Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 16, 2010

Innoverende technologieën dodelijk voor brein

Innoverende technologieën dreigen een negatieve impact te hebben op het menselijk brein. Dat zegt Nicholas Carr, auteur van het boek 'The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains', over satellietnavigatie in de beroemde Londense taxi's. Carr wijst erop dat onderzoek heeft uitgewezen dat de Londense taxichauffeurs een opvallend goede ontwikkeling hebben van het hersengedeelte dat mentale ruimte-beelden opslaat. Door de invoering van satellietnavigatie zal die speciale kwaliteit van hun hersenen volgens Carr echter ongetwijfeld afnemen en mogelijk zelfs definitief verdwijnen. Volgens Carr moet dat worden doorgetrokken naar een groot gedeelte van software die het de mens gemakkelijker moet maken.

"De Londense taxichauffeurs zijn beroemd voor hun gedetailleerde kennis van zelfs de kleinste straatjes van de Britse hoofdstad," voert BBC News aan. "Daar gaan echter maanden studie en een bijzonder zwaar examen aan vooraf. Zonder die grote kennis hebben kandidaat-chauffeurs geen enkele kans om een taxi te mogen besturen. Satellietnavigatie vormt echter een gemakkelijk alternatief. Nicholas Carr voert echter aan dat technologie er uiteindelijk zou kunnen toe leiden dat de mens de intellectuele capaciteit verlies om grote hoeveelheden informatie vast te houden. Hij voert aan dat technologie - en meer in het bijzonder het internet - een blijvende impact heeft op de menselijke hersenen en de vaardigheden om bepaalde taken uit te voeren."

Nicholas Carr zegt dat er daarbij vooral gevreesd moet worden voor een verlies aan concentratievermogen. "De sleutel om het concentratievermogen te verbeteren is wellicht het voorleggen van moeilijke opdrachten," voert hij aan. "Initiatieven zoals Google zijn er echter op gericht om het voor de gebruiker op alle vlakken zo eenvoudig mogelijk te maken. Google doet een aantal schitterende dingen, maar volgens mij hanteren ze een tunnelvisie over de manier waarop het menselijk brein zou moeten gebruikt worden." Hij verwijst daarbij naar een onderzoek waarbij mensen met behulp van software een puzzel moesten oplossen.

Uiteindelijk bleek volgens Carr dat de proefpersonen met de zwakste hulp-software - die zelf de meeste inspanningen moesten doen om de puzzel op te lossen - meer geleerd hadden dan collega's die met een optimaal programma hadden kunnen werken. "Maanden later wisten de mensen die met de zwakke software hadden moeten werken, zich nog te herinneren hoe ze de puzzel moesten oplossen," voert hij aan. "Hun collega's met de optimale software slaagden daar echter niet meer in. Dat zou kunnen aantonen dat computersoftware die gecompliceerde opdrachten gemakkelijker maakt, de mens van de mogelijkheid berooft om degelijk iets te leren. Men zou zich dan ook zorgen moeten beginnen te maken dat computers het individu niet voldoende ruimte meer geven om zelf te handelen." (MH)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home