Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 13, 2010

Nieuwsoverzicht

De Europese luchtvaartmaatschappij Airbus onderhandelt met de Chinese regering over de definitieve verkoop van honderdvijftig vliegtuigen. Met de transactie zou een bedrag van 16 miljard dollar zijn gemoeid. Volgens een aantal bronnen zou het gaan om de belangrijkste bestelling van China bij Airbus sinds de contracten van vijf en drie jaar geleden. Toen ging het respectievelijk om honderdvijftig en honderdzestig toestellen. De nieuwe gesprekken zouden gaan over honderdtwintig toestellen van het type Airbus A320, twintig exemplaren van het type Airbus A330 en tien vliegtuigen van het type A350. De besprekingen zouden kunnen uitmonden in een definitieve bestelling in november, wanneer de Chinese president Hu Jintao Frankrijk bezoekt. Bronnen dichtbij de zaak spreken zelfs van meer dan tweehonderd vliegtuigen. Daarbij zou het onder meer gaan om de Airbus A380, de superjumbo van de Europese luchtvaartmaatschappij.


Toezichthouders en gouverneurs van de centrale banken van de zevenentwintig belangrijkste economieën ter wereld hebben in het Zwitserse Bazel een overeenstemming bereikt over het zogeheten Bazel III-pakket, dat striktere voorschriften over het eigen kapitaal en liquiditeit omvat. Het akkoord behelst onder meer dat banken meer kapitaal moeten vasthouden om financiële crisissen beter te weerstaan en turbulenties alleen te overkomen, mogelijk zonder staatshulp. Over drie jaar zal de verplichte kapitaalratio stapsgewijs worden opgedreven. Over een periode van zes jaar zou die moeten stijgen van 4 procent naar 6 procent. Bovendien zullen banken nog een kapitaalbuffer van 2,5 procent opbouwen. Het is de bedoeling dat de regeringsleiders van de G-20 in november van dit jaar de nieuwe regels goedkeuren.


Het economisch herstel in Europa neemt volgens de Europese Commissie een hogere vlucht dan algemeen werd verwacht. In een tussentijdse prognose heeft de Europese Commissie immers voorspeld dat de economie van de eurozone dit jaar met 1,7 procent zal groeien. In mei van dit jaar werd nog gedacht aan een maximale groei van 0,9 procent. De nieuwe prognoses zijn gebaseerd op de prestaties van de zeven grootste economieën van de Europese Unie. Vooral Duitsland doet het beter dan voorzien. De Europese Commissie voorspelt dat de Duitse economie dit jaar met liefst 3,4 procent zal toenemen. Toch waarschuwt de Europese Commissie tegelijkertijd dat het herstel nog altijd fragiel blijft. Daarbij moet volgens de Europese Commissie voor de tweede helft van dit jaar rekening gehouden worden met matige groeicijfers.


De Duitse autoconstructeur Volkswagen heeft Jonathan Browning, een gewezen bestuurder van de Amerikaanse autogroep General Motors, aangetrokken. Browning wordt verantwoordelijk voor de Amerikaanse activiteiten van Volkswagen. Browning stond negen jaar lang aan het hoofd van de verkoopafdeling van de Europese tak van General Motors. In juni van dit jaar kwam hij in dienst van Volkswagen, de grootste autobouwer van Europa. Volkswagen is op dit ogenblik nog relatief weinig aanwezig op de Amerikaanse markt. De Duitse bouwer heeft echter wel grote ambities in de Verenigde Staten. De Amerikaanse markt zou cruciaal zijn in de strategie van Volkswagen, dat over acht jaar zijn Japanse concurrent Toyota wil onttronen als grootste autobouwer van de wereld. Browning wordt bij Volkswagen de opvolger van Stefan Jacoby, die eerder deze zomer aangesteld werd tot chief executive van de Zweedse constructeur Volvo Cars.


De Britse mobiele telefoniegroep Vodafone bereidt zich voor om zijn miljaardenaandeel in het Franse telecombedrijf Société Française de Radiotéléphonie (SFR) te verkopen. De strategie van Vodafone is om zich te focussen op zijn kernactiviteiten. Dat hebben een aantal bronnen binnen Vodafone bevestigd. Volgens hen zou Vittorio Colao, chief executive van Vodafone, beslist hebben om de Franse groep te verkopen. De transactie zou Vodafone ongeveer 7 miljard pond sterling kunnen opleveren. Vodafone heeft een belang van 44 procent in het Franse telecombedrijf. Vodafone verkocht eerder ook al zijn belang in China Mobile. Daarmee was een bedrag gemoeid van 4,3 miljard pond. Verwacht werd dat er nog verschillende minderheidsbelangen zouden verkocht worden. Op die manier kan het Britse bedrijf zich focussen op zijn kernactiviteiten en de waarde van zijn aandelen opkrikken.


