Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 15, 2010

Nieuwsoverzicht

De Deense speelgoedfabrikant Lego kan zijn bekende bouwstenen niet laten registreren als een beschermd merk in de Europese Unie. Dat heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld. Lego liet veertien jaar geleden een rood speelgoedblokje registreren als Europees gemeenschapsmerk bij het Europese merkenbureau, maar dat kwam even later op die beslissing terug na protest van concurrent Mega Brands, die ook speelblokken met dezelfde vormen en afmetingen produceert. Lego vocht de beslissing aan bij het Europese Hof, dat nu echter in beroep heeft geoordeeld dat het bouwblokje niet als merk beschermd kan worden. Volgens de Europese regels kunnen woorden, tekeningen, vormen van waren en verpakkingen alleen beschermd worden als merk, op voorwaarde dat die tekens de waren of diensten van een onderneming kunnen onderscheiden. In het geval van het Legoblokje zou het echter om een technische oplossing gaan.


Duitsland heeft aan Herman Van Rompuy, president van de Europese Raad, gevraagd snel concrete voorstellen te doen om, zoals was beloofd, de begrotingsdiscipline binnen de eurozone te versterken.
De huidige voorstellen zijn volgens Werner Hoyer, de Duitse staatssecretaris voor buitenlandse zaken, te vaag. De zaak is volgens Hoyer te belangrijk om op basis van vage omschrijvingen behandeld te worden. Hoyer zei de werkwijze van Van Rompuy te betreuren. Herman Van Rompuy staat aan het hoofd van een taskforce die structuren moet uitwerken om een crisis zoals met Griekenland te voorkomen. De Duitse regering wil naar eigen zeggen een uitgebreid overleg met de lidstaten en de Europese commissie. Dat was volgens de Duitse regering tot nu toe zeker niet het geval met de jongste voorstellen van de Europese Raad over de Europese belasting of verplichte leningen, waar Duitsland erg sceptisch tegenover staat. Ook Luxemburg heeft vragen bij het werk van de taskforce.


Het Nederlandse warenhuis Vroom & Dreesman (V&D) en de restaurantketen La Place zijn verkocht aan het investeringsbedrijf Sun European. Dat heeft Maxeda, het moederbedrijf van het Nederlandse warenhuis, bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Maxeda hoopt de verkoop, die nog onderhevig is aan de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten, in november af te ronden. De vakbonden en de ondernemingsraden van de bedrijven zullen ingelicht worden. Vroom & Dreesman kende jarenlang problemen, maar La Place was winstgevend. Mexeda merkt op dat de divisie non-food van Vroom & Dreesman wel winstgevend is. Maxeda geeft de resultaten van de afzonderlijke winkelketens niet vrij. De modedivisie van Maxeda - die ook De Bijenkorf, M&S Mode en Hünkemöller omvat - waren in de eerste zes maanden van dit jaar goed voor een omzet van 833 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 48 miljoen euro.


Euro Disney, het moederbedrijf van Disneyland Parijs, heeft een overeenkomst getekend met de Franse overheden over een verlenging van de uitbating van het park met dertien jaar. Daardoor zal Disney de concessie nog twintig jaar lang behouden. Die overeenkomst bevat ook de mogelijke bouw van een derde Disney park, naast het bestaande Disneyland en Walt Disney Studios. Het nieuwe project Les Villages Nature de Val d'Europe zou gebaseerd zijn op duurzame ontwikkelingen en uitgewerkt worden in samenwerking in een joint venture met het toeristische concern Pierre & Vacances Group. De nieuwe site zou over vijf jaar kunnen worden geopend met 1.700 beschikbare kamers. Op termijn zou dat moeten uitgebouwd worden tot een totaal van 7.000 kamers rond een geothermisch meer. Met de investering zou een bedrag van 1,8 miljard euro zijn gemoeid. Disneyland Parijs is één van de bekendste toerististische bestemmingen in Europa.


De Royal Bank of Scotland zou voor 4,7 miljard pond aan herverpakte hypotheken willen uitgeven. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het zou voor de bank de eerste operatie in die sector zijn sinds het uitbreken van de financiële crisis twee jaar geleden. Het effectiseren, de financiële techniek waarbij activa worden samengevoegd en doorverkocht als effecten, bleef als gevolg van de crisis lang geblokkeerd, maar is nu weer aan het herstellen. Analisten wijzen erop dat deze vorm van financiering van levensbelang is voor de rol die het speelt bij het opkuisen van de balansen van banken. Alleen op die manier kunnen banken volgens hen weer meer leningen gaan verstrekken en op die manier de economie vooruit helpen. Na het uitbreken van de financiële crisis werd deze markt van herverpakte kredieten bevroren, omdat beleggers geen vertrouwen meer hadden in de gezondheid van de onderliggende kredieten.


Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme heeft zijn divisie genetische tests verkocht aan LabCorp. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 925 miljoen dollar. Genzyme kondigde in mei van dit jaar aan dat drie onderdelen zouden worden afgestoten. De verkopen maken deel uit van een strategische reorganisatie en een besparingsplan. Genzyme hoopt met de bijsturing tegen het midden van het decennium meer aandeelhouderswaarde te kunnen realiseren. Wat met de twee andere afdelingen zal gebeuren, deelt Genzyme nog niet mee, maar de onderhandelingen daarover zouden aan de gang zijn. De Franse farmagroep Sanofi bracht deze zomer een overnamebod uit op het biotechbedrijf in zijn geheel, maar Genzyme wees dat af. Het is afwachten of Sanofi een nieuw bod uitbrengt. LabCorp is gespecialiseerd in labtests en heeft in de Verenigde Staten ongeveer 1.500 centra.


De consultant Deloitte Touche Tohmatsu is van plan om tot het midden van het decennium elk jaar 50.000 mensen aan te werven. Het aanwervingsplan zal het personeelsbestand ruim verdubbelen.
Deloitte zag zijn inkomsten tijdens het voorbije gebroken boekjaar met 1,8 procent toenemen tot 26,6 miljard dollar. Dat was vooral te danken aan de consultingdivisie, die een groei met 15 procent liet optekenen. Bovendien werd in Azië een groei met 9 procent opgetekend in de vraag naar diensten. In Brazilië werd een stijging met meer dan 20 procent opgetekend. Deloitte is één van de vier grootste consultants van de wereld. Het bedrijf telt wereldwijd 170.000 medewerkers. Op vijf jaar tijd komen daar echter een kwart miljoen personeelsleden bij. Dat moet het bedrijf naar eigen zeggen toelaten om zijn diensten en geografische reikwijdte nog verder uit te breiden.


De Franse autoconstructeur Renault plant de commercialisering van een nieuwe limousine, die zal worden gebouwd in Zuid-Korea door het filiaal Renault Samsung Motors. De zogenaamde superlimousine uit de fabrieken van Renault Samsung in Busan is afgeleid van het SM7-berlinemodel. De limousine zou gecommercialiseerd worden in Rusland en de Golfstaten. Een lancering op de Franse thuismarkt zou niet tot de plannen behoren. In het najaar lanceert Renault al de berline Latitude, een familiewagen uit het hogere segment die eveneens in Busan wordt gemaakt en onder meer in Europa op de markt komt. De nieuwe limousine moet volgens de Franse constructeur echter groter en geraffineerder worden. Het Zuid-Koreaanse Renault-filiaal exporteerde in augustus van dit jaar bijna 19.000 wagens. De Franse constructeur noemt de site in Busan één van zijn beste fabrieken ter wereld.


Vertegenwoordigers van de lidstaten en het Europees Parlement hebben een finaal akkoord bereikt over de herziening van een richtlijn rond late betalingen. Daardoor zullen publieke en private ondernemingen voortaan na dertig dagen een bijkomende intrest van 8 procent moeten betalen. In het initiële voorstel wilde de Europese Commissie schuldeisers en schuldenaars de ruimte laten om zelf te onderhandelen over de te respecteren termijn. Uiteindelijk kon het parlement echter een vaste looptijd bekomen van dertig dagen, gekoppeld aan een ontradende intrestverplichting. In bepaalde gevallen kan de termijn nog wel verlengd worden, maar de uiteindelijke periode kan nooit hoger zijn dan zestig dagen. Daarnaast legden de onderhandelaars ook een forfaitair bedrag van 40 euro vast voor de recuperatiekosten. Doel van de nieuwe regels is laattijdige betalingen een halt toe te roepen. Vooral de vele kleine ondernemingen hebben vaak te lijden onder inkomsten met vertraging.


Griekenland heeft met succes geld opgehaald op de markten. Een uitgifte van kortlopende obligaties heeft een bedrag van 1,17 miljard euro opgeleverd. Eerder was gerekend op een bedrag van 900 miljoen euro. Het Griekse ministerie van financiën meldde dat dergelijke veilingen maandelijks op de agenda zullen staan. De jongste uitgifte, waardepapier met looptijd van zesentwintig weken, gebeurde tegen een rente van 4,82 procent. Gelijkaardige plaatsingen in juli en april gebeurden tegen respectievelijk 4,65 procent en 4,55 procent. Griekenland ontvangt in ruil voor een drastisch besparingsplan miljarden euro’s steun van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Over het eerste halfjaar is het begrotingstekort met 46 procent teruggebracht. Dat is 6,5 procentpunt meer dan eerder gepland. De inkomsten liggen wel lager dan gepland. Die bedroegen 23,8 miljard euro in plaats van 27,6 miljard euro.


