Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 14, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips verwacht tot de helft van het decennium jaarlijks een omzetgroei te halen die minstens 2 procentpunt hoger zal liggen dan de groei van het wereldwijde bruto binnenlands product. Dat bleek uit het nieuwe strategische plan dat Philips heeft uitgewerkt. De winst per aandeel zal volgens het concern waarschijnlijk twee keer zo snel groeien als de omzet. Het bedrijfsresultaat zal naar verwachting in deze periode tussen de 10 procent en 13 procent van de omzet liggen. Gerard Kleisterlee, topman van Philips, stelt dat de nieuwe doelstellingen een evolutie vormen van het vorige strategische plan, dat van vijf jaar geleden dateert. Analisten stellen dat Philips minder concreet is dan bij het vorige strategisch plan. Toen streefde het bedrijf naar een omzetgroei op jaarbasis van 6 procent. Gezien de onzekere econmische vooruitzichten, wil Philips zich dit keer echter niet binden aan absolute groeidoelen.


De banken zullen honderden miljarden euro extra kapitaal nodig hebben om aan de nieuwe kapitaalvereisten te voldoen. Dat heeft de Nederlanse centrale bankier Nout Wellink gezegd. Wellink is de voorzitter van het Bazelcomité dat een akkoord heeft bereikt over de nieuwe kapitaalregels voor banken. Wellink zegt te twijfelen om precieze cijfers te geven omdat de invoering over een periode van ongeveer acht jaar loopt en dus de cijfers zullen veranderen. Over negen jaar moeten alle aanpassingen in voege zijn. Volgens Wellink zullen de banken het benodigde geld moeten ophalen op de financiële markten en zal dat gedurende enkele jaren gevolgen hebben voor de winsten en dus ook voor het dividend en de premies. Ook de Europese bankenfederatie (EBF) waarschuwt voor de gevolgen van de striktere regels. Er wordt daarbij gewezen op onder meer het volume en de kost van krediet, wat een kost betekent voor de economie.


Betalingen per cheque worden hoe langer hoe zeldzamer in Europa, ten voordele van kredietkaarten. Dat blijkt uit de statistieken van de Europese Centrale Bank (ECB). Opgemerkt wordt dat het aantal transacties per cheque het voorbije jaar met meer dan 7,5 procent is gedaald. Het cijfer geeft volgens de Europese Centrale Bank blijkt van de aanhoudende terugval op lange termijn van het gebruik van dat instrument. Opgemerkt wordt dat de terugval het voorbije jaar is versneld. Er zijn wel een aantal uitzondering. In Malta blijft 38,8 procent van de transacties per cheque gebeuren. In Cyprus bedraagt dat 27,4 procent en in Frankrijk 19,1 procent. De betaalkaarten daarentegen deden het vorig jaar daarentegen gevoelig beter. Daar steeg het aantal transacties met 6,8 procent. In totaal waren er 726 miljoen betaalkaarten in circulatie, wat overeenkomt met 1,45 kaart per Europeaan.


Dominique Strauss-Kahn, directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), ziet geen nieuwe recessie opduiken. Hij geeft wel toe dat er nooit een absolute zekerheid bestaat en er altijd marginale risico's bestaan, maar hij benadrukt ervan daadwerkelijk van overtuigd te zijn dat er geen nieuwe recessie zal volgen. Anderzijds maakt hij zich wel zorgen over de trage economische groei, die volgens hem onvoldoende zou kunnen blijken te zijn om banen te scheppen. Het is volgens hem cruciaal dat er een stevige heropleving wordt gerealiseerd met een groei die ook banen creëert. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie is het aantal werklozen de voorbije drie jaar, door de economische crisis, met 34 miljoen eenheden toegenomen. Wereldwijd zijn er volgens de arbeidsorganisatie op dit ogenblik 210 miljoen mensen werkloos.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zou een steward of stewardess moeten aanstellen tot chief executive. Dat heeft een piloot van de maatschappij gezegd in een brief aan de zakenkrant Financial Times in een reactie op de uitlatingen van Ryanair-topman Michael O'Leary, die onlangs voorstelde om de co-piloot in de vliegtuigen af te schaffen en te vervangen door stewardessen, die zouden opgeleid worden om in noodgevallen een vliegtuig aan de grond te kunnen zetten. Een stagiair van de crew als chief executive zou volgens de piloot alvast een belangrijke besparing betekenen. Ryanair reageert laconiek op het voorstel. Opgemerkt wordt dat een stewardess als chief executive in vergelijking met Michael O'Leary alvast een grote verbetering zou zijn voor het sexy imago van het bedrijf. Als het cabinepersoneel kan opgeleid worden om een vliegtuig aan te grond te zetten, moet datzelfde volgens een woordvoerder ook mogelijk zijn voor een opleiding tot chief executive.


