Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 16, 2010

Ook ontwikkelingslanden moeten in internetbeheer

Aangezien groeilanden binnenkort meer internet-gebruikers zullen hebben dan de Europese Unie en de Verenigde Staten samen, zou ook het beheer moeten worden uitgebreid naar de ontwikkelingslanden. Dat heeft Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, gezegd tijdens het Internet Governance Forum in de Litouwse hoofdstad Vilnius. De Europees Commissaris benadrukte daarbij dat de hele wereld zijn rol en verantwoordelijkheden moet kunnen opnemen. Croes voegde er aan toe tevreden te zijn dat de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), de beheerder van het internet, zijn werkmethodes herziet om in zijn adviesraden meer vertegenwoordigers van de ontwikkelingslanden op te nemen.

De huidige bestuursleden van de internet-beheerder werden niet verkozen. Bovendien moest de organisatie een raamakkoord ondertekenen met de Verenigde Staten en moet er verplicht in het Engels worden gewerkt. In oktober van vorig jaar kwamen de Verenigde Staten en de internetbeheerder overeen dat ook internationale vertegenwoordigers toegang zouden krijgen tot de adviesraden. Volgens Neelie Kroes blijft de benoeming en functionering van de internetbeheerders echter weinig transparant. Onder meer zouden de gebruikers volgens haar de optie moeten krijgen om eigen taal-karakters te gebruiken voor domeinnamen en email-adressen.

Neelie Kroes merkte nog op een absoluut voorstander van netneutraliteit te zijn. Het Internet Governance Forum is volgens dan ook het geschikte platform om problematieken zoals veiligheid en privacy te behandelen, net zoals de garantie op vrijheid van meningsuiting en de strijd tegen de digitale kloof. Tegelijkertijd riep Kroes op tot een grote nationale soevereiniteit over het internet. Daarbij zou elk land volgens haar moeten kunnen beslissing op welke manier internet-ontwikkelingen worden geïmplementeerd. De concurrentie tussen providers is volgens haar echter wel een ideaal instrument om de beperking van de online informatiestroom tegen te gaan.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home