Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 16, 2010

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft het project 'Youth on the Move' gelanceerd. Met dat project wil de Europese Commissie de jongerenwerkloosheid doen dalen. Op dit ogenblik zijn volgens Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor onderwijs en jeugdzaken, vijf miljoen jonge Europeanen werkloos. Het project moet volgens Vassiliou jongeren aan de kennis en ervaring helpen die noodzakelijk zijn om een eerste baan te vinden. Er zal worden gewerkt met achtentwintig kernacties. Onder meer is het de bedoeling onderwijs en opleidingen beter op de behoeften van jongeren af te stemmen en meer jongeren te stimuleren met een Europese beurs in een ander land te studeren of een opleiding te volgen. De Europese Commissie onderzoekt in samenwerking met de Europese Investeringsbank de mogelijkheid om een Europese studiefinancieringsvoorziening op te zetten. Een Europese vacaturemonitor moet later dit jaar gerealiseerd zijn.


De Europese Commissie heeft een voorstel neergelegd om de onderhandse verkoop van bepaalde afgeleide financiële producten aan banden te leggen. In de toekomst zouden alle betrokken transacties geregistreerd moeten worden in centrale databanken, die onder de controle moeten staan van de nieuw op te richten Europese toezichthouder voor effecten en markten. Daarnaast zou bepaalde informatie ook publiek gemaakt moeten worden. Dat moet participanten meer duidelijkheid bieden, maar moet er ook voor zorgen dat de toezichthouders steeds op de hoogte zijn en een vroegtijdige opeenstapeling van risico's kunnen vermijden. Ook moet elke verkoop van de betrokken derivaten steeds via een tussenpersoon verlopen, om te voorkomen dat een failliet van één betrokken ook de andere partijen of in extremis het hele financiële systeem zou meesleuren.


De Duitse chemiegroep Lanxess wil tegen het midden van het decennium een bedrijfskasstroom van 1,4 miljard euro behalen. Dit jaar moet de wijzer al staan op 800 miljoen euro. De grootste vooruitgang moet komen van de huidige activiteiten, het restant via overnames. Lanxess heeft daarmee zijn voornaamste doelstelling voor de komende vijf jaar bepaald. Lanxess wil daarbij inspelen op de economische bloei van de groeimarkten Brazilië, Rusland, India, China en op het toenemende belang van mobiliteit, landbouw, urbanisatie en water. Op het gebied van mobiliteit verwacht Lanxess veel van de toegenomen vraag naar autobanden. Dat kan voor het bedrijf een belangrijke troef worden, want Lanxess is de belangrijkste producent van synthetisch rubber ter wereld. Lanxess bouwt in Singapore een nieuwe rubberfabriek en breidt zijn vestiging in België uit. Bovendien overweegt Lanxess om in Azië een nieuwe eenheid op te zetten voor een duurzaam productieproces voor rubber.


De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de Amerikaanse subsidies aan vliegtuigbouwer Boeing veroordeeld. Dat is gebleken uit een interne nota. Daarmee wordt een nieuw element aangebracht in de strijd die tussen de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing al geruime tijd woedt. De twee partijen beschuldigen elkaar ervan subsidies te hebben ontvangen die de concurrentie verstoren. De Wereldhandelsorganisatie heeft eerder al de subsidies van de Europese Unie aan Airbus veroordeeld. De Europese steun voor de ontwikkeling van de Airbus A380 zou volgens de organisatie de concurrentie hebben vervalst. Europa heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak. De Europese Unie klaagt op zijn beurt over de 24 miljard dollar die Boeing zou overhouden aan belastingkortingen, vergoedingen voor research en exportsubsidies. De overheidssteun zou hebben geleid tot een oneerlijke concurrentiepositie ten opzichte van Airbus.


De Nederlandse Rabobank heeft een obligatielening van 270 miljoen euro uitgegeven met een looptijd van honderd jaar. Twaalf beleggers uit Azië, de Verenigde Staten en Europa hebben op de lening ingeschreven. Volgens de Nederlandse groep is het voor het eerst dat een bank een honderdjarige lening uitgeeft. Tot nu toe zou dat slechts enkele keren zijn gebeurd bij spoorwegbedrijven en elektriciteitsmaatschappijen. In de regel hebben bedrijfsobligaties een looptijd van vijf of tien jaar. De voorbije zomer gaf Rabobank al een obligatielening uit met een looptijd van vijftig jaar. Die had een waarde van 360 miljoen euro. Vooral pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen hebben volgens de bank belangstelling voor de uitzonderlijk lange leningen. De honderdjarige obligatielening biedt een rente van 5,8 procent.