Vanaf januari volgend jaar worden onveilige schepen op een Europese zwarte lijst geplaatst. Die maatregel heeft de Europese Commissie aangekondigd. Er wordt een onlineregister gelanceerd waarop scheepsbedrijven worden geplaatst die ondermaats scoren bij veiligheidscontroles in de Europese havens. Bedrijven die wel goed presteren, zullen volgens de Europese Commissie in een goed daglicht worden geplaatst. Siim Kallas, Europees Commissaris voor transport, stelt dat Europa de aandacht wil richten op de veiligheidsprestaties van rederijen, vlaggenstaten en certificatiebedrijven. Meer transparantie in deze sector zal volgens hem een concurrentievoordeel opleveren voor bedrijven met een sterk palmares inzake veiligheid. Naast de aanscherping en Europese harmonisering van de inspecties, vormt het register een nieuwe maatregel in de strijd die Europa al jaren voert om de veiligheid van de scheepvaart te verbeteren na de rampen met de Estonia, de Erika en de Prestige.


China zal buitenlandse investeerders op gelijke voet behandelen met binnenlandse bedrijven. Dat heeft de Chinese premier Wen Jiabao gezegd tijdens de zomerbijeenkomst van het Wereld Economisch Forum in de Noord-Chinese stad Tianjin. Premier Jiabao antwoordde daarmee op buitenlandse kritiek dat de Chinese regering binnenlandse bedrijven zou bevoordelen. Alle bedrijven die in China conform de voorschriften zijn geregistreerd, moeten volgens de premier als Chinese bedrijven. Hun producten zijn immers in China vervaardigd. Premier Jiabao voegde er aan toe dat China ook een hoge prioriteit geeft aan de bescherming van intellectuele eigendomsrechten. China is volgens hem bereid om over die problematiek met andere landen een dialoog aan te gaan. Wen Jiabao merkte verder op dat de Chinese economie in goede conditie is en zich heeft ontwikkeld tot de motor van het mondiaal economisch herstel.


Computerbouwer Hewlett-Packard neemt het bedrijf ArcSight, een producent van beveiligingssoftware, over. Met de transactie is een bedrag van 1,5 miljard dollar gemoeid. De overname kadert in de recente koopgolf die de technologiesector doormaakt. Computerbouwers willen met overnames in een aantal dienstensectoren, zoals veiligheid, minder afhankelijk worden van de markt van computers en servers, waar de marges klein zijn. ArcSight ontwikkelt software die bedrijfsnetwerken bewaakt om ongewone activiteiten, zoals bijvoorbeeld een aanval van hackers, vast te stellen. Ook biedt het bedrijf de gebruikers bij het voldoen aan overheidsreguleringen. Begin september won Hewlett-Packard nog een biedingsstrijd met concurrent Dell voor dataopslagspecialist 3Par. Door het opbieden steeg de overnameprijs van de opslagspecialist tot 2,4 miljard dollar.


Hongarije zou over vier tot vijf jaar tot de eurozone kunnen toetreden. Dat heeft Mihaly Varga, Hongaars staatssecretaris voor het kabinet, gezegd. Hongarije had er bij de toetreding tot de Europese Unie zes jaar geleden mee ingestemd om de euro in te voeren, maar was sindsdien niet in staat om aan de voorwaarde te voldoen. Het bleek immers te moeilijk om te voldoen aan de eisen voor een begrotingstekort van minder dan 3 procent van het bruto binnenlandse productie, een inflatie onder 3 procent en een overheidsschuld beneden 60 procent van het bruto binnenlandse product. De Hongaarse regering verwacht voor dit jaar een begrotingstekort van 3,8 procent en van 3 procent voor volgend jaar. De schuldgraad van Hongarije beloopt 82 procent, terwijl de inflatie in augustus 3,7 procent bedroeg. Van de gewezen Oostblok-landen hebben tot nu toe alleen Slovakije en Slovenië de euro ingevoerd.


Siegfried Wolf stapt half november op bij het Canadees-Oostenrijkse toeleveringsbedrijf Magna International. Wolf stapt over naar het conglomeraat Basic Elements van de Russische oligarch Oleg Deripaska. Wolf zal bij Basic Elements als voorzitter van de raad van bestuur bij de verkeersafdeling Division OJSC Russian Machines actief zijn. Wolf was vijftien jaar lang in dienst van Magna International, waar hij de voorbije jaar ook mede-bestuursvoorzitter was. In de toekomst zal mede-bestuursvoorzitter Donald Walker alleen instaan voor de leiding van Magna International. Het Canadees-Oostenrijkse concern is een toeleveringsbedrijf voor de autosector. De groep was lange tijd overname-kandidaat voor de Duitse autobouwer Opel. Siegfried Wolf was binnen Magna International verantwoordelijk voor die onderhandelingen.


