Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 14, 2010

Coca-Cola drijft ecologische samenwerking leveranciers op

Het Amerikaanse frisdrankenconcern Coca-Cola wil zijn samenwerking met zijn toeleveranciers van suikerriet, sinaasappelen en graan opdrijven om zijn ecologische voetafdruk verder af te bouwen. Uit een rapport van de natuurgroep Nature Conservancy was immers gebleken dat de ecologische water-voetafdruk Coca-Cola vooral afkomstig is van het terrein en veel minder van de fabriek. Dat heeft Coca-Cola naar eigen zeggen doen besluiten om zijn samenwerking met toeleveranciers op het gebied van waterverbruik op te drijven. Nature Conservancy zegt daarbij dat het totale waterverbruik minder belangrijk is dan de lokale impact die de activiteiten hebben.

"Er zijn vele mogelijkheden voor een directere samenwerking met onze landbouw-toeleveranciers op het gebied van duurzaam watergebruik," merkt Denise Knight, directeur duurzame landbouw bij Coca-Cola, op tegenover het magazine Beverage Daily. "Daarbij zal in de eerste plaats gewerkt worden aan een duurzame oogst van suikerriet, sinaasappelen en graan." Coca-Cola zegt bij de berekening van het duurzaam watergebruik rekening te houden met drie types van bronnen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen regenwater, grondwater en zogenaamd grijs water dat nodig is om vervuilende producten op te vangen. Die verdeling laat volgens Coca-Cola toe om een beter inzicht te krijgen op de impact van het verbruik op lokale watervoorraden.

Uit het onderzoek blijkt dat een halve liter Coca-Cola op het gebied van regenwater een ecologische voetafdruk van 15 liter heeft. Bij grondwater bedraagt die voetafdruk 1 liter en bij grijs water 12 liter. Bij Europese suikerbieten bedraagt die voetafdruk 375 liter regenwater, 54 liter grondwater en 128 liter grijs water per kilogram product. Bij het sinaasappelmerk Simply Orange uit Florida bedraagt de ecologische voetafdruk 386 liter regenwater, 154 liter grondwater en 100 liter grijs water per liter product. Bij het merk Minute Maid uit Florida en Costa Rica is dat 319 liter regenwater, 115 liter grondwater en 84 liter grijs water per liter product.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home