Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 16, 2010

Burgemeester Moskou daagt televisiezenders voor rechter

Yury Luzhkov, de burgemeester van Moskou, heeft ermee gedreigd om een aantal Russische televisiezenders aan te klagen wegens het vertonen van een aantal kritische reportages. Die aanvallen zijn volgens Luzhkov ingegeven door kringen rond de Russische regering. Luzhkov ontkent de aantijgingen, maar zegt dat de verhalen bewust negatieve informatie hebben verspreid. Er werd niet bekend gemaakt welke televisiezenders geviseerd werden. Luzhkov had eerder zware kritiek geuit op de beslissing van de Russische president Dmitry Medvedev, die de aanleg van een nieuwe autostrade tussen Moskou en Sint-Petersburg door het Khimki-bos had laten stilleggen.

Onlangs had de zender NTV in een reportage laten uitschijnen dat Luzhkov diensten verleende aan zijn echtgenote Yelena Baturina, een miljardaire die eigenaar is van het vastgoedbedrijf Inteko. Baturina was volgens de zender de rijkste vrouw van Rusland geworden door illegale vastgoedtransacties. De televisiezender had Luzhkov bovendien bekritiseerd omdat die afwezig was geweest toen Moskou getroffen werd door verstikkende rookwolken van branden uit de omgeving van de Russische hoofdstad. Ook de staatszenders Channel One, Rossia One en Rossia-24 waren gevolgd met kritiek op Luzhkov wegens de zware verkeersopstoppingen en het verspillen van overheidsgeld om bijen te redden van de recente hittegolf.

Het vastgoedbedrijf Inteko van Yelena Baturina bevestigde dat een gerechtelijke procedure werd voorbereid tegen de televisiezenders, die ervan beticht werden om bewust foutieve berichten te verspreiden, zonder vooraf de informatie te controleren. De Russische krant The Moscow Times stelt dat Luzhkov en Inteko voor de rechtbank nog bijna nooit een geding rond smaad hebben verloren. Woordvoerders van de televisiezenders zegden echter zich niet te zullen laten afschrikken door een rechtszaak en hun kritische benadering over het beleid van Moskou verder te zullen zetten. Ook de Russische president Medvedev heeft zich al kritisch uitgelaten over Luzhkov.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home