In Griekenland zijn de vrachtwagenchauffeurs met een nieuwe stakingsactie begonnen tegen de plannen van de regering om de sector open te stellen voor concurrentie. De vrees voor een gebrek aan brandstof leeft weer op in het land. De stakingsactie leidde al snel tot lange wachtrijen voor de tankstations in Athena. Daarmee wordt het scenario van de maand juli herhaald. Toen voerden truckers een week lang een gelijkaardige actie, waarbij de bevoorrading van tankstations in het gedrag kwam. De maatregel van de regering van de socialistische premier Georges Papandréou maakt deel uit van het economische hervormingsplan die Griekenland in de lente van dit jaar uitwerkte. In ruil voor dat drastische hervormingsplan kan Griekenland beroep doen op financiële hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie.


Cuba schrapt de volgende zes maanden een half miljoen overheidsbanen. Het is de bedoeling dat deze werknemers in de particuliere sector werk zouden kunnen vinden. Dat heeft de belangrijkste Cubaanse arbeidsorganisatie bekend gemaakt. Het is de grootste ommezwaai richting particulier initiatief sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Op langere termijn zullen uiteindelijk meer dan één miljoen banen in de overheidssector verdwijnen. Dit moet leiden tot een grotere efficiency in de staatssector. Op dit ogenblik is ruim 85 procent van beroepsbevolking in overheidsdienst. Cuba heeft een arbeidspopulatie van ongeveer vijf miljoen mensen. De staat controleert bijna de hele economie. Cuba wil nu dat meer mensen buiten de overheidssector aan het werk gaan en het wil meer mensen in staat stellen voor zichzelf te beginnen. Insiders verwachten dat daarvoor eind volgend jaar een kwart miljoen nieuwe vergunningen worden verleend.


De rechtbank in Amsterdam heeft het horecabedrijf Plassania failliet verklaard. Het faillissement van Plassania, het horecabedrijf van de overleden Nederlandse zakenman Sjoerd Kooistra, werd uitgesproken op verzoek van de aangestelde bewindvoerder Seerp Gratama, die de volgende periode als curator van Plassania optreedt. Er is volgens de bewindvoerder geconcludeerd dat er onvoldoende middelen aanwezig zijn om aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. Kort voor het verzoek van Gratama had Oscar Hammerstein, die eerder advocaat was van Kooistra, uitstel van betaling aangevraagd. Gratama gaat de komende tijd bekijken of er een doorstart dan wel een verkoop van onderdelen van Plassania mogelijk is. Plassania beheert horecapanden in onder meer Amsterdam en Groningen. Het horecabedrijf kwam in financieel conflict met de bierconcerns Heineken en AB InBev.


Nadat bij het Finse telecomconcern Nokia eerder al het vertrek van topman Olli-Pekka Kallasvuo bekend werd gemaakt, blijkt ook Anssi Vanjoki het bedrijf te verlaten. Vanjoki is hoofd van de divisie voor mobiele oplossingen bij het Finse concern. Vanjoki zal nog wel zijn functie als hoofd mobiel blijven aanhouden tijdens de zes maanden opzegperiode die hij gaat volmaken. In een mededeling laat hij weten dat het tijd is voor eeen nieuwe uitdaging. Vanjoki was al negentien jaar in dienst bij Nokia, maar pas in juli van dit jaar is hij aan het hoofd gekomen van de afdeling voor mobiele oplossingen. Die bedrijfsafdeling richt zich vooral op de duurdere mobiele toestellen en smartphones. Het vertrek van Vanjoki komt als een verrassing, want bij zijn aantreden was hij nog vol goede moed om de uitdaging aan te pakken. Hij noemde Nokia toen een uitdager in de smartphonemarkt.


De Verenigde Staten gaan Saudi-Arabië voor bijna 40 miljard euro aan wapens verkopen, inclusief uiterst moderne gevechtsvliegtuigen. De regering van president Barack Obama zou het verkoopplan snel aan het Amerikaanse Congres voorleggen. De Amerikaanse regering wil graag uitstekende wapens verkopen aan Saudi-Arabië om de macht van Iran in de regio onder controle te houden. Bovendien zijn de opdrachten goed voor 75.000 banen in de Verenigde Staten. Indien het contract volledig wordt uitgevoerd, zullen de Verenigde Staten daarmee de grootste wapenverkoop uit hun geschiedenis realiseren. In eerste instantie zouden voor ongeveer 20 miljard euro wapens worden gekocht. In een tweede fase zou gesproken worden over wapens voor de Saudische marine. Saudi-Arabië heeft onder belangstelling voor gevechtsvliegtuigen en helikopters van de types Black Hawk, Apache en Little Bird.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home