag dan het jaar voordien, toen Honda nog eigenaar was van de renstal. De toekomst van het team werd pas één maand voor het begin van het vorige seizoen gered door een management-buyout. Uit de vrijgegeven cijfers blijkt dat de directeurs van Brawn GP, waaronder Ross Brawn en Nick Fry, in totaal 20 miljoen pond aan dividenden uitgekeerde hebben gekregen.

De Brawn-renstal werd in november vorig jaar voor een bedrag van 110 miljoen pond sterling overgenomen door het Mercedes en het fonds Aabar Investments uit Abu Dhabi. De renstal realiseerde vorig jaar een omzet van 234,5 miljoen pond sterling. De directeurs kregen 8,4 miljoen euro aan salarissen uitbetaald. De Brawn-directeurs hadden in maart vorig jaar 3,5 miljoen euro geleend aan hun team, dat het toen moeilijk had om financieel overeind te blijven. Onder meer Virgin van Richard Branson zorgde er daarna voor dat het team het seizoen verder zonder problemen kon afwerken. Met de piloten Michael Schumacher en Nico Rosberg staat het huidige Mercedes-Benz Grand Prix op een vierde plaats in het wereldkampioenschap voor constructeurs.

Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher heeft tot nu toe weinig successen kunnen halen voor Mercedes-Benz. Dat is volgens een aantal waarnemers wellicht te wijten dat de wagen grotendeels nog door Brawn werd gebouwd voor Jenson Button, die inmiddels echter naar McLaren is overgestapt. Mercedes-Benz heeft zopas ontkend dat er op dit ogenblik gewerkt wordt aan een wagen die voor volgend seizoen speciaal zou zijn aangepast aan de rijstijl van Schumacher. De Duitse piloot heeft al openlijk verklaard dat de rest van de huidige campagne wordt opgegeven en dat alles in het werk wordt gesteld om voor volgend seizoen een competitieve wagen te bouwen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home