De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de storting goedgekeurd van 451 miljoen dollar noodhulp aan Pakistan, dat door overstromingen werd getroffen. Het gaat om een lening die aan de Pakistaanse schatkist gestort. Giften zijn door de statuten van het muntfonds niet mogelijk. De lening wordt toegekend aan de basisintrestvoet van het muntfonds, die momenteel 0,28 procent bedraagt, met een vrijstelling gedurende drie jaar en drie maanden. De terugbetaling gebeurt in acht schijven, gelijk verdeeld over een periode van vijf jaar. Het muntfonds hoopt dat de internationale gemeenschap door de noodlening sneller over de brug zal komen met aangepaste hulp. Het geld moet onder meer dienen voor de financiering van de bijkomende uitgaven voor de slachtoffers van de overstromingen en voor de onmiddellijke behoeften aan deviezen.


New York blijft de duurste stad ter wereld om te leven. Dat komt door de hoge huurprijzen in de Amerikaanse metropool. Dat blijkt uit een studie van de Zwitserse bank UBS. Wanneer de huurprijzen buiten beschouwing worden gelaten, vormen Oslo, Zürich en Genève de duurste steden van de wereld. Er blijkt een grote overeenkomst te zijn met de omvang van de salarissen. De hoogste nettolonen worden opgestreken in Zürich en Genève. New York staat daar op de derde plaats. De goedkoopste steden moeten worden gezocht in Azië. Mumbai, Manilla en Kuala Lumpur zijn volgens het rapport het meest voordelig. Mumbai en Manilla hebben ook de laagste lonen. In het rapport wordt ook gemeld dat het verschil in levenskost tussen Oost-Europa en West-Europa 26 procent bedraagt. Dat is een daling met 0,9 procent tegenover vorig jaar.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is een alliantie aangegaan met het ruimtetoerismebedrijf Space Adventures voor het verkopen van reizen aan ruimetetoeristen, privébedrijven, organisaties en Amerikaanse overheidsdiensten. De toekomstige ruimtecapsule zal tegen het midden van het decennium zijn eerste testvluchten maken. Space Adventures zal plaatsen verkopen in het ruimteschip CST-100, dat zeven plaatsen telt. Boeing heeft de capsule samen met Bigelow Aerospace aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voorgesteld om astronauten naar het Internationaal Ruimtestation te brengen. De CST-100 is één van de twee ruimtecapsules die door de NASA zijn weerhouden in het kader van de aanbesteding voor het ontwikkelen van een opvolger voor de ruimtependel die in principe in februari volgend jaar voor het laatst vliegt. De CST-100 kan ook toekomstige private ruimtestations aandoen.


De Chinese Iron and Steel Group heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse concern Steel Development Company (SDC) om in de Verenigde Staten samen vijf fabrieken te bouwen. De samenwerking vormt de eerste Chinese investering in de Amerikaanse staalproductie. De samenwerking wordt met argusogen gadegeslagen door Amerikaanse parlementariërs. Zij vrezen immers dat de investering Amerikaanse banen gaat kosten en ook een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Vijftig parlementariërs hadden in juli al in een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama en minister van justitie Timothy Geithner om een onderzoek gevraagd. John Correnti, topman van Steel Development Company, voert echter aan dat de transactie de steun geniet van de Amerikaanse regering. Het samenwerkingsverband zou immers de tewerkstelling en de lokale belastingopbrengsten verhogen.


De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia verwacht dat het herstel van de resultaten in de tweede helft van dit jaar doorzet. Het bedrijf, voor een kwart in handen van Air France-KLM, maakte bekend in de eerste helft van dit jaar 10 procent meer omzet te hebben geboekt dan in dezelfde periode van vorig jaar. Alitalia profiteerde vooral van toenemende belangstelling voor verbindingen naar Argentinië en Brazilië. Giorgio Callegari, bestuurder van Alitalia, zegt te overwegen om het aantal vluchten op de Japanse stad Osaka op te drijven. De Japanse luchtvaartmaatschappij Japan Airlines moet onder een enorm herstructureringsprogramma immers vluchten op talloze routes schrappen, waardoor er kansen liggen voor concurrenten. Volgens Callegari ligt Alitalia op schema om volgend jaar break-even quitte te draaien, zoals is vastgelegd in het eigen herstructureringsschema. Alitalia ging twee jaar geleden failliet, maar maakte vorig jaar met een groep Italiaanse investeerders een doorstart.


