Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 15, 2010

Belastingverlaging doet rijken niet meer consumeren

De belastingverlaging voor de Amerikaanse rijke klasse betekent geen stimulans voor de economie. Dat is de conclusie van een onderzoek van Moody's Analytics. Daarbij wordt opgemerkt dat de belastingverlagingen niet hebben geleid tot extra bestedingen, maar daarentegen tot een groter spaargedrag. De onderzoekers merken op dat de belastingverlagingen van president George W. Bush negen en zeven jaar geleden werden gevolgd door een verhoogd spaargedrag. De belastingverhoging onder zijn voorganger Bill Clinton leidde er daarentegen toe dat het spaargedrag werd afgebouwd. In de Verenigde Staten is er veel verzet tegen de geplande belastingverhoging van huidig president Barack Obama, waarbij wordt opgemerkt dat het lager bestedingsniveau de economie zal schaden.

"Men moet zich afvragen in welke mate belastingverlagingen een impact hebben op het bestedingsbedrag," voert de Amerikaanse econoom Chris Cornell aan tegenover het persbureau Bloomberg. "De bestedingen van de rijkste bevolkingscategorie lijkt meer bepaald te worden door een zakelijke cyclus dan door belastingniveaus. De bestedingen van de rijken worden meer beïnvloed door de evoluties op de aandelenbeurzen dan door wijzigingen in de belastingheffingen." Ook het Congressional Budget Office merkt op dat een belastingverhoging wellicht weinig effect heeft op de rijken, omdat die hun consumptie toch kunnen blijven financieren. Er wordt aan toegevoegd dat een belastingverlaging voor de minder-rijken echter wel tot extra bestedingen zou kunnen leiden.

Guy LeBas, inkomens-expert bij Janney Montgomery Scott, merkt op dat het bijzonder moeilijk is om te voorspellen welke impact een belastingverhoging zou hebben. Hij wijst erop dat de belastingverlagingen van George W. Bush samenvielen met een aantal bijzonder volatiele gebeurtenissen op de Amerikaanse markt, met inbegrip van de terroristische aanvallen op het World Trade Center in New York negen jaar geleden. Harm Bandholz, econoom bij UniCredit Global Research, merkt echter op dat de belastingverhoging voor de rijke bevolkingsgroep de economie zal verzwakken. Hij voert aan dat de grootste consumptiegroei afkomstig is van de hogere inkomens. Lagere inkomens blijven volgens hem immers noodgedwongen bij de financiering van hun dagelijks levensonderhoud.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home