De Afghaanse centrale bank heeft bevestigd dat ze de controle heeft genomen over de noodlijdende Kabul Bank, nadat klanten daar de afgelopen weken massaal hun spaargeld weghaalden na verhalen over corruptie. Tegelijkertijd is de overheid ook een corruptie-onderzoek gestart naar de twee belangrijkste aandeelhouders van de bank en naar een broer van de Afghaanse vice-president. De stormloop van spaarders was al sinds eind augustus aan de gang en was begonnen na berichten over mogelijke corruptie aan de top van Kabul Bank, de grootste bankgroep van Afghanistan. In mediaberichten worden Sher Khan Farnood en Khalilullah Fruzi, respectievelijk voorzitter en gedelegeerd bestuurder van de Kabul Bank, ervan beticht clandestiene leningen aan zichzelf en aan andere toplui te hebben uitgekeerd. De aantijgingen werden nog niet bewezen, maar de twee toplui zagen zich wel verplicht af te treden.


De bestellingen voor de nieuwe N8-smartphone van het Finse telecombedrijf Nokia lopen als een trein. Dat heeft het bedrijf tijdens zijn jaarlijks evenement Nokia World in Helsinki bekend gemaakt . De respons van de markt op de nieuwe smartphone is volgens Anssi Vanjoki, directeur van de mobiele divisie van Nokia, de beste die het bedrijf ooit voor één van zijn producten heeft gezien. Nokia beleeft moeilijke tijden, mede als gevolg van de scherpe concurrentie van nieuwkomers in mobiele telefonie, zoals het computerbedrijf Apple. Het nieuwe management moet daar verandering in brengen. Nokia lanceerde op het evenement drie nieuwe smartphones. Het bedrijf verklaarde te verwachten van de smartphones, die uitgerust zijn met de Symbian-besturingssoftware, meer dan 50 miljoen exemplaren te zullen kunnen verkopen.


De Chinese groep Geely, dat de Zweedse autoconstructeur Volvo heeft gekocht, is van plan drie vestigingen op te starten in China. Daardoor zou Volvo in China 300.000 exemplaren per jaar moeten kunnen produceren. Er zijn volgens een woordvoerder van Geely Holding al drie vestigingen uitgekozen. De Chinese overheid en de raad van bestuur van Volvo moeten die locaties nog wel goedkeuren. Het zou gaan om Sjanghai, Chengdu en Daqing. Geely kocht het Zweedse merk in augustus van dit jaar voor een bedrag van 1,15 miljard euro over van de Amerikaanse concurrent Ford. De nieuwe eigenaar beloofde toen de productie in Göteborg en Gent te behouden, maar stelde daarnaast nog een nieuwe fabriek te zullen opstarten in China. Uiteindelijk wordt er gekozen voor drie fabrieken. Het voorbije jaar verkocht Volvo wereldwijd 304.808 wagens, al ligt de huidige productiecapaciteit minstens de helft hoger.


De Australische mijnbouwgroep Rio Tinto investeert 803 miljoen dollar in het uitbreiden van zijn diamantactiviteiten. Rio Tinto wil op die manier de productie van ruw diamanterts opdrijven tot 9 miljoen ton per jaar. De investeringen zullen gebruikt worden om de Argyle-diamantmijn in West-Australië verder uit te bouwen. Onder de open mijn komt een ondergrondse mijn, waardoor er per jaar 9 miljoen ton ruwe diamant zou kunnen worden opgehaald. Alles samen heeft de mijn sinds zijn opstart in vijfentwintig jaar geleden al 760 miljoen karaat opgeleverd. Door de bijkomende investering zou de mijn nog negen jaar verder kunnen worden uitgebaat. Harry Kenyon-Slaney, chief executive van Rio Tinto Diamonds & Minerals, stelt dat de investering moet gezien worden als een engagement tegenover de diamantindustrie. Er wordt aan toegevoegd dat Rio Tinto daarmee tegemoet wil komen aan de stijgende vraag naar diamanten vanuit de groeimarkten.


De autoconstructeur Toyota is van plan om over twee jaar zes hybride wagens uit te brengen. Vier exemplaren zullen onder het merk Toyota op de markt worden gebracht. Twee andere modellen zullen onder de vlag van het luxemerk Lexus worden gelanceerd. Toyota trekt resoluut de kaart van de hybride auto's, die rijden op brandstof en op elektriciteit. Sommige nieuwe modellen zouden ook nog wel in de gewone brandstofversie te verkrijgen zijn. Toyota, de grootste autoconstructeur ter wereld, heeft sinds de lancering van zijn eerste hybride model Prius dertien jaar geleden wereldwijd al 2,7 miljoen hybride wagens verkocht. Het Japanse bedrijf heeft acht verschillende hybridemodellen en is hiermee ver voor op zijn concurrenten. Met de aankondiging dat er nog eens zes hybride auto's bijkomen, lijkt Toyota zijn voorsprong te willen bevestigen. Toyota streeft ernaar om jaarlijks één miljoen hybride wagens te verkopen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home