Het is uitgesloten dat de Griekse staatsschuld zal worden geherfinancierd. Dat heeft de Griekse eerste minister Georges Papandréou gezegd. Een herstructurering zou volgens de premier voor de Griekse economie rampzalig zijn. Als de schuldaflossing wordt opgeschort, zou het banksysteem volgens hem mogelijk en zelfs waarschijnlijk instorten en zouden de Griekse families hun bezittingen verliezen. De eerste minister benadrukte dat zijn regering, sinds ze aan de macht kwam elf maanden geleden, alles in het werk heeft gesteld om het bankroet van Griekenland te vermijden. De Griekse schuld liep op tot 300 miljard euro. Dat is 115 procent van het bruto binnenlands product. Het Griekse begrotingstekort liep vorig jaar op tot 14 procent van het bruto binnenlandse product. De Griekse regering moest een reeks strenge besparkingsmaatregelen aanvaarden in ruil voor een lening van de eurolanden en van het Internationaal Monetair Fonds.


Alfa Bank, de grootste privébank van Rusland, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar nettowinst gerealiseerd van 296 miljoen dollar. Tijdens de eerste helft van vorig jaar bedroeg de nettowinst amper 6 miljoen dollar. De enorme winstgroei was volgens de bank vooral te danken aan het terugschroeven van provisies voor toxische kredieten. Tijdens de eerste helft van dit jaar moesten nog voor 168 miljoen dollar provisies worden ingeschreven. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werden nog provisies voor een totaalbedrag van 395 miljoen dollar ingeschreven. De leningportfolio van consumenten steeg met 2 procent tot 13,7 miljard dollar. De Russische banken werden tijdens de economische crisis getroffen door een grote reeks toxische kriedieten, maar de sector kent opnieuw een snel herstel. Een aantal Russische banken bereikt opnieuw een winstniveau van voor de economische crisis.


Veel grote Europese multinationals schenden de vrijheid van vereniging van hun werknemers in de Verenigde Staten. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Human Rights Watch. Daarbij wordt opgemerkt dat deze multinationals onder meer dreigen met het inhuren van permanente vervangende krachten tijdens een staking. Ook worden werknemers volgens de organisatie geïntimideerd om te voorkomen dat ze zich inlaten met een vakbond. De rechten van werknemers zijn in de Verenigde Staten niet zo goed beschermd als in Europa. De vrijheid van vereniging is in de Verenigde Staten wel wettelijk vastgelegd, maar bedrijven werpen toch belemmeringen op. Het Amerikaanse arbeidsrecht blijft in veel opzichten ook achter bij de internationale standaard. De Verenigide zijn wel lid van de Internationale Arbeidsorganisatie, maar hebben de conventies niet geratificeerd, waardoor ze dus ook niet bindend zijn.


De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair is op zoek naar vier reizigers die tijdens de maanden oktober en november beschikbaar zijn om betalend de wereld rond te reizen. De betrokkenen zouden naar bestemmingen van Finnair in Europa, Azië en Amerika moeten vliegen om verslag te doen over hun bevindingen en tips te geven voor het verbeteren van de service van de maatschappij. Ook moeten zij op een weblog in de Engelse taal verslag doen van hun ervaringen tijdens de vluchten, de luchthavens en de bestemmingen die zij bezoeken. De vier reizigers worden door de Finse luchtvaartmaatschappij voor hun diensten vergoed. Geïnteresseerden dienen in Europa te wonen en kunnen naar deze tijdelijke functie solliciteren op de website van de maatschappij. Finnair wijst erop dat ieder goed product voor verbetering vatbaar is. De meest aangewezen personen om daarvoor suggesties te leveren zijn volgens Finnair klanten die de diensten van de maatschappij gebruiken.


De elektronicaketens Saturn en MediaMarkt beginnen nog dit jaar met eigen merkproducten. Dat heeft de groep Media-Saturn bekend gemaakt. Met een omzet van 19,7 miljard euro en meer dan achthonderd winkels is het Duitse Media-Saturn de grootste distributeur van elektronica in Europa. Het concern heeft de voorbije jaren een enorme groei gekend. In tegenstelling tot supermarkten of sportwinkels bestonden in consumentenelektronica en huishoudtoestellen amper huismerken. Nochtans worden private labels steeds populairder, omdat het aanbod voor de consument goedkoper is en omdat het voor de retailer ook een grotere marge oplevert. Met producten onder vier merken, geproduceerd in China, brengt Media-Saturn binnenkort een assortiment dat 10 procent goedkoper is dan de grote merken. Analisten gaan ervan uit dat de huismerken op termijn tot 1 miljard euro omzet kunnen opleveren.


