Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 14, 2010

Rusland bouwt in lente volgend jaar eerste biobrandstof-fabriek

Het Russische staatsbedrijf Russian Technologies wil in de lente van volgend jaar beginnen met de bouw van een eerste Russische biobrandstof-fabriek. Dat heeft Sergei Chemezov, topman van Russian Technologies, bekend gemaakt. De fabriek zou gebouwd worden in de regio Irkoetsk in Siberiƫ. Chemezov benadrukte dat alle vergunningen voor de bouw van de fabriek werden afgeleverd. Door de winterperiode is het volgens hem echter onmogelijk om voor maart op april met de bouw te beginnen. Alle voorbereidend werk zou volgens Chemezov echter tegen het einde van dit jaar klaar zijn. De fabriek moet houtsnippers en andere bijproducten van bosbouw verwerken tot biobutanol.

"Er mag in de toekomst een grote vraag naar nieuwe brandstoffen worden verwacht," merkte Chemezov op tegenover de Russische president Dmitry Medvedev. "In vele landen wordt al gebruik gemaakt van biobutanol-toevoegingen van 10 procent tot 15 procent. Dat maakt in eerste instantie een stijging van het octaangehalte mogelijk, maar bovendien leidt het ook tot een belangrijke besparing in de uitstoot van koolstofdioxide." Het grote verschil met de biobrandstof-productie van andere landen bestaat volgens Chemezov in de gebruikte grondstoffen. In andere landen wordt vaak gebruik gemaakt van biomassa, suikerbiet, graan of koolraap, terwijl in Rusland wordt beroep gedaan op bijproducten van de houtindustrie.

De Russische president merkte in dat kader op dat Rusland een bijzonder grote voorraad aan houtproducten bezit. Eerder had Alexander Petrikov, Russische onderminister van landbouw, gezegd dat Rusland klaar was om biobrandstoffen - zoals oliezaad, biodiesel en ethanol - te leveren aan de Europese Unie. "De Europese markt is voor Rusland uiteraard aantrekkelijk omwille van de nabijheid en de hoge prijzen die er gehanteerd worden," aldus het Russische persbureau Ria Novosti. Deze brandstoffen zouden voor Rusland een mogelijkheid zijn om zijn uitvoer van landbouwproducten naar de Europese Unie uit breiden. Op dit ogenblik heeft Rusland in zijn handelsbalans met West-Europa op het gebied van voedingsproducten een tekort van 8,52 miljard dollar.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home