Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 14, 2010

Europese emissiehandel zorgt slechts voor 0,3 procent besparing

Het huidige systeem van emissiehandel in de Europese Unie zal uiteindelijk niet meer dan 0,3 procent besparingen op de totale uitstoot van broeikasgassen hebben opgeleverd. Dat is de conclusie van een rapport van de klimaatgroep Sandbag. Het huidige Europese emissie-systeem werd drie jaar geleden ingevoerd en loopt over twee jaar af. Er wordt aan toegevoegd dat het huidige systeem er uiteindelijk toe zou kunnen leiden dat er tijdens het grootste gedeelte van het decennium in de praktijk meer emissies worden gegenereerd dan er besparingen worden gerealiseerd. Sandbag voegt er aan toe dat er dan ook dringend aanpassingen aan het huidige systeem dienen te gebeuren.

Uit berekeningen van Sandbag blijkt dat de huidige Europese emissiehandel bij industriële installaties slechts een besparing van 32 miljoen ton koolstofdioxide zal opleveren. Dat is slechts een kleine fractie van de totale Europese industriële emissies, die zouden oplopen tot 32 miljoen ton. Er wordt aan toegevoegd dat die besparingen heel waarschijnlijk niet in Europa zullen plaats hebben, maar door kredieten in andere regio's zullen worden gerealiseerd. Dat zou betekenen dat de Europese emissies in praktijk over zes jaar met 34 procent zouden zijn opgelopen. Er wordt aan toegevoegd dat een aantal vervuilende sectoren, zoals staal en cement, tijdens de economische crisis door de verlaagde productie een reserve aan emissie-rechten hebben opgebouwd.

Door die reserves kunnen de betrokken sectoren volgens Sandbag bij een heropleving opnieuw volop emissies veroorzaken zonder boven hun toegewezen kredieten uit te stijgen. "De betrokken vervuilers zullen dan ook niet worden aangezet om hun efficiëntie te verbeteren," merkt de klimaatgroep op. Een woordvoerder van Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor klimaatbeleid, zegt in het algemeen akkoord te kunnen gaan met de analyse van Sandbag, maar niet met de visie op het Europees beleid tegenover de problematiek. De woordvoerder stelt dat de Europese emissiehandel een fundamentele verandering heeft ondergaan die in de toekomst tot een grotere efficiënte zal leiden.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home