Voormalig Europees Commissaris Günter Verheugen heeft het communicatiebedrijf European Experience Company opgericht. Het bedrijf, gespecialiseerd in public relations, werd opgericht in april van dit jaar, twee maanden nadat Verheugen afscheid had genomen van de Europese Commissaris. De Duitse politicus was tien jaar lang lid van de Europese Commissie. In zijn laatste mandaat was Verheugen bevoegd voor industrie en zeer betrokken bij het beleid voor kleine en middelgrote ondernemingen. Deze sector is ook de doelgroep waarop de gewezen Europees Commissaris zich in zijn nieuwe functie richt. Günter Verheugen raakte in zijn laatste Europese jaren in opspraak wegens zijn beweerde affaire met Petra Erler, die hij tot kabinetschef had benoemd. Petra Erler is ook nu medeoprichter van The European Experience.


De Poolse economie zal dit jaar naar verwachting een groei met 3,3 procent kennen. Dat heeft het Poolse bureau voor statistiek bekend gemaakt. Vorig jaar groeide de Poolse economie met 1,8 procent. Daarmee was Polen de enige lidstaat van de Europese Unie die nog een groei kende. Polen is sinds zes jaar lid van de Europese Unie. Tijdens het tweede kwartaal werd een groei met 3,8 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tegenover de eerste drie maanden van dit jaar werd een groei opgetekend van 1,1 procent. De groei van tijdens het tweede werd volgens de cijfers vooral gedragen door de aanhoudend sterke vraag op de thuismarkt. Er wordt aan toegevoegd dat het toenemende aantal investeringen op de groei van het bruto binnenlandse product wegen, net zoals het blijvende handelstekort.


De Europese Investeringsbank (EIB) versterkte vorig jaar voor 79 miljard euro kredieten. Dat heeft Philippe Maystadt, voorzitter van de Europese Investeringsbank, bekend gemaakt. Met dat bedrag werd een absoluut record uit de geschiedenis van de Europese Investeringsbank gevestigd. Het bedrag ligt een derde hoger dan dat van het boekjaar voordien. Volgens Maystadt heeft de Europese Investeringsbank het voorbije jaar in zeker zin de financiële sector vervangen. Maystadt verwacht dat dit jaar een lager bedrag zal worden geïnvesteerd. Grote bedrijven kunnen zich volgens hem immers opnieuw financieren via de banken of de financiële markten. Dit jaar zullen de leningen aan grote bedrijven volgens hem dan ook lager uitkomen. Hij verwachtte dat volgend jaar meer kredieten ter beschikking zullen moeten worden gesteld aan de publieke sector en staatsbedrijven. Dat is volgens hem het gevolg van budgetbeperkingen.


De mijnbouwactiviteiten in het oosten van Congo worden met onmiddellijke ingang verboden. Die maatregel past volgens de Congolese regering in een poging om af te rekenen met de illegale netwerken die het geweld in de regio geregeld hoog doen oplaaien. Volgens de mededeling van de Congolese regering betreft het de ontginning, bewerking en de verkoop van minerale grondstoffen in de Oost-Congolese provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu en Maniema. In de drie oostelijke provincies worden onder meer coltan en casseriet geproduceerd. Coltan is een erts dat de mineralen columbiet en tantaliet bevat en wordt gebruikt in mobiele telefoons, laptops en spelconsoles. Casseriet een soort tinsteen dat bij het lassen wordt gebruikt. In de drie oostelijke provincies zijn geen grote mijnbedrijven actief. De mijnbouw draait er rond kleine, artisanale mijnen die onder de controle van rebellen staan en waar lokale, artisanale mijnwerkers actief zijn.


De Russische regering overweegt een bijkomende schrootpremie van 5 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 162 miljoen dollar. Het fonds, dat volgend jaar zou worden gelanceerd, zou de investeringen van de Russische regering in de heropleving van de autosector opdrijven tot een totaal bedrag van 25 miljard roebel. Er is volgens bronnen bij de Russische regering echter nog geen definitieve beslissing genomen over de uitbreiding van de schrootpremie. Die zou in elk geval beperkt blijven tot compacte wagens. De extra investeringen zouden al voorzien zijn in de begroting voor volgend jaar. Volgens de Association of European Business liet de Russische autoverkoop tijdens de eerste acht maanden van dit jaar een groei met 14 procent optekenen tegenover dezelfde periode vorig jaar. In augustus alleen zou al een groei met 51 procent zijn opgetekend.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home