Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 14, 2010

Brits filmarchief bedreigd door vernietigende zwammen-ziekte

Het Britse filmarchief wordt bedreigd door een zwammen-aantasting die de pellicule wegvreet. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschapper Gavin Bingley over onderzoekswerk in het North West Film Archive aan de Manchester Metropolitan University. Indien deze films niet goed worden gearchiveerd, dreigen ze volgens de onderzoekers overdekt te worden met een zwammen-schimmel. De onderzoekers hopen speciale sensoren te kunnen ontwikkelen om de zwammen te kunnen ontdekken vooraleer ze schade aanrichten. Er wordt aan toegevoegd dat elke film door de zwam wordt bedreigd, maar vooral vochtige omgevingen zouden het risico gevoelig verhogen.

"Cinematografische film heeft een laag gelatine aan zijn oppervlakte," verduidelijkt BBC News. "In deze laag wordt het beeld gevormd, maar ze levert ook een ideaal voedsel voor zwammen zoals de Aspergillus en Penicillium. Indien de zwam een schimmellaag kan aanbrengen, worden er enzymes geproduceerd die hem toelaten om de film als voedsel te gebruiken en te groeien. De veroorzaakte schade kan onherstelbaar zijn, aangezien de schimmel het beeld wegvreet dat op het oppervlak van de film is opgeslagen." Mark Bodner, conservator van het North West Film Archive, zegt vele films uit alle mogelijke bronnen en van alle leeftijden gekregen te hebben. Gedeelten daarvan waren vroeger al in vochtige omstandigheden opgeslagen, zodat de schimmelvorming vaak al is gestart.

Bodner voegt er aan toe dat het probleem zich vooral de jongste acht tot tien jaar heeft gemanifesteerd. Hij voegt er aan toe dat het filmarchief een belangrijk cultureel erfgoed is, met getuigenissen uit het industrieel verleden, reisverhalen, documentaires, familiefilms en professionele producties. De oudste film in het archief is een productie van de gebroeders Lumière over Liverpool uit het einde van de negentiende eeuw. Op dit ogenblik zouden minder dan honderd films in het archief aangetast zijn door de zwam, maar er wordt opgemerkt dat de aangerichte schade nooit meer hersteld kan worden. Bovendien wordt het probleem pas opgemerkt wanneer de film wordt vertoond.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home