De inkrimping van de werkgelegenheid in de Europese Unie is in het tweede kwartaal van dit jaar tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat. Naar schatting van Eurostat hadden in het tweede kwartaal van dit jaar 220,7 miljoen Europeanen werk. Dit is ongeveer evenveel als tijdens het kwartaal voordien. Tijdens de recessie is het aantal banen in de landen van de Europese Unie sterk afgenomen. De werkgelegenheid staat nu op het niveau van vier jaar geleden. In Polen en Groot-Brittannië nam de werkgelegenheid het sterkst toe. Ten opzichte van de eerste maanden van het jaar was daar sprake van een stijging van respectievelijk 1,1 procent en 0,7 procent. In Griekenland was sprake van een inkrimping met 0,9 procent en in Estland van 1,3 procent. De werkgelegenheid nam volgens het rapport verder af in traditionele sectoren van de economie, zoals de landbouw en de industrie. Het aantal banen in de dienstverlening, de grootste sector van de economie, nam daarentegen toe.


De buitenlandse investeringen in China bedroegen tijdens de eerste acht maanden van dit jaar bijna 66 miljard dollar. Dat is een stijging met 18,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese ministerie van handel. In augustus stegen de investeringen door buitenlandse bedrijven met 1,4 procent. Het is de dertiende maand op rij dat de buitenlandse investeringen in China toenemen. Bedrijven, zoals bijvoorbeeld autofabrikant Nissan, investeren in China om te kunnen profiteren van de sterke economische groei en de lage lonen. China ontving vorig jaar 95 miljard dollar buitenlandse investeringen. Daarmee stond China op de tweede plaats. Met 130 miljard dollar staan de Verenigde Staten op de eerste plaats. Naar verwachting zal China over twee jaar de grootste ontvanger geworden zijn van buitenlandse investeringen.


Het Britse olieconcern British Petroleum heeft zich op vier van de vijf vorig jaar geïnspecteerde boorplatformen in de Noordzee niet gehouden aan de veiligheidsvoorschriften. Dat zou gebleken zijn uit inspectierapporten van de toezichthouder Department of Energy and Climate Change (DECC). De toezichthouder oordeelde dat het olieconcern zijn personeel onvoldoende heeft getraind in het reageren op ongelukken. Ook zou het concern niet adequaat hebben geoefend met lekkages. De toezichthouder inspecteerde de voorbije zes jaar twaalf van boorplatforms van de Britse maatschappij in de Noordzee. Het olieconcerns heeft in de Noordzee drieëndertig platforms. In elk van de inspectierapporten uitte de toezichthouder kritiek op het concern. De onthulling komt op een moment dat British Petroleum probeert zijn besmeurde imago op te poetsen in de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico. De laatste inspectie in de Noordzee vond een halfjaar voor die ramp plaats.


Volvo Trucks, de tweede grootste vrachtwagenproducent ter wereld, heeft tijdens de maand augustus 11.482 exemplaren verkocht. Dat is een stijging met 62 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is te wijten aan het verder herstel van de economie. In augustus vorig jaar waren de verkopen door de gevolgen van de recessie compleet ingezakt. Over de eerste acht maanden van dit jaar stegen de verkopen met 35 procent tot 105.412 exemplaren. In Europa kende de verkoop van Volvo Trucks, dat zijn vrachtwagens ook onder de merknamen Renault, Mack, UD Trucks en Eicher verdeelt, tijdens de maand augustus een stijging met 94 procent. In de Verenigde Staten en Azië klommen de verkopen met respectievelijk 56 procent en 45 procent. Azië vormde tijdens de maand augustus de grootste afzetmarkt voor de Zweedse vrachtwagenproducent.


Best Buy, de grootste elektronicaketen in de Verenigde Staten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 254 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 158 miljoen dollar. De kwartaalgroei is volgens Brian Dunn, chief executive van Best Buy, in belangrijke mate te danken aan de snelgroeiende mobiele telefoondivisie. De omzet steeg van 11,02 miljard dollar naar 11,34 miljard dollar. Het management zegt zich door die onverwacht sterke cijfers voldoende gesterkt te voelen om de winstprognoses voor het hele boekjaar op te trekken. Het bedrijf is ook optimistisch over de volgende eindejaarsperiode. Brian Dunn zei verder te verwachten dat de lancering van driedimensionale videogames de verkoop van televisie-toestellen zal stimuleren. Hij voegde er ook aan toe om de verkoop van de iPad te zullen uitbreiden naar alle Amerikaanse vestigingen van de keten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home